Jump to content

Zašto Soderberg napušta film?

Оцени ову тему

Препоручена порука

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=04&dd=30&nav_id=710022

Izvor: Tanjug

Američki reditelj Stiven Soderberg već neko vreme najavljuje da više ne želi da radi na filmu, a gostujući na Međunarodnom filmskom festivalu u San Francisku, 50-godišnji američki reditelj je objasnio zbog čega je odlučio da prekine karijeru.

8698134705180158edfc4d843587884_orig.jpg

Soderberg je istakao da se više ne snalazi u velikim filmskim studijima i da film danas više ne odgovara njegovoj viziji sedme umetnosti.

"Problem je u tome što je film, kako ga ja definišem i kakav me je inspirisao, ugrožen od studija i to, rekao bih, uz podršku publike", naveo je on, dodajući da je to više posledica ekonomskih nego filozofskih razloga.

"Kada tome dodate dovoljnu količinu straha, nedostatak vizije i vodjstva, imate situaciju koju je teško preokrenuti", objasnio je slavni reditelj.

On smatra da su holivudski studiji pretvorili film u sredstvo za zaglupljivanje masa, zasnivajući svu svoju logiku na zaradi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Aj sad.

Svaki film koji snimi ima po minimum pet glumaca sa holivudske A liste.

Ako mu se ne svidja holivud nek pravi Indi filmove gde glumci ne traze milionske honorare, i onda nije zavistan od 'Studija'.

Pa da ga gledamo na FAFicu.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Aj sad.

Ako mu se ne svidja holivud nek pravi Indi filmove gde glumci ne traze milionske honorare, i onda nije zavistan od 'Studija'.

Нити је то његов ниво, нити је он за то предодређен. Нити може крокодил у мору пливати, нити ајкула у бари бити. Содеберг је крупна риба, кит. На жалост китови често страдавају или врше самоубиства. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Aj sad.

Gledao sam svojevremeno jedan dokumentarac o Star Wars-u, gde Lukas prica kako je poceo sa svim tim, i kako se borio da sacuva filmove, da ne postanu prosto roba, i tako stekao onda dosta protivnika u tim filmskim korporacijama.

A onda kaze - "ja sam sam sebi Dart Vejder, postao sam ono protiv cega sam se borio, tj. korporacija".

Jasno je da taj svet tako funkcionise, i da pravljenje visokobudzetnih filmova mora neko i da plati, i u tome nema nikakvog spora, i siguran sam da i sam Soderberg to ne negira. Ono sto on kritikuje, kako mi se cini, jeste sto film sve vise preteze na tu komercijalnu stranu, toliko da neki, kao ovde on, u tome vise prosto ne zele da ucestvuju...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ovo kao da odličan slikar prestane da slika zato što mu se ne svidja tok kojim ide moderna umetnost... po meni je ovo motiv više da se radi ali dobro - ipak je on Soderberg.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

To je tacno, ni meni se ne svidja sam taj nacin, da kazem, negodovanja, zato sam i postavio vest - da vidim sta drugi kazu na ovakav postupak. Dakle, povlacenje iz filma/posla/bilocega, kad iz nekog razloga dotera do nokata, nije resenje ili jeste?

Ako jeste - kad i zasto jeste? Ako nije - kad i zasto nije?

Ja licno smatram da to nije resenje u najvecem broju slucajeva.

Ovo je, inace, jedno prilicno cesto i vazno zivotno pitanje kod ljudi uopste, pa da vidimo sta kazete...

Подели на овим сајтовима

To je tacno, ni meni se ne svidja sam taj nacin, da kazem, negodovanja, zato sam i postavio vest - da vidim sta drugi kazu na ovakav postupak. Dakle, povlacenje iz filma/posla/bilocega, kad iz nekog razloga dotera do nokata, nije resenje ili jeste?

Ovo je, inace, jedno prilicno cesto i vazno zivotno pitanje kod ljudi uopste, pa da vidimo sta kazete...

И ја сматрам да није решење ако се гледа из угла посла, у овом случају филма... Али из перспективе самог човека који се повлачи, може и да буде, можда човеку тај посао не значи толико да би уложио још више себе, можда више нема снаге или воље да игра на хард, и у том случају за њега лично то може бити добро решење...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

čudni su ti umetnici... eto i šekspir je pred kraj života prestao da piše da bi uživao u kinti koju je steko a mogo je da napiše barem još nekoliko knjiga

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pametan covek kada vidi da je u kafani okruzen pijanim budalama lepo ustane, kaze da zuri kuci i ode.

e pa nije ti baš poredjenje dobro... kafana i filmska umetnost hmmmmmmm

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Pitanje i dalje vazi, izvolite da date svoje misljenje... :)

Подели на овим сајтовима

ako jeste : smučilo ti se a  zaradio si brdo para i mrzi te da se peglaš sa drugima

ako nije : radiš svoj  posao koji voliš 

a što se tiče Soderberga .....

ovo sto je rekao nije razlog za napustanje profesije , jer on moze da pravi filmove koji njemu prijaju 

p.s. ja bi napustila svoj posao i otisla da gajim magarce, ali nisam zaradila dovoljno novca da sprovedem tu želju u delo 

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

ako jeste : smučilo ti se a zaradio si brdo para i mrzi te da se peglaš sa drugima

A odgovornost prema talentu? Nemam nista protiv para, nego mi ovo nije jasno...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...