АлександраВ Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Полако, како то обично бива у ово време, ћеркици од две године је почео да цури нос, па је почела све јаче да кашље, а затим је грунула температура, 38 па 39 па 39,5... Најнормалније сам узела дете и отишла код лекара... најнормалније ми је преписала лек и препоручила још четири, од којих сам, најнормалније купила два за 700 динара а остале баш и нисам морала (читај: нисам могла да платим, један је 2400 динара а остали... па заборавила сам) ...и најнормалније сам, с обзиром да радим, а ради и тата али на црно, као и пола мушке Србије, и то ради као роб не би ли задржао посао, платио приватни закуп стана и рачуне (све укупно око 40 хиљада динара) и прехранио наше троје деце, узела од докторке папирић о наступајућем боловању, јавила се у фирму и наоружала се супама, чајевима и стрпљењем да се четири ноћи и дана борим са температуром, подеок по подеок на доле од тих фамозних 40 степени.... Хвала Богу, петог дана су ме пробудила два насмејана ока и речи – мама, утани, идемо гедамо куце, обуцемо калину и патике.... еее, али онда..... јављају ми са посла да немам право на плату за време боловања зато што ми муж није запослен... ? шта бре?...како? можда сам пала са марса или чега год, али пошто за 18 година, колико нам има најстарије дете па до пре неки дан НИКАДА нисам користила боловање због болести детета, нисам могла ни да претпоставим да ће ми узети то мало јада од плате за време моје НАЈНОРМАЛНИЈЕ ангажованости као МАЈКЕ око болесног ДЕТЕТА.... јесте, истина је, потврдили су ми разни службеници преко телефона неких рзз сзр стр и осталих зфр установа које се старају о зтр мрт трт грађана... добро, рекох, још једна будалаштина у низу будалаштина са којима се сусрећем у току претходних 20 година као жена и 18 година као мајка у Србији...полузапослена, незапослена, једва запослена жена мужа полузапосленог, незапосленог, подстанарски брак, подстанарско детињство моје деце, обесправљени „за мало“ „за пар хиљада“ „за пар докумената“ „за пар чињеница“ „за пар година“ у погледу дечијег додатка, материјалне помоћи, стана, полустана, шупе, било чега.... добро, рекох, удахни дубоко, следећи месец ће бити још тежи (да ли може да буде још тежи? – можееее, вичу ови из сзр мзр сиз трт мрт социјалних старатељских човекољубивих установа државе благостања), али ми ћемо то пребродити, наравно...и да нећемо, хоћемо, шта год... е али није ту крај, како би и могао да буде у овој земљи потпуно занимљивог ритма... Одлазим, најнормалније, код докторке да закључим боловање, а онда се жена у белом мантилу са караконџулама око врата (наки вуду накит, шта ли је) у тренутку претвара у звер која урла на мене – ви сте мене злоупотребили, ви немате право на боловање ако тата не ради нека је чува тата, како сте и могли да помислите да можете да будете на боловању, добро ево вам дознаке па ћу ја да вас храним, од моје плате ћу да вам дам, само сте ми још ви данас фалили, е не може дознаке (узима написане дознаке и цепа их), немате ви то право, ви сте неоправдано одсутни са посла, ви немате право, немате право, немате право!!!!!!!!! Аман бре жено, не дерњај се на мене. Не дерњај се пред дететом од две године које се избечило и качи доживотни страх од жена у белом. Не дерњај се. Схватила сам, немам право. Издрала се моја мајчица Србија на мене и на моју децу много пре тебе, и дерња се још увек, на савком кораку, не мораш и ти, јадна жено која си лекар. Дерња се на мене и Славица иза које се крије Закон о здравственом осигурању, а посебно члан 80 који ми се бекељи и који ми лупа шамаре чињеницом да ја, као мајка која ради и тегли пар пензионера и пар незапослених по тим истим домовима здравља на грбачи рођених доприноса, немам право да негујем своје болесно дете. Ко је овде криминалац – ја, моје дете, мој муж, послодавац мог мужа који га не пријављује, докторка караконџула, Славица, члан 80..?... неко јесте, а ја знам да ћу убудуће сигурно бити криминалац, када будем морала на потпуно другачији начин да обезбедим себе свом болесном детету, од чега сигурно нећу одступити, јер је тешко зацементирано моје мишљење да болесном детету треба мама и пилећа супа и загрљај и мамина рука у дугој ноћи, и од тога не одступам, а ви ако ме откријете, скините ми плату, скините и две, ма скините све, воља вам...колико год ви то желели, моје мајчинство није на продају... Naknadu tokom bolovanja ne dobijaju oni: koji su zloupotrebili bolovanje; koji primaju naknadu po nekom drugom osnovu; kod kojih je bolest ili povreda izazvana akutnim pijanstvom ili upotrebom narkotika; koji su na izdržavanju zatvorske kazne ili na obaveznom lečenju od alkoholizma ili narkomanije. И ЈА! ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 109/2005 - ispr., 57/2011, 110/2012 - odluka US i 119/2012) Član 80 Naknada zarade zbog nege deteta pripada osiguraniku ako su oba roditelja zaposlena, odnosno ako oba roditelja obavljaju delatnost kao preduzetnik na osnovu koje su osigurani, ili ako dete ima samo jednog roditelja ili ako jedan od roditelja nije zaposlen, odnosno ne obavlja delatnost kao preduzetnik, ali je iz zdravstvenih razloga nesposoban da neguje obolelo dete. А ШТА АКО ЈЕ ТАТА БУДАЛА? ИЛИ ЈЕ У ТУНГУЗИЈИ? Ленка*, Dragi, Dragana I. and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Ja imam druga koji radi u socijalnom(besmislen posao, ispravlja usi na papirima i hefta tj vadi heftalice- presipa iz supljeg u prazno) i malo malo pa uzme bolovanje, smisli neku pricu i ode kod doktorice i dobije bolovanje... eto takva nam je drzava, besmisao Пг, Milan Nikolic, АлександраВ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Србија ..то је разграђена авлија ... .. да не помињемо сад ''Андрићеву авлију'' Milan Nikolic and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 "... чињеницом да ја, као мајка која ради и тегли пар пензионера и пар незапослених по тим истим домовима здравља на грбачи рођених доприноса..." Ja se isto stalno raspravljam sa sestrama po domovima zdravlja koje u zadnje vreme cesto posecujem i kad im kazem "Ne mozete da se ponasate tako prema meni jer vas ja finansiram" oni me gledaju bledo kao da sam luda. Ljudi nikako da skapiraju da sve te aparatcike iz dzmf institucija NE PLACA neka tamo drzav nego upravo MI-poreski obaveznici. I mi ih placamo da bi nam sluzili i bili tu kad nam njihova usluga zatreba (kao sto ja sluzim svojim klijentima s druge strane) a ne da bi mi njima sluzili za ispucavanje kojekakvih frustracija. Situacija je prosto nadrealna. Verujem da bi i sam Kafka bio iznenadjen da vidi ovaj nas srpski "Proces"... DYNABLASTER, Milan Nikolic, Dragi and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Наш народ је заједно са Црквом у дебелом проблему. Остаје нам само нада да ће Бог помоћи и да ће једном бити боље. Suzana, АлександраВ and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Наш народ је заједно са Црквом у дебелом проблему. Остаје нам само нада да ће Бог помоћи и да ће једном бити боље. Ne znam kako ce nam pomoci kad mi sami sebi necemo da pomognemo.Trecina zaposlenih su nekakvi aparatcici u nekim tamo institucijama.... Neki dan sam u prolazu cula vest kako neki ministar ili ko vec iz Vlade s ponosom najavljuje da otvara nekakvu "Kancelariju za brze odgovore". Da covek ne poveruje sta cuje!!! Kako koja vlast dodje samo dodaje nove institucije i nove " nervozne tete" koje nista ne rade. Ne znam koja zemlja na svetu bi to mogla da isfinansira... Negativnu selekciju necu ni da spominjem. Svako malo oni oprastaju dugove i vuku finansijske crkotine od gigantskih preduzeca koja posluju s gubitkom deceniju i vise, a ovamo jure i seku struju nekim mucenicima koji ne mogu da prezive od plate i sto je najveci apsurd-upravo parama tih mucenika drzava velikodusno finansira konstantne gubitase!!! S trece strane, ako neko i uspe da napravi iole profitabilan biznis, nakaci mu se hiljadu inspekcija sa hordom parazita dok ga potpuno ne uguse... Koliko pratim, i EU je krenula ovim stopama. U Briselu se samo gomilaju aparatcici a knjige novih regulativa sve vece i vece. Takav sistem je ekonomski prosto neizdrziv i ukoliko se ne promeni, on mora puci, pre ili kasnije. To je prosto logicno i ne treba biti ni mudrac ni vidovnjak da bi video tako ociglednu stvar. Ali ne! Nasi politicari pricaju o EU kao o raju... Ma tuga jedna...Jos kad pomislim da nam je Kosovo ulaznica za tu parazitsku zabavu, dodje mi da se obesim od muke -Владимир-, ВИЛМА, DYNABLASTER and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Partibrejkers Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 туга тужна....данас је све усмерено против породице; зато браћо и сестре трудимо се да живимо што једноставније, ако можемо да оде мо на село, да гајимо нешто стоке имамо башту и нипошто не узимамо кредите. Људи узимају кредите које враћају 30 година за станчиће од 30 квадрата у Н.Саду или Београду. Ево био сам пре пар дана у једном селу поред Београда ( Мислођин, одмах иза Барича). Имате куће да купите за 5-7 000 евра а читава домаћинства за десетак хиљада евра. До Београда треба пола сата вожње. Чим скупимо прве паре ми купујемо тамо кућу ego, АлександраВ, DYNABLASTER and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Kuca je zakon, stan je samo po kratkorocnoj nuznoj potrebi Suzana је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Šta više i reći ... ova zemlja je jedna veeelika rupa u betonu, oivičena daskama... wc joj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 znaci ovo je starsno! nisam znala da ne moze da se uzme bolovanje kada je dete bolesno ako je drugi roditelj nezaposlen... cccc... majko Srbijo kuda ides.... pa posle pitaju zasto vlada bela kuga... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 sto bi rekao Djole Balasevic- ...putuj Evropo i nemoj misliti na nas, nama je dobro... sami sebi smo najveci neprijatelji... sistem penzijonisanja je tek hit hitova, svake godine pomeraju granicu... pa kako da se zaposle mladi ljudi kada ljudi od 60 i vise god moraju da rade... ja bi to po kratkom postupku, svi penzioneri da primaju isto i sve koji su navrsili 55god poslala kuci, hteli ne hteli... a da ima i par slucajeva u mojoj okolini koji imaju uslov za penziju al ne zele da odu jer im je dosadno kod kuce, pa malo maltretiraju kolege... haos! sto bi rekla Pokojna Mileva "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука