obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Da budem jasan, neko može da kupi jako moderan avion, da dobije obuku i preobuku za letenja na tom avionu ali da ukupna borbena osposobljenost tog ratnog vazduhoplovstva bude skoro nula ili kako se u žargonu kaže – obični „aeroklubovi“ (primer Saudijske Arabije, Kuvajta, Sirije, Libije). Jasno k`o dan... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Za F-16 takođe važe ista ograničenja i način upotrebe ali kad smo već kod ovakve vrste aviona, onda zašto ne – Miraž 2009-9? Odlicno zapazanje... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Odlicno zapazanje... Или пак Јурофајтер... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Ovaj clanak je veoma dobar, iako moram da kazem da mi u pogledu MiG-29 deluje malo vise subjekitvan... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Или пак Јурофајтер... Ali on je papreno skup, a i kao sto rece u clanku covek - jos uvek nedovrsen. Ako cemo da krcmimo pare, onda sam svakako za Rafale, bez izuzetka. To je odlican avion, skroz zaokruzena celina... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Ovaj clanak je veoma dobar, iako moram da kazem da mi u pogledu MiG-29 deluje malo vise subjekitvan... Пера је добар дечко, радио је у Одбрани (не знам да ли је још тамо), сада води свој блог... Иначе, био сам са Прежом вечерас, ових дана ће ми донети тачне податке о губицима које је Фанедл нанео Швабама за она 4 дана док га изнад Јагодине нису оборили... -Владимир- and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Konkurencija: u prvom planu Mirage-2000, u sredini 2 F-16, na kraju MiG-29. Klik na sliku za veliku rezoluciju... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Inace, Indija ima oba ova aviona, a kao sto gornja slika pokazuje ima ih i Peru - i MiG-29, i Mirage-2000. U sukobima sa Pakistanom, Indijasko RV koristilo je Mirage-2000 za precizne udare po zemlji, a MiG-29 kao lovacku pratnju... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Mirage-2000-9, o kome je u clanku bilo reci... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 А на Танго Сиксу се прича и "разрађује"... Koliko je MiG-29M2 zaista kvalitetan kao izbor za srpsko ViPVO?Izveštava: Marko Ivanković - April 24, 2013 ———– Autor je vazduhoplovni opitni inženjer, diplomac Embry-Riddle univerziteta i kanadskog International test pilot school modula za opitne vazduhoplovne inženjere. Trenutno zaposlen u Bombardieru na projektu razvoja C serije. Извор Isto ovo sam ja govorio pre nekoliko meseci i pre nedelju dana.Lepo rekoh da su Ruski avioni po dosta bitnih kriterijuma ispod Zapadne konkurencije,i čak sam dao isti predlog za odabir novog vazduhoplova-Mirage ili F-16 Blok52. Ruski avioni su dobri za Ruse,jer mogu da ih proizvedu i da ih sami modernizuju i remontuju,njima slabiji dolet i slabiji resurs,u odnosu na Zapadne avione iste klase,ne znači ništa jer imaju logistiku za to.Ali nama sve to znači,i potrošnja goriva,i resurs i dolet i još sto čuda o kojima mi kao siromašna zemlja moramo da brinemo. Ja sam lično za F-16Blok52 iz nekoliko razloga: 1.TT karakteristike i mogućnost konstantnog poboljšavanja 2.Odlični motori,odličan resurs. 3.Maksimalni dolet je fantastičan a potrošnja goriva takođe mala. 4.Avionika vrhunska 5.Domet radara i novih AMRAM projektila su bez premca 6.Odličan višenamenski avion sa 11 podvesnih tačaka. 7.Održavanje i remont se vrši prema ugovoru i bez smicalica. 8.Iz političkih razloga,kao mušterija možda bi smo mogli da prodremu u neke uticajne političke sfere,pošto ameri uvek čine sve kako bi zadrzali svoje mušterije. U zaključku, Mali multi-praktik avion,dokazanih borbenih sposobnosti,potpuni komercijalni uspeh. Dragi је реаговао/ла на ово 1 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Ja sam u takvom slucaju mnogo pre za Mirage-2000. Autor je u clanku odlicno obrazlozio ovo poredjenje. Inace je Mirage u odnosu na F-16 znatno agilniji, sto nimalo nije za zanemarivanje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 A kad je o MiG-29 rec, verovatno najpametnije i najjeftinije bi bilo nabaviti jednu eskadrilu obicnih MiG-29, dobro remontovanih, od nekog treceg kupca, kao sto je recimo Poljska, koja veoma dobro odrzava svoje avione. Tako bismo postigli znacajnu ustedu u vremenu i novcu, a kasnije bi mogli da se nabave bas recimo Mirage-2000, pa bismo ih imali u kombinaciji kao Indija i Peru. Naravno, SU-35 bi bio veoma pozeljan ovde, ali mislim da je to za sad cista naucna fantastika... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 7.Održavanje i remont se vrši prema ugovoru i bez smicalica. Ово је веома битно и не без разлога... Барем је тако некада било... "Окачио" сам овде на групи сећања тада мајора, сада пуковника авијације Суада хамзића, који је био у прилици да за потребе нашег РВ опитује Ф-5, који је тада "био у игри"... Неколико година касније смо набавили "транге-франге", жито-лова, МиГ-29... И једна од човекових импресија са путешествија по Америки , је та, да барем оно, што је он затекао у базама где је био, није било никаквом тајном, за разлику од Совјета који су тада крили све и дозирали на кашичицу... И без обзира, што је мени лично (а то је небитно за ову причу), спрам Руских и Америчких "јероплана" милији "Рус", они су се увек понашали некако "старобратински" и заповеднички... Почев од Групе ваздухопловних дивизија, на основи споразума Тито-Толбухин, где смо се једва "отарасили" тог њиховог командовања по систему: "Јес` ми дао авионе!? Јеси! Онда ме пусти! Окани ме се човече", па до набавке првих интегрисаних ПВО система, тј. Мигова-21 и РС Двина, где су они увек желели да командују! Е једном смо их и зезнули и чак смо имали у рукама и атомску бомбу... Наиме, тог једног дана 1962. године из Москве долети авион са неком опремом за ракетне системе за које су тада под велом тајне држали преобуку у Батајници... И примете наши безбедњаци, да су њихови летачи-механичари док су истоварали терет неколико пута са индигнацијом обилазили журно око једног сандука у транспортној кабини јероплана... Постаде им то "сумљиво", па позваше чика Љубишу Антонијевића, начелника контроле летења, једног од првих послератних руских ђака, пуковника авијације и тада офицвира за везу, а који ми је све ово причао... Дакле, позваше га наши безбедњациу и предложише да их Љубиша одведе на једну винско/месну туру о трошку државе наравно, по Срему... Овај то и учини, одвео 20 и кусур Руса, који су попили све што се могло попити од Гргетега до Петковице, углавном нико од њих није остао на аеродрому. Ону кутију бејаху запечатили... Наши отворили кутију, наравни да се не примети и према урбаниј легенди, како ми је Љубиша причао, пронађоше у тој кутији тактичку А-бомбу, звали увече академика Савића да потврди... Пошто нису знали шта би са њом, уредно су запечатили сандук и вратили га у првобитно стање... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Autor je vazduhoplovni opitni inženjer, Иначе земљак, из Ваљевске нахије, срез мачвански... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 25, 2013 Evo jedne lepe vesti : Нови лансер ракета из Крушевца Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука