Милан Ракић Написано Април 19, 2013 Пријави Подели Написано Април 19, 2013 Како преноси Танго Сикс Блог Петра Пере Војиновића: Најмодерније летелице за ловачку заштиту српског ваздушног простора МиГ-29 нису полетеле од почетка године што је јутрос и посредно потврђено од стране званичника Војске Србије. Задатке дневног дежурства дуже време обављају старији авиони који у предходних неколико недеља техничким пробама привлаче пажњу јавности – ловачка компонента В и ПВО преживљава своје најгоре дане. Официри за односе с јавношћу Министарства одбране и Војске Србије јутрос су приликом гостовања у Јутарњем програму РТС-а индиректно потврдили чињеницу која је позната широј стручној јавности већ дуже време. У најави за суботњу војну параду поводом дана Војске Србије у Крушевцу представник Ваздухопловства и противваздухопловне одбране набројао је летелице које ће прелетети централне градске улице као део дефилеа – учествоваће авиони типа Орао и Супергалеб, хеликоптери и транспортни авион Ан-26.У најављеном летачком делу програма нема ловаца МиГ-29. Ови авиони, на којима је пре неколико година урађена основна модернизација, наступали су на истој манифестацији 2012. године изнад Лесковца и 2011. године изнад Ушћа у Београду. Тада су били део летачког програма са уобичајеном тачком “ловачка заштита ваздушног простора” као кулминација В и ПВО учешћа у овој манифестацији. Јутрос је потврђено да их Крушевљани у суботу неће видети, као што их изнад целе Србије нико није видео бар од Нове године. Технички расположиви – суштински застарели Проблеми српске ловачке авијације осликавају се у проблемима два типа летелице која су у њеном формалном активном саставу. Нон-стоп дежурство поверено је старијим авионима МиГ-21 чија је судбина недавно решена одобрењем продужења њиховог века употребе од стране произвођача. Министарство одбране податке о техничкој исправности модернијих и способнијих летелица типа МиГ-29 држи у тајности по општим основама тајности одбрамбених способности земље. Проблематика тајења тих података дошла је и до поверника за информације од јавног значаја који је Министарству одбране наложио да новинској агенцији Бета достави информације по њиховом захтеву у којем су поставили питање колико су времена МиГ-ови 29 провели у нон-стоп дежурству од њихове “модернизације”. Упркос новчаној казни коју је повереник изрекао министарству у два решења ови подаци нису уступљени осим једног податка – укупне цене модернизације. Министарство одбране обавештавало је јавност у предходних пар недеља о летовима авиона МиГ-21 у околини Београда приликом којих су они пробијали звучни зид у склопу стандардних техничких проба након последњих радова на овим авионима. Део “војне тајне” ипак је открио новинар дневног листа Политика Мирослав Лазански у емисији Упитник која је емитована у гледаном вечерњем термину на националној фреквенцији – произвођач је продужио употребу МиГ-ова 21 на још пет година. Формално и административно могуће, али суштински и технички упитно. Колико се пилоти руских авиона старих неколико деценија осећају заиста сигурно и поуздано питање је на које ће Министарство одбране увек штуро одговорити стандардним формулацијама да је српско небо безбедно и под сталном заштитом. Како Танго Сикс сазнаје набавка нових ловачких авиона имала је нови-стари импулс приликом последње посете премијера Дачића Москви када је са Руском страном поново актуелизовано питање набавке ловаца МиГ-29М2. Резултати договора око евентуалне директне куповине (за коју Србија објективно није у могућности) или разних опција кредита још нису познати. Да ли ће стратешка намера да се модернизује други тип авиона утицати на будућност ловачке авијације, због чега резервни делови за МиГ-29 нису обезбеђени много раније, да ли су проблеми са техником 101. ловачко-авијацијске ескадриле директна последица недостатка новчаних средстава, лошег логистичког планирања или непрофесионалног односа према проблематици на више нивоа и институција Министарства одбране, остаје да се види.За сада је једино сигурно који тип авиона Крушевљани неће видети у суботу. Извор: Танго Сикс Блог Петра Војиновића Фото: Душан Атлагић Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Април 19, 2013 Пријави Подели Написано Април 19, 2013 Šta reći a ne zaplakati. Mogu misliti kako se osećaju piloti. Милан Ракић, Ignjatije and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2013 Али мислим докле више то "шамарање" ПВТС-а и продужавање ресурса... 10% први пут, па 10% други пут, ево сад и трећи и тако у недоглед. Проблематично у читавој причи је то што они који актом пропишу продужење отприлике не знају ни како "Л" изгледа, а камоли да су сели и полетели у њему... -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 19, 2013 Пријави Подели Написано Април 19, 2013 Милане, колико би ми требало да имамо авиона и којих, тј. каквих, да бисмо могли рећи да је наше небо заиста безбедно, мислим да бисмо били снага коју би свако узимао озбиљно? Рецимо када би се не дај Боже некад поново дошло до тога да неко размишља да нас бомбардује, колико авиона би га натерало да размисли двапут? Да ли је уопште извесно да са оваквим стањем економије и иначе ми у неко догледно време, до 50 година, добијемо такву заштиту ваздушног простора, небитно да ли авијацијом или ПВо-ом? И је л знаш како остале земље сличне величине и развијености стоје са тим? Ове око нас и иначе... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 20, 2013 Милане, колико би ми требало да имамо авиона и којих, тј. каквих, да бисмо могли рећи да је наше небо заиста безбедно, мислим да бисмо били снага коју би свако узимао озбиљно? Рецимо када би се не дај Боже некад поново дошло до тога да неко размишља да нас бомбардује, колико авиона би га натерало да размисли двапут? Да ли је уопште извесно да са оваквим стањем економије и иначе ми у неко догледно време, до 50 година, добијемо такву заштиту ваздушног простора, небитно да ли авијацијом или ПВо-ом? И је л знаш како остале земље сличне величине и развијености стоје са тим? Ове око нас и иначе... Број летелица у условима ратовања који смо нажалост искусили није пресудан, колико неки други фактори... Ако пренебрегномо чињеницу да у условима какви данас владају у свету, где је најбитније са ким сте савезник, односно колико је ваша економија јака, дакле ако покушамо да занемаримо ово што је најбитније у читавој "причи", број летелица и њихове могућности своју праву снагу могу да покажу само ако су интегрисане са квалитетним ракетним ПВО системима. У том смислу, летелице су ту да оадагнају први удар, али и да га приме, односно да се изборе за превласт у (свом) ваздушном простору, али главну снагу ПВО територије "играју" артиљеријско ракетни системи... Дакле, за наше прилике и услове, када би имали с` ким и с` чим, било би довољно и посао би "завршиле" по једна ловачка ескадрила (са резервом укупно око 30-ак авиона) модерно опремљених ловаца на а. Батајница и а. Лађевци нпр. и сви они спрегнути и увезани у рецимо већ толико пута помињани С-300 систем, који би на постојећим размештајним просторијама наших "Нева" дивизиона, заменио исте. Такво што би у свим симулацијама које се изводе у свим војскама света пре конкретног напада, донело резултате које би сваког потенцијалног непријатеља ако не одвратили, а оно га бар натерали да се замисли над бројем својих људских и материјалних губитака које би морао да поднесе... У светлу бомбардовања 1999. године, писали смо и коментарислаи много пута, не тврдим да смо имали побројано да нас свеједно не би напали, али би се свакако замислили. Они су у својим симулацијама и предвидели отприлике оне губитке које су и имали и то је за њихове стратеге било прихватљиво. Али да смо имали јачу ПВО њихове симулације би показале веће губитке и то би већ натерало многе да се замисле... Што се тиче свега побројаног ми за то новца немамо, тако да је опремање војске политичко питање, односно "којем ћемо се приклонити царству". Да будемо независни у том смислу-пара нема, ни за одржавање постојеће авијације, а камоли за набавку нечег новог (половног).... Sudija, obi-wan, Срђан Шијакињић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 20, 2013 Пријави Подели Написано Април 20, 2013 Хвала на детаљном објашњењу. Можеш ли ми још само рећи како је стара Југославија стајала по том питању пре распада, је л имала озбиљне могућности да брани своје небо? Рецимо 70-их, 80-их, кад се дигла на ноге после рата... Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 20, 2013 Пријави Подели Написано Април 20, 2013 @Milan Rakic Cisto tvoje licno misljenje - da li bi nam MiG-29 M1/2 zavrsio pos`o kao model? Koliko je nasa teritorija povoljna za recimo SU-27/30? Ovo da S-300 zameni nevu (kao i kub) se potpuno slazem u misljenju... Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Хвала на детаљном објашњењу. Можеш ли ми још само рећи како је стара Југославија стајала по том питању пре распада, је л имала озбиљне могућности да брани своје небо? Рецимо 70-их, 80-их, кад се дигла на ноге после рата... Не желећи да се бавим урбаним легендама о "4-ој армији у Европи и међу 10 у свету" или како се то већ причало тада, ЈНА је ипак била једна озбиљна војска , а нарочито РВ и ПВО као њен најобученији, најопремљенији и најшколованији вид. И управо је период којег се твоје питање и тиче био период наглог развоја ваздухопловства. Јединице су биле попуњаване најмодернијим средствима (авионима, хеликоптерима, ракетним системима, радарима, средствима везе,...) и то оним што је тада отприлике било и најмодерније и на глобалном плану, а што су светске велесиле биле спремне да продају на "слободном тржишту наоружања". И не само да су јединице опремане простом куповином, без разлике на Западу или пак Истоку, него су тада прибављене и лиценце које су дале замах и нашој ваздухопловној индустрији, која је поред лиценцних летелица, паралелно развијала и производила и ваздухоплове наше, домаће производње. Додуше, можда када се "ставе на папир" наши домаћи авиони и упореде са по класи истим стране производње, судећи по тактичко-техничким карактеристикама, наши су били свакако инфериорнији, али треба подсетити, да су наше летелице димензионисане и биле предвиђене за вођење одбрамбених ратова. Нпр., један од тактичких захтева који су били постављани пред нашег "Гашу"-Галеб Г-2, био је тај, да његова улога буде уништавање совјетског ваздушног десанта којим би започела копнена компонента окупавије СФРЈ од стране СССР. Тако се планирало и симулирало некада... Дођу Совјети, избаце неколико дивизија специјалаца, а ти имаш "Гашу", неколико стотина "Гаша" који могу да полете са сваке босанске ливаде, не треба им аеродромска писта-и онда рокаш по непријатељу... Наравно, то је било сходно тадашњем времену и планирању и нико није могао ни да замисли да ће се ратови водити неким другим средствима, да ће се они претворити у грађанске, и на концу да ћемо имати, на крају параде, ангажовање 19 земаља са својим ваздухопловствима, када је ово наше пре тога 10 година распарчавано у условима за које се нико није припремао... Таква је ситуација била и са ПВО, која је опет у том периоду, била за то време један од фактора који су били елемент одвраћања. Ту треба поменути, да је наша ЈНА, почев од 1962. почела да примењује један интегрисани систем ПВО, где је у тај систем била увезана ловачка компонента са тада модерним ловцима МиГ-21, односно ракетним системима Двина, Волхов и Нева, све Совјетског порекла, уз додатак "нервног система", тј. система веза, осматрања и навођења, који су опет били базирани на решењима западног порекла. И тај "коктел" је уз праћење свих техничких достигнућа, оних доступних (и оних мање доступних), који су иначе одмах примењивани у самом систему школовања, дакле уз обучен командни кадар, то је гарантовало, барем РВ и ПВО што се тиче, да смо тада заиста, без обзира на романтичарски и можда отрцан призвук те фразе, могли мирно да спавамо... Овде бих додао још једну мало знану чињеницу, а тиче се идеологије у војсци. Ја сам мало тога од тога видео, јер кад сам ступио у ваздухопловство, СКЈ у војсци као "идеолошки интегратор" је престало да постоји (додуше био је неки СК-Покрет за Југославију, али је то већ било превазиђено...) По причама старијих, бивало је тога, мислим партијских састанака, млаћења празне сламе и то, али је барем РВ што се тиче, у највећем броју случајева пресудна била стручност и лично залагање и резултати на том плану. Засигурно да је и било, не кажем, и неких случајева негативне (читај партијске) селекције за поједина кадровска решења, али је исто тако чињеница да су сви Команданти РВ и ПВО, од Другог светског рата па до Енвера Ћемаловића који је био Командант РВ до Брозове смрти, били кадар који је школован у Југословенском Краљевском ваздухопловству... @Milan Rakic Cisto tvoje licno misljenje - da li bi nam MiG-29 M1/2 zavrsio pos`o kao model? Koliko je nasa teritorija povoljna za recimo SU-27/30? Ovo da S-300 zameni nevu (kao i kub) se potpuno slazem u misljenju... У овом контексту, пре сам за МиГ-29, зато што не би било већих проблема око преобуке постојећег летачког и техничког кадра, односно трансфера и обуке људи са других типова авијације на овај тип... Sudija, Богдан_, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Сјајан пост, хвала. Милан Ракић, Grizzly Adams and Богдан_ је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Сад вероватно мало и давим, али ако те некад не буде мрзело, отвори тему или можеш и овде само укратко објасни како стоје са РВ и ПВО Амери и Руси, мислим упоредно, и ако има нека земља коју би посебно издвојио што се тиче ваздушне снаге... Богдан_, Милан Ракић and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Сад вероватно мало и давим, али ако те некад не буде мрзело, отвори тему или можеш и овде само укратко објасни како стоје са РВ и ПВО Амери и Руси, мислим упоредно, и ако има нека земља коју би посебно издвојио што се тиче ваздушне снаге... Добро, можемо у наредном периоду покренути ту неку причу о РВ и ПВО САД, РФ, Кине, Индије, премда имам још неких "наших" тема, које сам још раније замислио да обрадим, ал` добро, биће и ово, а ту су и остали форумаши који активно учествују у раду групе и "баратају" подацима-Драги, Судија, Оби,... Углавном, учинићемо нешто и по том питању obi-wan, Срђан Шијакињић and Богдан_ је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Млади смо, не журимо се. Милан Ракић and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 И још ово, само у једној реченици, како стоје у поређењу са нама бивше Ју републике и остали суседи? Претпостављам да нису превише одмакли? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Ja se slažem sa Milanom u svemu osim po pitanju kupovine Mig-29M. Istina jeste da bi obuka pilota i još stvari bile lakše, ali konkretno u slučaju Ruskih aviona, lakša opcija nije i bolja opcija.Smatram da bi F-16 Blok 40 i jači, zatim Mirage, bio mnogo bolja opcija. U slučaju kupovine PVO sistema S-300 i S-400 to potpuno podržavam. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 21, 2013 И још ово, само у једној реченици, како стоје у поређењу са нама бивше Ју републике и остали суседи? Претпостављам да нису превише одмакли? Што се тиче бивших република сви су гологузија, д` извинете на изразу, али смо ето ипак за нијансу јачи, "сувих" факата гхледе. О чланству у унијама и савезима овога пута нећемо Словенија и нема РВ и ПВО у правом смислу речи, него Зракопловну бригаду за прoтузрачна дејства, засновану француско-немачком ПВО систему Роланд средњег домета, односно ручне ПВО системе предвиђене да их "војак" носи, совјетског порекла СА-18 Игла... Ловачку авијацију немају, а обавезу надгледања ваздушног простора за њихове потребе (и адекватну цену) извршава чини ми се Италијанско РВ. Додуше, имају туце америчких вишенаменских хеликоптера Бел 206 и 412, као и 4 Кугуара, односно такође туце швајцарских школских авиона Пилатус 9, и исто толико чешких Злинова... Хрватска je мало озбиљнија по том питању и муче их исти проблеми, као и нас-новац. ПЗО компонента им је иначе циркус и било је предметом и Саборских дебата, углавном њихво ПЗО је засновано на совјетским системима СА-13 Стрела-10 и Игла, а у Сабору су пљуштале варнице зато што су по налогу Амера уништили све Стрела 2М системе које су имали. Што се тиче авијације, нешто пребезима из ЈНА, нешто наследством од Источне Немачке, углавном имају 10 МиГ 21, 20-ак транспортних Ми-8/Ми-17 хеликоптера, два транспортна Ан-32, као и Словенци 20-ак Пилатуса и Злинова (њихова акро-група "Крила олује" лети на Пилатусима), Нешто мало Бел-206 у Задру на Војној академији и што је најважније, "негују" ону традицију из старе државе и старе војске, а то је заштита приобаља од пожара и за ту намену су набавили 6 Канадера... БиХ практично и нема ваијације. Интеграцијом ВРС у заједничку војску, повећан је само број хеликоптера, тако да све у свему имају укупно око 40 хеликоптера Ми-8, Газела, и Ирокез, Оно нешто Орлова и Галебова у Бања Луци чека "решење" и не лете (нису у летном стању), тако да ћемо ми вероватно преузети те авионе. Иначе 4 моја класића муслимана су била у Турској средином 90-их на ловачкој обуци, прошли обуку на Ф-5, "оверили" Ф-16, али ето сад "гуле осмицу"... Оно мало ПВО, засновано је на Бофорсу, Кубу и ручним ПВО системима... Црна Гора има хеликоптерску ескадрилу (туце Газела) и надају се куповини нешто америчких вишенаменских хеликоптера, односно руских транспортних и на томе ће се базирати и убудуће, јер су сви који су летели на авионима прошли преоибуку за хеликоптере, а део авиона (Супергалеб Г-4) је пре две године предат нашој војсци. За сада, можда ће нешто ремонтовати, али као што рекох сви су обучени за хеликоптере. Што се тиче ПВО, мислим да су то такође ручни системи, без стационарних дивизиона, какав је некада био рецимо у Даниловграду... Македонија своју ПВО заснива на Игли и Стрели... Што се тиче авијације, имали су нешто Су-25 које су врло користили када су им се Шиптари ономад побунили, али су им истекли ресурси. Ремонт? Сумњам. Имају нешто транспортних Ми-8/17, неколико лаких авиона за обуку и туце топовњача Ми-24 Мађарска, Румунија и Бугарска су већ по том питању много озбиљније земље... Срђан Шијакињић, Sudija, Н И Н Е and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука