Никола Ђоловић Написано Октобар 22, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2011 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Имам једно (хипотетичко) питање о којем сам размишљао још док сам био верник. Иако ме се много не тиче (пошто нисам верник), и даље бих волео да чујем одговор на њега, а тај одговор би могао да побије већину расколничких аргумената. Замислимо једног свештеника који поштује све каноне и све ради како треба, народ га воли и радо иде на његове службе. Тај свештеник има корумпираног епископа изнад себе и дође са њим у сукоб и овај га рашчини. Да ли ће бити благодати ако свештеник и даље покуша да служи иако је рашчињен? Ако је одговор не, то онда значи да се благодат покорава вољи корумпираног човека. Ако је одговор да, то је јак аргумент који иде у прилог расколницима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Без да улазим у одговор (даће ти га неки од теолога), али много често наглашаваш како ниси верник, иако сви то знамо. Не бих да разводњавам тему, јер није мало битна, али мош слободно да се опустиш, нико ти неће узети за зло то што те интересују нека питања вере, иако ниси верник. kron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Имам једно (хипотетичко) питање о којем сам размишљао још док сам био верник. Иако ме се много не тиче (пошто нисам верник), и даље бих волео да чујем одговор на њега, а тај одговор би могао да побије већину расколничких аргумената. Замислимо једног свештеника који поштује све каноне и све ради како треба, народ га воли и радо иде на његове службе. Тај свештеник има корумпираног епископа изнад себе и дође са њим у сукоб и овај га рашчини. Да ли ће бити благодати ако свештеник и даље покуша да служи иако је рашчињен? Ако је одговор не, то онда значи да се благодат покорава вољи корумпираног човека. Ако је одговор да, то је јак аргумент који иде у прилог расколницима. Прво, желео бих да наведем да ако је свештеник заиста добар, и поштује све каноне, он никако неће моћи да дође у сукоб са епископом, и свакако епископ никако неће моћи да га рашчини уколико је такав. Не постоји никаква могућност да дође до тога. Сем тога, "корупција" код епископа ? Што би до тога дошло ? Драги брате, скренуо си ти доста са јединог правог пута. Кажем ти то из најбоље намере. Свештеник ако је поштовао све каноне, испоштоваће и одузимање његовог чина, јер ипак, можда је таква воља Божија и ту се благодат не доводи више у питање. Ако већ дође до такве ситуације, тешко томе ко ту згреши. И епископи и свештеници носе велики крст, и њихови грехови су "већи" од грехова "обичних људи". Тешко њима на суду Божијем. Суд људи у таквом случају није битан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 На жалост, велики број хришћана схвата благодат управо овако као што си и ти претпоставио - као некакву индивидуалну харизму, или магијско својство коју људи поседују сами за себе и сами по себи. Благодат је ствар заједнице, то јест Цркве. Другим речима - благодат не зависи од тога колико је једна "карика у ланцу" исправна или не - благодат је ствар учествовања у Литургији, у којој свако има своје место и своју улогу, и зависи, да поједноставим, од степена укорењености у ту заједницу... Злоупотребе се, наравно, дешавају, и то је неминовност у свакој заједници у којој учествују људи, па и у Цркви. Међутим, Црква и није савршена у смислу да је сваки од њених чланова "морално савршен", већ је савршена у смислу да је савршено сособна да нас све спасе од последица наше несавршености - у оној мери у којој ми то сами заиста желимо... Пг, Марјанн, Aquilius Cratus and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Не можеш ти да разумеш како "ради" благодат јер си бивши верник :-) А када би се благодат покоравала твојој или мојој логици или било каквом канони и закону, па макар и закону праведности (када би тако нешто постојало), опет то не би била благодат, јер је "благодат" по деф. слободна. Елем, одговор би био: Не, и не. Нема благодати код расколника, и не: благодат се не покорава вољи корумпираног човека, јер се благодат не покорава вољи ни једног човека, нити анђела нити ма кога и чега створеног. Створено се пак може покоравати благодати, и не мора. Не мора пак, не зато што благодат, која је уједно и сила божија и друго име за Духа божијег, дакле самога Бога, не може да присили творевину да јој се покорава, већ зато што Бог не жели да присили творевину ни на шта. Бог жели да ми желимо оно што Он жели. А то што Он жели оствариће се и без нас као појединаца, али не и без и мимо наше воље као људи уопште. А та воља је већ пројављена: праоци , пророци, Богородица , апостоли и све свети. Наша слобода је у томе, да ли хоћемо или нећемо да учествујемо у ономе што је Бог са свима светима и Самим Сином својим већ припремио за нас, дакле Царство божије. Од наше воље не зависи и постојање Царства божијег, јер да је тако онда би и постојање Бога зависило од нас, а тад бисмо ми били богови а не Он. Srdjan and Ana Pejic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Сем тога, "корупција" код епископа ? Што би до тога дошло ? Драги брате, скренуо си ти доста са јединог правог пута. Кажем ти то из најбоље намере. Ово би могао да буде пример http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/312346/Filaret-duguje-za-struju-pet-miliona-dinara Но, сад није ми циљ да прозивам некога, па ни Филарета. Да ли се мој атеизам сматра скретањем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 На жалост, велики број хришћана схвата благодат управо овако као што си и ти претпоставио - као некакву индивидуалну харизму, или магијско својство коју људи поседују сами за себе и сами по себи. Благодат је ствар заједнице, то јест Цркве. Другим речима - благодат не зависи од тога колико је једна "карика у ланцу" исправна или не - благодат је ствар учествовања у Литургији, у којој свако има своје место и своју улогу, и зависи, да поједноставим, од степена укорењености у ту заједницу... Моје познавање Хришћанства се своди на Нови завет, Постање и на беседе о. Јоила, о. Гаврила и о. Тадеја. Верватно је то разлог за моје погрешно схватање благодати. Ако је благодат ствар учествовања у литургији, онда то значи да корумпиран човек може да "отера некога од благодати". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Као што је рекао Batman: "Наша слобода је у томе, да ли хоћемо или нећемо да учествујемо у ономе што је Бог са свима светима и Самим Сином својим већ припремио за нас, дакле Царство божије. Од наше воље не зависи и постојање Царства божијег, јер да је тако онда би и постојање Бога зависило од нас, а тад бисмо ми били богови а не Он. " Да ли га Ти сматраш скретањем ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Ако је благодат ствар учествовања у литургији, онда то значи да корумпиран човек може да "отера некога од благодати". Благодат није предмет. Човек не може отерати човека од благодати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Моје познавање Хришћанства се своди на Нови завет, Постање и на беседе о. Јоила, о. Гаврила и о. Тадеја. Верватно је то разлог за моје погрешно схватање благодати. И не само твоје... Нема везе, управо због тога и постоји ЖРУ. Ако је благодат ствар учествовања у литургији, онда то значи да корумпиран човек може да "отера некога од благодати". Па... не. Може да га изнервира, да га оклевеће, да га неправедно оптужи или осуди, итд. Али не може да га отера од благодати ако овај сам не одлучи да од ње одступи. Благодат није нешто што се тиче само свештенства - сваки верник који учествује у Литургији учествује и у благодати, без обзира на то да ли је његов парохијски свештеник исправан или корумпиран, и да ли његов надлежни епископ учествује у тој благодати или не. Свештенство, још једном понављам (зато што је битно, не зато што мислим да слабије капираш) није посредник у прослеђивању благодати верницима, већ само учествује у њој кроз своју службу у Лирургији, као што народ учествује у тој благодати кроз своју службу у Литургији. Дакле, ако је свештенослужитељ корумпиран, он тиме није препрека благодати да дође до верника - или било кога другога. Ел Нињо, Анастасија, obi-wan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Имам једно (хипотетичко) питање о којем сам размишљао још док сам био верник. Иако ме се много не тиче (пошто нисам верник), и даље бих волео да чујем одговор на њега, а тај одговор би могао да побије већину расколничких аргумената. Замислимо једног свештеника који поштује све каноне и све ради како треба, народ га воли и радо иде на његове службе. Тај свештеник има корумпираног епископа изнад себе и дође са њим у сукоб и овај га рашчини. Да ли ће бити благодати ако свештеник и даље покуша да служи иако је рашчињен? Ако је одговор не, то онда значи да се благодат покорава вољи корумпираног човека. Ако је одговор да, то је јак аргумент који иде у прилог расколницима. Био си верник, па ниси верник... Јел' то лично повезано са тобом. Пада ми на ум пошто си Прота Горас, да си рашчињен, и сада би да служиш Литургију... 0102_laugh 0110_hahaha DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Молио бих вас да не исмевате Протагору и његова верска убеђења. Није он једини који је дигао руке од Хришћанства због начина на који га представљају поједини неодговорни хришћани... obi-wan, Анастасија, Милан Меденица :) and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Нисам га исмевао само се мало зезам! Извини Василије! 4869 dusha and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Нисам га исмевао само се мало зезам! Извини Василије! ОК Далеко од тога да сам се увредио. Моје схватање благодати је пре свега било обликовано према ономе што сам чуо у клипу "О новим личним картама" па сам зато и схватио благодат као неку харизму код човека. Ову тему сам покренуо због Артемија и других расколника. Занимало ме је како они виде своје служење и благодат и како то објективно јесте (под претпоставком да важе постулати Православног Хришћанства). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука