Jump to content

Одлука Србије о Косову и ЕУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мирослав Лазански: Запад је одлучио да ниједан модел европске аутономије не важи за Србе

(Политика)

miroslav-lazanski1-300x300.jpgДоношење одлука на највишем нивоу, које ће утицати на наше животе, мора бити подвргнуто отвореној и поштеној и анализи

Скоро сви сада кажу да су ово тешка времена за Србију, да због преговора око Косова (за које неки сада тврде да и нису били преговори), та времена никада нису била тежа. У том контексту не постоји већи сигурносни вентил за незадовољство и цинизам у вези са актуелном ситуацијом од слободе изражавања у ма којем облику. Јер, доношење одлука на највишем нивоу, одлука које ће утицати на наше животе мора бити подвргнуто отвореној, поштеној и храброј анализи, будући да је суштина сваке владе, која претендује да буде добра, да грађанима говори искрено и разложно.

Дакле, ствари су прилично јасне, Запад је одлучио да нити један модел европске аутономије није решење за Србе на Косову, док ми истовремено очајнички вапимо: „Дајте нам бар нешто.” Тако су Срби на Косову од нације и грађана Србије сведени на синтагму „бар нешто”. Могли би приликом следећег пописа становништва да се тако национално и декларишу: „бар нешто.” Можда то и није случајно, претходна је власт контратужбу Србије против Хрватске назвала „техничком контратужбом”, што је Србе из Хрватске, заправо, свело на „технички проблем”. Па своје гласове на изборима нису дали Тадићу, већ Николићу.

Испада да су наши преговарачи у Бриселу били изненађени што нам није понуђено „бар нешто”, што аутоматски изазива и питање зашто имамо обавештајне службе, зашто их плаћамо? Само ради домаћих афера? Темељ свих успешних преговора и сопственог позиционирања у њима јесу правовремене и тачне информације и анализе о ставовима друге стране. Сада не помажу вајкања како немамо правих савезника, питање је да ли смо их икада тражили? Зашто нисмо тражили да поред америчког дипломате Рикера у Бриселу седи и нашој страни суфлира неки руски дипломата? Које године смо коначно дозволили руском капиталу да уђе у Србију, ко је забрањивао оснивање прве руске банке у Србији, како смо се, пре само неколико година, пејоративно изражавали и о Русији и о Кини. И сада ти исти који су то изјављивали о Русији тврде како ће Србија непристајањем на услове ЕУ око Косова остати „изолована”. Сећам се да су уочи избора прошле године неки из ДС-а тврдили „да би долазак СНС-а на власт значио рат и повратак у деведесете”. Стално нас плаше неким катастрофичним даном „д”, економским колапсом и изолацијом Србије, све ако Београд не пристане на „велико ништа”. Пошто „бар нешто”, за сада, не дају.

Господо, Белорусија је земља чији политички врх не може да путује по ЕУ, али та иста Белорусија има годишњу економску размену са Немачком од две милијарде евра, са Великом Британијом од 1,5 милијарди евра, са Пољском скоро две милијарде евра, просечна плата у Белорусији јесте око 500 евра, имају незнатно више становника од Србије, али војску дупло јачу од наше. А нису започели преговоре с ЕУ нити имају помоћ од ММФ-а. У реду, имају помоћ од Русије преко посебних цена за нафту и гас. Је л’ то неко нама бранио да се са Русима договоримо, ајде да хипотетички размишљам, да им изнајмимо ваздухопловну базу на Пониквама или у Сјеници? Није нормалан, какав русофил, рећи ће неки. А видите, Албанци су Американцима дали Бондстил. И Американци су њихови савезници, подржавају их у свему. Мораш нешто да даш да би имао савезника. Опет ће неки, Руси немају интереса на Балкану, па тако ни за нас. Где то пише? У магазинима на енглеском језику који излазе у Москви уз помоћ Сороша.

Ако ћемо Американцима да препустимо тапију над Косовом, да би нам били драги савезници, хајде то да и отворено кажемо народу. А што се тиче инвестиција, нема тих чиновника из ЕУ који ће спречити приватника са Запада да уложи свој капитал у Србију ако му се гарантује правна сигурност и профит. Давање кредита, или помоћи, наравно, друга је прича која има и своје потпитање: до када ћемо живети на такав начин, када ће бити судњи дан „д” пуцања такве економије? И шта у том случају? Да сви колективно скочимо са Бранковог моста? Или ко нас је довео до Бранковог моста? Или, нека иде док иде?

Питање је и зашто нам је држава на ивици банкрота, па смо ето присиљени да прихватимо „велико ништа”? Ко је позатварао домаће банке, ко је и зашто буд зашто распродао домаће компаније, ко је покрао све оно што је народ 45 година стварао? Ко је и зашто свео војску на садашњи ниво, ко је и зашто по наређењу одређених амбасадора уништавао домаће наоружање? Ко је створио овако гломазну државну администрацију, које се ни Кина не би постидела? Зашто у парламенту и даље седи 250 посланика? Чему толики возни парк државне администрације? Министарство спољних послова Велике Британије, Форин офис имало је 1982. године само три службена аутомобила. У тадашњој империји од Хонгконга до Гибралтара. Ако неко зна тачне одговоре на сва ова питања можда зна и одговор зашто нам нуде „велико ништа”.

Подели на овим сајтовима

"Srbija neće u EU još 15 godina"

IZVOR: BETA

Zvečan -- Predsednik RS Milorad Dodik kaže da Srbija neće ući u EU u narednih 15 godina i ako dođe do nove runde dijaloga Beograda i Prištine neće biti postignut sporazum

139441325151433f097b227674451027_368x245

Foto: Tanjug, arhiva

"Srbija neće ući u EU u narednih 15 godina, jer šta god učinila uslediće novi zahtevi... Priština ima sve, a Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju ništa od svojih prava i svoje autonomije", rekao je Dodik za televiziju Most iz Zvečana.

Dodik je naglasio da je svim narodima osim Srbima priznato pravo na samoopredeljenje. 

"To moramo da izlečimo vremenom, a vreme traži istrajnost u tom pogledu", rekao je predsednik Republike Srpske i dodao da za Kosovo treba naći celovito rešenje. 

On je rekao da je "podeljenost srpske političke scene katastrofalna za konačno rešenje" i dodao da "samo jedinstvo osigurava uverenje kod drugih da se zna šta se hoće". 

"Srbija se mora okrenuti ekonomiji i ona ima potencijal, to je jedna od zemalja sa najznačajnijim geostrateškim položajem na Balkanu, ima niz prednosti koje mora da istakne i jasno kaže da je to ono što daje Evropi i da ta Evropa ne može očekivati da Srbija bude ponižena", istakao je Dodik. 

On je rekao da su se SAD "našle u živom blatu zbog ranog priznanja nezavisnosti Kosova mimo Rezolucije 1244, koja je garantovala teritorijalni integritet Srbije i visoku autonomiju za Kosovo". 

Komentarišući položaj Srba na Kosovu Dodik je rekao da njihova borba za opstanak ne sme da bude povezana ni sa kakvim nasiljem. 

"Nasilje koje bi eventualno sproveo (premijer Kosova) Hašim Tači prepoznalo bi se kao nasilje nad jednom etničkom zajednicom. Srbi su se kao ponosan i dostojanstven narod branili. Ne treba da se pokreću sa svojih ognjišta, već da političkim sredstvima brane svoje domove", rekao je Dodik. 

On je dodao da vojno organizovanje na Kosovu može samo da šteti i da ako Tači misli da upotrebi silu to neće ostati bez reakcija nekih drugih zemalja koje ne žele to da vide. 

Dodik je rekao da Srbija i Rusija treba da ulože dodatne napore da dođe do proširenja ekonomske saradnje između te dve zemlje. 

"Rusija će podržati stavove Srbije, ali oni vole da sve bude jasno i svi budu istrajni, ne vole da se menjaju. Ne treba bežati od toga da se razgovara sa Rusijom, jer sa njima razgovara i Evropa i bilo bi logično da je Rusija bila više implementirana kada je u pitanju bilo Kosovo, a ne da se to prebaci na EU", rekao je Dodik. 

On je to ocenio kao stratešku grešku Srbije koja je "time što je u toj meri verovala (visokoj predstavnici EU za bezbednost i spoljnu politiku) Ketrin Ešton izgubila značajan broj prijatelja u UN". 

Predsednik Republike Srpske je izrazio želju da poseti Kosovo i dodao da će, kako je rekao, za to da izabere adekvatan trenutak.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=04&dd=11&nav_category=11&nav_id=704226

Подели на овим сајтовима

Баш зато се и љутим. Што се зезаш са тим стварима. Верујеш да је Косово заувек изгубљено а овамо као нешто захваљујеш.

Hhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahhahahahaahhaha. Vidi, vidi,  kome je naprasnonestalo distorziranog smisla za humor. Bio sam u dilemi da li da odgovaram na ovo tvoje klasicno drombuljanje ili da sacekam da se sam sebe razoblicis po pitanju tvog "suptilnog" smisla za humor kad su u pitanju osetljive politicke teme. Sad svako moze da vidi koliko ima istine a koliko licemerja u onoj tvojoj "samo sam se salio" kad si najavio mogucu zdravicu the vodji. Sve pre ili kasnije dodje na videlo pa tako i ti, druze, brate, prijatelju.

Подели на овим сајтовима

Bio sam u dilemi da li da odgovaram na ovo tvoje klasicno drombuljanje ili da sacekam da se sam sebe razoblicis

Па што ниси одговорио ? Ја се начекао. Да, да Сачекао си моје писање на сасвим другој теми да упоредиш са Северном Корејом. Исте емоције осећам према младом вођи Северне Кореје као и према Косову... али мало морген.

Sad svako moze da vidi koliko ima istine a koliko licemerja u onoj tvojoj "samo sam se salio" kad si najavio mogucu zdravicu the vodji.

Свако може да види колико ме ти не подносиш. И о каквој здравици причаш ? Макар се шалим како год за разлику од вас илумината.

Sve pre ili kasnije dodje na videlo pa tako i ti, druze, brate, prijatelju.

Слажем се. Све буде на крају илуминизирано. 

Подели на овим сајтовима

Aquilius ... ovaj je agent DB-a, ne nasedaj na provokacije ... sluzba je jos aktivna i rovari ... 

И ти ме откри. Еххххххх отказ ми не гине. 

А таман сам почео да га придобијам за ДБ да сазнамо што више о илуминатима, а оно ћорак. Барон ме разоткри пред свима.

Баш сам гадан неки човек. Клерофашиста, комуниста, кимовац, образовац, артемит, антисемита, конзервативац, лицемур, љутко.... куку мене.

Подели на овим сајтовима

Dok se dvoje svadjaju, treci koristi! :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Па што ниси одговорио ? Ја се начекао. Да, да Сачекао си моје писање на сасвим другој теми да упоредиш са Северном Корејом. Исте емоције осећам према младом вођи Северне Кореје као и према Косову... али мало морген.

Nisu u pitanju tvoje emocije nego tvoje prebacivanje meni sto nemam osecaj za humor jer se ti salis sa ispaljivanjem rakete. Dakle ti se salis a ja sam parti brejker koji dize dzevu bez potrebe. A sad kad se Auror sali sa necim sto tebe zulja onda vise nemas osecaj za humor jel tako?! Dakle kada si iskren? Na ovoj temi sto se ljutis na Aurora jer se sali sa necim sto je tebi vazno ili na temi o Koreji gde meni prebacujes sto nema smisla za humor i sto ne tolerisem tvoje sale.

Свако може да види колико ме ти не подносиш. И о каквој здравици причаш ? Макар се шалим како год за разлику од вас илумината.

Ne podnosim palanacko nazijonski provizorijum u koji si debelo ukopa a ne tebe kao licnost. Sa tobom licno nemam nikakvih problema cak naprotiv. Znas za onu "mrzim greh a ne gresnika"? E na tu formulu. A ko mi ono rece da ga ne poznajem nakon 3 godine druzenja?

Слажем се. Све буде на крају илуминизирано. 

Nego sta.

Подели на овим сајтовима

Dakle kada si iskren? Na ovoj temi sto se ljutis na Aurora jer se sali sa necim sto je tebi vazno ili na temi o Koreji gde meni prebacujes sto nema smisla za humor i sto ne tolerisem tvoje sale.

Шта да будем искрен. На теми о игрању рата јесам се зезао са још неколико чланова. Тада је таква ситуација и атмосфера била. Ово са Косовом нема везе са тим. Нисам се љутио на Дарка него на његово писање сам ставио смаил који се љути. Ради се о нама, два Србина су у разговору.

Схваташ ли ти разлику. Шала на рачун Кореје нема исту тежину када је сама реторика у питању или када би ракета била стварно испаљена и људи страдали. Једне исте поруке не би имале исти смисао и значај. Уосталом зашто ме јуриш по форуму и тражиш длаку у јајету, тј. у свакој мојој поруци нешто да ме дискредитујеш ? Као да ја на сваку своју или туђу поруку гледам исто. Некада нешто и одвалим, нашпишем без великог размишљања... јер нису све теме исте.

Ne podnosim palanacko nazijonski provizorijum u koji si debelo ukopa a ne tebe kao licnost.

Де ми појасни ово молим те.

Sa tobom licno nemam nikakvih problema cak naprotiv. Znas za onu "mrzim greh a ne gresnika"? E na tu formulu.

Ааааааа то ли је у питању. Па што одма не кажеш.. духовнику мој. Управи ме на прави пут.

A ko mi ono rece da ga ne poznajem nakon 3 godine druzenja?

Ја ти рекох. И не познајеш ме уопште. Даће Бог једног дана да се и упознамо. Видећеш да сам сасвим другачији него што мислиш. Није све тако као што изгледа. Поготову не на форуму.

Nego sta.

Ништа. Отвори неку духовну тему. Биће ти лепше. Илуминизираћеш се таворском светлошћу ;)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...