Jump to content

Него иштите најпре Царство Божје...

Препоручена порука

Синоћ моја госпоја и ја причамо за шта нам све треба новац и за шта ће нам требати, да би она на крају рекла, морамо се почети молити Богу за новац.

Насмијао сам се тијарно, нисам ништа коментарисао, а ова ми је поука Христова дошла у мисли, те вас зато и питам:

Како разумијете ове ријечи Христове и како их спроводите у дјело у животу?

Има те ли искуства по овом питању?

Јеванђеље по Луки, глава 12

А ученицима својијем рече: зато вам кажем: не брините се душом својом шта ћете јести; ни тијелом у што ћете се обући:

Душа је претежнија од јела и тијело од одијела.

Погледајте гавране како не сију, ни жању, који немају подрума ни житница, и Бог их храни: а колико сте ви претежнији од птица?

А ко од вас бринући се може примакнути расту својему лакат један?

А кад ни најмање што не можете, зашто се бринете за остало?

Погледајте љиљане како расту: не труде се, нити преду; али ја вам кажем да ни Соломун у свој слави својој не обуче се као један од њих.

А кад траву по пољу, која данас јест а сјутра се у пећ баца, Бог тако одијева, акамоли вас, маловјерни!

И ви не иштите шта ћете јести или шта ћете пити, и не брините се;

Јер ово све ишту и незнабошци овога свијета; а отац ваш зна да вама треба ово.

Него иштите царства Божијега, и ово ће вам се све додати.

Јеванђеље по Мтеју, глава 6

За то вам кажем: не брините се за живот свој, шта ћете јести, или шта ћете пити; ни за тијело своје, у што ћете се обући. Није ли живот претежнији од хране, и тијело од одијела?

Погледајте на птице небеске како не сију, нити жњу, ни сабирају у житнице; па отац ваш небески храни их. Нијесте ли ви много претежнији од њих?

И за одијело што се бринете? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду.

Али ја вам кажем да ни Соломун у свој својој слави не обуче се као један од њих.

А кад траву у пољу, која данас јест, а сјутра се у пећ баца, Бог тако одијева, а акамоли вас, маловјерни?

Не брините се дакле говорећи: шта ћемо јести, или, шта ћемо пити, или, чим ћемо се одјенути?

Јер све ово незнабошци ишту; а зна и отац ваш небески да вама треба све ово.

Него иштите најприје царства Божијега, и правде његове, и ово ће вам се све додати.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  On 4. 4. 2013. at 15:48, Драган Алексић άσημος :) рече
Како разумијете ове ријечи Христове и како их спроводите у дјело у животу?

Eh da mi je da ih sprovedem u punom smislu, bio bih najsrecniji covek na svetu.  

Подели на овим сајтовима

Što će reći, težak je to govor i nažalost, malo je onih koji ga razumeju. JA ga ovako shvatam - kad shvatiš da si Božiji stvor, da je sve što imaš njegov dar, kad shvatiš da je to što si na zemlji škola a ne cilj postojanja, kad naučiš da se smiriš i neutrališeš požudu, kad naučiš da ti ništa ne treba, sve što dobiješ je dar preko mere i onda ulaziš u mir Kraljevstva već na zemlji. Ukratko :)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Samo ti podaj Gospodu svoje Srce i ispovedaj mu svoje probleme(pa i materijalne) i ne brini se.Pridjite umorni i natovareni,i ja cu vas odmoriti,zar sumnjas u takvo obecanje? ;)

Zena ti je pametnija od Sare,Avramove zene.

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

On 4. 4. 2013. at 15:48, Драган Алексић άσημος :) рече
Него иштите царства Божијега, и ово ће вам се све додати.

To je sticanje prave Volje!

Цитат

Gubljenje ili slabljenje vere je sasvim prirodan ocekivana pojava kod svih ljudi ako veru razumemo po svojoj sustini, kao opit prave volje. Medjutim preduga je tradicija da se cvrstina vere odredjuje i ceni prema cvrstini necije ubedjenosti u iskaze vere ili nesto sto jeste ili sledi iz dogmata. To je po mom misljenju i iskustvu besmislica. Jedino sto je cvrsta odnosno slaba vera je opit prave volje. A prirodno da ucestalost tog opita oscilira, osim ako medju nama nema nikih instant turbo svetitelja. To uopste nemam nikakve veze sa mojom ubejdenoscu u istitnitost, Hrista, Crkve, eshatona, vaskrsenja jer su to sve iskazi i ubedjenosti li sumnja u njih sami po sebi ne znace ama bas nista, reci, glasovi, slova i to je to. Jaka vera je intezivana, ekstaticna opit prave volje. Jedan od jednostavnijih, ali  takodje nazalost plastinijijh, primera prave volje i gubitka opita iste se moze videti u filmuLimitless gde glavni junak opituje svoju pravu volju pomocu pilule (fizikalizam ali to je Holivud  :P) pa kad nema pilule on je ono sto jesete po prirodi, parazit. Bilo bi zanimljivo videti da neko od silnih "pravoslavnih" reditelja kojima se mase odusevljavaju malo prekine sa patetisanjem o cudima ovih ili onih svetitelja i da obradi jednu takvu slicnu temu ali iz perspetivne pravoslavne gnoseologije i duhovnosti. Nesto kao Being John Malkovich iz pravoslavne perspektive. To bi bila prava stvar iz za gledati i za razmisljati.

Подели на овим сајтовима

To znaci da ne treba da trazis leba preko pogace :D

A kako sprovodim? Pa jednostavno...ne brinem :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  On 22. 6. 2013. at 4:41, DYNABLASTER рече

To znaci da ne treba da trazis leba preko pogace :D

A kako sprovodim? Pa jednostavno...ne brinem :lol:

Добро велиш. Не треба само вјеровати да Бога има, већ треба вјеровати Богу, имати повјерења. Ако Бог каже немој бринути, онда немој бринути. Брини се да си вазда у Духу Светом, тј. да је Дух Свети у теби, тј. најприје ишти Царства Небеског, а присуство Духа Светог је живот на земљи у Царству Небеском.

Подели на овим сајтовима

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
Molitva za novac kao i za što šta drugo biće uslišena često na način koji ne 

možemo ni da zamislimo u trenutku same "želje". Bože me oprosti što ja to 

tumačim ali dešava se da nas život nauči besmilu naše želje...

Sledi ovaj drugi deo, to je ona snaga u slabosti, kad shvatiš da sve tvoje

nije ništa, onda konačno kažeš Bože neka bude volja Tvoja.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 1 year later...

Зашто најприје да иштемо Царство Божије, а остало ће нам се додати?

У једном тренутку, за који не знамо колико је далеко, али знамо да је сваким секундом нашег живота све ближи, губимо оно што нам се додало, за шта је речено да се не бринемо, смрта нас раздваја од материјалних добара, а ако ли се Царство Божије уселило у нас, ако смо иштући и добили, смрт га не може одузети од нас, смрт је начин да наставимо да боравимо у њему, само другачије него у тијелу пропадљивом док бијасмо. Након смрти преостаје нам вјечност за живот у Царству Божијем. Дал` нам је битније на прво мјесто у свом животу ставити стицање нечега што губимо у једном трену или стицање нечега у чему ћемо провести вјечност?

Подели на овим сајтовима

Pa teško je razumeti sada iz perspektive čoveka koji ne dodiruje Božje nestvorene energije i ne obitava u njima.

Razumevati svet iz Hristove perspektive i razumevati svet i čovekove perpsektive nije isto.

Kad stekneš Hristov um kao što apostol reče: Hristov um imamo.... onda više ni ne možeš objasniti razliku koja ti se dešava, niti je možeš svesti na razumno objašnjenje drugome kako si prevazišai plotske probleme, kako si zadovoljan i ništa ti više svetovno ne treba a ipak živiš u tom svetu.

Hristos reče u Jovanu 17. gde je molitveno pred apostolima proslavio sebe u slavi Očevoj i slavi koju je Sam imao pre postanja sveta otprilike sledeće: Sačuvao sam sve tvoje Oče koje si mi dao i niko od njih ne umre osim sina poglibli da se ispuni Pismo. I oni kao i ja Oče nisu od ovoga sveta ali ih ostavljaš ovde u ovom svetu iako od ovog sveta nisu, kao i mene što si poslao u ovaj svet iako ja od ovoga sveta nisam.....

Ko može da primi te reči koje datiraju još u Tajni pre postanka sveta taj će zaista već ovde zaživeti Carstvom Božjim koje je u njemu, i njegovo biće neće biti od ovoga sveta iako ke sada u ovome svetu njegovi problemi neće biti od ovoga sveta, njegove želje i volja neće biti od ovoga sveta, njegova ljubav neće biti od ovoga sveta i nadasve njegova bezbrižnost koja će da ga zakrasi a drugima u ovome svetu će ličiti na ludost, neće takođe biti od ovoga sveta.

Nije lako.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...