Bigica Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Отац Стефан - О скидању клетве Nas veliki duhovnik Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Ja mislim da si ti bas skrenula sa teme ....ako ti ponistavas postojanje zla onda se zna sta je u ovom slucaju prelest ...ne moze se o bas svim pitanjima pricati sa bilo kime , ovakve teme su za razgovor sa duhovnicimima a ne mirjani da se medjusobno prepucavaju i na takav nacin ophode jedan sa drugima,jer u tome nema nista JEVANDJELJSKO ....imajte razumjevanja i ljubavi cak i kad neko nije u pravu laik sam ja, ali Aleksandar je iskusan teolog, možemo li da malo zgazimo svoju sujetu i poverujemo da je on upućeniji u tematiku? I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 laik sam ja, ali Aleksandar je iskusan teolog, možemo li da malo zgazimo svoju sujetu i poverujemo da je on upućeniji u tematiku? mozemo i malo vise da pogazimo svoju sujetu ,svaka cast svakome ,al to sto je neko iskusan teolog,doktor,profesor ili sta god ne znaci da je sto posto u pravu ,to su razlike u misljenju , i otac Stefan je arhimandrit i pored iskustva ima i molitveni podviznicki zivot ,ako se trebam povinovati necijem misljenju povinovacu se onima koje su svoje zivote predali Gospodu u potpunosti ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 mozemo i malo vise da pogazimo svoju sujetu ,svaka cast svakome ,al to sto je neko iskusan teolog,doktor,profesor ili sta god ne znaci da je sto posto u pravu ,to su razlike u misljenju , i otac Stefan je arhimandrit i pored iskustva ima i molitveni podviznicki zivot ,ako se trebam povinovati necijem misljenju povinovacu se onima koje su svoje zivote predali Gospodu u potpunosti ... ne dolazi se do istine tako što se pronalaze potvrde za svoje već oformljeno mišljenje, šta god da misliš naćićeš istomišljenika ali ako ti je cilj da saznaš istinu onda treba odbaciti predrasude i biti realan i spreman da promeniš mišljenje i duhovnik i teolog prenose iskustvo crkve, ali teolog izučava iskustvo crkve od njenog nastanka do dana današnjeg, a duhovnik ne mora tako,on može da posvedoči samo sopstveno iskustvo i sopstveno vidjenje Ljubičasta је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Gospod neka mi otkrije istinu njemu se za to molim , a moje iskustvo i dozivljaj onoga sto sam osjetila oformilo je moje misljenje ,sto ne znaci da ga necu promjeniti ..i mene je zanimao stav crkve o ovome zato i jesam postavila takvo pitanje i drago mi je na odgovorima koje sam dobila ,iako su misljenja ocigledno uvijek i svuda suprostavljena ocigledno na nama ostaje da se Bogu pomolimo da nam otvori duhovne oci da bi sagledali istinu ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Видиш, ту је употребљена друга реч (глагол), а не анатема. Употребљен је глагосл "катирасо", друго лице једнине аориста од "катиараоме" што у преводу значи "зажелети зло" или "проклињати". Ту је БОГ наредио смокви да се осуши. Можему се - има власт. Када Бог нешто зажели то и буде. Ово је смисао овог цитата.То никако није оправдање да у црквеном искуству постоји клетва као нешто што се може користити и што има неку тежину. A i naredio je smokvi ( biljki) da se osuši, a ne čoveku.Razlika je velika.Čovek je iznad i čovek je važniji.Nije " prokleo " čoveka. Nije mi jasno kako hrišćanin može da veruje u kletvu, kako može da misli da je kletva jevanđelska kad se sam Bog raspeo za čoveka, za njegovo spasenje i to u mukama.Žrtvovao se.I sad će takav Bog i Crkva koju je On osnovao da blagosilja kletvu.Kletva je najobičnija paganština, najcrnja vradžbina konstruisana da se drugom nanese zlo.Bog tako nešto nije u stanju da "odobri" niti "prima takve molitve", jer On koji se raspeo iz ljubavi,ne može da čini zlo.A kletva je zlo,zla misao u umu,želja da se drugi uništi. Sara" and Danijela је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 kada se ovdje prica o kletvi ja imam osjecaj da su mnogi u zabludi ,ja nisam pricala o kletvi kao o necemu sto Bog blagosilja ,kletva u ovome slucaju stoji kao zasebna stvar ,kao i bolesti i iskusenja...dakle ,Gospod nam ne salje bolesti jer Gospod nas voli ali i bolesti i iskusenja su dopustene od Gospoda dakle,velika je razlika ...niko ovdje,barem ne ja ,ne povezuje kletvu kao nesto sto Bog baca na ljude ,ovdje se prica o kletvi koju covjek baca na covjeka ..i bolesti i iskusenja i kletve i zle rjeci i misli dolaze od necastivog al su uz dopustenje Boga tako da prvo moramo razgraniciti o cemu se ovdje prica ..a druga stvar je kad Gospod proklinje i samo jos nesto Gospod je prokleo "biljku " tacno ,al kao sto znamo Gospod se u cijelom Novom zavjetu nama obraca kroz price o sjemenu,kukolju,psenici... mada sada niej o tome rijec,samo sam htjela razgraniciti o cemu se ovdje prica jer odosmo u nedogled... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 kada se ovdje prica o kletvi ja imam osjecaj da su mnogi u zabludi ,ja nisam pricala o kletvi kao o necemu sto Bog blagosilja ,kletva u ovome slucaju stoji kao zasebna stvar ,kao i bolesti i iskusenja...dakle ,Gospod nam ne salje bolesti jer Gospod nas voli ali i bolesti i iskusenja su dopustene od Gospoda dakle,velika je razlika ...niko ovdje,barem ne ja ,ne povezuje kletvu kao nesto sto Bog baca na ljude ,ovdje se prica o kletvi koju covjek baca na covjeka ..i bolesti i iskusenja i kletve i zle rjeci i misli dolaze od necastivog al su uz dopustenje Boga tako da prvo moramo razgraniciti o cemu se ovdje prica ..a druga stvar je kad Gospod proklinje i samo jos nesto Gospod je prokleo "biljku " tacno ,al kao sto znamo Gospod se u cijelom Novom zavjetu nama obraca kroz price o sjemenu,kukolju,psenici... mada sada niej o tome rijec,samo sam htjela razgraniciti o cemu se ovdje prica jer odosmo u nedogled... Kletva je želja nekog čoveka da drugom nanese zlo.Znači neka vrsta " molitve" Bogu da se drugom desi zlo.I te kako je onda "povezana" sa Bogom.Da bi se kletva ispunila,potrebna je "saradnja" Boga u tome.A Bog budući da je ljubav i čovekoljubac ne može tako nešto da dopusti.Sasvim u drugu stvar spadaju bolesti i iskušenja.Ne baca Bog kletvu na ljude,ali samim tim što bi dopustio da se to desi postao bi saradnik u tom zlu. Ljubičasta је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Sasvim u drugu stvar spadaju bolesti i iskušenja.Ne baca Bog kletvu na ljude,ali samim tim što bi dopustio da se to desi postao bi saradnik u tom zlu. Onda imam jedno pitanje za tebe ,posto kazes da u sasvim drugu stvar spadaju bolesti i iskusenja , i ako bi Bog dopustio da se nesto zlo desi covjeku da bi postao saradnik u tome,moje pitanje glasi Da li Bog dopusta iskusenja i bolesti ili se ona desavaju mimo Njegove volje ? A znamo kakve sve bolesti i iskusenja mogu snaci covjeka i da ni jedna bolest niti iskusenje nije prijatno covjeku iako kroz trpljenje i blagodarenje Bogu mogu sebi vijence da steknu na nebu Sve sto je zlo ne moze doci od Boga ,ali isto tako ,nista sto se desi ne moze se desiti bez dopustenja ,a samo Gospod zna zasto nam se sve to desava i zasto to dopusta,nase nije da ulazimo niti da sudimo o tome Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Onda imam jedno pitanje za tebe ,posto kazes da u sasvim drugu stvar spadaju bolesti i iskusenja , i ako bi Bog dopustio da se nesto zlo desi covjeku da bi postao saradnik u tome,moje pitanje glasi Da li Bog dopusta iskusenja i bolesti ili se ona desavaju mimo Njegove volje ? A znamo kakve sve bolesti i iskusenja mogu snaci covjeka i da ni jedna bolest niti iskusenje nije prijatno covjeku iako kroz trpljenje i blagodarenje Bogu mogu sebi vijence da steknu na nebu Sve sto je zlo ne moze doci od Boga ,ali isto tako ,nista sto se desi ne moze se desiti bez dopustenja ,a samo Gospod zna zasto nam se sve to desava i zasto to dopusta,nase nije da ulazimo niti da sudimo o tome Mi ljudi živimo u propadljivom svetu.U svetu gde je sve propadljivo, u svetu gde se kroz tu istu propadljivost javljaju bolesti i smrt.Poenta je naš odnos prema toj propadljivosti bolesti i smrt.Poenta je oboženje sad,još za ovog života u ovom propadljivom svetu.To je činjenica.Živimo u svetu u kome oboženjem treba da prevaziđemo smrt.Bog nije nekakv čikica na Nebu koji povlači konce i svakodnevno direktno utiče na svaki sekund čovekovog života.Samim tim što smo u ovom svetu mi smo "osuđeni" na bolesti i na smrt.SVI od reda. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 „Чувај се клетве родитељске, јер је страшна клетва родитељска. Цени и тражи благослов родитељски, јер ће те он пратити кроз цео живот. Премудри Сирах говори: благослов очев утврђује дом деце, а клетва материна искорењује до основа (Сир. 3, 9). Проклетство, којим прокле Ноје потомство Хамово, и до дан данас прати несретне Хамовце. А синовима Јаковљевим онако је и било у животу, како их је отац благословио. Св. Сергије као младић мољаше своје родитеље за благослов да се замонаши. Но родитељи стари мољаху сина да почека и потруди се око њих до њихове смрти, па после нека се монаши. Сергије послуша родитеље своје, и би благословен до смрти. Епископ Хермоген прича случај, како је један син злостављао жену своју. Када га мајка с плачем поче корети због тога, син се баци на мајку, изби је, и главу јој разби о дувар. Очајна мајка узвикну: „Господе, нека буде син мој проклет, и да нема ни мога ни Твога благослова!" Тога истог дана син почне дрхтати целим телом, и пуних 13 година проживи у тој дрхтавици не могући сам ни кашику к устима својим принети. После 13 година он се исповеди и причести, од чега му буде нешто лакше, и убрзо за тим сконча.“ Охридски Пролог, Св. Николај Велимировић Bigica је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Mi ljudi živimo u propadljivom svetu.U svetu gde je sve propadljivo, u svetu gde se kroz tu istu propadljivost javljaju bolesti i smrt.Poenta je naš odnos prema toj propadljivosti bolesti i smrt.Poenta je oboženje sad,još za ovog života u ovom propadljivom svetu.To je činjenica.Živimo u svetu u kome oboženjem treba da prevaziđemo smrt.Bog nije nekakv čikica na Nebu koji povlači konce i svakodnevno direktno utiče na svaki sekund čovekovog života.Samim tim što smo u ovom svetu mi smo "osuđeni" na bolesti i na smrt.SVI od reda. Mi smo sami krojaci svoga zivota al nista se ne moze desiti bez Bozjeg dopustenja ... nisi odgovorila ili ne zelis da odgovoris na pitanje da li sve dolazi sa Bozjim dopustenjem ili si kroz ovaj odgovor dala sama sebi odgovor ...u svakom slucaju ,misljenja su razlicita i kao takva treba da se postuju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 da bi nekog kleo moraš da ga mrziš, ako nekog mrziš ,kakav si ti hrišćanin i zašto bi te Gospod poslušao? ako si nekome naneo zlo,pa te taj kune, ne stiže tebe njegova kletva,nego te stiže tvoja neokajana savest (pokaj se i reši problem) ne možeš u isto vreme (i u istom srcu) da veruješ u Boga i pokajanje i u kletvu nekog ogorčenog čoveka zar će nas Dobri Bog prepustiti na milost i nemilost onih koji nas mrze? ovo je pogubno verovanje za ljudsku dušu,jer onda treba da strepimo od svakog zlobnika I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 da bi nekog kleo moraš da ga mrziš, ako nekog mrziš ,kakav si ti hrišćanin i zašto bi te Gospod poslušao? ako si nekome naneo zlo,pa te taj kune, ne stiže tebe njegova kletva,nego te stiže tvoja neokajana savest (pokaj se i reši problem) ne možeš u isto vreme (i u istom srcu) da veruješ u Boga i pokajanje i u kletvu nekog ogorčenog čoveka zar će nas Dobri Bog prepustiti na milost i nemilost onih koji nas mrze? ovo je pogubno verovanje za ljudsku dušu,jer onda treba da strepimo od svakog zlobnika Ма сви сте ви паметнији од Цркве, требали би сви од вас да учимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 „Чувај се клетве родитељске, јер је страшна клетва родитељска. Цени и тражи благослов родитељски, јер ће те он пратити кроз цео живот. Премудри Сирах говори: благослов очев утврђује дом деце, а клетва материна искорењује до основа (Сир. 3, 9). Проклетство, којим прокле Ноје потомство Хамово, и до дан данас прати несретне Хамовце. А синовима Јаковљевим онако је и било у животу, како их је отац благословио. Св. Сергије као младић мољаше своје родитеље за благослов да се замонаши. Но родитељи стари мољаху сина да почека и потруди се око њих до њихове смрти, па после нека се монаши. Сергије послуша родитеље своје, и би благословен до смрти. Епископ Хермоген прича случај, како је један син злостављао жену своју. Када га мајка с плачем поче корети због тога, син се баци на мајку, изби је, и главу јој разби о дувар. Очајна мајка узвикну: „Господе, нека буде син мој проклет, и да нема ни мога ни Твога благослова!" Тога истог дана син почне дрхтати целим телом, и пуних 13 година проживи у тој дрхтавици не могући сам ни кашику к устима својим принети. После 13 година он се исповеди и причести, од чега му буде нешто лакше, и убрзо за тим сконча.“ Охридски Пролог, Св. Николај Велимировић rekao je sveti vladika i ovo Nikakvo zlo mi ne mogu naneti ljudi ako u meni nema ranjivog mesta ako si u Hristu i Hristos u tebi,nemaš se čega bojati, jer ko je jači od Boga? ne mogu dopreti otrovne strele do onoga ko za štit ima Isusa Bog je rekao Po veri tvojoj neka ti bude verujemo li u Milost Božiju ili u snagu zla? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука