LukaZ Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 da li se ove note poklapaju sa Биљана and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Ima li negde da se čuje vizantijsko "Ašče i vo grob snišel jesi...? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LukaZ Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 http://mp3dor.ru/Хор_сестёр_Ново-Тихвинского_монастыря_(Екатеринбург)-%22Аще_и_во_гроб...%22_(Византийский_распев има и овде youtube.com/watch?v=VFHzd6o6HSA&noredirect=1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 da li se ove note poklapaju sa Divninom pesmom Да, поклапају се! и хвала ти на њима! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LukaZ Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 на жалост Биљо остатак нота се не поклапа толико..http://www.ahtyr.org/ru/divinservice/music/id4 ту имаш и аудио отпевано под "звукозаписи" А баш сам се понадао да сам нашао Дивнине ноте. Svetlana Pecin-Saraguda and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 на жалост Биљо остатак нота се не поклапа толико..http://www.ahtyr.org/ru/divinservice/music/id4 ту имаш и аудио отпевано под "звукозаписи" А баш сам се понадао да сам нашао Дивнине ноте. Ово што си нашао је ПРЕДИВНО! Хвала А питаћемо Дивну да нам да ноте! bighugbighug Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 http://mp3dor.ru/Хор_сестёр_Ново-Тихвинского_монастыря_(Екатеринбург)-%22Аще_и_во_гроб...%22_(Византийский_распев има и овде youtube.com/watch?v=VFHzd6o6HSA&noredirect=1 Ovo nema veze sa vizantijom, znaci treba mi vizantijsko pojanje ovog kondaka Pashe! Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LukaZ Написано Мај 15, 2013 Пријави Подели Написано Мај 15, 2013 =) to reci Novo-Tihvinskim sestrama, daću ti ja mejl u PP, ako imaš srca da im to saopštiš Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Мај 26, 2013 Пријави Подели Написано Мај 26, 2013 Ја се у ноте нимало не разумем, али умем добро да пратим. Волео бих да научим византијско певање. Где има то што ближе код нас да неко учи/пева? (живим у Љубљани) У цркви сам појац и чтец. Морам признати да ми је некада глас толико шибак и певање ужасно да се бојим да ко не побегне због мене из Цркве али ипак у главном људи кажу да лепо певам. Знам да има на интернету нешто о тим гласовима ал ја то не разумем нисам неки учењак што се тога тиче. Више волим да пратим па кроз пратњу да учим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Мај 31, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Ја се у ноте нимало не разумем, али умем добро да пратим. Волео бих да научим византијско певање. Где има то што ближе код нас да неко учи/пева? (живим у Љубљани) У цркви сам појац и чтец. Морам признати да ми је некада глас толико шибак и певање ужасно да се бојим да ко не побегне због мене из Цркве али ипак у главном људи кажу да лепо певам. Знам да има на интернету нешто о тим гласовима ал ја то не разумем нисам неки учењак што се тога тиче. Више волим да пратим па кроз пратњу да учим. Иване, нисам сигуран да у кругу од 600км можеш наћи начина да систематски учиш византијско појање. Ми у Београду имамо школу у оквиру Хеленског фонда за културу која обезбеђује добар програм петогодишњих студија, праксу у хору Мојсије Петровић и грамату појца на крају школовања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јун 1, 2013 Пријави Подели Написано Јун 1, 2013 Јакове Прво питање па одмах најтеже. Подразумева се да онај који учи мора да има извесан дар, од чега ће зависити темпо учења и крајњи ниво који је могуће достићи. За учење византијске музике, као и свега другог, најважнија је мотивација. Радио сам са ученицима који су били веома надарени, други су били просечни, а неки су кренули практично од нуле. Испоставило се да су неки од наизглед неталентованих ђака били спремни да уложе много више времена и труда и то им се исплатило. Такође је веома важно имати праксу за певницом. У много бољем положају су они који већ поју у цркви, али не у хору, већ за певницом, краловачким напевом, од оних који немају певничког искуства. Међутим, мањак искуства за певницом није трајни хендикеп. Годину дана редовног учешћа на бденију и литургији довољно је да се науче неке ствари. Свако ко жели да учи византијску музику, мора да научи нотацију и основе осмогласја. Разумећеш да као аутор уџбеника, морам да препоручим своју књигу. Зато сам је и писао. Књига "Водич за појце кроз савремену неумску нотацију" конципирана је тако да се кроз неколико десетина вежби учи нотација за релативно кратко време, а гласови се савладавају кроз примере литургијских песама, које се потом могу користити на богослужењу. Књигу прати диск на којем су снимљени сви музички примери из уџбеника. Знам да може да се купи у књижари Благодарник у Београду. Не знам где се још продаје. Што се тиче технике певања, разни појци имају различиту технику. Важно је не оптерећивати грло јер, за разлику од жица на виолини, гласне жице не могу да се замене када пукну. Начин испевавања украса је прилично важан, али то се савладава временом, уз много слушања и испробавања. И на крају, идеално би било ако би имао живи контакт са учитељем да не би лутао у недоумицама. Ученик треба да учи од једног учитеља, а учење византијске музике треба схватити на старински начин, како су се некада учили занати. У почетку, шегрт чисти (нпр. берберску) радњу и посматра како мајстор ради. Потом мења пешкире, слаже алат, док му мајстор не дозволи да сапуна муштерије. Тек на крају, постепено добија конкретна задужења са бритвом и туђим вратом. Процес траје годинама, али изграђује карактер, лични однос и занатске вештине. Кад мајстор процени, шегрт полаже испит за калфу те добија дозволу да прима муштерије. После много година може да полаже и мајсторски испит. Питање је да ли је то код нас данас могуће. Христос Васкрсе! Књига "Водич за појце кроз савремену неумску нотацију" је дивна књига која ме са лакоћом уводи у свет ове лепе музике, у коју сам заљубљена. Радујем се што постоје људи као Ви, негујући је. Свако добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LukaZ Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Нашао сам у певници међу књигама и ову књигу "Синодалног Издателства София" можда су ово те ноте Дивнине Пасхалне Стихире, почетак могу да препознам да се слаже. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Ако су неком потребне ноте за први изобразитељни псалам, што га поје о. Пајсије Танасијевић, нека се јави на п.п. Пошто византију слабо читам а и речено ми је да тих нота нема осим у неумама, ради своје оријентације, по слуху сам га преместила у европску нотацију, а биће ако Бог да ускоро и други транспонован. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LukaZ Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Хтео би да Вам скренем пажњу на овај напредак технике браће Грка. Сво потребно штиво на таблету и плус мењање гласова који прате на дугме!! ) http://www.isokratis.com/βιντεο/ http://www.isokratis.com/βιντεο/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NikolijaN Написано Децембар 5, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2013 Поштовани чланови форума Сви који желе да поставе питање у вези са појањем које називамо византијским, или са радом хора Мојсије Петровић, могу то урадити на овој теми. Поздрав Никола Pomaže Bog Poštovani gospodine Nikola, Izuzetno cenim vizantijsko pojanje.Recite mi koji je put učenja vizantijskog pojanja? Gde se može pohadjati vizantijsko pojanje,kako su organizovani časovi? Da li su ženski glasovi dobrodošli? Kako je najbolje po vašem mišljenju prići i pohadjati vizantijsko pojanje? Završila sam Tehnoliški fakultet-polimerno inženjerstvo... Bavim se hemijskom industrijom,kvalitetom proizvoda, ali svoj život želim da upotpunim,uz Božiju pomoć,učenjem vizantijskog pojanja. Molim Vas da me uputite kako da to najkvalitetnije postignem. S Bogom,NikolinaN Milost,mir i ljubav Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука