Odahviing Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Кад смо код симулирања, да ниси заборавио на једну битну ствар код тога? Ne razumem šta hoćeš da kažeš, ljudi jesu napravili uslove, kakvi su postojali, temperaturu itd, onakve uslove kakvi su vladali na zemlji u vreme kada je život nastao. To je postojalo oni su samo danas (ne baš danas ali u skorijoj prošlosti) napravili iste te uslove i samo pustili struju (tj. munju kroz sve to), jer je tako glasila hipoteza, da uz sve te uslove (tu supu koju pominješ, a koja u stvari nije deo TE) i udar munje na to mesto, da su se u tom trenutku stvorili sastojci za život i prvi RNK. E sada u eksperimentu su nakon "munje", usled hemijskih reakcija nastali osnovni molekuli od koji se sastoje osnovni jednoćeliski organizmi. Sve ovo je za sada samo hipoteza (ne teorija, nego hipoteza), za sada je najbolje objašnjenje koje imamo (ta kometa itd. čak je urađen eksperiment i potvrđeno da bi mikrobi mogli da prežive unutar komete put kroz kosmos i prežive pad). Sve je ovo klimavo i ni zašta od ovih hipoteza nije sigurno i sve su klimave. Ali naučnici nastavljaju da tragaju za odgovorima. Što se tiče nastanka života za sada može samo da se nagađa, da jedni odgovori budu smisleniji i eksperimentalno prihvatljiviji, ali još se ne zna kako je život nastao. E TE nastaje od ovog prvog mikroba pa nadalje, i sve je to poprilično dokazano i smisleno. Evo ako si slušao/slušala protu Golijana i on smatra BB i TE kao tačnim, čak ogromna većina i na ovom vorumu takođe. Ali se uglavnom razlikujemo što oni veruju da je bog pokrenuo sve to, a ja ne. Ali se takođe i slažemo (barem ja tako mislim) da ne znamo kako je to nastalo. Možemo da verujemo da je to uradio Bog, kometa (mada se postavlja pitanje odakle mikrobi u kometi) ili supa. Ja lično za sada ne verujem i kada bi me pitali šta mislim šta je tačno od ovoga, jednostavno kažem ne znam, čekam naučnu potvrdu, ali za sada najviše šansi ima supa, jer je donekle eksperimentalno ispitana, ali za sada ništa ne mogu da kažem da li je to ili nešto drugo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Kada bi imali našli, postojali dokazi o postojanju Boga, da li mislite da bi se sve ovo što sada radite zvala vera? Стварно не разумијем шта хоћете рећи са овим??? Када би имали нашли-шта би то требало значити? Izvini jesam "sklepao" rečenicu da ne može da se protumači. Ovako mislio sam da kada bi znali da Bog postoji, videli dokaze, da li bi se to onda zvala vera. Ne bi, jer suština vere je da VERUJEŠ u nešto što NE ZNAŠ da li je tačno. PS. A rečenica je trebala da glasi Kada bi postojali dokazi o postojanju Boga i vi bi pronašli i imali, da li bi se onda to zvala vera? Душка је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 TE govori samo kako se jedna vrsta prilagođava okruženju u kome se načazi, kako s ebori sa ostalim za opstanak, a kao proizvod svega toga kako se menja i kako vremenom stvara nove vrste. Свеједно, у склопу еволуције се говори о настанку живота из неке супе, муља, из неорганске материје постепено. Ваљда се та грана, теорија, шта већ зове биогенеза, тако некако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Свеједно, у склопу еволуције се говори о настанку живота из неке супе, муља, из неорганске материје постепено. Ваљда се та грана, теорија, шта већ зове биогенеза, тако некако. Ali to nije sastavni deo teorije evolucije. Kao što sam napisao teorija evolucije počinje sa prvim životom koji je nastao i traje dok zadnji život ne nestane Александар Милојков and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Evo sa wikipedije U prirodnim znanostima, abiogeneza ili biopoeza je teorija kako je mogao nastati život na Zemlji iz nežive materije. Različita je od evolucije, koja se bavi razvojem i promjenom već živih organizama tijekom vremena, i od kozmologije, koja se bavi postankom svemira PS. samo tehnički ovo nije teorija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Niko ti i ne traži da drugome objašnjavaš. Obično kad ja napravim neki izbor, ako nikome drugome, bar sebi mogu da objasnim zašto sam ga napravio. Ne vidim šta je jadno kod onih koji traže dokaze. Hrišćanstvo je navodno osnovao bogočovek, ali do današnjeg dana su ga prenosili ljudi, a ljudi itekako nisu savršeni - mogu da lažu, svesno ili nesvesno, sebe i/ili druge. Upravo zato bih tražio dokaz, zato što neću da verujem čoveku na reč. To ne bi bio bilo kakav dokaz, već dokaz čija bi snaga i uverljivost morali da budu srazmerni veličini tvrdnje koja je iznesena, a ta veličina je ogromna. Ne vidim da sam išta zbog toga jadan. Pre bih rekao da je slepac onaj ko slepački poveruje. Ja знам зашто вјерујем, то је битно Не вјерујем човјеку на ријеч, вјерујем оном осјећају који ме прожима у току молитве и свете литургије. По твом ја сам слепац, али ја савршено добро видим, и осјећам... "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Ne razumem šta hoćeš da kažeš, ljudi jesu napravili uslove, kakvi su postojali, temperaturu itd, onakve uslove kakvi su vladali na zemlji u vreme kada je život nastao. To je postojalo oni su samo danas (ne baš danas ali u skorijoj prošlosti) napravili iste te uslove i samo pustili struju (tj. munju kroz sve to), jer je tako glasila hipoteza, da uz sve te uslove (tu supu koju pominješ, a koja u stvari nije deo TE) i udar munje na to mesto, da su se u tom trenutku stvorili sastojci za život i prvi RNK. E sada u eksperimentu su nakon "munje", usled hemijskih reakcija nastali osnovni molekuli od koji se sastoje osnovni jednoćeliski organizmi. Sve ovo je za sada samo hipoteza (ne teorija, nego hipoteza), za sada je najbolje objašnjenje koje imamo (ta kometa itd. čak je urađen eksperiment i potvrđeno da bi mikrobi mogli da prežive unutar komete put kroz kosmos i prežive pad). Sve je ovo klimavo i ni zašta od ovih hipoteza nije sigurno i sve su klimave. Ali naučnici nastavljaju da tragaju za odgovorima. Što se tiče nastanka života za sada može samo da se nagađa, da jedni odgovori budu smisleniji i eksperimentalno prihvatljiviji, ali još se ne zna kako je život nastao. E TE nastaje od ovog prvog mikroba pa nadalje, i sve je to poprilično dokazano i smisleno. Evo ako si slušao/slušala protu Golijana i on smatra BB i TE kao tačnim, čak ogromna većina i na ovom vorumu takođe. Ali se uglavnom razlikujemo što oni veruju da je bog pokrenuo sve to, a ja ne. Ali se takođe i slažemo (barem ja tako mislim) da ne znamo kako je to nastalo. Možemo da verujemo da je to uradio Bog, kometa (mada se postavlja pitanje odakle mikrobi u kometi) ili supa. Ja lično za sada ne verujem i kada bi me pitali šta mislim šta je tačno od ovoga, jednostavno kažem ne znam, čekam naučnu potvrdu, ali za sada najviše šansi ima supa, jer je donekle eksperimentalno ispitana, ali za sada ništa ne mogu da kažem da li je to ili nešto drugo. Толико си се исписао да би ми објаснио све то трудећи се да не заборавиш једну битну ствар код свега тога. И заборавио се је. Та ствар је човек. Тај експеримент не би успео да човек све то није направио. Човек је симулирао све то, он је творац те експерименталне минијатурне Земље са условима који су наводно владали на почетку. Разумеш сад? Да би ти процеси могли да се одвијају, потребно је да неко делује, да их покрене. Потребан је хемичар који ће правити хемијске реакције. Потребан је УМ. И немој да се нервираш. Знам да покушаваш да докажеш да си у праву, али без нервозе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 zvini jesam "sklepao" rečenicu da ne može da se protumači. Ovako mislio sam da kada bi znali da Bog postoji, videli dokaze, da li bi se to onda zvala vera. Ne bi, jer suština vere je da VERUJEŠ u nešto što NE ZNAŠ da li je tačno. PS. A rečenica je trebala da glasi Kada bi postojali dokazi o postojanju Boga i vi bi pronašli i imali, da li bi se onda to zvala vera? Сада разумијем Ја не бих тражила доказе уопште... Нису ми потребни, а вјера је вјера... "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Ako već oćeš da me iznerviraš ili uvrediš ili nešto slično, angažuj Dejana on je jedini to uspeo da uradi, odkad sam ovde. „Безумни су сви људи који нису познали Бога, који нису могли да преко видљивих добара виде Онога који јесте, нити да посматрањем дела препознају Твроца“ - (Премудрости 13, 1) Уз Давида, и његов син Соломон те назива безумним; а ја добијам опомену за то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Ali to nije sastavni deo teorije evolucije. Kao što sam napisao teorija evolucije počinje sa prvim životom koji je nastao i traje dok zadnji život ne nestane Е па онда ја бејах погрешно научен, јер сам баш то пронашао у ТЕ. Наравно, логично је да буде ту јер је повезано са њом. Како год, ТЕ није баш доказана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Bezumni su oni koji nisu poznali Leteće Špageti Čudovište. И теби опомена. Три казнена поена у трајању од 15 дана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Rekao sam da je slepac onaj koji bez ikakvih dokaza poveruje čoveku na reč. Verovanje u natprirodne osećaje je potpuno subjektivna stvar u koju ne ulazim. Можемо ми овако до сутра, али никако на зелену грану Ма није ни битно... Ја вјерујем у нешто Ви не вјерујете ни у шта, и ето... "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Толико си се исписао да би ми објаснио све то трудећи се да не заборавиш једну битну ствар код свега тога. И заборавио се је. Та ствар је човек. Тај експеримент не би успео да човек све то није направио. Човек је симулирао све то, он је творац те експерименталне минијатурне Земље са условима који су наводно владали на почетку. Разумеш сад? Да би ти процеси могли да се одвијају, потребно је да неко делује, да их покрене. Потребан је хемичар који ће правити хемијске реакције. Потребан је УМ. И немој да се нервираш. Знам да покушаваш да докажеш да си у праву, али без нервозе. Ma ne nerviram se ja uopšte. A što se tiče toga da je čovek to uradio da shvataš da je samo napravio ono što je postojalo, da vidi da li je moguće iz takvih random uslova da se stvor i nešto živo iz nežive prirode. Znači on nije ništa novo uradio ili stvorio jednostavno je ponovo napravio ono što se pretpostavlja da se desilo u prirodi. E sada da li je to skupina random stvari je'l ako uzmemo kako nastaju planete uslovi na zemlji u to vreme su sasvim očekivani, samo ono što nema na ostalim su kasnije razvijanje uslova za nastanak i razvoj složenijih organizama. I sad ja opet ne ullazi u to možda je sve to tek tako od sebe nastalo, što i nije neverovatno (razloge sam napisao gore) ili je bog sve to uredio da tako bude mi to ne znamo. I još jendom za slučaj da nisi shvatio/la čovek nije napravio te uslove tek tako nego je samo ponovio ono što se desilo već u prirodi i što je svakako moglo da se desi bez ičije intervencije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 И теби опомена. Три казнена поена у трајању од 15 дана. Kako idu ti bodovi, daj neki link da pročitam pa i ja da dobijem neki Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 kako li je ova tema prerasla u temu: "Da li postoji Bog?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука