Jump to content

Нека питања око вере и живота у Цркви

Препоручена порука

Ovaj zivot je samo tren, posle njega ide vecnost... ovo bi trebalo da bude odgovor na bar polovinu tvojih pitanja :)

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

problem slobode koju imamo i manifestujemo, jeste problem nase slicnosti sa Bogom. Bog kada je stvarao stvarao nas je po svom "oblicju", a njegovo oblicje je dominantno artikulisano njegovom slobodom.

dakle problem slobode koju mi imamo nije stvar nesavrsenosti Bozijeg nauma pri stvaranju. vec je ona neminovni pratioc naseg postojanja ovakvih kakvi smo.

ako bi bilo drugacije, da nemamo tu slobodu, vrata naseg sjedinjenja sa Bogom bi vecno bila zatvorena.

sto se tice biblijskih scena, imaj u vidu da je to bio opsteprihvacena tematika i nacin izlaganja. dakle nije poenta u tome sto je sveti prorok pobio par hiljada zreceva vec je poenta u tome da se neposredno pre toga Bog zaista projavio kroz njegova dela. cinjenica kasnijeg klanja je drugorazredna, jednostavno svaka biblijska prica je obojena ljudskim delovanjem i onim sto se tada smatralo prihvatljivim. s toga uvek treba razmisliti koji deo je onaj ljudski (zavisan od epohe) a koji je deo Boziji (projava Boga) kako nebi za ona ljudska delanja pomislili da su Bozija.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Hvala Vam svima na dobrodoslicama,

postavio sam pitanja ovde jer nisam mogao da trazim pojedinacno svaku temu pa da postavljam po jedno pitanje, racunao sam da je lakse da postavim sva na jednom mestu i valjda ce se naci neko ko moze da mi objasni tj da da odgovor na sva.... Mene ko god da je pitao nesto u vezi pravoslavne vere trudio sam se uvek da mu objasnim ono sto znam, tako isto bih ja voleo da meni neko objasni ono sto ne znam. Hvala unapred.

A sto se tice @Gordost evo ti odgovora:

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/Zanimljivosti/737508/Misterija+re%C5%A1ena%3A+Starija+je+koko%C5%A1ka!.html

Подели на овим сајтовима

Ne bih da sumnjam u Boga i njegove odluke, ja sam obican smrtnik i gresnik, ali neke mi stvari nisu jasne i voleo bih da mi pojasni neko ko je stvarno strucan.

Prvo, mi ne možemo razumjeti sve što Bog čini, da to možemo bili bismo jednaki Bogu. Dakle, ne treba očekivati da mi sve možemo razumjeti ili da čak moramo sve razumjeti. Ne treba nikako pomisliti da nešto što Bog čini nije u redu ako mi to ne možemo razumjeti.

Nakon ove vrlo bitne prethodne napomene, pokušat ću odgovoriti na neka Tvoja pitanja.

Zeleo bih da znam, posto je Bog stvorio sve, zar Bog nije stvorio greh?

Nije. Bog je sve stvorio dobro, kako izričito piše već u prvoj knjizi Biblije.

Grijeh čine ljudi kad zloupotrebljavaju slobodu koju im je Bog dao.

Ali, možda ćeš Ti reći, da Bog nije stvorio ljude kao slobodne, ne bi bilo mogućnosti da griješe. Izgleda kao da je na neki način odgovoran za njihove grijehe...

Nije. Bog je stvorio ljude kao slobodna bića da bi mogli činiti dobro, a ne da bi mogli griješiti. Jer pravo dobro u moralnom smislu mogu činiti jedino slobodna bića, ona bića čiji su postupcu plod njihove svjesne i slobodne odluke, a ne plod nužnih prirodnih zakona.

Primjer: bi li bilo bolje da ne postoje automobili? Onda nitko ne bi moga poginuti u saobraćajnoj nesreći... Ali automobili postoje da ljudima olakšaju život, postoje radi nekog dobra. Ne može se okriviti prozvođača automobila za postojanje neodgovornih i nesavjesnih vozaća koji svojom krivicom izazivaju nesreće u saobraćaju.

[nastavak slijedi...]

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли ико на овом свету зна да објасни да ли је старија кокошка или јаје и зашто се дешава то што се дешава. И ја себи исто питање постављам.

Najstarija je ljubav posle idu petao kokoska i jaje :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...