JESSY Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Понедељак шесте седмице поста Христос, радост свију, истина, светлост, живот, васкрсење света, у Својој љубави се открио онима на земљи и Сам постао образац нашег васкрсења, дарујући свима божански опроштај. Јутрење – Лазарева суботаПоуке Светих Отаца: Помирење са непријатељем умилостивљује Бога, чини Га благонаклоним према нама и лако нас избавља из греха…Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Боже, Оче наш, читајући речи љубљенога Сина Твога и Господа нашег Исуса, “по плодовима њиховим, познаћете их”, молимо се: прими наш скромни труд хришћанског живота и хришћанске љубави и покажи нам пут љубави Твоје у свим делима нашим, малим и великим. Амин. Богомислена размишљања: Овако вели Господ избавитељ твој…: Ја сам Господ Бог Твој који те учим да би напредовао, водим те путем којим треба да идеш.Иса. 48:17 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 По православном схватању, кућа и породица сачињавају основну и најважнију област хришћанског живота, за примјену хришћанских принципа у свакодневном животу. Сигурно да је то кућа, стил и дух породичног живота, - кућа, а не школа, чак не ни Црква - која формира наш основни поглед на свијет, која у нама ствара ону основну опредјељеност, које, можда, нисмо ни свјесни дуго времена, али која ће, на крају крајева, постати одлучујући фактор. У дјелу Достојевског старац Зосима у Браћа Карамазови каже: «Човјек који може да се сјети свих добрих ствари из дјетињства, спасао се за цијели живот». Карактеристично је да он прави ову примједбупошто се сјетио како га је мајка водила на Литургију претходно освећених Дарова, љепоту ове службе, и сјетио се јединствене мелодије поста «Да исправитсја молитва моја јако кадило пред Тобоју». Дивни напор који се данас чини у религијском васпитању у нашим црквеним школама значиће веома мало уколико не буде пустио коријен код куће и у породичном животу. Шта би могло и требало да се учини код куће за вријеме Великог поста? Пошто је немогуће да овдје обрадимо све стране породичног живота, концентрисаћемо се на неке од њих ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Уторак шесте седмице поста Величанствен јеси, Владико Христе, у многим чудесима која сатвори. Јер Ти речју даде светлост слепима, отвори уши глувима и позвавши пријатеља Свога Лазара, као Бог, Ти га подиже из мртвих. Велико повечерје – Лазарева суботаПоуке Светих Отаца: Твој је ближњи сагрешио према теби и ожалостио те. Препусти ствар Богу а Он ће све уредити много боље него што ти можеш и да пожелиш.Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Пређи праг живота мога, Боже, и протерај зло које се скрива у мени, очисти ме, да бих и ја васкрснуо у славном Царству Твоме! Амин. Богомислена размишљања: Да се чини правда и суд, милије је Господу него жртва.Прич. 21:3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2013 ''Без сумње ће свако сложити да су радио и телевизија радикално измјенили цјелокупан стил породичног живота. Средства «масовног информисања» данас прожимају цијели наш живот. Није потребно да се «оде» па да би човјек «негдје био». Цијели свијет је непрестано овдје, на домаку руке, и, мало по мало, из наше модерне културе просто је ишчезло елементарно искуство живљења у оквирима унутрашњег свијета, у дивоти «унутрашње усредсређености». Ако није телевизија, онда је музика. Музика је престала да буде нешто што се слуша. Она је постала «звучна илустрација» за разговор, за читање, за писање итд. У ствари, ова потреба за непрестаном музиком изазвана је неспособношћу модерног човјека да ужива у тишини, да је не схвата као нешто негативно, као чисту празнину, него као пуноћу и услов за стварну пуноћу. Ако су у прошлости хришћани у великој мјери живјели у свијету тишине који им је давао изобиље могућности за концентрацију и унутрашњи живот, данашњи хришћанин улаже посебан напор да поново стекне ту суштинску димензију тишине, која га једина може да повеже са вишим реалностима. Тако проблем радија и телевизије за вријеме поста није некакав неважан проблем, него је, у много чему, предмет духовног живота или смрти. Мора да се схвати да је просто немогуће да наш живот буде растрган између «радосне туге» Великог поста и «посљедњег шоуа» на телевизији. Ова два доживљаја се искључују или евентуално један убија другог. Но ипак је веома вјероватно, да ће «посљедњи шоу» имати већу шансу него «радосна туга», уколико се не учини посебан напор. Стога је препоручљиво да се као прво уведе «обичај» драстичног смањења радија и телевизије за вријеме Великог поста. Не усуђујемо се овдје да се понадамо на «потпуни» пост већ само на «аскетски», који, као што знамо, значи прије свега промјену исхране и њено смањење. Није потребно ако се, на примјер, вијести или изабран, озбиљан и интересантан, интелектуално или духовно обогаћени, програм. За вријеме поста треба престати са «оданошћу» телевизији која човјека претвара у предмет у столици који буљи у екран и пасивно прихвата све што из њега долази. Када сам ја био дијете (то је била предтелевизијска епоха), моја мајка је обично закључавала клавир за вријеме прве, четврте и седме недјеље Великог поста. Овога се сјећам далеко живље него других посних служби, па чак и данас ме пренерази свирање радија за вријеме Великог поста као неко светогрђе. Ово лично сјећање је само илустрација утиска како неке сасвим спољашње одлуке могу имати на дјечију душу. И ту се не ради о неком изолованом обичају и правилу него о доживљају Великог поста као специфичног времена, него вјечито присутног. Што не може да се изгуби, да буде осакаћено или уништено. Такође није довољно за пост само уздржавање или лишавање нечега. Пост мора да има и свој позитивни смисао.'' ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Среда шесте седмице поста Стојећи пред гробом Лазаревим, Спасе, и позвавши мртвога, подигао си га као уснулог. Одбацивши трулежно, на реч Твоју изиђе увијен у погребен повоје. Све је могуће Теби, свака твар Теби служи, Господе љубави, све се Теби покорава: Спасе, слава Теби… Вечерње, петак уочи Лазареве суботеПоуке Светих Отаца: Показујеш ли свагда човекољубље према брату своме?Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Васкрсни и нас, Господе, узми животе наше и нека буду посвећени Теби. Господе, дај нам да не тражимо од Тебе да се ускладиш са нашим намерама већ да се ми предамо Твоме промислу, свагда творећи вољу Твоју. Амин. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2013 ''Тишина створена одсуством свјетске буке коју стварају средства масовних комуникација треба да буде попуњена позитивним садржајем. Ако молитва храни душу и интелекту је потребна храна, јер је баш човјеков интелект данас разаран непрестаним чекићањем телевизије, радија, новина, илустрованих часописа и сл. И ми, као додатак чисто духовном напору, сугерирамо и интелектуални напор. Колико је само у животу занемарених мајсторских дјела, колико дивних плодова људске мисли, маште и стваралаштва, јер много је једноставније, када се, у стању физичког и менталног замора, вратимо кући, да притиснемо дугме телевизијског апарата или да уронимо у савршени вакуум неког илустрованог часописа. Али претпоставимо да сами планирамо свој Велики пост? Претпоставимо унаријед да састављамо листу књига које треба да прочитамо за вријеме поста? Није неопходно да све оне буду религиозне; нису сви људи позвани да буду теолози. Ипак толико много «теологије» је укључено у извјесна литерарна дјела, и Црква благосиља све што обогаћује наш интелект, сваки плод правог људског стваралаштва, који, правилно употребљен, доноси духовне вриједности. Четврта и пета недјеља Великог поста посвећене су успомени на два велика учитеља хришћанске духовности: св. Јовану Љествичнику и св. Марији Египћанки. Разумимо ово као напомену да Црква од нас тражи да за вријеме поста обогаћујемо свој духовни и интелектуални унутрашњи свијет, да читамо и размишљамо о оном што ће нам помоћи да пронађемо унутрашњи свијет и његову радост. За ту радост, за истинито признање човјека који је испуњен изнутра а не споља, савремени свијет данас нема ни смисла ни укуса. Без разумјевања Великог поста као путовања у дубину наше човјечности, пост губи свој утицај.'' ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 25, 2013 Четвртак шесте седмице поста Очишћене душе и духом носећи гранчице вере, као деца певајмо похвалне песме Христу, громко кличући Владици: Благословен си, Спасе, Који си дошао у свет да спасиш Адама од древне клетве и Који си човекољубљем Твојим благоволео да духовно постанеш нови Адам, Слово, устројивши све ради нашег добра, слава Теби. Јутрење – Лазарева суботаПоуке Светих Отаца: Да ли ти је учињена неправда, да ли си покраден и оклеветан и повређен у стварима које су за тебе од највећег значаја; желиш ли да видиш свог непријатеља кажњеног? Но, чак и због тога, боље је за тебе да му опростиш.Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Наши дани су у твојим рукама, Боже. Помози нам да уложимо сву своју снагу, своје срце и свој ум помажући ближњима. Помози нам да прво себи помогнемо а потом да једни са другима делимо Твоју љубав у свим делима нашим, свагда славећи и хвалећи Име Твоје Свето. Амин. Богомислена размишљања: Коме: јао? коме: куку? коме свађа? коме вика? коме ране ни за што? Коме црви у очима?Прич. 23:29 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 25, 2013 Друга је ствар какав може бити значај поста за вријеме дугих часова које проводимо ван куће - путујући на посао, сједећи за столовима, извршавајући своје службене дужности, састајући се са друговима и пријатељима? Мада се не може дати прецизан «рецепт» ни овдје као ни на другим подручјима, могућа су нека уопштена размишљања. На првом мјесту, Велики пост је погодно вријеме да измјеримо невјероватно површан карактер наших односа према људима, стварима и раду. Лозинке «нема проблема» и «лако ћемо» су заиста велике «заповјести» којих се са радошћу придржавамо, а оне значе: немој да се мјешаш, не постављај питање, не продубљуј свој однос са осталим бићима, држи се правила игре која су комбинација пријатељског става и тоталне равнодушности; мисли о свему у оквиру материјалне користи, добити, напретка; другим ријечма, буди дио свијета који стално употребљава ријечи «слобода», «одговорност», «брига» итд., а de facto се придржава материјалистичког принципа да је човјек оно што једе! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 26, 2013 Петак шесте седмице поста Савршивши душекорисну Четрдесетницу, молимо Ти се, удостоји нас човекољубљем Твојим да видимо свету Седмицу Страдања Твога, да би у њој могли славословити Твоја силна дела и неизрециви домострој нашег спасења једномислено појући: Господе, слава Теби! Вечерње, петак уочи Лазареве суботеПоуке Светих Отаца: Јер где постоји непријатељство или сукоб, тамо нема ни поста ни празника.Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Благодаримо Ти, Господе, што си нас довео до овде на нашем путу тражећи да Те наново нађемо. Опрости нам где год сагрешисмо. Укрепи нас да сачувамо мир у души ове последње седмице нашег пута, да би смо имали удела у радосном и славном дану Васкрсења Твога. Амин. Богомислена размишљања: Отварај уста своја, суди право, дај правицу невољноме и убогоме.Прич. 31:9 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 26, 2013 Велики пост је вријеме тражења смисла: смисла властитог професионалног живота као призива; смисла мог односа према другим особама; сисла и значаја пријатељства; смисла моје одговорности. Нема посла, нема призива који не би бар мало могао да буде «трансформисан», али не у смислу веће ефикасности или боље организације, већ у смислу људске вриједности. Овдје је потребан исти напор унутрашње организације свих наших односа, јер смо ми слободна људска бића, која су постала (често и не знајући) заробљеници система који прогресивно дехуманизује свијет. Ако наша вјера има неки смисао, он треба да обухвати живот у свој његовој комплексности. Хиљаде људи мисле да промјене долазе само споља, од револуција и промјене спољашњих услова. Ми хришћани треба да докажемо да у стварности све долази изнутра - из вјере и из живота сагласног са вјером. Када се Црква укључила у грчко-римски свијет, није жигосала ропство, није позивала на револуцију. Али њена вјера, њена нова визија човјека и живота, прогресивно су онемогућавале постојање ропства. Један од светих - а овдје се под светим подразумјева човјек који своју вјеру увијек озбиљно узима - учиниће више за промјену свијета него хиљаде штампаних програма. Једини прави револуционар у овом свијету је - човјек светог живота. И на крају још једна примједба: Велики пост је вријеме за контролу нашег говора. Наш свијет је невјероватно рјечит и ми смо непрестано...... Протојереј Александар Шмеман, ВЕЛИКИ ПОСТ У НАШЕМ ЖИВОТУ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Субота шесте седмице поста – Лазарева субота Пред Твоје драговољно страдање, Христе Боже, дао си свима људима уверење општег васкрсења: јер у Витанији си подигао Својом свемоћном силом Лазара четвродневног и као Светлодавац, Спасе, учинио си да слепи прогледају. Са својим ученицима си ушао у Свети град, седећи на магарету као на Херувиму, и тако испунио речи пророкā. Деца јеврејска узевши палмине гранчице изађоше Ти у сусрет. Стога, и ми носећи палмине и маслинове гранчице благодарно Ти кличемо: Осана на висини! Благословен који долази у име Господње! Јутрење – Лазарева суботаПоуке Светих Отаца: Пази! Упозоравам и сведочим и објављујем ово гласом који сви могу чути: …”Нека се нико ко има непријатеља не приближи Часној Трпези нити прими Тело Господње.”Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Господе, нека би се и ми придружили похвалној песми Теби, нека би Твоје свето и благословено Име било прослављано вавек! Помози нам, Господе, да иштемо прво Царство Твоје, ништа Му не претпостављајући, да би се извршила воља Твоја у свему. Амин. Богомислена размишљања: Исус…рече: Ја сам васкрсење и живот; који вјерује у мене ако и умре, живеће.Јован 11:25 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Господе, Ти све видиш, и нема ничега што Ти не би видео. Ја, иако сам дело руку Твојих, ипак нисам чинио дела по заповестима Твојим, него сам по великом безумљу свом чинио свако зло, не помишљајући да си Ти, Творац мој и Бог, колико добар толико и правосудан. А сада, сетивши се тога, мене спопада страх, и ја не знам шта да чиним. Осећам осуду Твоју, и не налазим речи оправдања у устима својим. Немам никакве врлине и нисам учинио никакво дело покајања, које би заслуживало да ми се због њега опрости макар једна празна реч уста мојих. Осим тога, и онај који има све врлине и чини сваковрсна добра дела, чини то као слуга и дужник; у свему томе он неће наћи откуп за грех свој: ту једино милост Твоја притиче. Грех је смрт, и ко од оних који су кроз њега умрли може васкрснути сам себе? Ваистину нико. Једини си Ти умро и васкрсао, зато што греха ниси учинио и превара се не нађе у устима Твојим. И ето, Господе Сведржитељу, починивши много злих дела, ја се кајем. Али само покајање немоћно је да ме оправда. Покајање је познање грехова својих, а скида их милост Твоја. Ти видиш, Сведржитељу Господе, да ја сада ништа немам осим тела; но за мене нема никакве користи од тога што сам оставио свако богатство. Ја сам сав – једна рана; у мени није остало никакве наде на спасење, и пакао је готов да ме прогута живог. Ти ме једини можеш спасти и излечити патње срца мога. Рука Твоја може све; она досеже до самих дубина бездана, и све бива по мигу Твоме. Не усуђујем се говорити: помилуј ме, Господе! Јер сам недостојан милости Твоје, као онај који с правом заслужује сваку муку. А Ти, Господе, знаш све, и како зна човекољубље Твоје поступи са мном, недостојним и самог живота. Да буде света воља Твоја у свему. Амин. Свети Симеон Нови Богослов ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2013 Недеља шесте седмице поста – Цветна Спаситељ је данас ушао у Јерусалим да испуни Писмо, и сви узеше гранчице у своје руке и простреше хаљине своје пред Њим, знајући да је Он Бог наш Коме херувими непрестано поју: Осана на висини. Благословен си Ти који нам објављујеш велику милост, смилуј се на нас. Вечерње уочи ЦветиБог је Господ и јавио нам се: празнујмо заједно. Дођите и са великом радошћу величајмо Христа са палмама и гранчицама и громко ускликнимо: Благословен који долази у Име Господа Спаса нашег.Јутрење на ЦветиМолитва:Боже, подај да молитвама оних који нама руководе и свих светих, исправивши све своје слабости, задобијемо Царство небеско благодаћу и милосрђем Господа нашег Исуса Христа, Коме нека је са Оцем и Светим Духом свака слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин. Богомислена размишљања: Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захвалношћу казујте Богу жеље ваше.Фил. 4:6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2013 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 29, 2013 Велики понедељак У понедељак Страсне седмице је сећање на блаженог и праведног Јосифа и на смокву коју је Господ проклео и тиме осушио. Мудри Јосиф се показао као праведни управитељ. Слава Теби, даваоче жита. Синагогу јеверејску је Господ упоредио са смоквом лишеном духовних плодова и осушио је проклевши је. Бежимо од такве судбине. СинаксарЖеник долази у поноћ и блажен је слуга кога ће наћи да стражи, а недостојан онај кога ће затећи да се лењи. Пази зато душо моја, и не дај да те сан савлада из страха да ћеш бити предана на смрт и одлучена од Царства. Уразуми се и завапи: Свет, свет, свет, јеси Боже: помилуј нас Богородицом.ЈутрењеВелики понедељакПокренут милосрђем Твојим, Христе Добротворе наш, Ти си драговољно изишао у сусрет Своме страдању, желећи да нас избавиш од страдања и осуде у аду. Стога, сви певамо похвале светом страдању Твоме и славословимо Твоје самоунижење, Спасе. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука