Плаво Небо Написано Фебруар 13, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2018 пре 2 часа, Милан Ракић рече Лађевцима? Онда га врв знам Иначе, свака част за ове пластелинске моделе. Некако сам поглед на њих и чињенице о времену када си их правио и период који је протекао од тада па до данас, а сачувани су, те опис начина на који су настајали, изазива неку лепу емоцију, можда више сетну и дирљиву, али лепу. Свака част и хвала што с` ово поделио са нама. Штитио сам их од прашине колико сам могао, а оно што се налепило не може се скинути Једини алат је био ножић, маказе, добра глатка подлога за ''ролање'', пластична провидна боца од шампона за кабину (некада бих секао до пола и боцу која није била празна) и упаљач. Пластелин добро уваљам, прво бих правио труп, затим стањим за крила и стабилизаторе што тање и онда оценим величину, површину и маказама или евентуално ножићем исечем. Онда приљубим уз труп, не превише јако да се не деформишу и онда са горње и доње стране уз труп ''набацим'' танко ваљкасто изролан пластелин и полако ножићем притискам да се сједини између трупа и крила или стабилизатора. Било је овде још неких ситних детаља али су се временом затурили. Чак сам и од папира правио авионе. Ти нису сачувани. Ту би доста лепљиве траке ишло. Исто су били веродостојни модели, не баш као од пластелина, али, скоро. Као дете имао сам један хеликоптер, даћу га доле на слици, који се пуштао као на неку праћку и онда би летео. Праћку сам временом изгубио и онда као основац, пожелео сам да направим нешто. У тај део где би се стављала праћка убацио сам мали електормотор од локомотиве која није радила. На моторчић ми је отац залемио две жице које сам повезивао на један транзисторчић који је имао две спољашње жице које су му била за додатно напајање на батерију. На једну страну бих радио укључио у струју на утикач, а на те мале жичице бих прикачио жичице које су биле повезане за хеликоптер. Само, морао сам ротор мало да ''преуредим'' да би се брже вртео. И да видиш како би се исти окретао До душе, хеликоптер није могао да лети, али, тада сам први пут био одушевљен да сам успео да произведем звук који ми је изазивао неку позитивну језу ишчекивања надоласка из даљине правог хеликоптера у ниском лету изнад шуме на пример, када бих истрчавао да га видим. И знаш шта још, не знам да ли ми је то била оптичка варка, али, када бих хеликоптер накретао на једну страну ротор би се вртео у лево на пример, а када бих хеликоптер накретао у другу страну онда би се ротор вртео у десно. То ти знаш да ми објасниш о чему се ради. Временом се транзистор покварио и остао је само хеликоптер као ''музејски'' експонат. Знаш, али, најжалије ми је што нисам сачувао, мислим да је била макета спитфајера, којег сам имао, па мислим да нисам имао ни 7 година. Мали сам био, али, по изгледу каквог га памтим мислим да је то тај модел био. Сећам се као данас, једно вече су ми га моји купили у робној кући и морао је да се лепи као свака макета. Е то ми је криво, што га не сачувах. Иначе, нема на чему, драго ми је П.с. Хеликоптер напред наведен је следећи obi-wan and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2018 пре 33 минута, Плаво Небо рече не знам да ли ми је то била оптичка варка, али, када бих хеликоптер накретао на једну страну ротор би се вртео у лево на пример, а када бих хеликоптер накретао у другу страну онда би се ротор вртео у десно. Оптичка варка. Хеликоптер Газела којег си код тебе најчешће могао да видиш (заправо Гама-наоружана верзија Газеле), има носећи ротор који се окреће у правцу казаљке на сату Плаво Небо and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плаво Небо Написано Фебруар 13, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2018 пре 2 минута, Милан Ракић рече Оптичка варка. Хеликоптер Газела којег си код тебе најчешће могао да видиш (заправо Гама-наоружана верзија Газеле), има носећи ротор који се окреће у правцу казаљке на сату Да, да, сетио сам се шта сам уствари радио. Помешао сам неке детаље. Мењајући жице које бих качио на радио, мењао се и правац окретања ротора. Има везе са струјом ваљда. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плаво Небо Написано Фебруар 17, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2018 Није филм, цртаћ је а обожавао сам да се будим уз њега obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Фебруар 17, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2018 @Плаво Небо Имаш један добар филм на тему ваздухопловства, верујем да би ти се свидео. И осталима наравно, ко није гледао. Радња филма Фениксов Лет је интересантна, после пада авиона у пустињи, преживели путници и "пројектант авиона" међу њима, поново састављају авион од преосталих делова страдалог авиона. Авантуристичка акција снимљена 1965 године и поново 2004 године је направљен (по мени боље одрађен) римејк филма из 1965 године. Ево линкови: http://www.imdb.com/title/tt0059183/?ref_=tt_urv И новији римејк http://www.imdb.com/title/tt0377062/?ref_=tt_rec_tt Милан Ракић, Плаво Небо and obi-wan је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 9, 2018 Пријави Подели Написано Март 9, 2018 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2018 Čuveni akcioni filmski hit dobija nastavak / VIDEO Skoro čitavu deceniju govori se o nastavku čuvenog akcionog filmskog hita iz 1986. godine, koji je proslavio glumca Toma Kruza. IZVOR: B92 SUBOTA, 10.03.2018. | 08:35 Prinscreen YouTube/Movieclips Trailer Vault Prema najnovijim informacijama iz Holivuda, snimanje nastavka pod nazivom "Top Gun: Maverick" počeće ovoga leta. Vest je objavljena neposredno posle informacije da se Tom Kruz našao u užem izboru za drugu glavnu mušku ulogu u predstojećem filmu Kventina Tarantina "Once Upon a Time in Hollywood", piše Didžital Spaj. Neki izvori navode da Kruz nije dobio ulogu u Tarantinovom filmu upravo zbog početka snimanja novog nastavka Top Gana, već je ona dodeljena Bredu Pitu. Novi Top Gan za temu ima ulogu glavnog lika Maverika u današnjem američkom vazduhoplovstvu. "Mornarica je danas dosta drugačija nego što je to bila 1986. godine, pošto tada nije bila u ratu nekih 15 - 20 godina", izjavio je reditelj Josef Kosinski, dodajući: "Danas je ona već 20 godina u ratu. Svet je danas drugačiji, pa ne možete da snimate isti film ponovo. Potrebno je adaptirati priču". Bioskopska premijera filma "Top Gun: Maverick" zakazana je za 12. jul 2019. godine. Lady Godiva and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 11, 2018 Пријави Подели Написано Март 11, 2018 Sto bi reko Qzma - "Ameriko, ubolo te june", pa `di vam je trailer?... Sad gledam da nadjem, i jos ni traga. Pa to bas nema smisla... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 11, 2018 Пријави Подели Написано Март 11, 2018 Tek sad vidim da nije ova, nego sledeca godina... zato i nema trailera - nema jos ni filma... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 19, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2018 Још ономад сам генералу @obi-wan обећао да ћу препоручити један филм који ми се дојмио, ал` заборавих. И ево данас у "Данасу" изађе текст са "Елементаријума" о једној од "скривених фигура" америчког свемирског програма, математичарки (једној од) афроамеричког порекла, чије је "постојање" скривано од америчанске јавности. Цитат Matematičarka Ketrin Džonson, koja ovog leta puni 100 godina, njena supervizorka Doroti Vogan i inženjeka Meri Džekson bile su prve žene primljene u NASA, ali i prve Afroamerikanke na važnim pozicijama u ovoj ustanovi. Ketrin Džonson je još u detinjstvu pokazala sklonost za matematiku. Kako u njenom mestu, Vajt Sulfor Springsu u Zapadnoj Virdžiniji, nije bilo škole za Afroamerikance, Ketrin se već sa 10 godina seli u drugi okrug kako bi upisala školu. Sa 18 godina diplomirala je matematiku i francusku jezik, ali jedini posao koji je kao Afroamerikanka mogla da nađe u svojoj oblasti bio je učiteljski. Stvari se menjaju iz korena 1953. godine kada dobija posao matematičara istraživača u Nacionalnom savetodavnom komitetu za astronautiku, koji je bio preteča NASA. Kako su u to vreme kompjuteri još uvek bili na svom tehnološkom začetku, naučnici su unajmljivani da rade kao ”ljudi kompjuteri”, odnosno da obavljaju složene matematičke operacije i analize. Ketrin je postala članica upravo takvog tima i uglavnom se bavila proračunima kretanja i navigacije letelica. NACA se 1958. pretvara u NASA i konačno se ukida segregacija u ovoj ustanovi, a ljudske kompjutere zamenjuju mašine. Ketrin premeštaju na poziciju tehnologa aeronautike u odeljenju za kontrolu letelica. Na ovoj poziciji ostvaruje i svoje najpoznatije dostignuće kada matematički i tehnički priprema NASA misiju Merkur 3 koja je imala za cilj da pre Sovjetskog saveza pošalje prvog čoveka u svemir. Ketrin Džonson nastavlja da radi slične odgovorne poslove, pa već 1962. dobija zadatak da ”ručno” proveri da li su kompjuteri koje je NASA tek počela da koristi dobro izračunali putanju Merkura 6. Nakon ovoga, njena reputacija samo raste pa joj 1969. godine NASA zadaje da pomogne u istorijskom izračunavanju putanje Apola 11 kojim Nil Armstrong, Baz Oldrin i Majkl Kolin iste godine prvi uspešno stižu na Mesec. Ketrin Džonson 1970. počinje da radi na planiranju misije Apolo 13 koja je trebalo da bude treća NASA misija sletanja ljudi na Mesec. Počela je, kao i prethodne misije na kojima je radila, idealno, ali iznenada je eksplodirao jedan od tankova sa kiseonikom i posadi preti gušenje u svemiru. Samo zahvaljujući hladnoj glavi trojice astronauta i spasonosno preciznoj računici i planiranju Ketrin Džonson i ostalih stručnjaka, posada uspeva da se vrati na Zemlju živa. Narednih 15 godina Ketrin Džonson nastavlja da učestvuje u planiranju najvažnijih NASA šatl misija i sateltiskih programa kao i misije za Mars.. Tokom dodele Oskara 2017. godine Teraži P. Henson, glumica koja je igrala Ketrin u filmskoj adaptaciji ”Skrivenih figura”, dovela ju je na binu da pozdravi sve prisutne, ali i svetski auditorijum koji je pratio ovu ceremoniju. Tada su prvi put cela Amerika i veći deo sveta imali priliku da se uživo upoznaju sa ovom talentovanom skrivenom figurom od koje su tokom Svemirske trke direktno zavisile skoro sve najpoznatije NASA misije. Овај текст дјеломице описује радњу филма Мелфијевог филма од пре две године. Вреди погледати. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јун 19, 2018 Пријави Подели Написано Јун 19, 2018 Ja sam svom mladjem bratu dao ime Dalibor po liku iz Partizanske eskadrile. Doduše, ime mu bas i nije dugo potrajalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 19, 2018 Пријави Подели Написано Јун 19, 2018 @Милан Ракић Zena odgledala, ja nisam jos stig`o, ali kaze da je vr`... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 19, 2018 Пријави Подели Написано Јун 19, 2018 @Милан Ракић Nego, vidi sta imamo u najavi... Rusi su napravili svoj o Gagarinu, sad su Ameri na redu da naprave svoj o Armstrongu i ekipi... ... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 20, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 On 19.6.2018. at 12:21, obi-wan рече @Милан Ракић Nego, vidi sta imamo u najavi... Rusi su napravili svoj o Gagarinu, sad su Ameri na redu da naprave svoj o Armstrongu i ekipi... ... Obećava obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 5, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 Овај нам је "муви" промак`о. Настао као римејк истоименог дела из средине 50-их година прошлог столећа, а према предлошку истоименог поп-романа Елстона Тревора "Фениксов лет", овај узбудљиви филм ће вас натерати да у тренуцима расплета грицкате нокте (у)место кикирикија у очекивању да пилот са палицом "на себе" успе да подигне летелицу и преведе је у (безбедан) хоризонтални лет. Поред Дениса Квејда (говоримо о римејку), Гагиног "пика" из популарног "Спаситеља", једног од ретких филмова из холивудске продукције који је, ако не "наклоњен", а оно био негде неутралан спрам Срба у балканском "лонцу", ова НановоСнимљенаАвантура "у именима", изузимајући поменутог Квејда и Ђованија Рибизија баш и не може да се "похвали" носиоцима улога као што их је имао археолошки предложак са Џејмсом Стјуартом, Ернестом Боргнином и Ричардом Атенбороуом. Ипак, узбудљива прича од пре фртаљ и два лета више је успела да засени оригинални предложак и да керозинским овисницима пружи два сата сировог узбуђења. Денис Квејд је баја, летач, пилот који ради за нафтну компанију и чији је задатак да обавља трансфер "живе силе" ангажоване на нафтним пољима диљем монголско-кинеске припиздине познатије као пустиња Гоби. (У оригиналном књижевном предлошку, у питању је Сахара) На једном таквом задатку, "чучивши" својим Ферчајлдом Ц-119 на једно од за нафтну компанију-инвеститора "незанимљиву" локацију, Квејд у "макину" покупи људство са бушотине, како би их превезао на нову "рупу". Међутим, током лета, популарни "БоксКар" са читавом галеријом најразноразнијих ликова-путника, улеће у пешчану олују која онемогућава безбедно извршење задатка и авион пада. Да не дуљим, нема воде, нема хране, свакојаки ликови на малом простору и "леш" од авиона. Поред тога `ајдучко племе које прети да их претвори "у прах" и ето одличне прилике за узбудљиву филмску авантуру где један од путника, као зракопловни ентузијаста од остатака летелице прави нову којом ће се екипа превести на безбедно место. Као што рекох, два сата сирове акције и узбуђења ће бити занимљива чак и љубитељима "Мир-Јам" шкработања, док је "керозинским зависницима" уживање загарнтовано. Још једаред, "Фениксов лет" obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука