Candy Butcher Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 E ovaj Žarko Gavrilović i taj Simeon (što bi rekao moj paroh) POSVAĐANI SA SVOJIM MOZGOM marko123 је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Nikoga ja nisam napao a taj tekst sam postavio sa jedne fb stranice. Извини, мислио сам да износиш своје мишљење. Или Свети Јован Дамаскин: "Свако од три света Лица има савршену Ипостас, да се не би сматрало да је савршена природа састављена из трију несавршених, него да је у трима савршеним Ипостасима једна проста суштина (έν τρισι τελείας ύποστάσεσι μίαν άπλήν οϋσίαν) која је изнад и испред сваког савршенства. У неограниченом Божанству се не може допустити ни временско, ни просторно растојање, јер Ипостаси постоје једна у другој (έν άλλήλαις γαρ αί υποστάσεις είσίν), не сливене него сједињене, по речи Господњој: Ја сам у Оцу и Отац у мени (Јн. 14, 11); нити се може допустити икаква разлика у вољи, мишљењу, дејствовању, моћи, или чему другом, што би могло створити стварну разлику. Отуда ми исповедамо да су Отац, Син и Дух Свети не три бога него један Бог у Тројици. Они имају своје биће један у другоме (την έν άλλήλαις περιχώρησιν εχουσι) без икаквог мешања и стапања." Из овог цитата Св.Јована Дамаскина се јасно види да отац Симеон правилно исповеда веру јер и Јован говори да су три лица једне суштине као што и отац Симеон говори. Овај што је поставио овај текст се изгледа посвађао с мозгом кад сви цитати говоре у прилог оцу Симеону. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 ЈА је прво лице једнине. А ЈА сам личност, зар не? Значи лице и личност су једно. Мени као простом човеку изгледа да су интелектуалци замутили воду у вези лица и личности па сад ни сами незнају шта причају. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Из овог цитата Св.Јована Дамаскина се јасно види да отац Симеон правилно исповеда веру јер и Јован говори да су три лица једне суштине као што и отац Симеон говори. Овај што је поставио овај текст се изгледа посвађао с мозгом кад сви цитати говоре у прилог оцу Симеону. Неће бити. Оци користе изразе "ипостасис" и "просопон" са значењем личности. Лице је лош превод, јер не преводи адекватно оно што грчки изрази, у отачкој употреби значе. А о.Симеон благе везе нема ни шта је рекао Дамскин нити Григорије Богослов, већ наклапа напамет. Срђан Ранђеловић and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 А када смо већ код питања о Светој Тројици, у току свог истраживања Августиновог богословља нашао сам много тога интересантног. Једно од тих места је и ово: "totius divinitatis, vel si melius dicitur deitatis, principium Pater est" "целог божанства, или ако је тако боље рећи, целе божанске суштине, почело је Отац" Ко оно рече да код Августина суштина претходи личностима? Sir Oliver and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 А је прво лице једнине. А ЈА сам личност, зар не? Значи лице и личност су једно. Мени као простом човеку изгледа да су интелектуалци замутили воду у вези лица и личности па сад ни сами незнају шта причају. Теби као простом човеку је најбоље да не гураш нос у нешто што не разумеш. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 @@Гром, Ne, ne ispoveda Simeon pravilno nego prica napamet. A to se lepo vidi u onoj njegovoj izjavi "Sveta Trojicu su jedinica a ne zajednica kako uce ekumenisit." a ko tako nesto izjavi taj ne ispoveda Svetu Trojicu po pravoslavnoj trijadologiji. Bez pravilnog shvatanja pojma zajednice u trijadologiji svaka prica o nekoj pravoslavnoj duhovnosti koju on spominje je beslisne Silence , Жика, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 @@Гром, Ne, ne ispoveda Simeon pravilno nego prica napamet. A to se lepo vidi u onoj njegovoj izjavi "Sveta Trojicu su jedinica a ne zajednica kako uce ekumenisit." a ko tako nesto izjavi taj ne ispoveda Svetu Trojicu po pravoslavnoj trijadologiji. Bez pravilnog shvatanja pojma zajednice u trijadologiji svaka prica o nekoj pravoslavnoj duhovnosti koju on spominje je beslisne Управо тако. Израз "заједница", (грчки "кинониа"), припада Светом Василију Великом и његовој Тријадологији. Али, о. Симеон је као и Његош учио теологију "по звијездама". Једино што је Његош имао бољу конекцију. Silence and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Meni je konacno jasan pojam licnosti, no hteo bi da pitam vi cete to znati.... Od kada se vise ne govori Lica nego Licnosti? Mene su verujte i druge ucili da se kaze Lice. Jelena 76 and farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Od kada se vise ne govori Lica nego Licnosti? Mene su verujte i druge ucili da se kaze Lice. Тако што лице може да значи, и обично значи - лице, образину, маску, позоришну улогу. Личност је нешто друго. Дејан and farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Тако што лице може да значи, и обично значи - лице, образину, маску, позоришну улогу. Личност је нешто друго. hvala! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Грчке речи ипостасис и просопон, које Оци користе, немају значење наше речи лице. Односно, нема опасности да буду погрешно схваћене, као наш појам лице који може да означава личност али и много тога другог (што је веома чешћа појава). Из тог рзлога термин лице је лош превод старогрчког ипостасис или просопон. Дејан, Макрина, Silence and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Грчке речи ипостасис и просопон, које Оци користе, немају значење наше речи лице. Односно, нема опасности да буду погрешно схваћене, као наш појам лице који може да означава личност али и много тога другог (што је веома чешћа појава). Из тог рзлога термин лице је лош превод старогрчког ипостасис или просопон. Pa predpostavio sam od tuda i dolaze nesporazumi i meni je blize da se nesto oznacava bez da je moguce to shvatiti pogresno. hvala Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 @@Гром, Ne, ne ispoveda Simeon pravilno nego prica napamet. A to se lepo vidi u onoj njegovoj izjavi "Sveta Trojicu su jedinica a ne zajednica kako uce ekumenisit." a ko tako nesto izjavi taj ne ispoveda Svetu Trojicu po pravoslavnoj trijadologiji. Bez pravilnog shvatanja pojma zajednice u trijadologiji svaka prica o nekoj pravoslavnoj duhovnosti koju on spominje je beslisne Па и Св. Јован Дамаскин говори у горе наведеном цитату да су три лица једне суштине, као и отац Симеон штро говори. А да нису заједница. Дакле оно што говори отац Симеон се слаже са Св. Оцима али са са твојим тумачењем не слаже. У ранијим преводима се увек користи Лице а не Личност. И све тако док интелектуалци нису измислили Личност као нешто различито. Па сад преводинису добри. Реч нема смисао него се смисао додељује речи. Тако да ми можемо да измислимо хиљаду речи за један смисао.Ако нам тако паше. Истина је да Лице и Личност у овом случају имају исти смисао. И није у питању заједница јер би то значило да су Лица одвојена од суштине па се онда удружила. Што није тачно, Божја лица су делови суштине. Једно Божје Лице је окренуто ка вечности, друго ка Времену а треће сагледава и вечност и време спајајући тако Божанску суштину у једно. Јер ево и ми можемо телом да будео окренути ка нечему, рецимо посматарамо слику, а да умом будемо тамо где је слика настала, а Духом можемо и прашину са слике да скидамо. Јесмо ли заједница или смо суштинаса своја три обличја кад тако радимо? Подсећам да по светом писму ми ЈЕСМО богови и да можемо да правимо овакве паралеле. kamila је реаговао/ла на ово 1 Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Aquilius Cratus, on 14 Mar 2013 - 23:15, каже: @Гром, Ne, ne ispoveda Simeon pravilno nego prica napamet. A to se lepo vidi u onoj njegovoj izjavi "Sveta Trojicu su jedinica a ne zajednica kako uce ekumenisit." a ko tako nesto izjavi taj ne ispoveda Svetu Trojicu po pravoslavnoj trijadologiji. Bez pravilnog shvatanja pojma zajednice u trijadologiji svaka prica o nekoj pravoslavnoj duhovnosti koju on spominje je beslisne Управо тако. Израз "заједница", (грчки "кинониа"), припада Светом Василију Великом и његовој Тријадологији. Али, о. Симеон је као и Његош учио теологију "по звијездама". Једино што је Његош имао бољу конекцију. Мада кад се боље размисли није ''заједница'' лоша реч. Јер кад једна личнист услед слободне воље може другој да окрене леђа. онда то јесте заједница иако су део једне суштине. Признајем да је Израз ''заједница'' и у мојим ушима зазвучала као нешто што укида суштину Божанског Бића као јединицу. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука