Jump to content

Метал, рок и Православље

Оцени ову тему

Guest Игор Самуровић

Препоручена порука

Pravilno poimanje da čovek može na autentičan način da svedoči Hrista i kroz metal i da postoje takvi bendovi.A ako se ti ne osećeš licemerom da se malo moliš pa malo slušaš tekstove o klanju od Cannibala, onda ne verujem da ću ti ja mnogo pomoći.

Approved  .smesko. 

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

Pravilno poimanje da čovek može na autentičan način da svedoči Hrista i kroz metal i da postoje takvi bendovi.A ako se ti ne osećeš licemerom da se malo moliš pa malo slušaš tekstove o klanju od Cannibala, onda ne verujem da ću ti ja mnogo pomoći.

Ja od tebe pomoć nisam ni tražio,to prvo, a hteo sam da ukažem kakvo je moje poimanje muzike, dakle služi mi da se opustim i uživam, a tako opušten ću bolje i svedočiti Hrista...

A što se tiče  christian metal bendova , iskreno govoreći  su blagi užas ,bar što se kvaliteta muzike tiče...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Ja od tebe pomoć nisam ni tražio,to prvo, a hteo sam da ukažem kakvo je moje poimanje muzike, dakle služi mi da se opustim i uživam, a tako opušten ću bolje i svedočiti Hrista...

A što se tiče  christian metal bendova , iskreno govoreći  su blagi užas ,bar što se kvaliteta muzike tiče...

Nećeš bolje svedočiti čistotu ako se valjaš u blatu.A slušanje Cannibala i sličnih bendova je valjanje u blatu

Подели на овим сајтовима

Nećeš bolje svedočiti čistotu ako se valjaš u blatu.A slušanje Cannibala i sličnih bendova je valjanje u blatu

Brate ne valjam se u blatu,sedim u toploj i čistoj   sobi sa Harman Kardon pojačalom i JBL zvučnicima  slušam talme i uživam... .smesko.

Evo samo za tebe Corpsi bez pevanja,pa reci da je loše... :bla:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Игор Самуровић

Ljudi muzika se slusa, o njoj se ne mudruje nego se slusa ili svira i to je sva prakticna "filzofija" vezan za muziku.

Не треба да филтрирамо садржај који свакодневно примамо? Јел се исто тако ни о порнићима не мудрује него се гледају? Јер не видим која је разлика између слушања и гледања поремећених ствари, а велика већина метала то управо јесте, оних пар добрих нису ту да оправдају жанр већ да се представе као нешто што нема везе са металом.

Подели на овим сајтовима

Некима ће се свидети, некима не; неки ће схватити да служе горем од себе а неки не.

Метал, рок и Православље се не слажу. Не припадају истим природама, другачија им је структура, намена, поука, енергија и смисао.

Не иду заједно, никад нису, никада и неће; могу да покушавају да их приближе разни, по именима и титулама, али блиски нису ти појмови.

Целога живота слушам ову наопаку музику, и што сам старији, и што дуже и дубље размишљам о свему што музика јесте, о свему што Православље јесте, то ми је јасније да грешим и да је служба или Богу или мамону; може то да се правда "вентилима" у несрећном свету, "не верујем ја у то што слушам" (а што онда слушаш?!), "то ми је само забава", "па мора ваљда човек да се опусти" али оправдање је правдање, то је свесност да је почињена грешка, ипак.

Саме енергије Православне духовне музике и метала — који је у свом опаком начелу такође духован — су у потпуној опреци:

док човек духован је скрушен и тих, миран, металац је бестијалан, покрета сумашедших и епилептичких, демонске фацијалне експресије — јер енергија те музике носи собом такво понашање, нема смирености уз бласт-бит, жао ми је, нема скрушености у "Reign in Blood".

Ми немамо одговарајући став према томе и трпимо последице, ја их трпим јер не могу да се отресем метала, иако ме умно и духовно уопште више не занима, јер ме сатана ни најмање не интересује, али то је пустило своје лоше корене и нажалост, само је слабост та која ме спречава да просто прекинем јер ето "волим" тешке гитаре, дупли бас, разарање. Потпуно наопако! За шта би бука икоме, икада, икако била потребна?

С једне стране ми се стално чита и размишља о Псалмима, Светом Владики Николају, Апостолу Петру а с друге стране слушам Morbid Angel, Bathory или System of a Down ;). А онда сам се досетио: нећу да слушам метал са певањем већ само инструментале, и онда ту заседну бендови са гитарама од 7 жица, дакле, још теже и тврђе. :) Ништа од тога свега (ми) не доноси ни мир, ни радост, ни сазнање, ни љубав — ништа.

И најбоље је што то све знам, одавно. :)

Не иде то, сасвим је схизофрено, то је сушто подвајање у личности а Православље је целовитост и целомудреност.

Ми јесмо деца нашег времена, сви смо али то не значи да треба глорификовати музику која је у најмању руку безбожна, агресивна и тамна јер чак и тамо где не промовише отворено сатанизам, провлаче се прељубе, отпадништво, дрогирање, курвање а буде и некаквих анархистичних "чврстих" политичких ставова о (наравно суморној) будућности али будућности без Бога. И каква је то онда будућност за Православног? Само га испуњава страхом и несигурношћу.

Музика је постала опасан и реалан порок јер доноси и мишљење, и облачење, и понашање и човек опредељен једноме а са главом стално забаченом да гледа уназад није заиста опредељен већ само уполовачен.

Ми смо сви слаби, и свако бира себи најближе и најпрече, али поновићу — не може се служити два господара; или Богу или мамону.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Некима ће се свидети, некима не; неки ће схватити да служе горем од себе а неки не.

Метал, рок и Православље се не слажу. Не припадају истим природама, другачија им је структура, намена, поука, енергија и смисао.

Не иду заједно, никад нису, никада и неће; могу да покушавају да их приближе разни, по именима и титулама, али блиски нису ти појмови.

Целога живота слушам ову наопаку музику, и што сам старији, и што дуже и дубље размишљам о свему што музика јесте, о свему што Православље јесте, то ми је јасније да грешим и да је служба или Богу или мамону; може то да се правда "вентилима" у несрећном свету, "не верујем ја у то што слушам" (а што онда слушаш?!), "то ми је само забава", "па мора ваљда човек да се опусти" али оправдање је правдање, то је свесност да је почињена грешка, ипак.

Саме енергије Православне духовне музике и метала — који је у свом опаком начелу такође духован — су у потпуној опреци:

док човек духован је скрушен и тих, миран, металац је бестијалан, покрета сумашедших и епилептичких, демонске фацијалне експресије — јер енергија те музике носи собом такво понашање, нема смирености уз бласт-бит, жао ми је, нема скрушености у "Reign in Blood".

Ми немамо одговарајући став према томе и трпимо последице, ја их трпим јер не могу да се отресем метала, иако ме умно и духовно уопште више не занима, јер ме сатана ни најмање не интересује, али то је пустило своје лоше корене и нажалост, само је слабост та која ме спречава да просто прекинем јер ето "волим" тешке гитаре, дупли бас, разарање. Потпуно наопако! За шта би бука икоме, икада, икако била потребна?

С једне стране ми се стално чита и размишља о Псалмима, Светом Владики Николају, Апостолу Петру а с друге стране слушам Morbid Angel, Bathory или System of a Down ;). А онда сам се досетио: нећу да слушам метал са певањем већ само инструментале, и онда ту заседну бендови са гитарама од 7 жица, дакле, још теже и тврђе. :) Ништа од тога свега (ми) не доноси ни мир, ни радост, ни сазнање, ни љубав — ништа.

Не иде то, сасвим је схизофрено, то је сушто подвајање у личности а Православље је целовитост и целомудреност.

Ми јесмо деца нашег времена, сви смо али то не значи да треба глорификовати музику која је у најмању руку безбожна, агресивна и тамна јер чак и тамо где не промовише отворено сатанизам, провлаче се прељубе, отпадништво, дрогирање, курвање а буде и некаквих анархистичних "чврстих" политичких ставова о (наравно суморној) будућности али будућности без Бога. И каква је то онда будућност за Православног? Само га испуњава страхом и несигурношћу.

Музика је постала опасан и реалан порок јер доноси и мишљење, и облачење, и понашање и човек опредељен једноме а са главом стално забаченом да гледа уназад није заиста опредељен већ само уполовачен.

Ми смо сви слаби, и свако бира себи најближе и најпрече, али поновићу — не може се служити два господара; или Богу или мамону.

Prijatelju sve te bendove sam i ja slušao ali ti si video samo loše bendove.Metal sam po sebi ne može da bude loš već loši ljudi rade loše stvari. Veruj mi da ima toliko dobrih bendova koji svojim talentom proslavljaju Boga i kroz metal.Njima je Bog dao da se kroz tajn žanr muzike najbolje izraze.Čim u ovoj meri odbacuješ metal znači da nisi imao priliku da čuješ ono što zaista vredi.Mogu da ti linkove šaljem ako budeš želeo.

Подели на овим сајтовима

Prijatelju sve te bendove sam i ja slušao ali ti si video samo loše bendove.Metal sam po sebi ne može da bude loš već loši ljudi rade loše stvari. Veruj mi da ima toliko dobrih bendova koji svojim talentom proslavljaju Boga i kroz metal.Njima je Bog dao da se kroz tajn žanr muzike najbolje izraze.Čim u ovoj meri odbacuješ metal znači da nisi imao priliku da čuješ ono što zaista vredi.Mogu da ti linkove šaljem ako budeš želeo.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Игор Самуровић

Isto može da se kažu na svaku svetovnu muziku, prema tome smeš da slušaš jedino crkvenu. To su onda oni koji osuđuju i klasičnu muziku i da su violina ili klavir satanistički instrument.. Ili kako su meni neki govorili: Šta hoćeš sa gitarom (akustična!), to je đavolsko, bolje uzmi harmoniku ili frulu.. A ja se pitah, po čemu je gitara (akustična!), hiljadu godina stara, đavolska, a harmonika nije... Najzad onaj je bio protiv gitare jer je "zapadnjački" (a harmonika nastala u Francuskoj krajem 19. veka i za koju dan danas nemamo domaću proizvodnju nego je uvozimo sa zapada nije?), sa obzirom da i domaća muzika poznaje gitaru i ovaj sa svojim uskim i jednako pogrešnim pogledom unakazuje sopstvenu muziku i kulturu. Ekstremni stavovi su uvek kontraproduktivni.

Budimo slobodni, jer naša vera jeste sloboda. :)

Ово питање је много комплексније него што се чини, а одговор је много једноставнији него што многи очекују. Прича се о металу специјално јер је на много начина и истраживања доказано да разара и психолошко и физиолишко у човеку, а духовно је некако очигледно, јер одваја човека од врлине, јер човек отворено и директно бира да буде у додиру и под утицајем тога. Што се инструмената тиче, само треба погледати колико је који инструмент ОБЈЕКТИВНО нападног звука. Чак се и не шалим, постоје научне методе, спектрометри, анализа облика сигнала, и сличне научне методе којима се сама нападност може утврдити, па онда применити на нашу психу! Самим тим је добрим ухом лако закључити да хармоника и балалајка спадају у "лоше" а клавир, харфа и гитара у добре, узимајући у обзир и то шта се свира и на који начин, наравно, још су стари Грци поделили музику на лошу и добру, само што је њима акценат био на скалама!

Јесте слобода, али у Богу, а не од Бога, тако да није слобода било шта што човека може одвојити од врлине, а метал је управо то. Ово што се прича о металу иначе важи и за турбо фолк и РнБ и реп и све остале модерне жанрове, само се метал узима као екстремни облик, кулминација. Ваљда бисмо требали да изаберемо да се ослободимо прљавих страсти, а не да их на све могуће начине рационализујемо? Исти тај концепт слободе користе и ЛГБТ корпорације да промовишу болест!

И не ради се овде о екстремним ставовима, већ се ради о осуди дела а не човека. Металци су најчешће жртве метала исто као што су наркомани жртве дроге, стога им треба разумевање, али музику (стваралаштво) дефинитивно треба добро искритиковати!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Игор Самуровић

Па хајд, онда, стави линк од тог метала који је "Чристијан Пруф", то ме је увек интересовало, слушао сам метал из свих могућих сфера и никада нисам пронашао нешто што би могло да се асоцира са Хришћанством. А и иначе, уколико постоји такав бенд, то је статистичка грешка која по већини карактеристика нема никакве везе са металом, па се онда може рећи да је џез метал бољи од осталог јер је богатија хармонија, али није метал оно што је ту добро, већ џез, тако да и метал џез губи на сврси. Такође, схвати разлику између жанра и медијума. Књига је медијум, а медијум се дефинише као начин преношења информације. Наравно да постоје бољи и лошији, али је то ирелевантно овде. Са друге стране, метал је жанр који подразумева много тога што је контра Православљу, а ми (металци) се некако трудимо да то рационализујемо из петних жила, па ми се смучило то лицемерје (из сопственог примера).

Подели на овим сајтовима

Не треба да филтрирамо садржај који свакодневно примамо?

Svakako treba filtrirati, ali ponajpre budalaste stavove i ideje.

Јел се исто тако ни о порнићима не мудрује него се гледају?

Neozbiljno poredjenje.

Јер не видим која је разлика између слушања и гледања поремећених ствари, а велика већина метала то управо јесте, оних пар добрих нису ту да оправдају жанр већ да се представе као нешто што нема везе са металом.

Ovo je samo tvoj licni neosnovani Miki Maus zakljucak. A ne nesto objektivno od cega treba da krenemo u analizu ove vestacke problematike.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Игор Самуровић

Svakako treba filtrirati, ali ponajpre budalaste stavove i ideje.

-- Није битно да ли некога вређаш директно или на овај начин, није лепо ни једно ни друго. Не чини то мени ништа, ал то да знаш због себе. Друга ствар, слушање метала је у највећем броју случајева твој лични избор. Ти сам бираш да будеш жртва звука под дисторзијом, вокала који подрива страсти, бубњева који ударају са великом учесталошћу и онда покушаваш то да рационализујеш. То је филтрирање о ком ја говорим, човек може и без тога, и треба без тога. Ако му је то потребно значи да са њим нешто није у реду. Ни са мном није нешто у реду јер сам се навукао на метал и трудим се да се излечим.

Neozbiljno poredjenje.

-- Могу и ја да кажем да је цео овај твој коментар неозбиљан, али ипак више волим аргументовану дискусију, зашто је неозбиљно?

Ovo je samo tvoj licni neosnovani Miki Maus zakljucak. A ne nesto objektivno od cega treba da krenemo u analizu ove vestacke problematike.

-- Да ли велика већина метала промовише сатанистички начин живота, јефтине ничеанске фазоне и филозофије, побуну? То ти је објективно, на статистичком нивоу, иако ми није јасно зашто се толико трудиш да одбраниш нешто што би и сам требао да видиш да је болесно... Нађи 10 рандом метал бендова, и наћићеш у 8 од њих веома транспарентне сатанистичке елементе, али опет, то је за оне који нису довољно отупели на њих. Па чак и да не нађеш, опет имаш високо деструктивни звук коцкастог облика који изузетно деструктивно делује на ћелије!

Подели на овим сајтовима

Игоре, надам се да си тако ревносан и у другим сферама живота, као у музици. Да не буде да у животу радиш свашта, а на металу показујеш хришћанство. Истина је да метал није хришћанска музика, али онда и из других сфера живота треба избацити нехришћанске елемента, ако си већ доследан. Што се тиче садржаја има и куд и камо горих праваца од метала, у металу бар има мало историјске и ратничке тематике, а мање блудничења и заљубљивања... Ова тзв. ,,популарна музика'' је сва о блуду и лагодном животу.

• Волим 1

,,Постоји само једна урођена заблуда, а то је заблуда да ми постојимо зато да бисмо били срећни.'' - А. Шопенхауер

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Игор Самуровић

Игоре, надам се да си тако ревносан и у другим сферама живота, као у музици. Да не буде да у животу радиш свашта, а на металу показујеш хришћанство. Истина је да метал није хришћанска музика, али онда и из других сфера живота треба избацити нехришћанске елемента, ако си већ доследан. Што се тиче садржаја има и куд и камо горих праваца од метала, у металу бар има мало историјске и ратничке тематике, а мање блудничења и заљубљивања... Ова тзв. ,,популарна музика'' је сва о блуду и лагодном животу.

Нисам ни у борби против метала ревносан, али почињем да будем ревносан у осуди метала и свих осталих болесних жанрова у музици. Побуна човека против вида болести треба да буде добар знак, када крене да осуђује оно чиме се он сам бави може утолико лакше са тим да престане јер ће се гадити сам себи. На пољу музике дефинитивно радим много више него на другим из разлога што се превасходно бавим музиком и она чини велики део мог живота, те је мени то једно од веома битних питања, а једно од оних код којих најчешће срећем конфликтујуће ставове, пре сам и у самом себи, а сада ми је све више јасно зашто је метал болест!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...