Jump to content

Не могу после литургије кући - Литургијска заједница и агапа

Guest O.Ugrin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO  

143 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      2
    • DA, deset minuta
      10
    • DA, sat i vise
      53
    • Kako kada
      51
    • NE, nikada
      30

Препоручена порука

• Гости

NE MOGU KUCI POSLE LITURGIJE - jeste naziv kampanje koju smo upravo zapoceli, zato sto jeste bitno i zato sto od nas zavisi. Svako ko je slusao moje predavanje mogao je videti koliko seze ova problematika u sve segmente naseg verskog zivota i koliko je vernik invalidiran kada ne moze sa svojom Pricasnom Zajednicom da razresi probleme koji ga tiste. Dajte, molim vas, pa na tome pociva ideja Pravoslavnog zajednicarenja a izrazena Liturgijskim usklikom - Ljubimo jedni druge da bismo jednodusno ispovedali. A, Ljubav, kao i ispovedanje, jeste delo, delo zajednice, afirmacija individue na nivo licnosti. To su osnovne stvari egzistencijalnog Pravoslavlja koje, ako se ne zivi, ne moze se ni ispovedati a, ako se ne ispoveda, ne moze se ni siriti posto vera nije demagogija kojom drugog ubedjujete da Bog postoji vec nacin zivota kojim upucujete druge da sami pronadju i ostvare odnos sa Bogom. Dakle, erhu ke ide, koje je opet, ne moguce mimo agapa, ne moguce ako nakon Liturgije odete kuci. Crkva jeste vasa, mi svestenici ne drzimo monopol nad njom niti ste vi tu zbog nas vec smo mi tu zbog vas a svi mi ka Hristu i Hristos ka nama; e, to je ideja zajednicarenja, koja ce uvek biti na nivou ideje sve do onog momenta dokle ne shvatite da Crkva - to ste vi i, da od vas zavisi, da li cete, ili ne cete, nakon Liturgije kuci. Mislite o tome. Kapiraj-kopiraj i siri dalje.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

P.S. Svi oni koji zele da podrze ovu, vise nego li bitnu, akciju neka umesto do sadasnjeg potpisa postave krilaticu kampanje kao potpis ili neka svaki svoj post zavrsavaju pomenutom krilaticom kampanje, dakle - NE MOGU KUCI POSLE LITURGIJE... jer je veoma bitno i jer - OD NAS ZAVISI!

A upravo zbog toga sam i postavio ovo glasanje ne bi li na delu videli koliko zapravo seze ovaj problem jer to u sustini i jeste problem posto dogadjaj Liturgije svodi na nedeljni spektakal u kojem imamo malo ili nimalo udela a sto je tek porazavajuce jeste to da se to prihvata zdravo za gotovo racionalizujuci se ovim ili onim nacinima - svestenici nemaju vremena, mi nemamo vremena, nema nikog da nas cuje, svestenike mi ne zanimamo, sta nam svestenik ima pa reci ili sta mi imamo njemu ili njima pa reci, obavili smo svoje samom sluzbom.... Verujte, pitanja tipa - otvorene ili zatvorene Dveri, glasno ili tiho citanje, okrenut ka Istoku ili ka Zapadu dok uznosi zaamvonu molitvu...- bi bila van znacaja za vasu Liturgijsku praksu kada bi u vasoj parohiji ustalili agape kao standar zivljenja Verom, vrlo brzo bi se i organizovao neki ciklus sedmicnih predavanja, ciji dan odrzavanja nikako ne sme niti bi ''pao'' u nedelju, kao ni ispovedanja... jednom recju, sve sto biste zeleli da imate imali biste jer bi vas bilo dvoje ili troje...samim tim Hristos po sredi vas.

Verujte, ovo o cemu pricam imam u parohijskom iskustvu i to parohija (dve za sada), gde pomenuti fenomeni nisu bili praktikovani te vam zato sa punim autoritetom nekoga koji je to izveo mogu reci samo da - od vas zavisi i da ni malo nije tesko za izvesti. Vi ste na potezu...

Bog vas blagoslovio i otvorio vam pute vase...

Подели на овим сајтовима

У мојој парохији постоји пракса пијења кафе после литургије у сали у порти. Ја нисам присуствовао оваквом заједничарњу, било ми је мало глупо јер би био убедљиво најмлађи, али ево сад је мало боља ситуација почели су и млађани да присуствују па ћу се и ја прикључити. Иначе у задње време сам почео да увиђам (мада не искуствено) значај овакве праксе, једноставно се јавља потреба да се заједничарење после литургије настави. Иначе старац Софроније Сахаров је овакву врсту заједничарења код њега у манастиру називао Литургијом после Литургије.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Хтела  бих  нешто  да додам на ову  тему . А ви  који прочитате просудите  сами...

Посао  који радим  да  бих  живела  са  својом  породицом , обавезује  ме  да  мислим

и  бринем  о  егзистенцији  још осам душа .

Зато  сам  ретко на  литургији, а посебно  недељом...

Ако  сам негде  ван  куће и даље  морам  да мислим  на  посао и те људе који

зависе и  од мог  рада.

Била  бих  јако  срећна да могу  сваке  недеље  на  литургију  и  да не  журим  кући...

:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Код мене би се могло рећи - НЕ МОГУ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ А ДА НЕ ИДЕМ КУЋИ!

Ма седео бих ја , како не бих , ја иначе то волијем више него леба да једем, али где да седим?

На улици , на ову кишу?

Ајд лети и Боже помози , има клупа , па се може сести , мада , ни тад не седим, с ким да седнем кад сви одоше кући.

А пробао сам да седим ,није да нисам.

Пробао сам и кахву да кувам , ето и ако ме рачуњају као неки фактор , није ми било решко да сакувам кахву за нас доста, али џаба, од свих које сам позвао на кахву једва се одазвало њих пар.

А ја буди упоран више недеља заредом кувај кахву , зови на прело, ал џаба , ништа се није променило.

Шта да радим кад попови сами не зову , није до мене.

Онда ја шта ћу , сад чим се заврши служба ја намах кући, и то излетим ко метак и пре него сви остали изађу... чим отпевам оно последње амин, а ја на врата ...

Сад и да ме неко заустави , ја не бих хтео да останем, па мало ли је три године покушавати направити агапе у овој новој ми парокији.

Е ја нећу више и баш ме брига, кад неће они који су ту главни , е нећу ни ја.

А у претходној парокији у којој сам био појац , седели смо после службе малте не до увече.

И то нећу никад заборавити.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

??? ???? ?? ?? ????? ???? - ?? ???? ????? ????????? ? ?? ?? ???? ????!

.

?????? ??? ? ????? ?? ????? , ??? ? ??? ?? ???????? ??? ???? ?????? , ???? ?? ???? ????? ?? ??????? ????? ?? ??? ?????, ??? ????, ?? ???? ???? ??? ?????? ?? ????? ????? ?? ???????? ??? ???.

? ?? ???? ?????? ???? ?????? ??????? ????? ????? , ???? ?? ?????, ?? ???? , ????? ?? ???? ?????????.

????? ,? ??????.?? ????? ?? ?????? ????? ? ?????? ?? ???????,???? ? ?????? ?? ?? ??????????. 0104_cheesy 0104_cheesy 0104_cheesy
Подели на овим сајтовима

??? ???? ?? ?? ????? ???? - ?? ???? ????? ????????? ? ?? ?? ???? ????!

.

?????? ??? ? ????? ?? ????? , ??? ? ??? ?? ???????? ??? ???? ?????? , ???? ?? ???? ????? ?? ??????? ????? ?? ??? ?????, ??? ????, ?? ???? ???? ??? ?????? ?? ????? ????? ?? ???????? ??? ???.

? ?? ???? ?????? ???? ?????? ??????? ????? ????? , ???? ?? ?????, ?? ???? , ????? ?? ???? ?????????.

????? ,? ??????.?? ????? ?? ?????? ????? ? ?????? ?? ???????,???? ? ?????? ?? ?? ??????????. 0104_cheesy 0104_cheesy 0104_cheesy

???? ????? , ????? ??? ??????? ???? ???? ??????, ????? ??? ?? ? ?????? ? ?????? ? ???? ? ????(?????? ?? ????? ?? ?????) ? ?????? ???? , ?? ??? ????, ???? ??????????? ???? ???? ????????????? , ?? ?????? ? ?? ?????.

Подели на овим сајтовима

???? ????? ?? ?????????? ??? ??? ? ?.?. , ????? ?? ?? ????? ?????? ??? ?? ??????, ?? ?? ???? ?? ??????? ??? ?? ??????.

?????? ? ????????????? ????? ??? ???? ?? ?????,??? ??? ????? ?????????? ???? ??? ?? ?? ????? ? ????? ????,?? ?? ????.
Подели на овим сајтовима

???? ????? ?? ?????????? ??? ??? ? ?.?. , ????? ?? ?? ????? ?????? ??? ?? ??????, ?? ?? ???? ?? ??????? ??? ?? ??????.

?????? ? ????????????? ????? ??? ???? ?? ?????,??? ??? ????? ?????????? ???? ??? ?? ?? ????? ? ????? ????,?? ?? ????.
??? ??? ? ??????? :drugarstvo:
Подели на овим сајтовима

??? ??? ? ??????? :drugarstvo:
Ne ,nego kod nas u Novom Sadu. 0104_cheesy
Подели на овим сајтовима

У мојој парохијској цркви посвећеној Светом Великомученику Кнезу Лазару, на Звездари, годинама уназад већ "живи" агапе. Последњих неколико година, како, Богу хвала, "обичном недељом" како каже блаженопочивши владика Св.Николај Велимировић, на Литургији је увек стотинак људи, од којих је двадесетак дечице узраста до 5-6 година. У овом хладнијем периоду, после Литургије,због мале површине сале, најмање тридесетак одраслих остане на пријатном разговору уз кафу, чај и шта се нађе , а у топлијем периоду, сасвим је мало оних који не остану. Трудимо се да "новодошлима" на агапе омогућимо да седну, како би се што пријатније осећали, ами се разместимо по степеништу, холу...

Оно што је по мени битно, они који не могу да остану нису исти, односно, заиста постоји разлог узрокован овоживотним захтевима, који их спречи тада, али већ следећег пута прво им је питање, како смо провели претходно дружење....

Ретко кад је код људи толико важан разлог, због кога не би остали бар 15-ак минута на кафи.Много чешће јесте некакав необјашњив стид, али стрпљењем и временом, лако се превзиђе...

Да модификујем мало предложен завршетак,

Никада не желим да после Литургије одмах идем кући, али врло ретко, понекад, једноставно морам. Тада осетим некакву празнину, коју врло брзо испуни очекивање следеће Литургије...

:drugarstvo: 0110_hahaha

• Волим 1

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Чак и овде на форуму , осећам преко вас који сте присутни на

литургији  недељом  и на дружењу породичном након  ње,

колико  вам  то  значи да опуштено и задовољно наставите

муке које почињу понедељком, и хвала вам... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...