Jump to content

Не могу после литургије кући - Литургијска заједница и агапа

Guest O.Ugrin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO  

143 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      2
    • DA, deset minuta
      10
    • DA, sat i vise
      53
    • Kako kada
      51
    • NE, nikada
      30

Препоручена порука

Da nije ova tema promenila ime...čini mi se da je bila "Ne mogu posle liturgije kući, a vi?" a sada je bez "a vi"...

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Јустинијане, први пут чујем да се Стари Завјет не тумачи...како то?

Па без Старог Завјта нема ни Новог Завјета, а без Новог Завјета нема ни Старог Завјета 0110_hahaha

Ево рецимо знам поуздано да се Псалтир (као једна књига Старог Завета) тумачи, а сигурно и прве књиге Старог Завјета о постојању свјета...

А да би браћа еволуционисти мало боље читали Стари Завјет, сигурно неби тврдили да нам је отац горила и шимпанза prstgore

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Da nije ova tema promenila ime...čini mi se da je bila "Ne mogu posle liturgije kući, a vi?" a sada je bez "a vi"...

:)

Ja danas ostao vise od sat vremena, milina... 319.gif

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

link=topic=2995.msg365390#msg365390 date=1298231408]

itekako se tumači inače bi vernici hodali unaokolo i zahtevali od planina da se pomeraju po njihovoj želji  4chsmu1

Е, сад сте ме збунили: Стари - Нови Завет, колико сам (не)упућен - Стари се (а чини ми се да су ми тако рекли) тумачи, а Нови не.

Искрено, колико се сећам (а можда се и не сећам...) у Новом Завету не померају планине... 0409_feel

Можда сам ја побркао нешто... не замерите...

ево ти тумачења разних поглавља Новог Завета, све светитељи  0442_feel

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm#svetopismo

Нисам читао тумачења Новог Завета, па ми опростите на следећем.

Ризикујем да испаднем из теме - а под тим "тумачењем" мислио сам следеће:

Стари Завет - Бог је говорио кроз пророке - да кажем кроз симболе који су морали да се тумаче;

Нови Завет, с друге стране (изузев Откровења), описује стваран живот Христов, односно: Бог директно проповеда кроз Христа.

Христова дела се не тумаче - она су таква каква су. Нико (а мислим да би се то схватило и оцрнило као јерес) неће и не сме рећи да нпр. он није стварно претворио воду и вино, него су (сад лупетам) људи били толико опчињени његовом појавом и енергијом, да им се и вода чинила као најукусније вино, или опет за рибу (није он заиста створио толико рибе, већ су људи били сити од његове приче, па им је и један залогај био као читава риба), итд.

А, колико ме логика води, тумачења Новог Завета се могу односити на то да ли је превод заиста одговарајући (као што је случај са чувеном камилом), какав је историјски контекст, зашто се у неком Јеванђељу помиње нешто, а у неком не и сл. Наравно, све то лаички, јер заиста нисам читао...

Надам се да разумете шта хоћу рећи и надам се да ми опраштате грешном!

Подели на овим сајтовима

зашто се у неком Јеванђељу помиње нешто, а у неком не и сл.

Наравно, све то лаички, јер заиста нисам читао...

Надам се да разумете шта хоћу рећи и надам се да ми опраштате грешном!

Drugi će ti tumačiti odredjene segmente tvog komentara i neko će ti

objasniti da je voda pretvorena u pravo (i to kvalitetno) vino,

a ja ću se osvrnuti samo na onaj gore-podvučeni deo tvog pitanja.

Od mnoštva dogadjaja koje je upriličio Hristos Isus, kao i reči

koje je On izgovorio, pisci 4 jevandjelja prema potrebama čitalaca

odabiraju šta će zapisati, a primaoci i namena su bili:

1. Kod Jevandjelja po Mateji - Jevreji, sa željom da oni prihvate

Nazarećanina kao Mesiju, osvrćući se na Stari Zavet, koji Ga nagoveštava.

2. Kod Jevandjelja po Marku - Jevreji i ne-Jevreji, sa posebnim akcentom

na stradanje ('apokalipsu') Hrista Isusa.

3. Kod Jevandjelja po Luki - ceo svet, sa željom da se hronološki

prikaže nagoveštaj rodjenja Isusa Hrista još od Preteče Jovana,

Njegovo rodjenje i ... pa sve do stradanja i (u II tomu - u Delima Apostolskim)

vaznesenjem i silaskom Duha Svetoga na Apostole (= rodjenje Crkve).

4. Kod Jevandjelja po Jovanu - samo kršteni vernici, i u prvo-vekovnoj

Crkvi, ovo je čitano tek posle krštenja, posle Pashe / Uskrsa.

Eto, zato se pojavljuju odredjene različitosti, koje se medjusobno dopunjavaju.

Tolicko od mene

PS. Čitajući Poslanice sv. Apostola Pavla, možeš videti i njegovo

Jevandjelje, njegova iskustva sa Hristom i njegov doživljaj Vaskrsloga.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

бити хришћанин је бити учесник, при том храбар.

видиш да те боли што си ван Цркве, кад знаш где ти је добро бити?  greengrin

добродошао кући  319.gif

:) :group111: :) 319.gif 0442_feel

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ja bih jako volela da se posle Liturgije ostaje jos malo u crkvi... I eto, ja na kraju Liturgije uvek cekam poslednja da izadjem, jer mi je bas fino unutra... popricam nekad sa nekim, nekad ne, al odstojim kao u redu da izadjem a u stvari jos bih ostala... 1000000001010

:bla:

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

ја бих се и задржао када би код нас било саборовање после литургије...

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

ја бих се и задржао када би код нас било саборовање после литургије...

Од неког мора почети....на пример од Тебе, уз претходни благослов старешине цркве .

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

evo ja sam clan Crkveno pevacke druzine Branko iz NIsa i mi imamo tradiciju da se svake nedelje posle Liturgije skupimo u horskim prostorijama pri Sabornoj crkvi...da popijemo kaficu,caj da lepo ispricamo :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Sara :)' timestamp='1326387672' post='558847]

evo ja sam clan Crkveno pevacke druzine Branko iz NIsa i mi imamo tradiciju da se svake nedelje posle Liturgije skupimo u horskim prostorijama pri Sabornoj crkvi...da popijemo kaficu,caj da lepo ispricamo :)

Ali i da nesto naucimooo :)

Подели на овим сајтовима

ЈА НЕ МОГУ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ КУЋИ! Волим да после литургије останем још неко одређено време и разговарам са монасима... Манастир који најчешће посећујем красе два предивна монаха, који су увек ту за разговор и топле савете... тек тада ми је срце пуно и душа топла... Зато много волим Недељу, јер то је мој дан, дан када одлазим на свету Литургију, дан створен да се покајеш, размислиш, и почнеш нову недељу у добру...

Подели на овим сајтовима

U dijaspori je sve malo drugacije organizovano, pocev od Liturgije koje pocinje u 10 sati, iz prostog razloga, sto mnogi parohijani putuju vise od sat vremena da bi ucestvovali na samoj Liturgiji. Odmah posle Bogosluzenja, pocinje rucak, a posle rucka verska nastava za decu, srpski jezik i decji hor i folklor. Samim tim, nema odlaska kuci do 3 popodne. Nekima ovaj nacin dobro dodje za tracarije, neko cupka ispred vrata ucionica i samo sto nas ne pozuruju da skratimo casove. Ali,iskreno, zajednicarenje posle Liturgije vecina parohijana rado prihvata. Da nije svih njih, odavno bi se vrata hrama zatvorila.

Подели на овим сајтовима

baš lepo... inače,dobro nam došla na forum-sestro slatka iz tudjine 4869

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...