Jump to content

Не могу после литургије кући - Литургијска заједница и агапа

Guest O.Ugrin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO  

143 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      2
    • DA, deset minuta
      10
    • DA, sat i vise
      53
    • Kako kada
      51
    • NE, nikada
      30

Препоручена порука

Ви мало боље научите да пљујете по Духовној Аристократији,нису вас баш најбоље научили. Очигледно је да никоме не персирате,видим да вам је кодекс понашања заиста стран.

Ваш брат у Христу,

Стефан.

Шта је Духовна аристократија, тј. ко за себе може рећи да је духовни аристократа, то ми никако није јасно?
Подели на овим сајтовима

• Гости

Samo da vas sve pozdravim i obavestim da cu biti u narednim danima prisutniji posto sam stvar tehnicke prirode, koja me je onemogucavala da budem na netu, otklonio. Uskoro cu i jedan tekst da objavim tako da se nadam da cemo imati kvalitetan dijalog a kao uvertiru Vaskrsnje Radosti...

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

dada VASKRSE I smej.gif-RADOST DONESE!!! nasznak

Izgleda da je ovo bio neki perid "tehnickog nevremena" o. Ugrine, posto je nekoliko nas imalo problema sa racunarom... Hvla Bogu da je sada sve ok, pa sa radoscu mozemo da ocekujemo Vase nove tekstove... Hristos vaskrse

Подели на овим сајтовима

• Гости

HRSTOS VOSKRESE - :) VOSKRESE!!!

srecan praznik, taj najradosniji dan Istorije postojanja; dan, kada je celokupna tvorevina blagoslovljena smislom svog postojanja posto to vise nije put ka smrti vec ka Zivotu i Radosti u vecnosti sa Tvorcem. Kosmicki zagrljaj Boga i coveka, Nestvorenog i stvorenog, omogucen Jednom Licnoscu (Hristovom), i zapoceto Jednim Danom; Danom Vaskrsenja! Osmi dan vise nije dalek, kao ni Novi Jerusalim... imamo ih u predukusu Radosti zive Zajednice Tela Hristovog - Crkvi - nama samima. Radujmo se tome...

Подели на овим сајтовима

HRSTOS VOSKRESE - 0409_feel VOSKRESE!!!

joooj praznik, taj najradosniji dan Istorije postojanja; dan, kada je celokupna tvorevina blagoslovljena smislom svog postojanja posto to vise nije put ka smrti vec ka Zivotu i Radosti u vecnosti sa Tvorcem. Kosmicki zagrljaj Boga i coveka, Nestvorenog i stvorenog, omogucen Jednom Licnoscu (Hristovom), i zapoceto Jednim Danom; Danom Vaskrsenja! Osmi dan vise nije dalek, kao ni Novi Jerusalim... imamo ih u predukusu Radosti zive Zajednice Tela Hristovog - Crkvi - nama samima. Radujmo se tome...

Да... Дан после кога више  ништа није исто....

Подели на овим сајтовима

0409_feel!

Braćo i sestre, nova sam na ovim i sličnim forumima, ali ih već odavno čitam uglavnom s velikim uživanjem i radošću.Što se tiče Valjevske eparhije, odavno,postoji praksa da se u manastirima posle Liturgije, ostane na posluženju i lepim besedama.Ono što meni, po nekad zasmeta jeste što se narod ne usuđuje da učestvuje u tim razgovorima, otvoreno, čak i ako sveštenici pitaju i postavljaju teme.Nekako se to uglavnom svodi na slušanje besede, posluženje, uzimanje blagoslova i razilaženje...Znate, kad tome prisustvujete iz nedelje u  nedelju, onda vam to postane, po malo otužno....i čudno.Jedni te isti ljudi, izuzev kada je poseta sa strane, jedno te isto šablonsko ponašanje,prazni i tupi pogledi...Stekla sam utisak da je to sve pomalo hladno i licemerno, ma koliko se monasi trudili da naša srca otkrave.Kao da se plaše, kao da je to običan ritual koji se, eto tog dana vrši, kao da je to moranje i ništa više?!

U grupi DUHOVNA ARISTOKRATIJA sam pročitala jedan deo, u kome se na neki način opisuju ljudi koje ja susrećem na ovakvim okupljanjima.Uglavnom se radi o osobama, koje ti pre početka Liturgije i posle ,,u četri oka", objašnjavaju i pojašnjavaju kanone i besede, citirajući oce te i te itd. Pri čemu budno prate svaki pokret nekog novog da bi ga posle ukorili, pod izgovorom da te savetuju, ako je napravio grešku.A kada uđu u salu i kada se otvori tema, svi ćute i gledaju u šoljicu kafe?!?!

Pošto spadam u osobe koje ne podržavaju demokratsko-licemernu varijantu lepog ponašanja, koja podrazumeva određenu usiljenost, strah od istine,lažnu skromnost i udvoričko klanjanje uz obavezno odsustvo domaćeg vaspitanja, imam veliki problem, jer remetim svoj mir posle Liturgije.

Zamisao da se posle Liturgije ostane i progovori koja reč, je fenomenalna i korisna, ali kako se izboriti s gomilom naroda koja bi da priča o duhovnosti, a nema domaćeg vaspitanja?

Praštajte ako sam koga uvredila svojim komentarom, to je samo moje lično viđenje tih sastanaka. Ili, postoji varijanta neke hrišćanske zajednice, jednom mesečno pri Crkvi u gradu, gde su godinu dana jedna te ista pitanja oko čipovane lišne karte i pasoša, postavljana od jednih te istih ljudi, na kraju je sam Episkop lično objasnio, pa ni to nije dovoljno...I ako je sveštenik koji vodi tu zajednicu, jedan sjajan besednik i duhovnik i otresit čovek, teško izlazi na kraj.Pri čemu postoji otvorena netrpeljivost i nipodništavanje onih koji nisu članovi te zajednice?!?! Smatram sebe od Krštenja članom hrišćanske zajednice i ne znam kako to da mi sada treba članska karta,hrišćanin sam 42god, a krštena sam sa dva meseca?????Znam da je to osnovano po uzoru na Vladiku Nikolaja, ali to s tom zajednicom nema veze, kao ni kolo srpskih sestara, čijim članovima ni na pamet nije palo da se prijave za obilazak i pomoć starih i nemoćnih lica u bolnicama i gde god da ih ima, niti da učine neko dobro delo vezano za one kojima to treba, izuzev da spremaju slave na kojima prisustvuje Episkop. Mislim da je to sramota naroda neposlušnog i ne dokazanog.

Oprostite ako sam bila gruba.

Svako dobro od Boga!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Добродошла Наташа!  0409_feel

Дивно је што си ово поделила са нама. Мени је ово запало као једно очигледно искуство:

Ono što meni, po nekad zasmeta jeste što se narod ne usuđuje da učestvuje u tim razgovorima, otvoreno, čak i ako sveštenici pitaju i postavljaju teme.Nekako se to uglavnom svodi na slušanje besede, posluženje, uzimanje blagoslova i razilaženje...Znate, kad tome prisustvujete iz nedelje u  nedelju, onda vam to postane, po malo otužno....i čudno.Jedni te isti ljudi, izuzev kada je poseta sa strane, jedno te isto šablonsko ponašanje,prazni i tupi pogledi...Stekla sam utisak da je to sve pomalo hladno i licemerno, ma koliko se monasi trudili da naša srca otkrave.Kao da se plaše, kao da je to običan ritual koji se, eto tog dana vrši, kao da je to moranje i ništa više?!

Ово је истина и треба порадити на томе да се промени и да се монолози претворе у дијалоге. Овој форум то непрестано и изнова покушава, макар и на овај виртуелни начин.

Подели на овим сајтовима

Наташа у праву си. Шта рећи.Свеопшти аутомат. Како је дошла ова технологија мобилни и остало, људи постају аутомати. Дакле, нема душе саосећања, него: ако ниси ко ја довиђења! Нема живота, а то је духовна смрт!Живот нису канони и правила.

Ми мислимо да је православно хришћанство нешто само по себи. Е , па није.

Бог се јавио Клеопи и Луки кад су били заједно! И питали су Христа као странца кога незнају да остане с њима. Зарад те љубави Христос им је јавља! А ми....

Него ајде и ја...данас сам сазнао да ми је умро први сусед Виталије кога знам 10 , а моја жена 30 година. Умро је пре неколико дана а да нисмо то ни знали.

То што ти причаш да се тамо дешава исто је у Москви само једно 158 пута горе.

МЕТАФИЗИКА ОТУЂЕЊА.

Подели на овим сајтовима

Zahvaljujem se na dobrodošlici, podršci, u smislu da je neko primetio ono što ja vidim stalno, što me rastužuje, a počesto izbaci iz ravnoteže. Evo zašto, moja porodica i ja idemo Nedeljom u manastir Jovanja, kod Valjeva, tu obavezno ostajemo celo prepodne, obavezno i posle besede, upravo da bi porazgovarali sa monasima koji su nam inače i prijatelji. Onda se ja žalim ocima na to moje opažanje, a ukućani me grde zbog toga, oci me brane, pa sam bila u dilemi, grešim li?Iguman manastire kaže da imam stroge kriterijume prema sebi, ali i prema drugima, ali da i on to isto vidi i da ga rastužuje....

Inače, situaciju iz Moskve mu ne smem preneti, zato što su oci veliki rusofili i idealisti majke Rusije! Zato što narod sve više upućuju na braću Ruse, pa eto...

A što se otuđenosti tiče, mislim da je ovo ono poslednje vreme ili bar sredina iz Otkrovenja Jovanovog, mislim da me razumete?

Подели на овим сајтовима

Ви управо, Наташа идете на Литургију недељом да се стретнете с људима које волите.

У Москви ја теква ситуација. Има мишљења да је то дошло са запада. Али пре 20 година није тако било!

Да ли су ово задња времена...незнам али знам да за нас хришћане су увек била ( од оне прве педесетнице). Е сад има ових земљотреса и свакаквих појава.

Подели на овим сајтовима

Ви управо, Наташа идете на Литургију недељом да се стретнете с људима које волите.

У Москви ја теква ситуација. Има мишљења да је то дошло са запада. Али пре 20 година није тако било!

Да ли су ово задња времена...незнам али знам да за нас хришћане су увек била ( од оне прве педесетнице). Е сад има ових земљотреса и свакаквих појава.

Izvinjavam se, nisam mislila na zemljotrese, poplave i sl.mislila sam na otuđenost i sleđena srca, na opšti egoizam u nama, na nagomilanu ogrehovljenost u nama itd.Izvinite što bilo šta komentarišem, preoštra sam ja za ove forume pa mogu i da pogrešim

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...