Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 7. 8. 2013. at 23:50, SHADOWS OF THE LIGHT рече

Pa mogu molitvama onih koji su u Crkvi....a Crkva je zajednica i zivih i mrtvih u Hristu.....tako je po pravoslavanom ucenju.....

Па одлично онда, зар неће на крају историје бити толико оних који ће се молити за оне који су ван Цркве? :) То је отприлике то, Бог спсава људе, а људи, бар они који ће наследити Царство, су такви да увек желе да раде нешто заједно, да се скупљају са другим људима, они ће вући са собом друге у вечно спасење... Ако други то пожеле наравно...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 421
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 7. 8. 2013. at 23:51, Gerhard рече

To vjerovanje je osudjeno od strane Crkve.

Није баш. Осуђена је Оригенова апокатастаза, веровање да ће се све на крају, по некаквом аутоматизму малтене, вратити у првобитно стање. Тачније није осуђено веровање у то, већ је осуђено учење. Разлика је у томе што Црква никад не осуђује да се верује у нешто све док се то не износи као истина, као тврдња, учење, већ само као лично веровање. А чак и питање је да ли је и Оригенова апокатастаза осуђена на Васељенском сабору или на неком од помесних, Петар је доста писао о томе... Како год, неки велики светитељи и св. Оци су лично за себе веровали у могућност спасења после смрти (отуда и сам појам "оптимистичко богословље"), али то нису износили као тврдњу и учење. Све у свему, не знамо зашто је Црква неке ствари осуђивала, да ли из педагошких разлога (јер би 90 посто људи те идеје прихватило тако да би аутоматски псотали најгори развратници вероватно :) ), да ли због тога што је то тајна која нам није у потпуности откривена па се о њој не може ништа коначно тврдити или због тога што је то једина истина. Уосталом, не постоји догма да ће сигурно сви ван Цркве пропасти, то би требало да нам буде довољно за наду.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 7. 8. 2013. at 23:54, Срђан Шијакињић рече

Па одлично онда, зар неће на крају историје бити толико оних који ће се молити за оне који су ван Цркве? :) То је отприлике то, Бог спсава људе, а људи, бар они који ће наследити Царство, су такви да увек желе да раде нешто заједно, да се скупљају са другим људима, они ће вући са собом друге у вечно спасење... Ако други то пожеле наравно...

E pa vidis kad bi recimo pravoslavna Crkva to demostrirala javno..organizuje moleban za sve one koji su van nje..sta mislis kakav bi to imalo efekat na one koji su van nje?

Carstvo nebesko je ovde i sada....u nama kako kaza Hristos.....to je stanje duha.....doduse kao slika....ikona sada.....a kao puna istina u buducem veku....

Подели на овим сајтовима

On 7. 8. 2013. at 23:58, Срђан Шијакињић рече

Није баш. Осуђена је Оригенова апокатастаза, веровање да ће се све на крају, по некаквом аутоматизму малтене, вратити у првобитно стање. Тачније није осуђено веровање у то, већ је осуђено учење. Разлика је у томе што Црква никад не осуђује да се верује у нешто све док се то не износи као истина, као тврдња, учење, већ само као лично веровање. А чак и питање је да ли је и Оригенова апокатастаза осуђена на Васељенском сабору или на неком од помесних, Петар је доста писао о томе... Како год, неки велики светитељи и св. Оци су лично за себе веровали у могућност спасења после смрти (отуда и сам појам "оптимистичко богословље"), али то нису износили као тврдњу и учење. Све у свему, не знамо зашто је Црква неке ствари осуђивала, да ли из педагошких разлога (јер би 90 посто људи те идеје прихватило тако да би аутоматски псотали најгори развратници вероватно :) ), да ли због тога што је то тајна која нам није у потпуности откривена па се о њој не може ништа коначно тврдити или због тога што је то једина истина. Уосталом, не постоји догма да ће сигурно сви ван Цркве пропасти, то би требало да нам буде довољно за наду.

Znaci, ti sumnjas u ispravnost odluka crkve?

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:06, Gerhard рече

Znaci, ti sumnjas u ispravnost odluka crkve?

На основу чега си то закључио аман? Имам утисак да немаш минимум жеље да се потрудиш да разумеш о чему ја уствари говорим. Концентриши се мало ако хоћеш да ово личи на разговор, ако нећеш није проблем, само ми реци да не губим време.

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:05, SHADOWS OF THE LIGHT рече

E pa vidis kad bi recimo pravoslavna Crkva to demostrirala javno..organizuje moleban za sve one koji su van nje..sta mislis kakav bi to imalo efekat na one koji su van nje?

Carstvo nebesko je ovde i sada....u nama kako kaza Hristos.....to je stanje duha.....doduse kao slika....ikona sada.....a kao puna istina u buducem veku....

Немам појма, вероватно би то доживели као лицемерје... Верујем да стање духа које је блиско Царству, тачније стање духа које ће се лако уклопити у Царство, могу да имају и људи ван Цркве. Верујем да ће неки тип који живи по Христовим речима цео живот, који је у себи накупио љубави, али никад за Христа није чуо, када се сретне са Њим после смрти моћи врло радо и врло лако да се уклопи у Његово Царство... А да ли ћу то моћи ја, који се трудим да живим црквено, е у то већ нисам сигуран...

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:16, Стева Ченејац рече

Све си брате Срђане лепо објаснио, не нервирај се...

То је тај квасац фарисејски.

Tebi je ucenje pravoslavne crkve kvasac farisejski? joooj

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:16, Срђан Шијакињић рече

Немам појма, вероватно би то доживели као лицемерје... Верујем да стање духа које је блиско Царству, тачније стање духа које ће се лако уклопити у Царство, могу да имају и људи ван Цркве. Верујем да ће неки тип који живи по Христовим речима цео живот, који је у себи накупио љубави, али никад за Христа није чуо, када се сретне са Њим после смрти моћи врло радо и врло лако да се уклопи у Његово Царство... А да ли ћу то моћи ја, који се трудим да живим црквено, е у то већ нисам сигуран...

Sto je u prevodu dobar covek pun ljubavi..znaci nije potreban Hristos za spasenje..i Crkva je u tom slucaju jaram koji ti sam sebi natovario na vrat....obesmisljena je crkva i njeno ucenje.....kao i sam Hristos kao neko ko je usao u prolaznost da bi nas uveo u vecnost.....

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:16, Срђан Шијакињић рече

Ovo sto si napisao je protivrjecno. Kako neko moze da se "nakupi ljubavi" a da ne cuje za Hrista koji je ljubav?

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:19, Стева Ченејац рече

Управо то лицемерје које овде показујеш је квасац фарисејски.

Pa dobro ako je za tebe ucenje pravoslavne Crkve i Svetih Otaca kvasac farisejski onda  nek bude i da je licemerje.....

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:16, Стева Ченејац рече

Све си брате Срђане лепо објаснио, не нервирај се...

То је тај квасац фарисејски.

Ма не нервирам се :) Него је ситуација испала оваква : Ја - купио сам праћку. Герард - то је забрањено поседовати. Ја - није баш, забрањено је поседовати пиштољ. Г - аха ти сумњаш у исправност забране поседовања пиштоља. Океј, два сата је и све, али га претера брат. Ако је трол свака му част. 

Подели на овим сајтовима

On 8. 8. 2013. at 0:20, SHADOWS OF THE LIGHT рече

Sto je u prevodu dobar covek pun ljubavi..znaci nije potreban Hristos za spasenje..i Crkva je u tom slucaju jaram koji ti sam sebi natovario na vrat....obesmisljena je crkva i njeno ucenje.....kao i sam Hristos kao neko ko je usao u prolaznost da bi nas uveo u vecnost.....

Па како није потребан кад ће се и тај човек пун љубави спасти само ако прихвати Христа и Његову Цркву, у вечности? Џаба му сва љубав овог света ако у тренутку сусрета са Христом не пожели да вечност проведе са Њим. Али пожелеће баш јер је пун те љубави. Пожелеће због Христовог уласка у пролазност.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...