Jump to content

Присуствовање свeтој Еухаристији Београдске надбискупије

Оцени ову тему

Да ли желите присуствовати римокатоличкој миси?  

42 члановâ је гласало

1. 1. Да ли желите присуствовати римокатоличкој миси?

• Желим
    • Не желим
    • Нисам сигуран
      0

Препоручена порука

Кад може држава и краљевска породица да посећује римокатоличке мисе, можемо и ми са форума. У екуменским сусретима то је већ устаљена пракса.

Волео бих да повремено идемо на мисе у групама од неколико чланова. Верујем да можемо доста тога научити, сазнати од живота римокатоличке цркве и остварити дијалектички однос са њеним члановима.

Ако сте расположени за то - а знам да је раније то желео и брат Марјановић - можемо се овде договорити и организовати одлазак. Верујем да би то било позитивно и стваралачки у жељи за приближавањем и јединством.

Екуменски дијалог у циљу јединства потрајаће наредних неколико деценија када ће се стећи могућност за плодне резултате. У томе треба учествовати на јеванђељски начин, стрпљењем и са великом надом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Једна од најлепших успомена из студентских дана су управо божићне мисе поноћнице, најпре код англиканаца па код римокатолика. Тај обичај сам сачувао до данас

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Једна од најлепших успомена из студентских дана су управо божићне мисе поноћнице, најпре код англиканаца па код римокатолика. Тај обичај сам сачувао до данас

На Божићној миси код нас у Белој Цркви дође подјенак број православаца и католика, врло занимљиво, леп амбијент и заиста догађај за памћење :)

Ја ћу ове године отићи на Васкрс у православној цркви, обећао сам себи :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Не желим јер ми је то забрањено као православном хришћанину ! 

Узгред, забрањено ми је и да присуствујем "богослужењу" и у синагоги као и у џамији (тек да се изувам) јер ми "миришу" ноге а морао бих и да се "клањам" ономе испред у реду .... !

Да вршим метаније могу само у православном храму (када је реч о храмовима), а што се тиче туристичких посета културно историјским споменицима типа катедрала, синагога, џамија (до улаза) то ..... могу тј. питаћу духовног оца.

А ви Срби где сте? Милиони Срба боје се Бога.

Где се налазите вас неколико стотина што стојите испред народа: да ли сте са Европом или са народом?Ако кажете да сте са Европом, онда се брзо лечите да не би заразили свој народ.Ако ли кажете да сте са својим народом, пазите да се не ухватитe у лажи !

Подели на овим сајтовима

Jel ti to ozbiljno ili se zezaš?

Jel ako je istina, onda su to totalne gluposti..tko meni moze nesto zabraniti..

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

sutra bi trebalo da oko 9 bude misa, u okviru seminara iz liturgike.idem.

Подели на овим сајтовима

Начелно, што да не. Било би интересантно видети.

По мени, ако је човек сигуран у оно што зна и верује, онда нема страха, мржње и мрзовоље према другачијима. Напротив, нормална људска радозналост.

Подели на овим сајтовима

Начелно, што да не. Било би интересантно видети.

По мени, ако је човек сигуран у оно што зна и верује, онда нема страха, мржње и мрзовоље према другачијима. Напротив, нормална људска радозналост.

Ne bih išao na katoličku misu ne zbog straha, ne zbog mrzovolje niti zbog mržnje. Niti zato što nisam siguran u svoju veru. Jednostavno mi se ne ide tamo, ništa me ne privlači kod njih.

I Eva beše mnogo radoznala u vreme ono kad Bog ljude nastani u vrtu Edenskom. :) (mala šala ;) )

Подели на овим сајтовима

Једно је присуствовати и то је ОК. Тиме показујемо међусобно уважавање и жељу за дијалогом. Сасвим је друго учествовати. То не можемо докле год траје раскол.

Подели на овим сајтовима

A zašto ne bi sudjelovali? Pa da li bi me Isus na vratima zaustavio?

Ja sam žena kao i druge na ovome forumu, a razlikujemo se po nekim fizičkim osobinama, izgledu, ali smo sve žene.

U Kristu smo svi jednaki, ako vjerujemo, slavimo liturgiju i sv.sakramente, sasvim svejedno krstili se s 3 ili 5 prstiju itd. Njemu smo svi jednaki i nikoga neće zaustaviti na vratima jedne ili druge Crkve i zabraniti da sudjelujemo tamo ili ovamo. 

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

I Eva beše mnogo radoznala

тачно сам знао шта ће бити коментар .smesko. 

Мени се чини да је проблем са Адамом и Евом било непоштовање јасне заповести због мањка вере... али нисам теолог. 

Немој да се осећаш прозваним, ово моје је начелна прича.

Има једна друга ствар, о томе сам давно, давно читао у једном броју Светигоре и утицало је на мене, не знам да ли ћу моћи да сада  добро препричам целу ствар.

Речено је да су разни расизми, национализми и уопште речено, проблеми да се прихвати неко ко је другачији од нас самих, само последица немогућности појединаца да прихвате постојање неког ко је иманентно Други нама људима односно немогућност да се прихвати постојање Бога.

Свима нам је природно (као што су неке физиолошке потребе природне али им није свуда место), дакле "природно" нашој палој природи је да се "бечимо" на другачије (национално, верски, регионално и сл.)

Мислим да човек који верује у Бога мора да се константно коригује. При чему толеранција не значи индиферентност. Значи није да ништа није битно и да ништа нема везе. Али човек мора да покуша да разуме и те друге и да схвати да одбојност према нечему или некоме са којима се не слажеш ( и не треба обавезно и да се сложиш) има и неке друге "природне" изворе а не само рационалне и оправдане.

Рецимо, између нас и католика постоје и најбаналније културолошке разлике које потичу из разлике у географији.

Мени су чудни (на први поглед) њихови свештеници и цркве, јер сам на нешто друго навикао, али то није њихов ни проблем ни грешка, већ мој.

Мислим да је нормална и потребна радозналост у смислу да се покуша схватити како то неко други размишља.

опет, ово је само начелна прича. Ја те и не познајем, па нема смисла да тебе или било ког другог лично прозивам

Подели на овим сајтовима

Једно је присуствовати и то је ОК. Тиме показујемо међусобно уважавање и жељу за дијалогом. Сасвим је друго учествовати. То не можемо докле год траје раскол.

А у чему је тачно разлика између присуствовања и учествовања? У причешћу?

Подели на овим сајтовима

А у чему је тачно разлика између присуствовања и учествовања? У причешћу?

Присуствовати значи посматрати, не бити у евхаристијском општењу. Остати изван догађаја мисе/литургије. Учествовати значи бити у јединству, бити у евхаристијском општењу, у причешћу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...