Justin Waters Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Можда има људи који преко свршеног богословског факултета желе да се ухљебе. Међутим, вршити генерализацију и рећи да сви тако раде посве је безобразно, и наравно није тачно. Теолози су јако потцјењени данас. Међу народом на њих се гледа само као на факултетске или школске професоре, а кад треба добити неку поуку, научити се о вјери, добити неки савјет, онда се бега код неких квазидуховника и гуруа по гудурама. Како теолози, тако и свештеници су потцјењени. На теологе који нису свештеници нико не обраћа пажњу, на теологе који су свештеници се обраћа пажња само кад треба освештати славски колач, и позвати га на сахрану или вјенчање, а за све остало ту је свевишњи гуру из неког манастира који је удаљен 500 километара од мјеста живљења. И теолози и теолози свештеници су ту да се од њих научи о вјери, и да се оно што се научи и примјени. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Фебруар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Na moju veliku radost ,i ako me jos drma vrmenska razlika pa ne spavam noci ,javile su se moje uvazene kolege ,ljudi na koje sam ponosan sto sam sa njima imao priliku da studiram ,gosn Milojkov i gosn Nedic Ivan .Ta dvojica ljudi svakako zasluzuju odredjeno mesto u Srpskom drustvu danas . Da odgovorim ja kao teolog nisam ucinio apsolutno nista ,iz vise razloga najvise sto nije bilo sanse za bilo kakav posten posao ,bez veza i vezica(radio sam u pro bono u zemlji zivih ) .To je granica koju ja ne prelazim ,tako da sam zavrsio u drugoj struci po USA i Juznoj Americi ,borim svoju bitku bas onako kako znam ,i cesto se pitam ,sta je to sto nedostaje mojoj zemlji. Ljudi su danas u mojoj Srbiji bez motiva ,bez zelje ,bez ideje ,bez smisla ,razocarani su u sitem u politiku u Boga pitaj sta jos ,mislim da covek u Srbiji gubi motiv i svoju poslednju bitku . Jedini koji mogu da donesu istinsku promenu u zivot coveka u Srbiji su teolozi ,njihov uticaj treba da je mainstream ne marginalan .Oni su ti koji ovo drustvo treba i moraju da podignu na noge . A oni danas cute Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Стварно сад сам озбиљан: А што неки мисле да шестица није оцена? Па јесте, оцена је, али јадна и бедна. Ја не бих, рецимо, да ме лечи лекар са шестицама у дипломи. Није страшно да се омакне по нека, али када је нека, како Ђиђи рече, шестичар онда... мани ме таквог стручњака. И петица је оцена, само негативна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Ocene nisu pokazatelj duhovnosti, pravi teolog moze biti samo produhovljena osoba koja ima Vere i Ljubavi, sve ostalo je plot. Jel bese Patrijarh Pavle imao slabe ocene kao djak?(Mozda sam pobrkao, ali znam da je neki crkveni velikodostojnik bio slab u skoli...) Middle-earth, Rašo, Лазар Нешић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 22, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Ocene nisu pokazatelj duhovnosti, pravi teolog moze biti samo produhovljena osoba koja ima Vere i Ljubavi, sve ostalo je plot. Jel bese Patrijarh Pavle imao slabe ocene kao djak?(Mozda sam pobrkao, ali znam da je neki crkveni velikodostojnik bio slab u skoli...) Ипак си побркао... А и саме овакве претпоставке воде на погрешан пут. Испашће да је потпуно cool имати шестице на факсу јер, наравски, си духован... Мислим, то одвајање тела и духа не пије воду. Ја сам да се поред термина духовник уведе и термин телесник јер и један и други термин су нови (али да не одемо у spam, оставимо да се дискусија даље развија ) Александар Милојков and Иван Недић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Nisam nista pobrkao. Kome je potrebno, ocene su samo bonus. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Ocene nisu pokazatelj duhovnosti, pravi teolog moze biti samo produhovljena osoba koja ima Vere i Ljubavi, sve ostalo je plot. Одличан алиби за разне фантазере и савремене гуруе, оне који наносе највећу и непроцењиву штету Цркви. Како њеном угледу, тако и духовном здрављу верног народа. Право богословље је синтеза једног и другог - без икаквих крајности. Можда је било нешколованих, по благодати богослова, попут старца Порфирија Кавсокаливита, али то су часни изузеци који потврђују правило. Век у којем живимо ЗАХТЕВА синтезу духовности и академичности. Богослови у првом реду морају да буду људи Цркве и вере, али исто тако морају да буду образовани. И то веома широко образовани, ако мисле да одговоре изазовима времена у којем живе. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 To je moje misljenje, obrazovanje je tek na drugom mestu ako pricamo o sustini. Hiljade knjiga ne moze da zameni jednu rec, ako me razumes. Jedan paor(agricola, agricolae ) moze da bude veci teolog od nekog ko ima sve 10ke, samo sad zavisi sta se pod teologom podrazumeva... I to i jeste glavni problem i tema ove diskusije, u poslednje vreme ima dosta onih koji jure samo ocene(posao) a ostalo im nije bitno. Sve se radi po nekom automatizmu, i opet dolazimo do momenta situiranosti. To vazi za sve skole... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Hiljade knjiga ne moze da zameni jednu rec, ako me razumes. Да би дошао до речи потребне су, између осталог и књиге. Осим ако ниси убеђен да си у директној вези са Духом Сетим и да си изабран за Светитеља. Orthophill, RYLAH and Joca Mitrovic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Dobro, svako ima pravo na svoje misljenje Po meni je promasaj kad neko upise neki fakultet a ne zna ni sam zasto ga je upisao, osim da bude nesto ili radi zaposlenja. Na prvom mestu covek treba da se bavi onim poslom koji voli, jer ce kao takav raditi taj posao na najbolji moguci nacin, jer mu je to dato kao talanat... Vecina problema koje muce savremenog coveka ne bi postojala kad bi ljudi radili ono sto vole tj. za sta su stvoreni i darivani... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Мени је он узор правог и потпуног Богослова: "Ја сматрам да сваки који има ум, признаје ученост (paideusin) за највеће наше благо. И не само ову најблагороднију и нашу (ученост), која у ништа ставља префињеност и раскош у речима, имајући (за свој предмет) једино спасење и красоту умосагледатељног, него и спољашњу ученост, које се многи хришћани по неукости (kakōs eidotes) гнушају као безнадежне, опасне, оне која удаљује од Бога... ( У наукама) ми смо примили људско истраживачку и сгледатељну (страну), али одбацили све оно што води демонима, заблудама и у бездан погибељи; ми смо из њих извукли (оно) корисно за врлине, кроз лошије научивши се бољем, и преобративши њихову немоћ у тврдоћу нашега учења. Зато не треба унижавати ученост, како неки чине, већ је потребно сматрати за глупе и необразоване оне који би, држећи се таквог мишљења, желели да им сви буду слични (т.ј. глупи и необразовани), да би у општој маси била неприметна њихова сопствена (глупост) и да би избегли изобличење и неукост." Свети Григорије Богослов Orthophill, Middle-earth, Иван ♪♫ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Da, ali ja ne unizavam ucenost, samo je ne stavljam na prvo mesto. Middle-earth and Жика је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Речи за сва времена: "Зато не треба унижавати ученост, како неки чине, већ је потребно сматрати за глупе и необразоване оне који би, држећи се таквог мишљења, желели да им сви буду слични (т.ј. глупи и необразовани), да би у општој маси била неприметна њихова сопствена (глупост) и да би избегли изобличење и неукост." Свети Григорије Богослов -Владимир-, Joca Mitrovic and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Da, ali ja ne unizavam ucenost, samo je ne stavljam na prvo mesto. Нема ту првог и другог места, већ ЈЕДИНСТВО једног и другог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Колико само данас чујемо бесмислица разних "духовника", недошколованих свештеника, неостварених теолога, вечитих несвршених теолога... Колико хуле на науку, философију, психологију па и на саму теологију.... И то се представља као нешто вредно и духовно високо. Joca Mitrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука