Дејан Написано Фебруар 28, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2013 Ima,ide ovo da im kaže "kad vec pominjemo "primat Petrov" da je svaideja Petrovog posebno isticanog primata iznad ostalih Apostola ustvarijedna judeo-hriscanska i pomalo gnosticka ideja.Cela grupa spisapoznatih kao 'Pseudo Klimentina' nastala je na liniji da se diskreditujeap.Pavle a istaknu Petar i Jakov.U rimskom shvatanju papskog primataima isticanja ideja iz Pseudo Klimentina.Nasuprot tome mitropolit JovanZizjulas je i rekao da Rimski papa trba jednostavno da se vrati da budeEPISKOP i onda cemo se lakse sporazumeti,jer PAPA vise NIJE EPISKOP" -ep.Atanasije Jevtic "o Crkvi i Liturgiji" 167 strana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Поштовани В.М.мислим да је веома тешко да се објасни овим путем однос католика и нас.Имате доста књига о томе,истражујте.Хватате се за ситнице.Владика Григорије ништа лоше није урадио.Из поштовања према католицима је клекнуо,поклонио се заједничком Богу -Св. Тројици,то је као да се прекрстио православно при уласку у католичку цркву. То је све.Оставите се даљег. Није служио мису,није појео хостију и то је СВЕ.Владика је зрелији од Вас и зна шта ради.Херцеговина је била и јесте осетљиво подручје.Уништили су цркву и двор у Мостару,толико цркава су порушили.Владика је изворни православац,оставите га на миру.Проучите литературу о упоредном богословљу.Наравно да стоји да је папски примат неприхватљив,те затим филиокве и много,много тога што нас раздваја,али не могу Вам у две речи све детаљно и темељито објаснити.Св.Максим Исповедник је позитивно говорио о исхођењу Св.Духа кроз Сина али овде у икономији или домостроју,па је најизворнији православац којег својатају и католици. Дејан, Душка, DYNABLASTER and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 @@obi-wan, Теологија светих Отаца говори да Син Божији има извесну улогу у исхођењу Светога Духа. Кључ за разумевање тог питања долази од светог Григорија Ниског који каже да ,,Син произлази непосредно од узрока (тј.Оца), док Свети Дух произлази кроз Онога Који произлази непосредно из узрока''. Ту улогу Сина у исхођењу Духа, многи су назвали ,,православним Филиоквеом'', што се суштински разликује од Филиоквеа каквог практикују римокатолици. Не бих се усудио да кажем како римокатолици никада неће прихватити православно тумачење, само због тога што је Богу све могуће. Ne zaboravi da su na Zapadu upravo i krenuli od te tzv. "izvesne uloge", i dosli do apsurda da je Sveti Duh prakticno Ocev "unuk". Osim toga, o ovom pitanju Crkva se, upravo vodjena Duhom, odavno izjasnila kroz Simvol vere... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Ako se radjanje Sina i ishodjenje Svetoga Duha desavaju istovremeno, kako ce Duh i od Sina ishoditi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Ako se radjanje Sina i ishodjenje Svetoga Duha desavaju istovremeno, kako ce Duh i od Sina ishoditi? Није исправно рећи да Свети Дух исходи ,,и ид (Сина)'', него ,,кроз (Сина)'' у богословљу о вечној Тројици. Дакле, како је рекао свети Григорије Ниски, Дух исходи кроз Сина из једнога Узрока, тј. Оца. Овде није реч о разлици између икономије и вечнога Божанства. Мало теолога је спремно да се бави тим питањем. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Zatim, ono što se kaže da Duh Sveti proizlazi ili ishodi "kroz Sina", oni smatraju da je isto kao i "od Sina", govoreći da je reč "kroz" (δια) u Svetom Pismu istog značenja kao i reč "od", "iz" (εκ). I zaista, reč "kroz" ima isto značenje u Svetom Pismu sa rečima "od" i "iz", kada se u rečima koje se odnose na stvaranje sveta govori o Sinu bez pominjanja Oca. "Sve kroz Njega (δι' άυτοΰ) postade",[37] kaže se u Jevanđelju. Međutim, kada se govori o ishođenju Duha, ono se ni na koji način ne definiše van Oca, nego se kaže ovako: od Oca kroz Sina. Dakle, jasno je da izraz "kroz Sina" ovde znači nešto drugo nego izraz "od Sina", s obzirom na to da se ovo ne kaže u vezi sa ishođenjem, nego u vezi sa davanjem Svetog Duha. Tako, Jovan Damaskin kaže sledeće: "Mi kažemo "Duh Sina", ali ne kažemo "od Sina". Mi ispovedamo da se On kroz Sina javlja i daje nama".[38] Ova razlika jasno pokazuje da izraz "kroz Sina" znači nešto potpuno drugo od onoga što žele Latini. Preuzeto sa: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/SvMarkoEfeskiIFlorentinskaUnija/Lat_SvMarkoEfeskiIFlorentinskaUnija18.htm Izgleda mi da si vec citao ovo, ali ako nisi procitaj jer se tu fino, izmedju ostalog, objasnjava i pojam δια. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 @@N.Petrovic, Није лако разумети, тачније разликовати богословља о вечној и икономијској Тројици. Морамо да пазимо у тумачењу светих Отаца на те ствари. Оно што сам до сада видео код светих Отаца то је да они истовремено говоре о вечној и икономијској Тројици, остављајући нама да правилно разумемо ту разлику. Међутим, дешава се да неко чита њихова дела без осврта на ту важну чињеницу - разликовања богословља вечне и икономијске Тројице. Зато је важно да правилно разумемо ова теолошка питања. Мислим да треба много боље објаснити све о томе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Odlično Žile,samo napred... Dobro starac Julijan je to govorio i starac PAjsije je govorio da je počelo čipovanje i palšio je ljude apokalipsom... Jedno je mišljenje nekog duhovnika i to ne može da bude iznad crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Samo napred? Znaci, moze dijalog. Zahvaljujem!Pomenuti Oci su ziveli Bogom. Sigurno blizi no mi. Misljenje SPC je pokazano u odluci Sabora da se ne pristupi Ekumenskom Pokretu pa je ipak patrijarh German pristupio. Ali dobro, recimo da su su pomenuti Straci gresili. Da li je Sv.Marko Efeski iznosio ucenje i stavove Crkve 1439.godine? I ponovo se vracamo na Apostolska Pravila, da li su ona stav Crkve? To sto ste pomenuli, to nisu argumenti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Zaboravih da dodam da je otac Julijan bio i bogoslov (ispovedao je patrijarha Pavla i episkopa Stefana Zickog). Ne verujem da ste poznavali tog coveka, trebalo bi da znate da je citao oce na drugim jezicima. Nisam najbolje shvatio kategorizaciju ili bolje diskvalifikaciju njega kao duhovnika.Duhovnici bolje osecaju temu o kojoj govorimo. Nemoguce je bogoslovstvovati bez duhovnosti. Sveti Nikola Mirlikijski nije bio viskoskolovan ali je znao da posvedoci veru i u Nikeji da bude stub Hriscanstva! Razumeo je bolje od mnogih skolovanih jer bogoslovlje nije samo iscitavanje, nije ni samo logicko razumevanje vec je to zivot. Odluke sabora su vise bile plod zivota u Hristu nego nauke. Nauka o kojoj pricam se zivela.Bodrijar kaze da: "Sve je vise informacija a sve je manje smisla".Misljenja sam da su upravo sve jeresi proizasle otuda: logikom ovoga sveta preolaznosti i nesavrsenstva pokusavali su da shvate onosvetsko, savrseno i vecno! (Arije, Nestorije, ucenja o konkomitanci, o purgatorijumu...) Toliko logike i ljudskog ukljucujemo u poimanju svega Bozanskog a to je moguce shvatiti samo iskakanjem iz koloseka ovoga sveta i premoscavanjem jaza ovoga sveta... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 2, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 2, 2013 @@Џаст Жиле, Постављање приватне преписке са фејсбука између мене и тебе на ЖРУ (и то где ја не желим да улазим у непотребне полемике јер сам то одавно разбистрио), биће санкционисано бановањем на месец дана. kadionica and Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kadionica Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Bravo pravoslavni svestenice na ovom banovanju ni zbog cega i bez opomene, u nasoj prepisci nije bilo nicega loseg i izvinio sam ti se ali si ti ipak isterao svoje!Zbog ostalih zelim da pokazem kakav si pastir oce Ivane!ZBOG VERNIH LJUDI PONAVLJAM I PONAVLJACU DA SE VIDI STO SAM BANOVAN:___________________________________ -Mislio sam da je ova tema zatvorena pa udjem kad ono i dalje je aktuelna. -Znate, rizikujem da me zbog iskrenog pisanja ovde banuju. Lako ce mi se nesto "ubaciti" da sam napisao a nisam. -Sa o.Ivanom Cvetkovicem sam vodio privatnu prepisku na fejsbuku i na moja postavljana pitanja on me je blokirao. Ne ide mi u glavu da mu je tesko da meni objasni a da za rimokatolike ima takta. Uz to ja sigurno nisam pretnja. -Ovo je deo nase prepiske sa Fejsbuka: Џаст Жиле http://www.youtube.c...=em-uploademailРумунски старци против екуменизма (срб. превод) Румунски духовници новијег времена говоре о свејереси екуменизма Думитру Станилое (1903 - †1993) Илие Клеопа (1912 - †1998) Арсеније Бока (1910 - †1989) Геор...________________19:36Џаст Жиле 45. правило Св.Аполстола: Епископ или свештеник или ђакон који се буде са јеретиком само и молио, нека се свргне. А ако њима (јеретицима) допусти да служе као клирици, нека се свргне. 65. правило Св.Аполстола: Ако неки клирик или лаик пође у јудејску синагогу или јеретички храм да се тамо моли, нека буде свргнут и одлучен._________________20:54Ivan Cvetkovic ај брате..._________________недеља04:26Џаст Жиле verovatno ti i ja znamo bolje od nih?!_________________04:35Џаст Жиле Да ли тако говорите и народу кад вас пита? Да ли је то светоотачко Предање? Ако мораш-ја ћу разумети, а ако не мораш зашто то радиш? Ја питам, посаветуј ме!______________________ ***Posle ovoga me je bez objasnjenja blokirao. -Nego, da se vratim temi i da kazem svoje misljenje. Mozete pogledati sve kanone Vaseljenskih Sabora i Apostolska pravila i videcete da Oci nista nisu prepustali slucaju, u smislu: sve su napisali na najjednostavniji moguci nacin, onako da svako moze da razume, i ratar i knjizevnik. U tom smislu se u Pravilima Apostolskim sve jasno objasnilo, u cilju pojasnjavanja ponavljam ova dva:_________________ 45. правило Св.Аполстола: Епископ или свештеник или ђакон који се буде са јеретиком само и молио, нека се свргне. А ако њима (јеретицима) допусти да служе као клирици, нека се свргне. 65. правило Св.Аполстола: Ако неки клирик или лаик пође у јудејску синагогу или јеретички храм да се тамо моли, нека буде свргнут и одлучен.__________________ Ovde je sve jasno da jasnije ne moze biti te svaka dalja rasprava gubi smisao. Uz to cu dodati dva linka, jedan gde starac Julijan koga sam licno poznavao govori o ekumenizmu:http://www.youtube.com/watch?v=D8-TRcTKEDg&playnext=1&list=PL633691758FAAB9DC&feature=results_video I ponovicu link: Svako dobro od Boga! UZ TO, ETO, POZIVAM SVAKOGA NA DIJALOG DA ARGUMENTIMA RASPRAVLJAMO BEZ ZLIH RECI A U DUHU HRISCANSKE LJUBAVI. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kadionica Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 POST JE OBRISAO IAKO NIJE BILO VREDJANJA A ZATIM ME BANOVAO! Zar se tako Hriscanskom ljubavlju dolazi do dijaloga?! Dobro, bar je priznao svoje delo. Oprastam mu. (-: Ipak, ne moze da me banuje koliko cu puta opet doci da svedocim ono sto sam ucio i za sta sa prizvan... Moja egsistencija ne zavisi od episkopa kome ljubim skut da me iz Duboke prebaci u prestoni eparhijski grad. Pa posto nisi hteo dijalog, ratovacemo dok te ne izoblicim i pokazem ljudima tvoje slike u martinkama i fajerkama sa svedocanstvom o tvom pusenju marihuane i pohadjanju KST-a i Akademije kao i ucestvovaju u skinheds i pankerskim obracunima! ISTO KAO STO JE FRA UGRIN POPOVIC "PROVALJEN" I ZUPNIK ALEKSANDAR KOJI KORISTI 3 PROFILA NA FEJSUKU DA UNOSI NEMIR A NIKO GA NE DIRA!OBJASNJAVACES EPISKOPU OTKUD TI SA MARIHUANOM, PIVOM U MARTINKAMA DOK SKANKUJES PO KST-U! OCISTITE ZITO OD KUKOLJA, STOP BEZVLASCU I PSEVDOKLIRICIZMU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 @@kadionica, Prijatelju, uopšte nisi kul; tema ima 50-ak stranica, sasvim si lepo izrekao svoje mišljenje, a i pokazao kakav si. Meni je objavljivanje privatne prepiske potpuno bezveze, ima razloga zašto se zove PRIVATNA. Što se linkova tiče, videli smo ih i ranije, ne brini se. I slabo nešto osećam hrišćansku ljubav sa tvoje strane "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 @@kadionica, Upade ti brvno u oko 0907_sport I kakve veze ima (navodna) pankerska mladost o.Ivana sa ekumenizmom? "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука