Jump to content

свештеник Љуба Милошевић (сајт Светосавље) о екуменизму Епископа Григорија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па мислите да се сада помире да ће Цркве да се одрекну своје територијалности? Па то питање је главно питање. Па и између Православних постоје границе: ово је моје, ово је твоје, овде делимо територију, а овде ћу ја да ти је узмем. А замислите сада још и са католицима, па то би био русвај. Мислите да би се одрекли Украјне, Русије, гркокатолика... Мислите да би се православни одрекли неке своје територије. Како мислите да би изгледале границе после помирења?

Ne znam da li vam je poznato da je proje nekoliko godina Sveta Stolica u suvislosti s Balamandom predložila pravoslavnim Crkvama teritorijalne razmjene. U okviru tih razmjena cijele katoličke i grkokatoličke eparhije bi bile predane odgovarajućim već postojećim pravoslavnim Crkvama na tom većinski pravoslavnom terirtoriju. Što se tiče katoličke Crtkve ta je bila na to spremna već tada. Ali odgovor RPC i još nekih ostalih je bio da još nisu kadrovski i administrativno za to sada pripremljeni i sposobni. Imao sam o tome link, ako ga nađem postavim. Prema tome bi na primjer katolici i grkokatolici u Srbiji i ostalim većinskim pravoslavnim zemljama, Rusiji i Ukrajini recimo potpali pod jurisdikciju SPC, RPC itd.a važilo bi također obrnuto, dakle na osnovu teritorijalnog reciprociteta pravoslavni bi u zapadnoj Evropi potpali pod jurisdikciju pomjesnih katoličkih Crkvi.

Подели на овим сајтовима

Dok ne nađem taj link možete razgledati ovo, moram se sjetiti gdje sam taj tekst vidio, imam mnogo ovakvih sličnih sajtova i sad je teško to pronaći među njima. Glavno da se sjetim na kojem jeziku je bio taj text, čini mi se na engleskom.

https://orthocath.wordpress.com/ 

Подели на овим сајтовима

image009.jpgПрво вл.Григорије није служио Литургију са католицима,није се заједно са њима причестио и ту је све јасно.Никакав преступ није уколико присуствује њиховим молитвама.Нисам присталица уније нити криптокатолик,али питам.Када је Православна Црква као целина осудила РКЦ и рекла да је јеретичка? Пазите,не поједини Светитељи,као Св.Марко Ефески,Св.Козма Етолски,наш Св.Јустин и сл.Већ Цела Православна Црква.Када и где?

image009.jpg

Очигледно је да ја не разумем "положај" Вл. Григорија за време очигледне службе тј. католичке литургије .... а опет шта знам ја .... мени папа не значи ништа.

А ви Срби где сте? Милиони Срба боје се Бога.

Где се налазите вас неколико стотина што стојите испред народа: да ли сте са Европом или са народом?Ако кажете да сте са Европом, онда се брзо лечите да не би заразили свој народ.Ако ли кажете да сте са својим народом, пазите да се не ухватитe у лажи !

Подели на овим сајтовима

Екуменизам је свеврлина. У томе је поента.

.smesko.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Треба да се објасни Екуменизам од свејереси до свеврлине. Цео рад о Екуменизму се односио на то од стране светог Јустина Ћелијског.

То је слично као са комунизмом. Може бити злоупотребљен, док је антикомунизам друга крајност.

Као што може постојати извесни ,,комунизам светих'', тако може постојати православни Екуменизам. Треба да се посветимо том правом Екуменизму који има конкретан циљ и конкретну основу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Пријатељу под именом Василија Великог,пошто ме прозиваш.Прво ја нисам поставио горњу форографију,друго ,па шта ако је Владика Григорије у клечећем положају.Питам -где су му одежде,да ли је узео хостију и појео?Молба администрацији-молим Вас да се престане са оваквим темама које замарају и трују младе и неупућене душе.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Пријатељу под именом Василија Великог,пошто ме прозиваш.Прво ја нисам поставио горњу форографију,друго ,па шта ако је Владика Григорије у клечећем положају.Питам -где су му одежде,да ли је узео хостију и појео?Молба администрацији-молим Вас да се престане са оваквим темама које замарају и трују младе и неупућене душе.

Помаже Бог оче Александре,

опростите што сам, из разлога техничке грешке/незнања, поставио слику Вл. Григорија изнад вашег текста. Још једном се понизно извињавам за то.

А што се тиче :"...па шта ако је Владика Григорије у клечећем положају...." у току службе римокатолика онда молим да ми објасните шта значи такав положај и коме се за време чинодејствовања по римокатоличком обреду клања (како ви кажете). 

Пошто сте тачно превели посрбљени облик имена Βασίλειος ο Μέγας , сматрам да нећете имати проблема да ме исправите у мишљењу да такав положај верника римокатоличке конфесије (Konfesija je trajna podgrupa unutar jedne religije.) Ради лакшег објашњења сам преузео најгрубљу и најпростију дефиницију речи "конфесија" иако она има много шири појам и значење, што вам је сигурно познато.

Ако желите, јер ми није била намера да : "вас прозивам", ради духовне користи ми, ако желите, одговор можете и приватном поруком дати.

Свако добро и још једном опростите због техничке омашке у постављању слике/фотографије.

А ви Срби где сте? Милиони Срба боје се Бога.

Где се налазите вас неколико стотина што стојите испред народа: да ли сте са Европом или са народом?Ако кажете да сте са Европом, онда се брзо лечите да не би заразили свој народ.Ако ли кажете да сте са својим народом, пазите да се не ухватитe у лажи !

Подели на овим сајтовима

Лако је ''одрећи се'' Филиоквеа. То јест, лако је ''прихватити'' да се Филиокве изостави из Символа вере.

Међутим, то учење је продрло у срж црквеног устројства и разумевања свега могућег у теологији. Зато морамо разрешити проблем Филиоквеа на богословски начин.

Можда многи не знају, али постоји извесни ,,православни Филиокве''. Ако православни објасне то учење довољно добро, велика је могућност да римокатолици у потпуности прихвате све што православни буду захтевали у циљу јединства.

Do ovoga nece da dodje apsolutno nikad, i svi mi veoma dobro znamo zasto nece.

I ne, ne postoji "pravoslavni filiokve", Milane, niti sta ma i najmanje slicno tome...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan,

Теологија светих Отаца говори да Син Божији има извесну улогу у исхођењу Светога Духа. Кључ за разумевање тог питања долази од светог Григорија Ниског који каже да ,,Син произлази непосредно од узрока (тј.Оца), док Свети Дух произлази кроз Онога Који произлази непосредно из узрока''.

Ту улогу Сина у исхођењу Духа, многи су назвали ,,православним Филиоквеом'', што се суштински разликује од Филиоквеа каквог практикују римокатолици. Не бих се усудио да кажем како римокатолици никада неће прихватити православно тумачење, само због тога што је Богу све могуће.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...