Jump to content

свештеник Љуба Милошевић (сајт Светосавље) о екуменизму Епископа Григорија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нажалост ово је сасвим тачно... у Канади, при храмовима најважнији је фолклор и разно-разне забаве... донаторске вечере, културне манифестације, нациоанлни јунаци и ''његово (пре)цењено величанство'': ДОЛАР!

Очигледно је да поп Љуба помало кубури са српским језиком, па му неке реченице немају јасно значење, могуће да је он мислио на једно, али је у тексту  испало нешто сасвим друго...

Е?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Прво вл.Григорије није служио Литургију са католицима,није се заједно са њима причестио и ту је све јасно.Никакав преступ није уколико присуствује њиховим молитвама.Нисам присталица уније нити криптокатолик,али питам.Када је Православна Црква као целина осудила РКЦ и рекла да је јеретичка? Пазите,не поједини Светитељи,као Св.Марко Ефески,Св.Козма Етолски,наш Св.Јустин и сл.Већ Цела Православна Црква.Када и где?

Колико је било свеправославних сабора од раскола, да би могло да се осуди учење РКЦ? Многе јереси које су настале од последњег васељенског сабора, нису осуђене. Ако РКЦ нема јеретичких (погрешних) учења, чему онда богословски дијалог? Онда би требало да водимо само политички дијалог, јер су и они Црква, са исправним исповедањем вере, и исправним учењем, само смо се разишли због различитог погледа на нека политичка питања.

Тешко се може ово што смо видели у Дубровнику назвати присуствовање њиховим молитвама. Пре свега, те њихове молитве су се читале у православној цркви, и римокатоличке молитве је читао и наш владика Григорије, заједно са њиховим бискупом.

Подели на овим сајтовима

@ Milan Nikolic

Да, заиста не схватам. Не схватам твоје поимање Цркве. Када кажеш: 

Треба прво да разумемо појам Католичанства наше Цркве. Реч је о многим Црквама које треба да буду пуне, целосне - свака да буде цело Христово Тело.

ти заправо оспораваш веру у Цркву онако како је православни исповедају. Црква је једна и у њој обитава сва пуноћа дарова Духа Светога. По теби испада да је Православна Црква еклесиолошки непотпуна, недовршена и успоставиће се тек након уједињења са Римокатоличком црквом?! 

Извини али твоја теологија је типично екуменистичка, свакако није православна. 

"Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски

Подели на овим сајтовима

Е?

А?

Поп Љуба пише: ''Покушаји да се некако оправда овај ничим

објашњив поступак еп. Григорија у Дубровнику тако лепо осликавају савест

и свест наше модерне теологије. Начин на који се то ради је пун

унутрашњег немира, који се открива у вербалној и реторички-профаној

агресивности, која је природна последица злобе која настаје због

неодрживости оваквог става у односу на Истину. Служење и оправдавање

лажи је адски посао, и он јесте тај адски "плач беспомоћне злобе"

(митрополит Антоније Храповицки), када се човек мучи пребивајући у том

стању свесног одрицања истине. Примере тог стања налазимо на многим

местима у Светом писму, како Новог тако и Старог Завета, као и онда када

је рецимо првомученик Стефан у свом духовном усхићењу проповедао

Христа, а официјални јудаизам чувши "разјарише се врло у срцима својима, и шкргутаху зубима на њега".

ДаклеМ, поп Љуба помиње некакве ''унутрашње немире'', те некакву ''вербалну и реторички-профану агресивност'', и све то онако, закукуљено и замумуљено, објашњава како је та агресивност ''природна последица злобе која настаје због '' ... 

Што јес'-јес'... ако је и од оца Љубе, мЛого је! 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Onom teologijom,koja zarad vjere pradjedovske nije napravila niakve dodatne raskole,već ih zaceljuje....

Чекај, ти заиста мислиш то што кажеш? Ајде размисли мало. Екуменски дијалог са Римокатолицима се водио кроз читав 20. век и ево ушли смо и у 21. век па се и даље налазимо на самом почетку. Раскол са Римском црквом није ни изблиза да буде зацељен. Али зато имамо у истих тих 100 година уназад на десетине раскола унутар Православне Цркве као директан резултат екуменског богословља. Погледај само старокалендарски раскол - директан плод екуменског дијалога, и као резултат бар 4 помесне Православне Цркве имају тај раскол: Грчка, Бугарска, Румунска па од скоро и Српска + Артемијев раскол! То су ти плодови екуменске теологије, док нам Римокатолици нису ближи него што су нам били у 19, или 17, или 15, веку. 

"Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски

Подели на овим сајтовима

Чекај, ти заиста мислиш то што кажеш? Ајде размисли мало. Екуменски дијалог са Римокатолицима се водио кроз читав 20. век и ево ушли смо и у 21. век па се и даље налазимо на самом почетку. Раскол са Римском црквом није ни изблиза да буде зацељен. Али зато имамо у истих тих 100 година уназад на десетине раскола унутар Православне Цркве као директан резултат екуменског богословља. Погледај само старокалендарски раскол - директан плод екуменског дијалога, и као резултат бар 4 помесне Православне Цркве имају тај раскол: Грчка, Бугарска, Румунска па од скоро и Српска + Артемијев раскол! То су ти плодови екуменске теологије, док нам Римокатолици нису ближи него што су нам били у 19, или 17, или 15, веку. 

Могло би се рећи, да нас данас макар не кољу, као што су то радили ранијих векова. Али усред екуменског дијалога нас је задесио Други светски рат, па су нас опет клали (у НДХ), чисто да се присетимо старих времена, и како би било да РКЦ има такву световну власт, какву је имала ранијих векова. Сад је свет секуларизован, па више немамо специјалних војних јединица под директном командом Ватикана, као што су били ранијих векова темпларски ред и друге војне формације.

Подели на овим сајтовима

Прво вл.Григорије није служио Литургију са католицима,није се заједно са њима причестио и ту је све јасно.Никакав преступ није уколико присуствује њиховим молитвама.Нисам присталица уније нити криптокатолик,али питам.Када је Православна Црква као целина осудила РКЦ и рекла да је јеретичка? Пазите,не поједини Светитељи,као Св.Марко Ефески,Св.Козма Етолски,наш Св.Јустин и сл.Већ Цела Православна Црква.Када и где?

Истина, Православна црква није осудила Римокатолицизам, али не зато што он није јерес, него зато што од 8. века нисмо имали Васељенски сабор.

Са друге стране, све римокатоличке доктрине, почевши од Филиокве па до папске непогрешивости и папског примата су осуђене у теолошким списима многих светих отаца, почевши од Светог Фотија Цариградског па до савремених отаца Јустина и Николаја. То је својеврсни consensus patrum када је реч о римокатолицизму и другим из њега проистеклим јересима и он се не може занемарити. Што се тиче јереси Филиокве, она је чак мислим осуђена на неком од помесних сабора у Цариграду у време патријарха Фотија.

Подели на овим сајтовима

@ Ђорђе Р

Да ли би смео да се закунеш у то што кажеш? Па зар није хрватски католички клер пре који месец јавно на мисама и у проповедима изједначавао злочинце Готовину и Маркача са самим Исусом Христом?! Шта ти то говори? Да ли то нешто говори бискупи Григорију док од себе и своје Цркве прави спрдњу на саблазан многих православних верника?!

Подели на овим сајтовима

Zašto mi se javlja da će i ova tema kao i ona što je pre par meseci bila o o.Ljubi i Svetosavlju biti obrisana (stavljena na "nevidiš") čim se uključe u raspravu i ljudi sa Svetosavlja, što sam siguran da hoće, jer definitivno ima ko da im javi :)

Kvota 1.1 da će se tema na Svetosavlju zvati "Napad na o.Ljubu sa pravoslavnog foruma Pouke!!!" :)

Mislim što se tiče o.Ljube da ne treba mnogo obraćati pažnju. Ima toliko lepših stvari o kojima bi se diskutovalo nego o ispravljačima krivih Drina, i tragačima za iglama u senu. Šta bi mi bez Gospoda?!

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

@ Ђорђе Р

Да ли би смео да се закунеш у то што кажеш? Па зар није хрватски католички клер пре који месец јавно на мисама и у проповедима изједначавао злочинце Готовину и Маркача са самим Исусом Христом?! Шта ти то говори? Да ли то нешто говори бискупи Григорију док од себе и своје Цркве прави спрдњу на саблазан многих православних верника?!

Да, али заборављаш да су то само хрватски клер и хрватски бискупи. Хрватска је 1% римокатоличког света. Нећемо због 1% да имамо погрешну слику о читавом римокатоличком свету. Остали бискупи су жестоко осудили такав говор својих колега из Хрватске. Само не могу да се сетим где, можеш ли ми ти помоћи? :)

Подели на овим сајтовима

@ Milan Nikolic

Ти заправо оспораваш веру у Цркву онако како је православни исповедају. Црква је једна и у њој обитава сва пуноћа дарова Духа Светога. По теби испада да је Православна Црква еклесиолошки непотпуна, недовршена и успоставиће се тек након уједињења са Римокатоличком црквом?! 

Извини али твоја теологија је типично екуменистичка, свакако није православна. 

Не знам како си то закључио. Ми имамо раскол са римокатолицима на сасвим конкретан начин.

Они су остали Црква али не у јединству са нама. Ми нисмо успоставили епископа Рима - као што је, на пример, свргнут Артемије и успостављен други епископ -, него очекујемо да Римска Црква прихвати исповедање вере која је потребна за наше јединство.

Ми треба да говоримо о богословским проблемима. Ту су Филиокве, питања примата, еклисиошке структуре идр.

Код нас је проблем то што не разумемо ни Православље ни Катиличанство. Православна вера је заправо чуварка и слушкиња Католичанства. Православна вера сама по себи није ништа друго до секташтво са неком идеологијом.

Наш проблем је управо ове природе. Многи мисле да припадају Православљу а заправо су склони најгорим прелестима. Осуђују све живо и немају појма о животу - не желе да се баве Тријадологијом, него мисле да се политичким маниром може све.

Зато кажем да памфлет о.Љубе не вреди ни коментарисати. Мени ту нема ништа плодно за екуменски дијалог, али ако неко мисли да има нешто занимљиво слободан је да чини шта му је воља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Да, али заборављаш да су то само хрватски клер и хрватски бискупи. Хрватска је 1% римокатоличког света. Нећемо због 1% да имамо погрешну слику о читавом римокатоличком свету. Остали бискупи су жестоко осудили такав говор својих колега из Хрватске. Само не могу да се сетим где, можеш ли ми ти помоћи? :)

Па нама су они најбитнији јер су нам прве комшије. Ако немамо мира са њима, шта нам вреди јединство са Римокатолицима. Да се разумемо, нисам за прекид дијалога. Али сам сасвим против вођења дијалога путем којег се крше православни канони и угрожава православна еклесиологија услед чега се православни саблажњавају и настају расколи на телу Православне Цркве. 

Подели на овим сајтовима

@ Milan Nikolic

Не могу Римокатолици бити Црква јер се својим догматом о папској непогрешивости и о томе да сви епископи у Цркви црпу свој епископски статус само уколико су у заједници и општењу са Папом сасвим удаљавају од предањске еклисиологије. О томе је писао владика Атанасије Јевтић пре пар година у Православљу. Дакле, Римска еклисиологија је погрешна, догматика им је такође јеретичка. Они су црква која обитава у јереси. Зато су и молтиве православних са њима скандал и саблазан. Православна Црква пак има сву пуноту благодати и представља уистину Саборну и Католичанску Цркву од које су временом отпале поједине Цркве. Рећи да је Православна Црква секта све док се не уједини са Римокатолицима је такође сасвим противно учењу светих отаца. Свети Јустин је о томе одавно писао у својој књизи "Православна Црква и Екуменизам".

Подели на овим сајтовима

@ Milan Nikolic

Ти тврдиш да су Римокатолици Црква. А да ли су Старокалендарске Цркве у Грчкој и у Србији, Бугарској, РУмунији такође Црква? По твојој логици требало би да јесу, поготово што имају сасвим православну догматику и еклисиологију.

Подели на овим сајтовима

@@μαρὰν ἀθά,

Богословски проблем Филиоквеа није разрешен ни унутар Православља. Дијалог са римокатолицима је важан зато што ће много тога разбистрити унутар Православља.

На пример, многи мисле да је Филиокве аутоматски јерес. Међутим, за време св.Максима Исповедника постојало је такво учење (Филиокве) које није било употребљено тако да буде јерес (Максим је то нагласио), него је тек касније уведено погрешно тумачење Филиоквеа чиме је настало изопачење вере.

И сада када говоримо о Филиоквеу уместо да се бавимо теологијом, ми аутоматски све осуђујемо. Осуђујемо самог папу као да човек ни не треба да постоји. Али треба да постоји и папа, и Филиокве на начин који је православан.

Због тога православни ступају у дијалог нарочито са римокатолицима. Ту се треба много тога размотрити у богословским проблемима.

Ако неко не жели да разговара, и не жели да верује својим пастирима и теолозима, па нека иде с милим Богом где му је воља. Нека не смара када већ нема ни смирења ни послушности.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...