Сефора Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=223&Itemid=206 Наиме, није Сефора, маштала и измишљала ! Kao po obicaju promasila si temu. Али, шта ми знамо о човеку-антихристу? Његово тачно порекло је непознато. Отац му је потпуно непознат, а мајка је нечиста лажна девица. Он ће бити Јеврејин од племена Дановог. На ово нас наводи то што је Јаков, умирући, рекао да је он (Дан), кроз своје потомство, "змија поред пута и гуја на стази, која уједа коња за кичицу, те пада коњаник наузнак". Ko je pricao o ovome????? Страшни Суд не зна за сведоке или званични записник. Хахахахаха Све је записано у душама људским ''архиву званом памћење''. И ти записи, који се налазе у архиву званом памћење се ... отварају сваком човеку !? Све постаје очигледно свима и самом себи и стање људске душе свакога усмерава лево или десно. Једни иду у радост, а други у патњу. Наиме, уколико у души постоји склоност ( жеља ) ка греху, то јест, ако се човек није покајао због неког греха , ако га се није ослободио, он ће у вечни живот прећи са истом жељом, али никада неће задовољити своју жељу и ... У човеку ће настати патња због ... То је паклено стање. "Пакао огњени" – то је унутрашњи огањ, и ту "ће бити плач и шкргут зуба". Наиме, разговарамо о томе шта се дешава са нашом слободном вољом након ... Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Колико сам ја схватила, кад умремо много је теже да наше покајање резултује преласком из пакла у рај, јер тада ће неки увидети да постоји Бог, Херувими, Серафими ... покајање онда више нема ту вредност, као овде. А наравно, молитве за покојнике могу олакшати или променити ствар. Е сад, можда ме и нису добро научили. Чекам разрешење ове теме од стране свештеника. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 31, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 31, 2010 оби ван,написао сам да је перверзно мишљење а не појединац... читај пажљивије... мислим да нема потребе да теби појашњавам разлику... као друго,ја сам критиковао оне који тако мисле а нисам наводио имена учесника удискусији и показивао прстом на њих.... не знам шта бих додао... просто ми је непријатно :bla: Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Коликогод апокатастаза изгледала логична, Црква је ипак није прихватила као своје учење. Разлог за то може бити двојак: - стварно неће бити апокатастазе - иако је буде, није мудро такво учење сада ширити из пастирских разлога По мени, права теологија се не сме свести само на суву рационалност и властиту кохерентност и дискурзивност у мишљењу. Теологија није само оно што ја мислим, већ првенствено оно шта мисли Црква. Ми се у теологији данас налазимо пред две, једнако настране и једнако опасне крајности: -теологија, као строго несипитивање онога што имамо као питања и као проблематику - пуко папагајисање догмата - теологија, као сува рационална дисциплина, којом се може бавити чак и неко ко није хришаћнин. Права теологија би требало да буде јединство ово двоје: откривење (кроз Цркву) и властита моћ мишљења. Заправо, ево шта о томе каже Свети Максим Исповедник: "А пишем ово (тумачење молитве Оче наш) јер ми је заповеђено да то чиним; и пишем не све што ја мислим - "јер мисли су људске плашљиве", сходно Светом Писму - него оно што саветује Бог и што Он благодаћу даје за настанак кориснога." Дакле, права теологија је говорити не само што ја лично мислим (али и не искључујући свој ум и мишљење), већ оно што саветује Бог. Питање апокатастазе јесте логично, али је врло мало вероватно ако се узме сведочење самог Јеванђеља. Мени оне Христове речи онима "са леве стране" не личе баш на обећавајуће. А ево шта и један Свети Јован Дамаскин, чије се богословље огледа у синтези оног најбољег код источних отацапре њега, каже о апокатастази: "Када затруби туба Господња и мртви васкрсну, биће постављен Суд, у дан који одреди Бог дасуди васељени по правди. Тада ће све добити своје васпостављање (апокатастазу), јер неће бити остављена друга апокатастаза. Тада ће огањ противнике прогутати непотрошиво, а праведнике ће дочекати предвечно припремљене обитељи и крило Аврамово..." Даље свети отац наводи јеванђеоску причу о лудим и мудрим девојкама као јасно негирање апокатастазе. Јеванђеље каже да су луде девојке закасниле, зар не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Ovo znaci - saborska odluka je jedna formalna smetnja koju treba ukloniti... Ili mislis da Oci koji su osudili ovakvo ucenje nisu imali dar Duha da rasudjuju o tome, da nisu bili kadri i pismeni da o tome zakljuce i donesu savrseno validno resenje? Na ovakve reci sam mislio kad sam rekao "vulgarni racionalizam"... Sve treba izresetati nasom licnom logikom, pa sta pretekne... Sveto Pismo i Oci koji su ga tumacili, opsirno i lepo govore o svemu ovome, ali to izgleda mnogima nije dovoljno dobro... Postali smo kao nerazumni, pa pored preizobilne gozbe, mi se hranimo djubretom... Vidi mi potpis! Ako mozes prevedi, nemam sad vremena za sve to... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Коликогод апокатастаза изгледала логична, Црква је ипак није прихватила као своје учење. Разлог за то може бити двојак: - стварно неће бити апокатастазе - иако је буде, није мудро такво учење сада ширити из пастирских разлога По мени, права теологија се не сме свести само на суву рационалност и властиту кохерентност и дискурзивност у мишљењу. Теологија није само оно што ја мислим, већ првенствено оно шта мисли Црква. Ми се у теологији данас налазимо пред две, једнако настране и једнако опасне крајности: -теологија, као строго несипитивање онога што имамо као питања и као проблематику - пуко папагајисање догмата - теологија, као сува рационална дисциплина, којом се може бавити чак и неко ко није хришаћнин. Права теологија би требало да буде јединство ово двоје: откривење (кроз Цркву) и властита моћ мишљења. Заправо, ево шта о томе каже Свети Максим Исповедник: "А пишем ово (тумачење молитве Оче наш) јер ми је заповеђено да то чиним; и пишем не све што ја мислим - "јер мисли су људске плашљиве", сходно Светом Писму - него оно што саветује Бог и што Он благодаћу даје за настанак кориснога." Дакле, права теологија је говорити не само што ја лично мислим (али и не искључујући свој ум и мишљење), већ оно што саветује Бог. Питање апокатастазе јесте логично, али је врло мало вероватно ако се узме сведочење самог Јеванђеља. Мени оне Христове речи онима "са леве стране" не личе баш на обећавајуће. А ево шта и један Свети Јован Дамаскин, чије се богословље огледа у синтези оног најбољег код источних отацапре њега, каже о апокатастази: "Када затруби туба Господња и мртви васкрсну, биће постављен Суд, у дан који одреди Бог дасуди васељени по правди. Тада ће све добити своје васпостављање (апокатастазу), јер неће бити остављена друга апокатастаза. Тада ће огањ противнике прогутати непотрошиво, а праведнике ће дочекати предвечно припремљене обитељи и крило Аврамово..." Даље свети отац наводи јеванђеоску причу о лудим и мудрим девојкама као јасно негирање апокатастазе. Јеванђеље каже да су луде девојке закасниле, зар не? :bla: Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Ne zaboravite i ovo: Bog jeste ljubav, ali nije samo to, nego i savrseno svetlosna pravednost... Kavog bi smisla imalo pustiti demone/pokvarene ljude da ostale maltretiraju, a onda ih lepo "spasiti"? Zar to i malo lici na Boga? Gde je tu pravednost? U stvari, gde je tu prava ljubav, koja sve voli, a narocito one koji su zivot Bogu posvetili i namucili se za Njega? Hoce li ovi mucenici biti obrukani tako sto ce njihovi mucitelji apsolutno nezasluzeno da dobiju isti udeo kao i oni? Opet kazem, i ponavljam - jalova i prazna prica, misaoni sport, silogizam... @Aleksandar Upravo tako brate, koliko samo mesta u Jevandjelju ima koja jasno govore protiv apokatastaze, neka sam i ja naveo, i ti ovde sad, ali kome to vredi... Vrtimo se u krug u prazno, na dve teme, na toliko strana... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 This doctrine was explicitly taught by St. Gregory of Nyssa, and in more than one passage. It first occurs in his "De animâ et resurrectione" (P.G., XLVI, cols. 100, 101) where, in speaking of the punishment by fire assigned to souls after death, he compares it to the process whereby gold is refined in a furnace, through being separated from the dross with which it is alloyed. The punishment by fire is not, therefore, an end in itself, but is ameliorative; the very reason of its infliction is to separate the good from the evil in the soul. The process, moreover, is a painful one; the sharpness and duration of the pain are in proportion to the evil of which each soul is guilty; the flame lasts so long as there is any evil left to destroy. A time, then, will come, when all evil shall cease to be since it has no existence of its own apart from the free will, in which it inheres; when every free will shall be turned to God, shall be in God, and evil shall have no more wherein to exist. Thus, St. Gregory of Nyssa continues, shall the word of St. Paul be fulfilled: Deus erit omnia in omnibus (1 Corinthians 15:28), which means that evil shall, ultimately, have an end, since, if God be all in all, there is no longer any place for evil (cols. 104, 105; cf. col. 152). St. Gregory recurs to the same thought of the final annihilation of evil, in his "Oratio catechetica", ch. xxvi; the same comparison of fire which purges gold of its impurities is to be found there; so also shall the power of God purge nature of that which is preternatural, namely, of evil. Such purification will be painful, as is a surgical operation, but the restoration will ultimately be complete. And, when this restoration shall have been accomplished (he eis to archaion apokatastasis ton nyn en kakia keimenon), all creation shall give thanks to God, both the souls which have had no need of purification, and those that shall have needed it. http://www.newadvent.org/cathen/01599a.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Ne zaboravite i ovo: Bog jeste ljubav, ali nije samo to, nego i savrseno svetlosna pravednost... Kavog bi smisla imalo pustiti demone/pokvarene ljude da ostale maltretiraju, a onda ih lepo "spasiti"? Zar to i malo lici na Boga? Gde je tu pravednsot? U stvari, gde je tu prava ljubav, koja sve voli, a narocito one koji su zivot Bogu posvetili i namucili se za Njega? Hoce li ovi mucenici biti obrukani tako sto ce njihovi mucitelji apsolutno nezasluzeno da dobiju isti udeo kao i oni? Opet kazem, i ponavljam - jalova i prazna prica, misaoni sport, silogizam... Неће они тек тако то добити,против њихове воље. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Ne zaboravite i ovo: Bog jeste ljubav, ali nije samo to, nego i savrseno svetlosna pravednost... Kavog bi smisla imalo pustiti demone/pokvarene ljude da ostale maltretiraju, a onda ih lepo "spasiti"? Zar to i malo lici na Boga? Gde je tu pravednost? U stvari, gde je tu prava ljubav, koja sve voli, a narocito one koji su zivot Bogu posvetili i namucili se za Njega? Hoce li ovi mucenici biti obrukani tako sto ce njihovi mucitelji apsolutno nezasluzeno da dobiju isti udeo kao i oni? Opet kazem, i ponavljam - jalova i prazna prica, misaoni sport, silogizam... @Aleksandar Upravo tako brate, koliko samo mesta u Jevandjelju ima koja jasno govore protiv apokatastaze, neka sam i ja naveo, i ti ovde sad, ali kome to vredi... Vrtimo se u krug u prazno, na dve teme, na toliko strana... :bla: Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Ne zaboravite i ovo: Bog jeste ljubav, ali nije samo to, nego i savrseno svetlosna pravednost... Kavog bi smisla imalo pustiti demone/pokvarene ljude da ostale maltretiraju, a onda ih lepo "spasiti"? Zar to i malo lici na Boga? Gde je tu pravednsot? U stvari, gde je tu prava ljubav, koja sve voli, a narocito one koji su zivot Bogu posvetili i namucili se za Njega? Hoce li ovi mucenici biti obrukani tako sto ce njihovi mucitelji apsolutno nezasluzeno da dobiju isti udeo kao i oni? Opet kazem, i ponavljam - jalova i prazna prica, misaoni sport, silogizam... Неће они тек тако то добити,против њихове воље. Nije stvar samo u volji, nego i u DELIMA... Gde je ljubav bez dela ljubavi? Nema je... Ko nije imao bar malo dela ljubavi, kako ce se spasiti? @aquilio Ovo Grigorijevo misljenje Crkva je takodje odbacila... Nego ne prevede mi ono gore... :bla: "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 А шта је апокатастаза? Аца ме просто некад убије у појам :-))) То је као .. расподела, где ћемо бити након Суда? Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 This doctrine was explicitly taught by St. Gregory of Nyssa, and in more than one passage. It first occurs in his "De animâ et resurrectione" (P.G., XLVI, cols. 100, 101) where, in speaking of the punishment by fire assigned to souls after death, he compares it to the process whereby gold is refined in a furnace, through being separated from the dross with which it is alloyed. The punishment by fire is not, therefore, an end in itself, but is ameliorative; the very reason of its infliction is to separate the good from the evil in the soul. The process, moreover, is a painful one; the sharpness and duration of the pain are in proportion to the evil of which each soul is guilty; the flame lasts so long as there is any evil left to destroy. A time, then, will come, when all evil shall cease to be since it has no existence of its own apart from the free will, in which it inheres; when every free will shall be turned to God, shall be in God, and evil shall have no more wherein to exist. Thus, St. Gregory of Nyssa continues, shall the word of St. Paul be fulfilled: Deus erit omnia in omnibus (1 Corinthians 15:28), which means that evil shall, ultimately, have an end, since, if God be all in all, there is no longer any place for evil (cols. 104, 105; cf. col. 152). St. Gregory recurs to the same thought of the final annihilation of evil, in his "Oratio catechetica", ch. xxvi; the same comparison of fire which purges gold of its impurities is to be found there; so also shall the power of God purge nature of that which is preternatural, namely, of evil. Such purification will be painful, as is a surgical operation, but the restoration will ultimately be complete. And, when this restoration shall have been accomplished (he eis to archaion apokatastasis ton nyn en kakia keimenon), all creation shall give thanks to God, both the souls which have had no need of purification, and those that shall have needed it. http://www.newadvent.org/cathen/01599a.htm Преведи братац, не знамо сви енглески довољно добро. Или дај нешто са православног интернет простора па можда онда и проговоримо енглески. И да ли је потребно нагласити да је цели пост пренет са јеретичког (антицрквеног,неправославног како год) сајта као што се то ради кад су у питању неки домаћи сајтови (Борба за веру и сл.) "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 А шта је апокатастаза? Аца ме просто некад убије у појам :-))) То је као .. расподела, где ћемо бити након Суда? Tvrdnja pojednih, nastala pod uticajem neoplatonizma, da ce se nakon odredjenog mucenja na kraju ipak svi spasiti, cak i demoni... Isto ucenje je saborno odbaceno od cele Crkve, i Origen kao njegov zacetnik osudjen.... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 The punishment by fire is not, therefore, an end in itself, but is ameliorative; the very reason of its infliction is to separate the good from the evil in the soul. Нешто слично је заступао и Свети Григорије Ниски. И за њега је пакао болно очишћење, као када се спаљују чиреви на кожи. Лекар нема циљ да нанесе бол већ да помогне пацијенту. То је апокатастаза код Светог григорија. Ипак, то је само његово мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука