antoneta Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Данас, на Литургији (патријарх је служио 0442_feel), Символ вере је певао хор, и то на црквенословенском. Било ми је много тешко да пратим, први пут сам чула Символ вере на црквенословенском, а још је и хор одуговлачио.... А међу верним народом мук. Када сам упоредила искуство са другаричиним, закључих да је и она имала потешкоћа да у темпу којим је хор певао говори у себи, а и неподударање речи доприносило је да мисли лутају... Црквенословенски је мени јако леп, кад га знаш и разумеш... Много волим молитве на црквенословенском под условом да сам раније имала прилике да их упоредим са истима на српском језику и да утврдим шта значи која реч... овако само их слушам попут арапских песама, разумем понешто али само на моменте... Требало би мало више да читам... dada "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Имах и ја искуство слушања литургије на црквенословенском, обично је на српском...и гледам да ли ће неко реаговати на било који начин, али не, нико да се погледа како ми обично знамо ако неко уђе и недај Боже пали свеће кад је свештеник ван олтара (само пример наводим) јер то не ваља. Опет посматрам да ли ће неко нешто прокоментарисати након службе и узимања нафоре, али опет ништа па ни док писмо кафу у сали. Не знам како је у другим парохијама али те недеље у нашем храму су били већином људи који су редовни на службама и који се причешћују а не примећују да је служено друкчије. Наравно ја не бих љена и упитах попадију због чега је служено на црквенословенском, и она ми објасни да свештеник хтеде служити тако да би се подсетио црквенословенског и наравно када су редовни парохијани на служби, вероватно мислећи да не би саблазнио оне који дођу повремено. Ако ми редовни не примећујемо, можете мислити кад би приметили они који наврате понекад на пола или на крај службе. Колико је тема и страница овде потрошено на рачун такозваних нових и старих начина служења (а да не беше тих страница вероватно ни ја не бих ово сада писала) и ја се питам да ли би народ уопште имао ишта против промена, или био за промене, које нису суштинске, да није расправа и прича од страна разних струја и онда формирања мишљења на основу онога ко нам прича а не шта нам прича. Опростите на овом набацаном посту али ме Антонета подсети па не одолех да не кажем. dada My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 ?????, ?? ????????? (????????? ?? ?????? 0409_feel), ?????? ???? ?? ????? ???, ? ?? ?? ?????????????????. ???? ?? ?? ????? ????? ?? ??????, ???? ??? ??? ???? ?????? ???? ?? ?????????????????, ? ??? ?? ? ??? ???????????.... ? ???? ?????? ??????? ???. ???? ??? ????????? ???????? ?? ????????????, ???????? ?? ?? ? ??? ????? ????????? ?? ? ????? ????? ?? ??? ????? ?????? ? ????, ? ? ???????????? ???? ??????????? ?? ?? ????? ??????... ???????????????? ?? ???? ???? ???, ??? ?? ???? ? ???????... ????? ????? ??????? ?? ????????????????? ??? ??????? ?? ??? ?????? ????? ??????? ?? ?? ???????? ?? ?????? ?? ??????? ?????? ? ?? ??????? ??? ????? ???? ???... ????? ???? ?? ?????? ????? ???????? ??????, ??????? ??????? ??? ???? ?? ???????... ??????? ?? ???? ???? ?? ?????... 0705_read??? ????? ?? ?????? ???? ????, ?????? ?????? ???? (?????????) ?????? ???? ?? ???. ? ?? ?????????? ?????????? ?? ?????? ?????? ????. ??? ??????????? ?????? ? ?? ????, ??? ????????? ''????????'' ???? ?? ???? ??? ????? ????????. 1.) ??????? ?? ???????? ???? ????, ????????????, ?????? ???? ? ?????, ??????? ?? ????? ? ?????????. (??????? ? ??????? ???? ???, ???????????, ?????? ???? ? ????? ? ????? ???????? ? ??????????.) 2.) ? ?? ???????? ??????? ????? ??????, ???? ??????, ?????????????, ??? ?? ???? ????????? ?????? ????? ????; ?????? ?? ??????; ???? ?????? ?? ???? ??????, ???????, ???????????, ???????????? ????, ???? ???? ????. (? ? ??????? ??????? ????? ??????, ???? ???????, ????????????, ?? ??? ??????? ??? ???? ??????; ???????? ?? ?????????, ???? ????????? ?? ???? ?????????; ???????, ? ?? ?????????, ???????????? ???, ???? ???? ?? ??? ???????.) 3.) ??? ???? ???????? ? ?????? ???? ????????? ???????? ? ?????, ? ??????????????? ?? ???? ?????? ? ?????? ?????, ? ???????????????. (???? ?? ???? ??? ???? ? ???? ????? ??????? ????? ? ??????, ? ????????? ?? ?? ???? ??????? ? ?????? ?????, ? ?????? ?????.) 4.) ?????????? ?? ?? ?? ??? ??????????? ???????, ? ?????????, ? ?????????. (? ???? ?? ?????? ?? ??? ? ????? ??????? ??????, ? ??????? ? ??? ????????.) 5.) ? ??????????? ? ?????? ??? ?? ?????????. (? ???? ?? ???????? ? ????? ???, ?? ?????.) 6.) ? ?????????? ?? ??????, ? ????????? ???????? ????. (? ???? ?? ?????? ?? ?????? ? ???? ?? ????? ?????? ???.) 7.) ? ???? ?????????? ?? ??????? ?????? ????? ? ??????, ?????? ????????? ?? ????? ?????. (? ???? ?? ???? ???? ?? ??????, ?? ???? ?????? ? ???????, ??????? ??????? ???? ???? ?????.) 8.) ? ? ???? ????????, ???????, ???????????????, ??? ?? ???? ????????????, ??? ?? ????? ? ????? ???????????? ? ????????, ???????????? ???????. (? ? ???? ???????, ??????? ???????????, ???? ?? ??? ??????, ???? ?? ??????? ???? ???????.) 9.) ?? ?????? ???????? ????????? ? ???????????? ??????. (? ????? ?????, ??????? ? ?????????? ?????.) 10.) ??????????? ?????? ?????????? ?? ??????????? ???????. (????????? ????? ??????? ?? ????????? ???????.) 11.) ???? ???????????? ???????. (????? ????????? ??????.) 12.) ? ????? ????????? ?????. ????. (? ????? ??????? ????. ????!) ??? ???????? ??????? ?? ?????? ???? ????? ???????? ?????? ? ?? ?? ???? ???? ????????? ?? ???????. ??? ?? ???? ?????? ?????, ??? ???? ?? ??????? ?????? ??????, ???? ?? ????? ?? ???????, ????? ?? ???? ???? ????????, ???? ?? ?? ??? ???? ??? ??????? ???????????? ?? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 колико то губи поенту кад испричаш некоме ко НЕ зна црквенословенски, а онда покушавају да те убеде да треба да служиш Богу на мртвом и страном језику ... ено јуче био владика из Руске Православне Цркве и држао на руском, српском и енглеском Литургију у цркви светог Саве за Савиндан. колико то има више мозга, у односу на црквенословенски ... сем тога што су били двојица наших владика, један из САД такође, а други је био владика Атанасије Ракита у име Патријарха. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 ?????? ?? ???? ?????? ??? ???????? ?????? ?? ?? ??? ????????????????, ? ???? ?????????? ?? ?? ????? ?? ????? ?? ?????? ???? ?? ?????? ? ??????? ?????? ... ??? ???? ??? ??????? ?? ????? ??????????? ????? ? ????? ?? ??????, ??????? ? ????????? ????????? ? ????? ?????? ???? ?? ????????. ?????? ?? ??? ???? ?????, ? ?????? ?? ???????????????? ... ??? ???? ??? ?? ???? ??????? ????? ???????, ????? ?? ??? ??????, ? ????? ?? ??? ??????? ????????? ?????? ? ??? ??????????. ??? ?? ???????? ????? ???? ??? ???????? ?? ?????????? ??????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 4, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 >> Један богомољац упита владику Николаја после вечерње у Саборној цркви у Београду: “Преосвећени, нас ово интересује: Зашто наша црква не преведе богослужбене књиге са црквенословенског језика на српски па да све лепо разумемо шта се чита?” На то ће Владика рећи: “Многи су ме питали за то. Црквенословенски језик везује све словенске народе тим језиком. И Руси и Бугари и ми Срби свима су исте богослужбене књиге и то нас везује. Затим, ако би се богослужбене књиге преводиле, а наш језик говорни мењао се и реформисао, то значи: требало би сваких сто година па да се поново преводе богослужбене књиге. Тако би се удаљили од оригиналног црквенословенског текста који је тако богат и савршен, да се не може превести свака реч на српски језик који је много сиромашнији од њега. Затим, ми на нашем језику слушамо обичне разговоре, псовки и клетву, па се свађамо и грдимо на том нашем језику. Зато је словенски језик свет и он мора остати за разговор са Богом. И ко воли цркву и Богу се моли долазећи често у цркву, он ће све на богослужењу брзо свићи и све разумети. Црквенословенски језик је мост који повезује све словенске народе”. << "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 која глупост, тиме Литургија постаје најобичнија театралност изабраних и опера глувих 8086.gif клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Сматраш себе паметнијим ов владике Николаја и кажеш да је његово мишљење глупост?? 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Црквенословеснки језик је најлепши језик на свету! 8086.gif И није мртав, већ је жив. Ја не могу да замислим да појем тропаре на српском. Па упоредите псалам 102 на црквенословенском и на српском, разлика је небо и земља. Овим не омалажавам, српски језик, који је исто веома леп, у то сам се уверио слушајући Пирг и Дечанске Монахе. Ал предност дајем црквенословенском... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 За српски језик сам,без поговора... ЦС треба задржати у не више од 20 % службе,или рецимо у суботну литургију,мало га више форсирати... А да псалми ,које неко помену,лепше звуче на цс, почујте овај псалам,на чистом српском и то екавици... Јел звучи можда лоше ?! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Нико не каже да је српски лош језик... 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Ova tema se ponavlja od foruma do foruma godinama vec... Ja imam neko svoje osecanje i svoje "favorite", ali na svaku sabornu odluku cu reci amin! Ako mozemo da ucimo "Strane" jezike od malih nogu ja zaista ne vidim problem u Csl samo u nasoj lenjosti da ga naucimo i da ga razumemo. On mi je mnogo siri, izrazajniji i lepsi od srpskog jezika i sasvim mi je lepa citava sluzba na csl ali zbog naroda volim kada je "pola pola", kada su neke jektenije na srpskom, a neke na Csl... Meni vecernje, jutarnje, nekako nisu "lepe" na sprskom, psalme volim na crkvenoslovenskom, pa kako "Gospodi vozvah tebje" na srpskom mi nekako zvuci sturo... Sto bi rekao jedan svestenik, "8086.gif iz mrtvih, smrcu smrt unisti..." zvuci tako rogobatno i puno suglasnika i tvrdo i grubo, kao da nije Hristos Vaskrsao nekako i tesko se peva... Ali dobro to je moje neko misljenje, nesto volim i na srpskom sve zavisi... Bogu hvala pa se ja tu nista ne pitam, samo znam da se protiv csl bune oni "uceni", nikad nisam videla nekog neucenog da dize svoj glas, niti jednu bakicu kojoj crkvenoslovenski smeta niti jednog mladog.Sta vise to je mladima izazov. Pa jos ako svestenik okupi ljude da ih uci crkvenoslovenskom kroz citanje Svetog pisma, recimo jevandjelja, pa usput i objasnjava i poucava i tesi, ma milina jedna. Umesto da csl posmatramo kao divni izazov i priliku za misionarenje ponekad sticem utisak da je to vise "e sve cemo da preslovimo na srpski pa vise necemo morati da se zamlacujemo objasnjavanjima i pricom" jer sam od mnogih svestenika cula da su i propovedi za vreme Liturgije glupost i gubljenje vremena i sve im je tesko... Dakle sto nemamo nista protiv surfovanja, cetovanja, i ostalih stranih reci i izraza kada csl uopste nije toliko nerazumljiv i ima mozda desetak reci koje su "problem" i koje treba nauciti. Kakvu poruku saljemo svojoj deci? "uci ti sine engleski i ostalo, ali taj crkvenoslovenski, ma on je zatucan stari jezik" i onda se posle cudimo sto ne postujemo ni svoj narod ni svoju istoriju ni svoje poreklo pa se to siri i na roditelje i na autoritete i ucitelje i sve druge i eto problema. Postuj sebe da bi te drugi postovali, naravno jezik nije idol, ali relativizovanjem, mi se gubimo, potpuno... ??? ??? ????? ???? ?????, ??????? ??????! dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ?? ?????? ????? ???,??? ????????... ?? ????? ???????? ? ?? ???? ?? 20 % ??????,??? ?????? ? ??????? ?????????,???? ?? ???? ?????????... ? ?? ?????? ,???? ???? ??????,????? ????? ?? ??, ??????? ???? ??????,?? ?????? ??????? ? ?? ???????... ??? ????? ????? ???? ?! ????? ???? ?????????, ??? ?? ??? ????? ?? ??????. ???? ?? ?? ?? ?????? ????? ???? ???? ?? ????????? (???? ?????? ??????? ?? ?????). ???? ????????? ?????????? ???????? ?? ????? ??? ?? ??? ???? ???? ? ?????? ?? ?? ????? ? ?? ?? ????, ???? ?????? ?? ????????? ?????? ????? 0104_cheesy. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ???????????????? ????? ?? ???????? ????? ?? ?????! klapklap ? ???? ?????, ??? ?? ???. ?? ?? ???? ?? ???????? ?? ????? ??????? ?? ???????. ?? ????????? ?????? 102 ?? ????????????????? ? ?? ???????, ??????? ?? ???? ? ?????. ???? ?? ??????????, ?????? ?????, ???? ?? ???? ????? ???, ? ?? ??? ?? ?????? ????????? ???? ? ???????? ??????. ?? ???????? ????? ?????????????????... klapklap ?? ?? ?? ???? ?? ???????? ?? ??????? ???????????? (??? ??????? ?????? 0104_cheesy) ??? ????????? ????? ?? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ??????? ???? ?????????? ?? ??????? ???????? ? ????? ?? ?? ?????? ??????? ????????? :o??????? ?? ?? ??? ??? ????? ? ?? ????? ??? ?? ?? ?????????????. klapklap? ??????? ?? ??? ??? ?? ????? ?????????? ????????? ?? ?????????????. klapklap ? ??????? ????????????? ?? ?? ?? ?????? ????? ??? ?? ????, ?? ? ????????, ??????? ? ?????? ???????? ?????? ? ????????? ????????? ? ???? ?? ?? ?????? ?? ????????? ???????, ???? ? ????? ? ?????? ??? ???? ? ?????? ????? ?????? ??????? ?????????, ??? ?? ? ???????? ??????. ????? ?? ??????????? ? ????, ? ????? ????? ?? ???? ???? ??? ? ??????????? ??? ?? ??????? ? ????, ?? ????? ??? ?????? ?????????! klapklap клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука