Jump to content

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

Тренутно ми пада на памет само здравље, и увијек се захваљујем Богу на овом дару.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Јадранка-Дервента

Здравље је дар Божији, а не отимачина од природе.

У манастиру Крупа на Врбасу, неко вријеме окачен је био плакат са оваквим натписом.

Подели на овим сајтовима

"-Имамо пак различите дарове по благодати која нам је дата:
ако је пророштво, нека је по мјери вјере;

Ако је служба, нека је у служењу; учитељство, нека је у
учењу;

Ако је тјешитељ, нека тјеши; који даје, нека даје искрено;
који управља, нека је ревностан; који чини милостињу, нека чини радосно."

Препознајете ли у себи и на другима дарове по благодати Божијиј?

Подели на овим сајтовима

О Божанским даровима

Ако говорим људским и анђеоским језиком,
а љубави немам, онда сам метал који звучи и прапорци који одјекују. И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање тако да и горе премештам,
а љубави немам ништа сам.
И ако сиромашнима разделим све своје имање
и ако предам своје тело да будем спаљен а љубави немам,
ништа ми не користи. ( прва,Кор.13)

Љубав,радост и мир,то су Божански дарови, Божанске особине.
Они појединачно чуда могу да стварају. Љубав сједињује све у једно- мир исто тако зрачи из човека, даје тишину: радост чини да се скине терет са човечије душе: кад дође нека радосна душа код тужне па му каже какве благе,тихе речи, одједном као да му је свануло. Значи појединачно љубав,мир и радост чине чуда,али сједињено у једно могу заповедати свим стварима. Кад су сједињени и учвршћени у срцу, куда год таква душа упути мисли,јавља се мир,јер из ње зрачи мир. Свети оци кажу да може горе да премешта. Тада бивају исцељења,на пример Господ је показао како и рекао да ћемо то чинити његовом Божанском снагом. Биће такви знакови: на болесне ставићемо руке и исцелиће се. То су истините речи Божије.
Али ми смо изгубили доброту коју нам је Господ дао па смо се мислено уплели као пиле у кучину и никако да се испетљамо, да буде мир у нашем срцу. Морамо обратити пажњу да у наше срце не улази оно што ремети мир. Свети оци прокрчили су нам пут и показали како треба да се потрудимо с Божијом помоћи.
Господ тражи да по разуму са пуно разумевања одбацимо зло и примимо њега и његово добро у срце. Зато се морамо обратити Господу једином извору живота.
Да се сродимо с њим јер смо се одродили. Ми се некад одродимо и од својих најближих.
А често пута се и уз своје најближе осетимо усамљени,због тога што смо се удаљили од истинског нашег родитеља Бога.
Удаљили смо се умом-мислима.

Монах Тадеј

Подели на овим сајтовима

У манастиру Крупа на Врбасу, неко вријеме окачен је био плакат са оваквим натписом

Прије двије године, сам била у Крупи на Врбасу али, на жалост нисам отишла до манастира, (ћерала сам лопту цијели дан), тек око пет послије подне сам била слободна а тад је било касно да одем.

Немаш појма како ми је криво, али даће Бог, биће још прилике да посјетим тај дивни манастир.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

све оно што је добро у нама, дар је Божији....оно друго стечено, што је лоше, наше је...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Веран у маломе задобија поверење у многоме. Ко је захвалан за мали Дар
Божији, тај свакако добија слободу од Бога да тражи и већи Дар.
А Бог даје Дарове и увећава их онима који их примају у смирености, а од
несмирених Бог Своје Дарове и оно што имају одузима.
Треба добро да знамо да Бог неће дати добре Дарове: Дар разума, вере,
наде, љубави, ниједном од оних који су безбожни. То добијају само они
су заслужили, а то су истински побожни људи и врло је мало таквих људи.

Примањем Духа Светога добијамо дарове као што су:
мудрост
разумевање
разборитост
знање
страх Божији
скромност
чистоту
светост и друге.

Духа Светога и Његових дарова удостојићемо се кроз строгу контролу свог срца и језика; кроз молитву и љубав и кроз Свете Тајне.

Божја Благодат, то су они Божији дарови које Бог Отац даје кроз Светога Духа, а по заслугама Сина.

Дарове Божје не треба чинити својим сопственим. Употребљаваћемо их и на добро других. Кад их чинимо својим сопственим у нас

улазе егоизам и гордост и Христос ће бити приморан да притегне завртањ да бисмо се смирили.

Старац Пајсије

Бог неће дати дар духовни, дар разума, ни вере, ни љубави, ни чистоте, ни пророштва, ни власти над демонима, ни прозорљивости,

ни виђења небеског света ономе ко је проиграо и на зло употребио дар телесног здравља, или дар земаљског богатства, или славе

и положаја међу људима, или познања материјалног света, или неке друге вештине и умешности.

Свети Владика Николај

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Свети Петар Дамаскин пише о општим и посебним даровима Божјим па вели: "Општи су дарови четири стихије, и све што од њих бива, као и сва дивна и страшна дела Божја, изложена у Божественом Писму. А посебни су они које Бог даде сваком човеку понаособ: било богатство ради милостиње, или сиромаштво ради трпљења с благодарношћу; било власт ради правосуђа и утврђивања врлине. или потчињеност и робовање ради брзог спасења душе; било здравље ради помоћи немоћним, или болест ради венца од стрпљења; било разум и вештину у добитку ради врлине, или немоћ и неумешност ради покорне смерности... Све ово, иако изгледа супротно јеdно другом, ипак је по намени све врло добро." У закључку вели да смо дужни Богу благодарити за све дарове, а са стрпљењем и надом подносити све недуге и злокључења. Јер све што нам Бог даје или попушта на нас. користи спасењу нашем.

из Охридског пролога

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Постоји ли неко правило у редослиједу Божијег даровања, тј. да ли неке дарове добијамо прије неких других?

Подели на овим сајтовима

Moja deca su mi najveci dar...moj muz...suze koje cesto lijem, sto od tuge, sto od srece, i one su dar (jedno vreme nisam mogla da placem, to mi je bio najgori period u zivotu)...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...