Jump to content

Koja je razlika izmedju religioznosti i pobožnosti?

Препоручена порука

Molila bih nekoga teoloski obrazovanijeg i strucnijeg da objasni koja je razlika izmedju ova dva pojma.Sta je jace u teoloskom i duhovnom smislu?

Hvala unaprijed

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Evo ja ću da napišem svoje mišljenje čisto da aktuelizujem temu.

Razlika izmedju religije i vere je kao izmedju divljaka,odnosno neotesanog čoveka i kulturnog,vaspitanog i kanalisanog čoveka.

Čovek je po prirodi religiozno biće,sklon da veruje.To sad može biti vere u šta god želiš,to ti je recimo kao narod na ovim prostorima pa zato imaš razne gatare,vračare,milane tarote,zvoko skenere,pravljenje kuća po grobljima,gomila nekioh narodnih običaja koji su najobičnije sujevjerje.Pod religioznima podrazumevam i tradicionalne vernike a pod verujućima Liturgiske Hrišćane .

To bi bila religioznost u kratkim crtama.

Vera je ,odnosno vernik je neko ko je usko profilisan,ko zna zašto i u šta veruje,dakle kanalisan ,oplemenjen.

Kao što mi svoje prirodne nagone i energije ukroćujemo,usmeravamo,kanališemo snagom svoje ličnosti ,koju vremenom razvijamo .

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Evo ja ću da napišem svoje mišljenje čisto da aktuelizujem temu.

Razlika izmedju religije i vere je kao izmedju divljaka,odnosno neotesanog čoveka i kulturnog,vaspitanog i kanalisanog čoveka.

Čovek je po prirodi religiozno biće,sklon da veruje.To sad može biti vere u šta god želiš,to ti je recimo kao narod na ovim prostorima pa zato imaš razne gatare,vračare,milane tarote,zvoko skenere,pravljenje kuća po grobljima,gomila nekioh narodnih običaja koji su najobičnije sujevjerje.Pod religioznima podrazumevam i tradicionalne vernike a pod verujućima Liturgiske Hrišćane .

To bi bila religioznost u kratkim crtama.

Vera je ,odnosno vernik je neko ko je usko profilisan,ko zna zašto i u šta veruje,dakle kanalisan ,oplemenjen.

Kao što mi svoje prirodne nagone i energije ukroćujemo,usmeravamo,kanališemo snagom svoje ličnosti ,koju vremenom razvijamo .

Hvala za odgovor.Sad mi je jasnije. :) Znaci religioznost u pojmovnom smislu je šira od pobožnosti jer podrazumjeva u neku ruku i sujevjerje,a pobožnost je u teološkom i duhovnom smislu jača i intezivnija jer je kanalisana kroz vjeru u Gospoda ?!

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Побожност је твој лични доживљај, а религија је организована побожност многих кроз неку институцију која има своја учења, догме, хијерархију, једнообразне обреде, и остало што чини једну организовану реглијску групацију.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Религиозан може да буде у културном смислу те речи. Например ови што се млате по стадионима су сви религиозни, имају иконе, носе бројанце, сматрају се делом религије неки чак иду и на службе. Али они то раде јер је то део културе и зато су део те религије. Но они се баш и не труде да прате Христосов  пут и Христосово учење.

То су људи који би у Америци били Протестанти, у Кини Будисти, у Италији католици, у Сирији Муслимани. Они су по мени "религиозни".

Побожни или верујућу су они који су прешли тај култруни степен религије. Који су већ у вери, потпуни, усмерени и јасни.

Сваки верујући/побожни мора бити у једном тренутку религиозни.

То је неко моје мишљење. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Разлика је као између Доситеја и Његоша. Тако каже у књизи Религија Његошева наш владика Николај. Доситеј је побожан, Његош религиозан. Доситеј не осећа потребу за сталним духовним јединством са Богом, за разлику од Његоша. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...