Jump to content

Имамо идеју! Покретање сајта за online учење појања!

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Ова идеја одавно кува... полако окупљамо људе који би нам помогли да одрадимо ствар до краја и све би било интегрисано са Поукама. Дизајн једноставан и пријатан... Рад на кодирању би био поверен нашем драгом пријатељу који води сајт Црквени календар (радио нам је Православни постер), господину Владикиру Стефановићу.

Hor-u-crkvi.jpg

Функционисаће тако што ће постојати категорије где ће се учити појање на почетном нивоу, мало сложенијем, и биће део за експерте :) Да, свако може да сними свој аудио запис преко плејера који ће бити уграђен у сајт и поред кога ће моћи да се постави текст, слика... све то свако оже да коментарише, захваљује... да се замоли за нека појања... Наравно, биће поделе и по богослужбеном кругу.

Циљ ми је да, ако Бог да, отпевамо све што је битно и што је важно. Да научимо све гласове, подобне, варијације... Да се учи и Мокрањац и византија... Молим вас да ми овде помогнете око идеја, како бисте ви овакав сајт одрадили.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Немојте само да ми лајкујете поруку већ изнесите идеје, веома ми је битно и потребно да бисмо што пре кренули са реализацијом. Упоредо радимо и на Црква.нет који је поверен другом тиму, али ћемо све на крају спојити у једну целину.

Подели на овим сајтовима

Морам да "аминујем" кад ми се свиђа идеја.

О појању мало знам па ћу добити прилику да научим нешто.

А то ми је и велика жеља.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

pretpostavljam da je cilj da uče svi koji žele, bez obzira da li umeju da čitaju notni zapis, znači učenje pesme napamet

sad izmišljam: svakako bi trebalo imati snimak normalno otpevane pesme, a uz to i polako otpevane, sporim tempom uz zadržavanje nota, kako bi onaj ko uči pesmu, pevajući uz snimak, mogao lakše (imao više vremena) da nađe notu.

Za učenje deonica bilo bi zgodno da može da označi mesto u pesmi na koje bi mogao klikom da se vrati (da vrati plejbek).

Za sve to je manje više dovoljan i youtube

A ako bi to bio video, mogle bi u njegovom donjem delu da se stave note sa tekstom pesme koje bi pratile snimak

Eto, nagađam

Подели на овим сајтовима

• Гости

Имаћемо за почетак неколико учитеља појања и они ће имати посебна обележја. Остали ће имати звање "ученик". Поента је да сви учимо појање.

На пример:

Ја бих волео ако нешто не знам, а желим да научим (хоћу на пример стихиру на Успење Свесвете Богородице) и замолим некога да ми отпева, пронађе текст итд... и то неко одради, па му се ја захвалим. Онда дође неко други па и он отпева, па онда разговарамо о тој стихири, историјском развоју...

Све то опет иде са учењем Типика. Ту ће нам, надам се, много помоћи људи из Епархије нишке који ећ све то имају одрађено, тако да ћемо са њима у сарадњи да учимо и богослужбени поредак. Верујем да ће све бити веома занимљиво.

сада ме занима како бисте ви поставили рубрике, подела сајта итд...

Слободно изнесите, све што је добро узимамо у разматрање.

Подели на овим сајтовима

@@Иван ♪♫,

Bravo Ivane! Ideja je super i sviđa mi se! :)

Ako me ne bude stid, otpojaću ja nešto, pa postaviti! :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Свака част оче за ову идеју  t1253  0304_smile4   0509_music

Јеванђелски говорити значи говорити из душе; било да говориш, било да ћутиш, осећа се вера. И још значи, не наметати се њоме, нити се због чега стидети. Свака реч је на своме месту и тече. А она је таква зато што се преносила с колена на колено, па се и укоренила. Таква вера нас је одржала.

Подели на овим сајтовима

Почети од неких основа појања, па ће мо видјети како даље.

Подели на овим сајтовима

На пример:

Ја бих волео ако нешто не знам, а желим да научим (хоћу на пример стихиру на Успење Свесвете Богородице) и замолим некога да ми отпева, пронађе текст итд... и то неко одради, па му се ја захвалим. Онда дође неко други па и он отпева, па онда разговарамо о тој стихири, историјском развоју...

pa to tako može i na forumu, samo pokrene temu

osim ako je ideja usmerena na ličnu i  video komunikaciju

Подели на овим сајтовима

• Гости

pa to tako može i na forumu, samo pokrene temu

osim ako je ideja usmerena na ličnu i  video komunikaciju

да, и ја размишам о томе, али КАКО одрадити то? На који начин повезати сајт о појању (који ће btw бити у саставу Поука али ће користити свој cms) са форумом?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Почети од неких основа појања, па ће мо видјети како даље.

Постојаће нивои па ће свако изабрати оно што жели.

Опет, волео бих да пратимо Празнике те и да ту помажемо једно другом.

Знам колико је само помогло људима то што је отац Перица отпојао Божићну катавасију. Многи су то користили (и ја сам један од њих)

Подели на овим сајтовима

Мислим да би на том сајту прво требао бити Црквенословенски буквар у Пдф формату или као еликтронска књига, тако ако неко не зна прво да утврди читање јер без тога нема даље.Такође Осмогласник, Минеји,Октоих,Триоди, Пентикостари, Србљак Опште појање. И било би добро да ако може са стране као што је календар урадити типик , тако да има за сваки дан или бар за Господње и Богородчне празнике.

Толико ако будем има још коју идеју написаћу.

Јеванђелски говорити значи говорити из душе; било да говориш, било да ћутиш, осећа се вера. И још значи, не наметати се њоме, нити се због чега стидети. Свака реч је на своме месту и тече. А она је таква зато што се преносила с колена на колено, па се и укоренила. Таква вера нас је одржала.

Подели на овим сајтовима

Постојаће нивои па ће свако изабрати оно што жели.

Опет, волео бих да пратимо Празнике те и да ту помажемо једно другом.

Знам колико је само помогло људима то што је отац Перица отпојао Божићну катавасију. Многи су то користили (и ја сам један од њих)

Да, на те основе сам и мислила.

Подели на овим сајтовима

Црквенословенски сам научила из Часлослова, мад ме она "руска" варијанта мало буни. .mislise.

Подели на овим сајтовима

да, и ја размишам о томе, али КАКО одрадити то? На који начин повезати сајт о појању (који ће btw бити у саставу Поука али ће користити свој cms) са форумом?

ne razmišljajte o tehničkim aspektima uopšte, dok sama ideja nije razrađena kako treba

znači prvo šta i zašto, onda kako

Prvo ,,učenik"? Pojac će lako otpevati i postaviti snimak. Kako će ovaj prvi naučiti da otpeva (ili da peva :))

Da li je crkvenoslovenski tekst pesama transkribovan na srpski (šira publika) ili se čita u originalu kao što Vlado reče (uža publika)?

Da li se notni zapisi uopšte koriste? Da li su oni neki teži nivo?

Šta su nivoi? Jel to kolko je teško otpevati, ili čitanje sa crkvenoslovenskog, ili notni zapis?

Ali opet pre svega toga: da li to interesuje dovoljan broj ljudi, da li bi moglo da privuče dovoljno ljudi i kako bi izgledao proces učenja, pitanja pre početka posla, kojima se opravdava uloženi trud

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...