Jump to content

Не судите, да вам се не суди...Осуђивање као савремено фарисејство

Препоручена порука

• Одговори 264
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ок не знам за то што те јури цео дан.Али стварно не знам шта је ова тема толико битна да не можемо да се нашалимо.Теби се тако свиђа,поштујем.  bangin

Подели на овим сајтовима

kako nije osuda,

neko već reče na forumu,od svih mana koje imamo,mi smo zapeli baš za tu ,to na konto mudrovanja

pošto neko nešto i ne razumije,reći ćemo da mu je to dato odozgo  0110_hahaha

to na konto svijeća

vladike neću komentarisat  bangin

ipak mi mnogo više osuđujemo nego što mislimo

@Rale,nadmenost je preuznošenje,a ono dolazi od osuđivanja

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ne slažem se da je osuda pomisliti da neko nešto ne može da shvati.

Па и није осуда. То је надменост.

Može biti nadmenost, ali ne mora. Da li je nadmenost ako recimo neko tebi ceo dan objašnjava... integrale recimo, i ti ih ne razumeš, i on ti kaže da ti to očigledno ne možeš da shvatiš? Rekoh već, nije svima dato da razumeju sve, niti to ikoga čini drugačijim ili boljim/lošijim čovekom.

@Oglo: Nema to veze s "dato odozgo" - odnosno ima. Imaš naprosto ljude koji neće da prihvate da za nešto nemaju talanta, a za nešto drugo - što se njima možda i ne sviđa - imaju.

A na konto ovog o "osuđujemo više nego što mislimo" - ja mislim da osuđivanje ne može biti nesvestan čin.

Za mene je osuđivanje odbacivanje kompletnog čoveka zbog pojedinih mana. Ili onoga što mi shvatamo kao mane. A to odbacivanje ide samo svesno.

Подели на овим сајтовима

Ali osuđivanje po sebi kao pojam podrazumeva da svesno radiš - kao što ne možeš nekoga nesvesno da mrziš, voliš, šta već. Osuđivanje je misaoni proces, a on ne ide nesvesno svakako. OSEĆANJE bi moglo biti nesvesno, ali osuđivanje je misaoni proces, te ga i možemo kontrolisati (za razliku od osećanja... ja još nisam čuo za čoveka koji može sebi da naredi da ne bude tužan itsl.).

A sad - laku noć.

t1007 1405_love

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Радо ћу је дочекати, али не могу без њеног пристанка. Сад сам проблем сама себи јер не могу да се издигнем већ сам оптерећена тиме. Таман се смирим, а она уради или каже нешто ново. Мислим да ћу морати да се дистанцирам ради личног мира, а да би уопште била способна да јој пружим руку, ако хтедне. По некад ми личи на пргаво дете у фазону "оћу баш-нећу баш". Ту би добро дошле батине, али то наравно не долази у обзир.

Nina ,šta si napravila,šta je dalje bilo,jer imam sličan problem sa veoma dragom osobom

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Твин скидам капу  bliss jeeee.Напокон се 100% слажемо у нечему. pivo nesiguran

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Зато и има толико болесних односа између чланова Цркве. Нигде безазлености. Нигде „Како си?“ већ само „Зашто си?“.

На многим темама посматрам како немаш свој став (ни хладан ни врућ) него анализираш друге готово из доконости, не у циљу да добијеш одговор, него само да би вребао неку реч за коју би се ухватио базирајући свој псеудо-објективни опажај на одређеним контекстима.

Lenjost je uzrok ovoga zla

Ranije sam mislio da je lenjost, a kasnije glupost, ali sad sam siguran da je drskost...

Подели на овим сајтовима

Зато и има толико болесних односа између чланова Цркве. Нигде безазлености. Нигде „Како си?“ већ само „Зашто си?“.

На многим темама посматрам како немаш свој став (ни хладан ни врућ) него анализираш друге готово из доконости, не у циљу да добијеш одговор, него само да би вребао неку реч за коју би се ухватио базирајући свој псеудо-објективни опажај на одређеним контекстима.

Lenjost je uzrok ovoga zla

Ranije sam mislio da je lenjost, a kasnije glupost, ali sad sam siguran da je drskost...

bliss jeeeeШта покушаваш? nesiguran

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Дивад  bliss jeeee

Ратко,

Одлична манипулација и замена теза.

Није свака идентификација зла уједно и поистовећивање са њим.

Ако ти мотивисан љубављу кажем где срљаш, не можеш да изврћеш тезе да би рекао да је то фарисејство.

У том случају је онда и Христос лицемер ако критикује надменог фарисеја.

Подели на овим сајтовима

Докон сам, па реко мало да испуним време.

Ок.Само напред.  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...