Jump to content

Не судите, да вам се не суди...Осуђивање као савремено фарисејство

Препоручена порука

Prvo, nije mi jasno da odrasla osoba (pa barem od 16 godina) mora da dođe na forum da pita o čemu da priča u društvu.

A drugo - nije svaka priča o trećim ljudima automatski ogovaranje.

1.Зато што је питао однос хришћанина са друштвом које није хришћанско.

2.Слажем се.

I dalje mi je sumanuto da je odrasloj osobi (ili tinejdžeru) potreban forum za takva pitanja. Ponašaš se kao što se ponašaš u bilo kakvom drugom društvu i gotovo. Šta sad, treba da glumimo?

Добро,а ако неко из мог друштва почне да прича детаље које је имао са својом девјком и шта јој је радио или она њему?Ја требам да оставим друштво и да изађем напоље да не слушам то,као ја сам хришћанин?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 264
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

U prilog ovoj temi, a dok se Miljan ne javi, evo šta sam pronašla nedavno na internetu. Ne znam je li stvarno Sokrat ali je svakako poučno. Priča se zove "Sokratova tri sita"

Sokrat je slovio za mudraca. Jednog dana ga potraži neki čovjek i reče:

“Znaš li šta sam sve čuo o tvome prijatelju?“

‘Trenutak“, odgovori Sokrat, “prije nego što mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test. Da li si to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?“

“Tri sita?“

‘Da“, odgovori Sokrat, “prije nego što ispričaš neke stvari o drugome, dobro je uzeti malo vremena i prosijati ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita! Prvo je sito Istine. Jesi li provjerio da li je istina ono što mi želiš ispričati?“

“Ne, pa i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo kako pričaju.“

‘Dobro! Ne znaš da li je to istina. Probajmo ponovo: pokušajmo prosijati drugačije, sad ćemo uzeti sito Dobrote. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li nešto dobro?“

‘Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.“

‘Dakle,“ nastavi Sokrat, “želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je ostalo još sito Koristi. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj učinio?“

“Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.“

“Dakle,“ zaključi Sokrat, “ono što mi želiš ispričati nije Istina, ni Dobro, ni Korisno, pa zašto bi mi onda pričao. Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.“

Platon, prije 2500 godina

Подели на овим сајтовима

Prvo, nije mi jasno da odrasla osoba (pa barem od 16 godina) mora da dođe na forum da pita o čemu da priča u društvu.

A drugo - nije svaka priča o trećim ljudima automatski ogovaranje.

1.Зато што је питао однос хришћанина са друштвом које није хришћанско.

2.Слажем се.

I dalje mi je sumanuto da je odrasloj osobi (ili tinejdžeru) potreban forum za takva pitanja. Ponašaš se kao što se ponašaš u bilo kakvom drugom društvu i gotovo. Šta sad, treba da glumimo?

Добро,а ако неко из мог друштва почне да прича детаље које је имао са својом девјком и шта јој је радио или она њему?Ја требам да оставим друштво и да изађем напоље да не слушам то,као ја сам хришћанин?

Jesam li ja lepo napisao da treba da se ponašamo kao u svakom drugom društvu i da ne glumimo ludilo? Dakle, ili ćeš reći svoje mišljenje na temu, ili nećeš ništa reći i gotovo. A to kakve će se tebi misli javiti od toga i šta ćeš ti na osnovu toga da radiš je tvoja stvar.

@Ostali:

Dakle, ne slagati se s nekim, i reći to i iza njegov leđa, ne znači da osobu odmah osuđujete, niti da će to AUTOMATSKI da vodi ka osuđivanju. Govorite kao da je sve to neka nužnost... Osuđivanje bi bilo kada zbog neslaganja oko jedne stvari negirate celu ličnost i smatrate je lošom (i to naravno mislim na najekstremnije izražavanje protiv nekoga), ne dajući joj nikakvu šansu da je možda ipak dobra i da to što se oko nečega ne slažete ipak nije toliko bitno. Ili da može da se prevaziđe. Dakle u tom pravcu...

Подели на овим сајтовима

U prilog ovoj temi, a dok se Miljan ne javi, evo šta sam pronašla nedavno na internetu. Ne znam je li stvarno Sokrat ali je svakako poučno. Priča se zove "Sokratova tri sita"

Sokrat je slovio za mudraca. Jednog dana ga potraži neki čovjek i reče:

“Znaš li šta sam sve čuo o tvome prijatelju?“

‘Trenutak“, odgovori Sokrat, “prije nego što mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test. Da li si to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?“

“Tri sita?“

‘Da“, odgovori Sokrat, “prije nego što ispričaš neke stvari o drugome, dobro je uzeti malo vremena i prosijati ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita! Prvo je sito Istine. Jesi li provjerio da li je istina ono što mi želiš ispričati?“

“Ne, pa i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo kako pričaju.“

‘Dobro! Ne znaš da li je to istina. Probajmo ponovo: pokušajmo prosijati drugačije, sad ćemo uzeti sito Dobrote. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li nešto dobro?“

‘Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.“

‘Dakle,“ nastavi Sokrat, “želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je ostalo još sito Koristi. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj učinio?“

“Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.“

“Dakle,“ zaključi Sokrat, “ono što mi želiš ispričati nije Istina, ni Dobro, ni Korisno, pa zašto bi mi onda pričao. Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.“

Platon, prije 2500 godina

kolce

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Прочитао сам ово Сирена,то је одлично.Користим доста пута.Али неке ситуације не можеш да избегнеш и мораш да саслушаш пријатеља.Није исто кад те тражи човек и пријатељ који ти је као брат  kolce

Реално кад можемо да имамо тему "бројање" која нема сврху никакву,зашто не би имали и ово.Као да је много битно да сад расправљамо ту нешто и разглабамо.Живот нам не зависи од тога,зашто да се замарамо око једне теме.

Подели на овим сајтовима

Iskrenost je ono sto nas oslobadja od slabosti koju skoro svi imamo a to je kritikovanje,ili  osudjivanje na neki nacin nasih bliznjih.90% naseg zivota ja mislim da mi brbljamo bez veze.I tu nam se "kroz najbolje namjere"podkrade ogovaranje.Kad vec ne mozemo bez toga, jer to je dio nase komunikacije sa ljudima danas,onda bar da budemo iskreni u tim nasim stavovima,a ne tek da ispadnemo pametniji.I da ne govorimo nikad o osobi kada ona nije prisutna.Uvijek direktno bez "rukavica i dvolicnosti".Mislim da jedino tako mozemo imati dobre odnose sa ljudima.

Sto manje o nekome pricati,a vise se o sebi pozabaviti,na neki nacin donosi smirenost.Bar tako to na mene djeluje,ne znam nismo svi isti,mozda grijesim.

Подели на овим сајтовима

Ja vrlo često "pljunem" i temu o brojanju i slične gluposti. Čak i javno u emisiji.  kolce

U ponedeljak sam nagazio i temu "vidimo li se sutra u liturgiji" :djetalina:

Нагази и ''Коло сестара Жру''. Кажи да су феминисткиње и да не подносе мушкарце на теми.

Подели на овим сајтовима

Ja iznosim jednostavan pogled na temu.Masa ljudi ne pravi razliku izmedju ogovaranja i kritikovanja.Smatram da u  onosima izmedju ljudi nije dobro ni jedno ni drugo previse.To je bio komentar na postavljenu temu.Oprostite ako komentar nesto nije ok.

Подели на овим сајтовима

Ja vrlo često "pljunem" i temu o brojanju i slične gluposti. Čak i javno u emisiji.  greengrin

U ponedeljak sam nagazio i temu "vidimo li se sutra u liturgiji" greengrin

Нагази и ''Коло сестара Жру''. Кажи да су феминисткиње и да не подносе мушкарце на теми.

Ратко чекам те на теми Коло сестара ЖРУ тачно у поноћ - биће као окршај код О.К корала  :drugarstvo: 1405_love 1405_love greengrin klapklap klapklap

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Ja iznosim jednostavan pogled na temu.Masa ljudi ne pravi razliku izmedju ogovaranja i kritikovanja.Smatram da u  onosima izmedju ljudi nije dobro ni jedno ni drugo previse.To je bio komentar na postavljenu temu.Oprostite ako komentar nesto nije ok.

:drugarstvo: Svako ima pravo na svoje mišljenje,bez uvrede,cinizma i sličnih stvari. 1405_love

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Ja vrlo često "pljunem" i temu o brojanju i slične gluposti. Čak i javno u emisiji.  greengrin

U ponedeljak sam nagazio i temu "vidimo li se sutra u liturgiji" greengrin

Ратко чекам те на теми Коло сестара ЖРУ тачно у поноћ - биће као окршај код О.К корала  :drugarstvo: 1405_love 1405_love greengrin klapklap klapklap

Ето, савршена илустрација.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...