JESSY Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 ево један поклон за нашег Јесењина... Сергеј Јесењин: РАСТАНАКВече црне обрве натуче. Нечији коњи пред улазом стоје. Да нисам младост пропио јуче Да се јуче нисмо растали нас двоје. Не шкрипи више тројко задоцнела! Наш живот оде без трага румена. Можда ће сутра болничка постеља Да ме упокоји за сва времена. А можда ћу сутра и ја сасвим други Отићи одавде исцељених груди. Да песму кише слушам у час дуги И да живим тако к`о сви здрави људи. Заборавићу све зле силе мрака, Оне што ме муче док не дотуку. Облици нежни и појаво слатка! Памтићу заувек ту нежну руку. Заволим ли другу, нек буде ма која, Али и с другом, у сутону благом, Причаћу о теби, о љубави моја, Коју сам некад и ја звао драгом. Причаћу како је у сванућа рујна Тек’о наш живот, ружа неувела О главо моја, главо моја бујна... До чега си ме ти само довела? Јесењин, Срђан Ранђеловић, Mилена КШ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јесењин Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Хвала, JESSY!, од срца... Предиван поклон! Ова песма је пола мог живота... фантастично! Хвала, хвала! zlata, keka and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јесењин Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 thank_you777 .....преведи је Серјожа ако можеш, не било ти заповеђено ............ Има превод... Погледајте доле, испод песме... У опису је превод. Клик на SHOW MORE... keka and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Има превод... Погледајте доле, испод песме... У опису је превод. Клик на SHOW MORE... zhvaljujem/o Јесењин, nana and zlata је реаговао/ла на ово 3 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Најтеже ми је да не кажем ништа,да све пустим да иде како већ мора,да могу само да те гледам док за себе те желими што ником о теби не могу да причам.Најтеже ми је да ти све прећутим,да само спустим поглед када те сретнем,да умирим срце да не би сталои да се угризем за језик и на другу страну кренем.Најтеже ми је што сам свестан свега,да дрхтавица ме хвата кад се сетим тебе,да знам да моја никад нећеш бити,и ипак жељом за тобом уништавам себе. keka, Биљана, zlata and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Dijana sa tačkom i plava ruža u srcu pa ti si kao pesma nad pesmama Solomonove mudrosti...hvala na emocijama mislim da voliš slatkiše... duso zlatna, pa ja sam ti samo knjiski moljac... i patnju gledala i cuvstvovala otvorenih ociju... pa i srca... valjda... zlata је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Tatjanino pismo Onjeginu Pišem vam – šta bih znala bolje? I šta vam više mogu reći? Sad zavisi od vaše volje prezrenje vaše da l’ ću steći. Al’ ako vas moj udes hudi bar malo trone i uzbudi, vi me se nećete odreći. Da ćutim ja sam prvo htela, i za sramotu mojih jada ne biste znali vi ni sada, bar da se nadam da sam smela da ćete opet k nama doći i da ću bar i retko moći u selu da vas vidim našem, da se veselim glasu vašem, da vam što kažem, pa da zatim o istom mislim i da patim dane i noći duge sama dok ne dođete opet k nama. Al’ osobenjak vi ste, znamo, i teška vam je selska čama, a mi… mi ničim ne blistamo, no iskreno smo radi vama. Što dođoste u naše selo? U stepi, gde moj život traje, ja ne bih srela vas zacelo i ne bih znala patnja šta je. Smirivši burne osećaje, možda bih jednom (ko će znati?) po srcu našla druga verna i bila bih mu žena smerna, a svojoj djeci dobra mati. Drugi!… A ne, ja nikom ne bi’ na svetu dala srce svoje! Oduvek tako pisano je… Nebo je mene dalo tebi; moj život sav je jamstvo bio da ću te sresti izmeđ’ ljudi; znam, Bog je tebe uputio, moj zaštitnik do groba budi… U snove si mi dolazio, i neviđen si bio mio, tvoj pogled me je svud proganj’o, u duši davno glas odzvanj’o… Ne, nije mi se san to snio, jer čim si uš’o, ja sam znala, sva premrla i usplamsala, i rekla: on je ovo bio! Ja tebe često slušah sama; govorio si sa mnom jednom kad prosjaku pomagah bednom i kada blažih molitvama buru i jad u srcu čednom. Zar nisi ti i onog trena, o priviđenje moje drago, promak’o kroz noć kao sena, nad uzglavlje se moje sag’o i šapnuo mi reči nade ljubavi pune i iskrene? Ko si ti? Čuvar duše mlade il’ kobni duh što kuša mene? Utišaj sumnje što me guše. Možda su sve to sanje moje, zablude jedne mlade duše, a sasvim drugo suđeno je… Nek bude tako! Što da krijem? Milosti tvojoj dajem sebe, pred tobom suze bola lijem i molim zaštitu od tebe… Pomisli: ja sam ovdje sama i nikog nema da me shvati, sustajem i moj um se slama, a nemo moje srce pati. Čekam te: nade glas u meni bar pogledom oživi jednim, ili iz teškog sna me preni prekorom gorkim i pravednim. Završih! Da pročitam strepim… Od stida više nemam daha… Al’ vaša čast mi jamči lepim i predajem se njoj bez straha… Tagore Gradinar O majko, mladi je knežević prošao pored naših vrata, i jutarnje sunce obasja njegova kola. Ja odvratih veo sa svoga lica, otkinuh ogrlicu od rubina sa svoga vrata i bacih mu je na put. Zasto me gledaš tako čudno, mati? Znam dobro da ogrlicu moju nije podigao; znam da su je točkovi smrvili i ostavili crveni trag u prašini, da niko ne zna šta je bio dar i kome je bio namenjen. Ali je mladi knežević prošao pored naših vrata, i ja mu bacih nakit sa nedara svojih na put. ... Ceznem da ti kazem najdublje reci koje ti imam reci; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mi se mogla nasmejati. Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u sali. Olako uzimam bol svoj, strahujuci da bi to mogla ti uciniti. Ceznem da ti kazem najvernije reci koje ti imam reci; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mogla posumnjati u njih. Zato ih oblacim u neistinu, i govorim suprotno onome sto mislim. Ostavljam bol svoj da izgleda glup, strahujuci da bi to mogla ti uciniti. Ceznem da upotrebim najdragocenije reci sto imam za te ; ali se ne usudjujem strahujuci da mi se nece vratiti istom merom. Zato ti dajem ruzna imena i hvalim se svojom surovoscu. Zadajem ti bol, bojeci se da neces nikada saznati sta je bol. Ceznem da sedim nemo pored tebe; ali se ne usudjujem, jer bi mi inace srce iskocilo na usta. Zato brbljam i caskam olako, i zatrpavam svoje srce recima. Grubo uzimam svoj bol, strahujuci da bi to mogla ti uciniti. Ceznem da te ostavim zauvek; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mogla otkriti moj kukavicluk. Zato ponosito dizem glavu i dolazim veseo u tvoje drustvo. Neprekidne strele iz tvojih ociju cine da je moj bol vecito svez. Биљана, keka, Mилена КШ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Tatjanino pismo Onjeginu Pišem vam – šta bih znala bolje? I šta vam više mogu reći? Sad zavisi od vaše volje prezrenje vaše da l’ ću steći. Al’ ako vas moj udes hudi bar malo trone i uzbudi, vi me se nećete odreći. Da ćutim ja sam prvo htela, i za sramotu mojih jada ne biste znali vi ni sada, bar da se nadam da sam smela da ćete opet k nama doći i da ću bar i retko moći u selu da vas vidim našem, da se veselim glasu vašem, da vam što kažem, pa da zatim o istom mislim i da patim dane i noći duge sama dok ne dođete opet k nama. Al’ osobenjak vi ste, znamo, i teška vam je selska čama, a mi… mi ničim ne blistamo, no iskreno smo radi vama. Što dođoste u naše selo? U stepi, gde moj život traje, ja ne bih srela vas zacelo i ne bih znala patnja šta je. Smirivši burne osećaje, možda bih jednom (ko će znati?) po srcu našla druga verna i bila bih mu žena smerna, a svojoj djeci dobra mati. Drugi!… A ne, ja nikom ne bi’ na svetu dala srce svoje! Oduvek tako pisano je… Nebo je mene dalo tebi; moj život sav je jamstvo bio da ću te sresti izmeđ’ ljudi; znam, Bog je tebe uputio, moj zaštitnik do groba budi… U snove si mi dolazio, i neviđen si bio mio, tvoj pogled me je svud proganj’o, u duši davno glas odzvanj’o… Ne, nije mi se san to snio, jer čim si uš’o, ja sam znala, sva premrla i usplamsala, i rekla: on je ovo bio! Ja tebe često slušah sama; govorio si sa mnom jednom kad prosjaku pomagah bednom i kada blažih molitvama buru i jad u srcu čednom. Zar nisi ti i onog trena, o priviđenje moje drago, promak’o kroz noć kao sena, nad uzglavlje se moje sag’o i šapnuo mi reči nade ljubavi pune i iskrene? Ko si ti? Čuvar duše mlade il’ kobni duh što kuša mene? Utišaj sumnje što me guše. Možda su sve to sanje moje, zablude jedne mlade duše, a sasvim drugo suđeno je… Nek bude tako! Što da krijem? Milosti tvojoj dajem sebe, pred tobom suze bola lijem i molim zaštitu od tebe… Pomisli: ja sam ovdje sama i nikog nema da me shvati, sustajem i moj um se slama, a nemo moje srce pati. Čekam te: nade glas u meni bar pogledom oživi jednim, ili iz teškog sna me preni prekorom gorkim i pravednim. Završih! Da pročitam strepim… Od stida više nemam daha… Al’ vaša čast mi jamči lepim i predajem se njoj bez straha… srcee Јесењин је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 "Nemam ni jedan dokaz da sam bila tvojneko. Nismo se slikali, nismo putovali. Neznam u stvari ni sta smo. Znam samo da mifalis, kao vazduh, kao zagrljaj, kao nekonajblizi na svetu. A nemam ni jedan dokaz dasam bila tvoj neko." zlata, Срђан Ранђеловић, Биљана and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 И све се то опет на исто своди,по вољи је оног ком је мање стало,док једно се игра, друго безусловно воли,док једно само узима, друго све је дало.И зна да потраје то мучење право...Јер док срцем се гледа тад слепе су очи,и све то користи оно којем је мање стало,јер друго није свесно да без првог ће моћи.Али дође време кад се очима прогледа,тад оно друго као прво постаје,повређено срце за љубав се затвараи од недужног неког, почне све да узима.И све се то опет на исто своди,по вољи је оног ком је мање стало,док једно се игра, друго безусловно воли,док једно само узима, друго све је дало. keka, JESSY, Јесењин and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Rainer Maria Rilke - Ugasi mi oči Ugasi mi oči; mogu te vidjeti, zagluši mi uši; ja ću te čuti. i bez nogu mogu ići do tebe, i još bez usta mogu te preklinjati. Slomi mi ruke, obuhvatit ću tesrcem svojim kao rukom, priguši mi srce, a mozak moj ćekucati, i baciš li požar u moj mozak, ponijet ću te krvlju svojom. Liši me vida: gledaću tvoj lik, zapuši uši moje: slušaću te, onemi me: al' zvaću te kroz krik, bez nogu još ću k tebi naći pute. Slomij mi ruke: hvataću te srcem; zaustaviš li srce meni, sam moj mozak tad će kucati ibdeti; a ako mi i mozgom užgaš plam - nakrvi svojoj ja ću te poneti. Rilke Ljubavna pesma Kako da dusu sputam da se tvojetakne? Kako, mimo tebe, da njom da grlimdruge stvari i daljine? Ali, rado bih je sklonio na nekozaboravljeno mesto usred tmine u neki izgubljen kut, u kom nece jetvoje njihati daljine. Ali, ipak, sve sto dodirne nasdvoje ko gudalo nas nekako spaja koje izdveju struna jedan mami glas. Na kom smo instrumentu? Ko nassatka? I koji ovo svirac drzi nas? O,pesmo slatka. ..... Jacques Prevert To lice ljubavi To lice ljubavi opasno i nezno jedne se veceri javi posle predugogdana. Mozda je strelac bio sa lukom ilisvirac sa harfom. Ne znam vise. Zaista ne znam znam samo da me jeranio mozda strelom mozda pesmom. Znam samo da me je ranio zanavekranio iz srca krv mi tece. Vrela me suvise vrela ljubavna ranapece. ..... Puskin VOLEO SAM VAS Voleo sam vas; moja ljubav stara Još uvek, možda, spi u srcu mome. Al' zašto ona nemir da vam stvara? Ja nisam rad žalostiti vas njome. Voleo sam vas nemo, beznadežno, Pun strepnje i pun ljubomore boli, Voleo sam vas iskreno i nežno; - Nek Bog da, tako drugi da vasvoli. ........ Nastasijevic - Trag Čudno li me slobodi ovo čudnije li veza. Buknem u tebi, vreo seulivam, jeza je ovo, oh, jeza. I trag putanjama tvoj, pa me pali. A čudno zastrepi srce, a studim. Ljubeći šta li to ubijam, šta li budim? Jer i pepeo će vetri razneti, a nema razrešenja. Tonu bez potonuća, bez dna u nalaženju, bez dna se izgube stvorenja. I tragom kuda sagoreli sve bolnija su obnaženja. - Vreo se ulivam, a čudno zastrepi srce, a studim. Ljubeći sta li to ubijam, šta li budim? zlata, JESSY and Јесењин је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Jorge Luis Borges Pretnja To je ljubav. Pokušaću da se sakrijem ili pobegnem. Rastu zidovi njene tamnice, kao u strašnom snu. Lepa maska se promenila, ali, kao i uvek, jednistvena je. Čemu moji talismani: bavljenje književnošću, nepouzdana erudicija, učenje reči koje je koristio oštri sever da opeva svoja mora i svoje mačeve, vedrina prijateljstva, galerije Biblioteke, obične stvari, navike, mlada ljubav moje majke, ratničke seni predaka, bezvremena noć, ukus sna? Biti sa tobom ili ne biti sa tobom je mera moga vremena. Već se vrč razbija na izvoru, već čovek ustaje na cvrkut ptice, potamneli su oni koji gledaju sa prozora, ali tama nije donela spokoj. To je, već znam, ljubav: nemir i olakšanje kad čujem tvoj glas, čekanje i sećanje, užas življenja u budućnosti. To je ljubav sa svojim mitologijama, sa svojim nepotrebnim malim vradžbinama. Ima jedan ulični ugao kojim se ne usuđujem da prođem. Vojske me već opkoljavaju, horde. (Ova soba je nestvarna; ona je nije videla.) Ime jedne žene me odaje. Boli me jedna žena svuda po telu. RECI MI Reci mi molim te gdje te nema na kom mjestu neću osjećati tvoje odsustvo gdje mogu da živim a da se ne sjećam, i gdje se mogu sjećati, a da me ne boli. Reci mi molim te u kom vakumu, tvoja sjena ne zauzima centar; gdje je moja samoća ona sama, a ne samo osjećaj da si ti daleko. Reci mi molim te kojim putem, mogu hodati, a da nije obilježen tobom; kojim bih mogao da hodam a da te ne tražim, i gdje bi se mogao odmoriti od svoje tuge. Reci mi molim te koja to noć, nema boju tvoga pogleda; koje to sunce, ima samu svjetlost, a ne i osjećaj da me ti dozivaš. Reci mi molim te gdje je to more, koje mi neće šaputati tvoje rječi. Reci mi u kom uglu, niko neće vidjeti moju tugu; Reci mi čemu moj jastuk, kada na njemu ne počiva tvoja glava. Reci mi molim te koja je to noć, da je zamjenim, kako bih bdio nad tvojim snom; jer ja ne mogu da živim, zato jer mi nedostaješ; i ne mogu da umrem, zato što te volim. PUSTINJA Prije nego uđoše u pustinju vojnici dugo ispijahu vodu sa zdenca Hierokle je prolio po zemlji vodu iz svojega vrča te kaza: Moram li ići u pustinju,već sam u pustinji. Ako treba žeđ da me mori,neka me već mori. Ovo je pripovjest. Prije nego li se stropoštah u pakao Božiji čuvari mi dozvoliše da pogledam jednu ružu. Ta ruža me sada muči u mračnom kraljevstvu. Jednog je čovjeka napustila žena dogovoriše se da odglume posljednji susret: Čovjek reče: Moram li ići u samoću,već sam sam. Ako treba žeđ da me mori,neka me već mori. Ovo je druga pripovjest. Niko na zemlji nema odvažnost da bude taj čovjek Јесењин, zlata and JESSY је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 keka, Ljubić Nenad Šone and Јесењин је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Јесењин and zlata је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Pismo B. Miljkovica Dragi prijatelju,ne znam zašto, ali želim da ti objasnim suštinusvog poraza od koga se nikada više neću oporaviti. Pre svega morašznati da moja nesreća nije puki ljubavni jad. Ili, tačnije rečeno, jesteto, ako se ta moja ljubav shvati kao eros u spinozističkom smislu. TaŽena nije bila tek moja ljubavnica. Ona je bila prva i osnovna potrebamog duha. Ona je bila i moja duhovna zaštita i zaklon. Ona je bila zamene zaštitni omotač od metafizičke studeni. Bez Nje ja sam potpuno idirektno izložen kosmičkoj besmislici i noći. Moja usamljenost je sadaapsolutna. Za mene ne postoji oblast čistog važenja i pevanja. Sad mojepesme traže moju glavu. Više nema ko da me sa njima pomiri. To je samoOna znala. A nije znala da zna. Pored nje najopasnije misli pretvararalesu se u divne i bezazlene metafore. Sada je sve to podivljalo ibesomučno kidiše na mene. Kada bih samo mogao pobeći od onoga što samrekao! Živim u užasnom strahu. Bojim se da govorim, da pišem. Svaka mereč može ubiti. Ja sam najveći deo svojih pesama napisao pre nego samNju zavoleo, ali tek sa Njom ja sam postao pesnik, to jest onaj kojinije ugrožen onim o čemu peva, koji ima jedan povlašćen položaj u odnosuna ono što kazuje. Sada moja poezija gubi svaku vrednosti i izvrgava seu mog najžešćeg neprijatelja. Možda bih ja postao pravi pesnik da je tadivna Žena ostala kraj mene. Ovako ja sam onaj što se igrao vatrom iizgoreo. Poraz ne može biti pobeda ma koliko veliki bio. Izgubivši njuja sam izgubio i svoju snagu, i svoj dar. Ja više ne umem da pišem.Ostala je samo nesreća od koje se ništa drugo ne može napraviti osimnove nesreće. Sećaš li se, dragi prijatelju, da sam ja napisao stih"Jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik". Tek sada vidim koliko je totačno. Ja ću pokušati da živim i dalje, mada sam više mrtav od svihmrtvaca zajedno. Ali ova užasna patnja je poslednji ostatak onoga što jeu meni ljudsko. Ako nju nadživim ne očekujte od mene ništa dobro. Alija ne verujem da ću je nadživeti.Želi ti sve najbolje BrankoP.SAkoželiš da mi pišeš, piši mi o Njoj. Bilo šta. Ne u vezi sa mnom. Štajede, kako spava, da li ima nazeb itd.; ti sve to možeš znati. Svakasitnica koja se na Nju odnosi za mene je od neprocenjive vrednosti. Akoprestanem da mislim o njoj počeću da mislim o smrti.Ponoć je. Dovidjenja.BrankoBjankinijeva 11Zagreb zlata, keka, Јесењин and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука