Jump to content

Зашто је Бог створио свет?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

да ли вам се допада тема  

5 члановâ је гласало

1. 1. да ли вам се допада тема

• да
      5
    • не
      0

Препоручена порука

Нема одговора на ово питање, јер га ни Бог не зна. Бог не зна зашто је створио свет и зашто воли свет. Како то? Па зато што је све урадио слободно, из љубави - а ту онда нема ни "зашто" ни "зато".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 196
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

Да, Бог је свет створио слободно и из љубави, а да ли сам свет има свој циљ? Свето Писмо нас учи да Бог жели да се сви људи спасу и дођу до познања Истине, а кроз човека који јесте такође створен као слободно биће (мада је невероватно тешко дефинисати шта је то слобода) да читава творевина добије вечно постојање. МОжеш ли мало ово да појасниш?

Подели на овим сајтовима

Наравно да свет има свој циљ. Као што је свету Узрок Бог, Бог му је и циљ. Бог је створио свет да би овај постојао, вечно. Вечно постојање значи заједницу са Оним Који је Живот по себи, тј. са Богом.

Ако бисмо веровали да нема Бога, овај свет не би имао баш никаквог смисла. Међутим, све што постоји итекако има смисла, има логику постојања, кретања, функционисања. Ништа у видљивој природи није нимало бесловесно, већ је све тако смислено, паметно. И свет у целини, цео космос, има свој смисао. Тајс смисао је Бог. Творвина ће на крају доћи до свог смисла. То је више него очито. Ја то чак више не бих нзивао вером, већ једном необоривом чињеницом. Што би рекао свети Григорије Богослов (иначе веома учен и научан човек), Бог је толико видљив у творевини да то не примећује само онај ко је пореметио умом.

Подели на овим сајтовима

????? ???? ????, ???? ??? ?????: ????? ?? ????? ?? ?? ?????????? ????????? ?????

ko ga je izmislio josh kada je chovek postao svestan sebe i pocheo da pricha zaista ne znam. Nisam naleteo na takav podatak.

Hristos je propovedao Carstvo Božije ali nažalost rodila se institucija,kruti jerarhijski sistem po ugledu na rimsku imperiju sa svojom hijerarhijom.

Upravo tako. Choveku nije bila potrebna nikakva crkva da bi sprovodio kako vi kazete bozje delo i propovedao. Imao je pristalice i bez toga. E onda je doshao neki chovek, sa prichom kako je to dom za sveto trojstvo i shta ti ja znam shta sve nije, neko to reche odavno na forumu, ali iskren da budem zaboravljam, da bi se stvorila jedna vrsta biznisa.

Pa nije stvoren iz dosade to sigurno znam. eto tako dunuo u glinu i paf, eto nama golishavog Adama, koga je prokleo iz Edena, pa se smorio i rekao svi cete da umrete od moje ruke, ja sam vas stvorio ja cu da vam, pustim krv i da gledam kako umirete.

I pustite Admirala da radi shta pozeli. Zashto je bitno da se predstavi i kaze po koju o sebi? toliko vas kopka ko je taj chovek sa nekim svojim stavom i glasom?

... ??? ?? ?????? ?????? ? ????????? ?? ?? ?? ????????? ???? ???? ?? ?? ????????? ????.

:drugarstvo:

kako li sam se samo nasmejao ovom izjavom.

A onda je mrmot zavio chokoladu :)

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

Дански мислилац кјеркегор је рекао: "Слобода је најстрашнија ствар дарована човеку." То је заиста тако. Слобода је и страшна и дивна, сјај и беда, светлост и тама. Слобода утемељује нашу мудрост или лудост. Мисли мало о томе Винстоне.

Подели на овим сајтовима

Ja to shvatam ovako:

Evo na primer ja sam umetnik. U trenutku kad mi je srce puno... ili u onim drugim trenucima... imam potrebu da nesto stvorim, da negde izlijem ta svoja osecanja. Ako pogledam kako je svet savrseno stvoren, sve od jedne `obicne` celije koja je komplikovanija od bilo koje savremene inzenjerije, od sitnih zivotinje, preko biljaka i prelepih cvetova koje ni jedan umetnik ne bi mogao svojim umom ni da zamisli... do coveka, tog tako savrsenog Bogolikog bica.. ne mogu ni da naslutim sa kakvom je ljubavlju stvoren ovaj svet.

Sto se ateizma tice, citiracu jednu, meni dragu knjizicu:

"...jednostavnim odbijanjem da se iskljucivo razumu prizna moc potpunog saznanja ljudski duh se otvara ka sposobnosti da makar nasluti tajnu "sasvm Drugacijeg".... Narusavanje ravnoteze dolazi usled dve krajnosti: "Odbaciti razum ili priznati samo razum"... Ukoliko priznajemo samo razum, a odbacujemo intuiciju, uobrazilju i kontemplaivnu nadsvest, poricanje Boga se odvija jedino na uskom polju pojmova. Takva suva apstrakcija nikada ne doseze sferu Transecendentnog, ne doseze bice zivoga Boga.Takva apstrakcija, u najmanju ruku, porice samo jednu doktriju, samo jedan filosofski sistem, samo jedan pojam, sto i nije od velikog znacaja, s obzirom da ne zadire u samo Bozansku misteriju..."

Drugim recima "postoje neke stvari neprevodive u reci" :-)

MIslim da je velika greska odbacivati ono sto razum ne shvata, ili pokusavati sve objasniti razumom.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Као што видиш Адмирале, Твоји ставови рађају плод да Винс дође и каже да нам није потребна Црква да би спроводио дело Божије. Наравно да то није истина и да Црква има, заправо литургијско устројство, које је икона непролазног Царства Божијег: Епископ, свештеници, ђакони и народ. Те протестанске форе о спровођењу дела Божијег без овога устројства је ништа друго до млаћење пазне сламе.

Винс, како ниси члан Цркве и не познајеш шта јесте Црква, Ти говориш из своје позиције критичара са стране и то је у реду, ја немам проблема са тим. Иначе, ова Твоја теорија о настанку Адама, о греху и искупљењу кроз Христа је инфантилна представа вере. Кад би знао шта је Црква не би тако причао.

Подели на овим сајтовима

?????? ???????? ????????? ?? ?????: "??????? ?? ???????????? ????? ???????? ??????." ?? ?? ?????? ????. ??????? ?? ? ??????? ? ?????, ???? ? ????, ???????? ? ????. ??????? ????????? ???? ??????? ??? ??????. ????? ???? ? ???? ????????.

ma mislim ja o Kjerkegoru konstantno.

Znam vrlo dobro shta je rekao kako mozesh da budesh blizi bogu.

Znam samo shta je vash Hristos radio kada je shirio hrishcanstvo i da mu nije bila neophodna crkva koju danas znamo. Bez svega toga shto si nabrajao, ljudi su bili veci vernici nego danashnji, i da su sasvim dobro ziveli, spokojno i velichali boga.

Infantilna predstava vere. Ja to prochitah iz hrestomatije 0102_laugh

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

Хсрису није била потребна Црква? У данашњем смислу не, јер Оне је та Црква. Дакле, Христос једнако Црква.

Међутим, да ли је Христос презирао сабрање, заједничку молитву у тадашњем храму? Наравно да није. Одлазио је на боголсужења у јудејски храм и у синагоге, где је и тумачио Писмо.

Винстоне, када будеш схватио шта је Црква и када је будеш разликовао од испразне људске идеологије, многе ће ти ствари бити јасне. Хришћанство није идеологија па да вера буде тек само психолошки осећај појединца или скуп његових моралних особина. Црква је Тело Христово, покушај да негде прочиташ нешто на ту тему (из православних теолошких извора). Када будеш то лепо, смирено, прочитао видећеш да Цркву не можеш да поистоветиш са, рецимо, политичком партијом. Јер, у партији важи да човек може да буде добар из без неке видљиве политичке организације. Црква није организација, она је Биће. Она је човеку потребана живота ради, а не ради идеологије. Зато нема хришћанина без Цркве, јер бити хришћанин знати бити жив у Богу, а то се може само ако си уд Тела, уд Живота, односно уд Цркве.

Вероватно ти нисам довољно јасан, али нека ти то буде подстерк да мало изучиш ствари везане за биће Цркве (кад већ волиш да о томе дискутујеш, ред је и да знаш о чему дискутујеш).

Ајд сад, ако си човек од науке, онда значи да си паметан и принципијелан. У том светлу, сагледај и ово што ти написах.

Подели на овим сајтовима

ma ok, tvoje vidjenje stvari crkve, eto uchio o tome iz nekih knjiga, lepo si nauchio moram da priznam, ali ono shto nisi nauchio je da ljudi nemaju iste poglede na svet. za mene je bila i ostace gomila cigala i mlatera, veoma raskoshno i predivno da bi se u svetu hvalili kako imamo najlepshe crkve i hramove u Evropi. Pa jel se zato grade crkve? I zar je neophodno toliko bacanje para, da je Hristos ziv, odrekao bih vas se odmah. Koliko se secam, Hristos se odrekao svega materijalnog... Isto tako se ne secam da je primoravao ljude da dolaze u te iste sinagoge da bi shirio hrishcanstvo medju jadnu raju, koja nije imala izlaza iz bede i nedace, pa mu se priklonila. Odrzavao je svoja predavanja i tumachenje gde je stigao, bitno je da je shirio ljubav, i neku sigurnost...

Подели на овим сајтовима

Винстоне ти бркаш појмове храм и Црква. Храм није неопходан али ми у њега идемо због Цркве, тј због сједињења са Господом кроз Свету Тајну причешћа. Литургија се не мора служити у храму. Кад се већ позиваш на Христове речи, Христос је рекао да ко једе и пије Његово Тело и Крв има живот вечни, и кроз те а и остале свете тајне ми постајемо чланови Цркве, тј. сједињујемо се са Христом. Не можемо бити следбеници Христови ако не признајемо свете тајне које је Христос установио. Зато нам је Црква неопходна јер она управо представља нас сједињене са Господом, а сједињење је једино могуће кроз свете тајне. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...