Jump to content

Оштро али истинито: фтв.рс блогпост

Оцени ову тему

uros

Препоручена порука

Од кога?

U pomenutom tekstu, čovek kaže kako u svojoj maloj firmi ne bi zaposlio ženu ili nekog starijeg od pedeset godina

Ma ceo stav mu je drkadzijski, a mene se najvise tice zensko pitanje i radjanje, posto se zaista nadam da necu ostati bez dece sa 10 macaka u starosti :). Takodje ne bih ni volela da ne privredjujem u porodici.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 70
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ниси пажљиво читала. Главна ствар је зашто не би запослио жену или старије особе.

Znam, citala sam. Pa prva stvar koju pitaju zenu je planiranje porodice. Cim vide mladju zenu bez dece odmah se kalkulise o potencijalnoj trudnoci, nekad su morale i da potpisuju da nece zatrudneti u narednom periodu. Sad to vise ne moze, ali i dalje moze da ucenjuje. I tako ona trazi posao, pa ne moze da ga nadje, a ne moze ni da izdrzava porodicu bez prihoda, i tako sve u krug...

Подели на овим сајтовима

Ниси пажљиво читала. Главна ствар је зашто не би запослио жену или старије особе.

Зато што је један од милијарду искомплексираних ликова који захваљујући оваквој дивљини од система могу да малтретирају људе који су без заштите и још после да се тиме хвале. Овакви ликови у било којој нормалној земљи немају шта да траже, успевају само тамо где је дивљина. Да су деведесете, носио би Еир Макс и тернерку и отимао би бабама паре, па би после тим парама вртео девизе и онда би се у локалној кафани хвалио како је привредник и како је успео и како нико други не зна ништа, он је најпаметнији. Пун је систем таквих. И још се нађе неко да таквог постави на сајт и малтретира друге људе својим комплексима јер се пали на такве појаве, као што би се деведесетих ложио на "Видимо се у читуљи".

Ето зашто, укратко. И зато тема и заслужује овакав третман.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

U pomenutom tekstu, čovek kaže kako u svojoj maloj firmi ne bi zaposlio ženu ili nekog starijeg od pedeset godina

Ma ceo stav mu je drkadzijski, a mene se najvise tice zensko pitanje i radjanje, posto se zaista nadam da necu ostati bez dece sa 10 macaka u starosti :). Takodje ne bih ni volela da ne privredjujem u porodici.

poenta čitavog teksta je da stvari nijesu onakve kakvim izgledaju, 

ili,

nije misliti isto što i cvijeće brati

da ne citiram sada njegovu izjavu

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Да су деведесете, носио би Еир Макс и тернерку и отимао би бабама паре, па би после тим парама вртео девизе и онда би се у локалној кафани хвалио како је привредник и како је успео и како нико други не зна ништа, он је најпаметнији.

Skini tog rolexa, daj kljuceve od mercedesa :D :D :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

poenta čitavog teksta je da stvari nijesu onakve kakvim izgledaju, 

ili,

nije misliti isto što i cvijeće brati

da ne citiram sada njegovu izjavu

Мени се чини да ништа ново ни револуционарно није речено у тексту. Ако је поента да није лако бити предузетник, па то ваљда сви знамо. Зато се ја и љутим на ове наше што љубе капитализам  па мисле да сви требамо бити предузетници да не би поцркали у животу и у пензији. Једноставно нисмо сви скалупљени да будемо предузетници. Ово одговарам више на неке опаске са оне теме о пензионерима, а овде не видим ништа толико посебно да се разглаба...

Подели на овим сајтовима

Имаш две варијанте.

Прва је та да држава заштити труднице од отпуштања. Последице су врло једноставне. Прво, сви ће избегавати да запосле младе жене. Чак и ако имаш антидискриминационе законе, ајде ти сад докажи да те ја нисам запослио зато што си жена, а не из неког другог разлога. Увек могу да изврдам. Друга последица је да ће многе приватне фирме пропасти, јер не могу да поднесу да плаћају трудницу која не ради и тако ће генерално бити мање посла за све. Можда ће нека друга трудница да остане без хране јер је њен муж добио отаз да би газда могао да плаћа труницу која не ради. Социјалисти то зову ”социјална правда”.

Друга опција је да је дозвољено отпуштати труднице. Тада ће многе (не све) труднице заиста да остану без посла, али ће такође младе жене лакше да налазе посао и саме труднице ће пошто роде моћи лакше да нађу нови посао. Труднице су само један пример који тебе лично погађа, али ово је тачно за све категорије људи. И екстремно се лако види на примерима многих европских земаља које штите раднике и САД на другој страни, где има генерално мање социјалних закона (или је бар имало мање). У САД је много лакше летети с посла, али је зато много лакше наћи разне послове, бити примљен на пробни рад, радити сезонски... Далеко је лакше да радиш као млада жена, па онда не радиш као трудница (јер муж може да заради и више него што је потребно), а да после као млада мама нађеш неки нови посао. Видео сам старе људе који зарађују тако што људима у супермаркету додају корпу. Или у ауто севису, имаш прво две девојке на улазу у круг фирме, које те питају зашто долазиш и упуте те где треба да возиш (иако је то прилично јасно, оне имају тај посао да би компанија оставила утисак на муштерије, а не зато што су оне стварно неопходне практично). Затим те друге две девојке сачекају кад изађеш из кола и покажу ти шалтер за пријављивање (такође очигледан). И онда ти на уласку у просторију један младић спроведе до шалтера. Практично измишљени послови, али то је тако на динамичном тржишту. Ситнице одлучују који ћу ауто сервис као муштерија да одаберем, па се компаније ломе на све могуће и немогуће начине да ми угоде. Такође је и далеко већа мобилност између класа. Далеко је мање битно да ли рођена у богатој породици или не.

И ово сам одговорио генерално. Видех да тебе све ово уопште не интересује, али можда има неко кога занима.

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да ништа ново ни револуционарно није речено у тексту. Ако је поента да није лако бити предузетник, па то ваљда сви знамо. Зато се ја и љутим на ове наше што љубе капитализам  па мисле да сви требамо бити предузетници да не би поцркали у животу и у пензији. Једноставно нисмо сви скалупљени да будемо предузетници. Ово одговарам више на неке опаске са оне теме о пензионерима, а овде не видим ништа толико посебно да се разглаба...

eh zbog ovoga sve ovo izgleda kao "hoću moj deo" :)

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Мож да помињеш САД у светлу снтидискриминационих закона и отпуштања трудница негде где су људи јуче изашли из шуме и не познају прописе или нису гледали правну праксу у САД у области антидискриминационих закона. За оне који било шта знају, та либерална бајка пада у воду. Они чак иду у екстреме у антидискриминационој политици.

Отпусти трудницу у САД, па ћеш да видиш колико ћеш лепо да прођеш.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

eh zbog ovoga sve ovo izgleda kao "hoću moj deo" :)

Па неко мора и радити код предузетника, не могу сви бити предузетници :) Ваљда је нормално да нисмо сви способни да будемо предузетници, па то ни у Америке нема.

Што се тиче трудница, постоји ту опција ако предузетник има добру вољу. Ја сам радио у једној фирми средње величине и 3 труднице су имале пуно боловање и на крају се вратили нормално на посао. Некима од њих је покривао посао неко други а за једну су примили новог човека који је знао да ће ту бити само годину дана. За мање фирме је то теже али опет може овако да се прими привремено замена.

Подели на овим сајтовима

Видех да тебе све ово уопште не интересује, али можда има неко кога занима.

Naravno da me interesuje, kako me ne bi interesovalo. To sa drzavnim poslom sam ja videla kao resenje za sebe u Srbiji, jer realno tu su mi najvece sanse da opstanem, ne zato sto je bogzna kako lepo.

Подели на овим сајтовима

Па неко мора и радити код предузетника, не могу сви бити предузетници :) Ваљда је нормално да нисмо сви способни да будемо предузетници, па то ни у Америке нема.

Што се тиче трудница, постоји ту опција ако предузетник има добру вољу. Ја сам радио у једној фирми средње величине и 3 труднице су имале пуно боловање и на крају се вратили нормално на посао. Некима од њих је покривао посао неко други а за једну су примили новог човека који је знао да ће ту бити само годину дана. За мање фирме је то теже али опет може овако да се прими привремено замена.

Што је најгоре, држава ти надокнађује највећи део трошкова док је жена на породиљском, ал то не интересује ове шодере који просипају памет по Интернету. А очигледно ни ове који их прате и постављају овакве глупости овде.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...