Jump to content

Православац или Србин

Оцени ову тему

Православац или Србин  

61 члановâ је гласало

1. 1. Шта сам?

• Православац
      10
    • Православац и Србин
      38
    • Србин и Православац
      7
    • Србин
      2
    • Ја нисам одавде
      1
    • Нешто друго
      3

Препоручена порука

Када наступи живот будућег века биће битне само две националности - житељи Царства Небескога и они који то нису.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Када наступи живот будућег века биће битне само две националности - житељи Царства Небескога и они који то нису.

Дакле они који су Православци и по вери АЛИ и по делима, јер без дела вера не вреди ништа за спасење. shuntavilo2

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Како могу житељи Царства да по националности буду "житељи"? Тамо нема "ни јелина, ни јудејца, обрезања и необрезања, варварина и скита, него је све у свима Христос" (Кол. 3,11)

Иначе, анти-национализам никако не значи анти-родољубље. Религиозно обојени национализам је заиста јерес која сакати црвену свест.

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Osim deklarativnog, druže, ne vidi se skoro ništa u praksi - nemoj da se lažemo. Srbija je 4 na svetu po broju abortusa. Godišnje stradaju 3 grada veličine Kragujevca,  korumpiranost na sve strane, kriminal, a ti govoriš o zavetu! Bilo bi lepo kad bi počeo da se i primenjuje. Pa umesto da se gleda ko je veći Srbin, da se malko zarotira pa da se vidi ko je veći Hrišćanin. Jedno sa drugim, NAŽALOST, nije baš tako čvrsto povezano, a i samo ovo drugo spašava, prvo ume i da pogubi.

Па морамо да радимо на томе..то је и поента...да одгајамо омладину у духу завета..савеза са Богом...

ако на томе градимо државу...корупција и абортуси ће сами од себе престати бити проблем!

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

...док нема Србина који је накада, примивши православну веру, постао Грк.

За то не знам али знам да је постао Рус.

Него, тема односа националног и верског је заиста интересантна. Скренуо бих пажњу да се тема сада отвара у контексту јаке критике национализма у науци (или деконструкције, која траје од почетка осамдесетих) као политичке идеологије и историјског феномена (политикологија, историја, итд.). Што би значило, да смо почели да се питамо око неких ствари које су раније сматране за нормалне и саморазумљиве. Ова атмосфера захватила је и богослове.

Е сад, национализам јесте модерни политички дискурс настао од осамнаестог века и који је здушно био прихваћен од стране малих народа међу којима су и Срби. Национализам уноси читав низ погледа, тема и ставова нарочито када је у питању народ, држава, политика, историја а који раније једноставно нису постојали. Национализам јесте кохерентан ''поглед на свет'' који Цркву препознаје као ''део света'' односно део нације. Вера за национализам јесте средство за кохезију нације. Међутим, ако се ствари посматрају доследно из националистичког угла то би могла бити било која вера.

Споменута варијанта Израиља, односно народа који има Завет са Богом, доживела је своју кризу нарочито после пада Цариграда а обновљена је делимично у Русији У 16. веку. Код ове идеологије имамо проблем тај што помера осу са Нови Израиљ = Црква = Есхатологија на Нови Израиљ = Народ (етнија) = Историја. Ова идеологија је такође наносила штету Цркви, нарочито ако имамо у виду старообредце у Русији.

Ставри нису једноставне. Мада начелно мислим да Црква не мора да се додворава ниједној идеологији.

Подели на овим сајтовима

sta ako neko ima  ili uzme drugu religiju ,sto se u svakom narodu desava da promjenu religiju ,ako srbin to uradi ,dal je onda jos  srbin

Па биолошки јесу Срби, али нису по души. Односно ево питај муслимане и католике на ово форуму (Бошњаке и Хрвате) дал су Срби муслимани односно Срби католици или не?Питај па ћеш видети. А мислим да треба поштовати њихову одлуку, зато и кажем да су Срби само они  који су Православци.

Најбољи пример је БИХ: 3 народа гдје је разлика само у вери, јер по крви сви смо једно.  Мислим не можемо наш национални идентитет поредити са Немцима (крвни идентитет) или са Французима (државни идентитет, дакле свако ко живи у тој земљи он је француз). Наш идентитет је Православље пре свега, али наравно не смемо ни заборавити ни на словенску крв која тече кроз наше вене.

Владика Николај је једном приликом овако рекао: Ми смо по имену Срби, по презимену Словени, по крви Аријевци, а по души Хришћани.

Мислим веома добра дефиниција шта је Србин.

Подели на овим сајтовима

Семберац имам једну исправку...

Нису сви Срби расно исти....

Ја сам нпр.. I2а халпо група..која је аутохтона Европска-Динарска раса(иначе прије најезде су насељавали централну европу сву..данас је има само у остатцима по европи) ...док су Словени..R1a дошли са Карпата и чине већину у Србском етносу...

Distribution of haplogroup I2a in Europe

Постављена слика

Distribution of haplogroup R1a in Eurasia

Постављена слика

Heghlu'meH QaQ jajvam

Подели на овим сајтовима

Нове информације објављене пре пар дана...

New data from Montenegro and Serbia

For those interested some data from this study is available in supporting information:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.21235/suppinfo

Heghlu'meH QaQ jajvam

Подели на овим сајтовима

Нове информације објављене пре пар дана...

New data from Montenegro and Serbia

For those interested some data from this study is available in supporting information:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.21235/suppinfo

sta ima tu na linku
Подели на овим сајтовима

Семберац имам једну исправку...

Нису сви Срби расно исти....

Ја сам нпр.. I2а халпо група..која је аутохтона Европска-Динарска раса(иначе прије најезде су насељавали централну европу сву..данас је има само у остатцима по европи) ...док су Словени..R1a дошли са Карпата и чине већину у Србском етносу...

Distribution of haplogroup I2a in Europe

Постављена слика

Distribution of haplogroup R1a in Eurasia

da nisu svi srbi istog porijekla mislis tako leo

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Гости

Како могу житељи Царства да по националности буду "житељи"? Тамо нема "ни јелина, ни јудејца, обрезања и необрезања, варварина и скита, него је све у свима Христос" (Кол. 3,11)

Иначе, анти-национализам никако не значи анти-родољубље. Религиозно обојени национализам је заиста јерес која сакати црвену свест.

Посланица Диогнету (2.век) :

"Хришћанима је свака туђина као отаџбина и свака отаџбина као туђина"

Подели на овим сајтовима

• Гости

И мени као вернику се више допада појам родољуб него ли националиста.

Подели на овим сајтовима

Посланица Диогнету (2.век) :

"Хришћанима је свака туђина као отаџбина и свака отаџбина као туђина"

Покушаћу правилно да протумачим ово, ако погрешим, исправи ме оче Агапије:

Хришћанину је свака туђина отаџбина- то значи да је цео свет наш, да је свукуда Бог присутан. Тако и да смо и на северном полу ми осетимо тамо присуство Бога, дакле осећамо да је Бог свукуда уз нас без обзира гдје се налазили.

И свака отаџбина као туђина- то значи без обзира гдје се налазили, увек смо у мањини, увек је свет против нас. Али Христос нам је такође поручио да се не бојимо јер он победи свет.

Ако сам погрешно протумачио, нека ме оци на овом форуму исправе.

Подели на овим сајтовима

И мени као вернику се више допада појам родољуб него ли националиста.

Мада то је синоним. Да дефинишем појам светосавски национализам: То је спој православног Богољубља и србског Родољубља. То је најкраћа и најбоља дефиниција.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...