Jump to content

Православац или Србин

Оцени ову тему

Православац или Србин  

61 члановâ је гласало

1. 1. Шта сам?

• Православац
      10
    • Православац и Србин
      38
    • Србин и Православац
      7
    • Србин
      2
    • Ја нисам одавде
      1
    • Нешто друго
      3

Препоручена порука

Па интересантно је то што се углавном и не изјашњавају као Срби. Живим у Поморављу и овде нема пуно "шареног" становништва. Е сад, имам комшије који су католиц. Али не кажу да су Срби католичке вере већ-Горанци. Они, искрено, максимално цене православне празнике да то иде дотле да неће ни дрва да цепају кад је рецимо Мала Госпојина или данас Крстовдан. За сваку похвалу.

Онда рецимо, моиј супер друг из основне школе, који је и рођен у мом граду и његови родитељи су `50.-их такође рођени у мом граду. Можда и бабе и деде. Они су такође католици, али се увек изјашњавају да су Хрвати. Не само баба и деда, већ и тај мој школски друг. Никад није рекао да је Србин католичке вере (иако му је мама 100% Српкиња, православне вере). Још у 1. основне се изјашњавао као Хрват.

Тако да ја, заиста никада нисам чула реченицу:"Ја сам Србин муслиманске вероисповести или Србин католичке или Србин хебрејске вере". Вероватно то постоји, али ја то нисам чула. Чак ни док сам 7 година живела у Зрењанину, где је мултинационална средина и некако је чешће дружење и сретање са људима других нација и религија но у мом родном Поморављу.

зато и разликујемо Србин од Србијанца и још тако неке одреднице типа Личанин, Црногорац и још гомилу.

зато се данас грађанска припадност разликује од националне, а поготово верске.

Србин и Србијанац су исте вере. Али становници Србије који нису православне вер се, углавном, не изјашњавају као Срби. Што њима, апсолутно никако, не умањује било каква права-људска, законска....ништа. И нису мање становници Србије но што смо рецимо ти и ја.

У Америци се, рецимо, сви изјашњавају као Американци. Или они врше репресију, или ти људи јако воле своју земљу за разлику од страховитог броја становника Србије (невезеано за веру) који би да "запале" одавде чим пре и не пропуштају прилику да"пљују" по свом. То сад и није више тема нашег разговора

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

СРБСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ

То је рам у коме је икона Христова.

То је дом у коме је Христос домаћин.

То је брак у коме је Христос благословитељ.

То је село и град у коме је Христос начелник.

То је држава у којој је Христос цар.

То је уметност у којој је Христос чаробност.

То је школа у којој је Христос учитељ.

То је Црква у којој је Христос првосвештеник.

То је борба у којој је Христос војсковођа.

То је страдање у коме је Христос главни страдалник.

То је мрак, у коме је Христос једина свећа.

То је устанак против неправде са барјаком Христовим.

То је победа са певањем : Христос воскресе.

То је весеље где анђели Христови са људима играју.

То је ткиво историје србског народа коме је основа Христос, апотека свеци, светитељке, јунаци и мученици Христови.

То је молитва до последње сузе и последње капи зноја.

То је срећа у самоћи, срећа у браку, срећа у друштву,

срећа у побратимству, срећа у колиби и на престолу.

Ето због чега је речено да је тешко бити Србин.

А то је речено комшијама србским и издајницима србским,

Којима је национализам рам у који они стављају другу слику,

Коју им противници Христови гурну у руке.

Свети Николај Жички

Подели на овим сајтовима

Па интересантно је то што се углавном и не изјашњавају као Срби. Живим у Поморављу и овде нема пуно "шареног" становништва. Е сад, имам комшије који су католиц. Али не кажу да су Срби католичке вере већ-Горанци. Они, искрено, максимално цене православне празнике да то иде дотле да неће ни дрва да цепају кад је рецимо Мала Госпојина или данас Крстовдан. За сваку похвалу.

Онда рецимо, моиј супер друг из основне школе, који је и рођен у мом граду и његови родитељи су `50.-их такође рођени у мом граду. Можда и бабе и деде. Они су такође католици, али се увек изјашњавају да су Хрвати. Не само баба и деда, већ и тај мој школски друг. Никад није рекао да је Србин католичке вере (иако му је мама 100% Српкиња, православне вере). Још у 1. основне се изјашњавао као Хрват.

Тако да ја, заиста никада нисам чула реченицу:"Ја сам Србин муслиманске вероисповести или Србин католичке или Србин хебрејске вере". Вероватно то постоји, али ја то нисам чула. Чак ни док сам 7 година живела у Зрењанину, где је мултинационална средина и некако је чешће дружење и сретање са људима других нација и религија но у мом родном Поморављу.

зато и разликујемо Србин од Србијанца и још тако неке одреднице типа Личанин, Црногорац и још гомилу.

зато се данас грађанска припадност разликује од националне, а поготово верске.

Србин и Србијанац су исте вере. Али становници Србије који нису православне вер се, углавном, не изјашњавају као Срби. Што њима, апсолутно никако, не умањује било каква права-људска, законска....ништа. И нису мање становници Србије но што смо рецимо ти и ја.

У Америци се, рецимо, сви изјашњавају као Американци. Или они врше репресију, или ти људи јако воле своју земљу за разлику од страховитог броја становника Србије (невезеано за веру) који би да "запале" одавде чим пре и не пропуштају прилику да"пљују" по свом. То сад и није више тема нашег разговора

управо сама себи ускачеш у уста.

с једне стране кажеш да је грађанство и нација исто, а онд помињеш Амере који су свесни да су мешавина и да је то грађанска одредница а не национална. једино ако се нису одрекли своје оригиналне (као што нису јер имаш Хиспане, ЛАтине, Ирце, Италијане, Немце, Холанђане, итд) а сви се декларишу као Амер.

ајде овако једном негативним примером: људи који су разапели Господа су били Јевреји по нацији, Римљани по грађанству а антихристи по убеђењу.

јел сад схваташ колико човек може одредница да има по нацији, вери и рођењу?

сем тога што сви крштени имају два имена, која се обично и разликују - лично (национално) и крштено :)

Подели на овим сајтовима

СРБСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ

Свети Николај Жички

не знам да ли си приметио да свети владика запоставља и једва помиње нацију науштрб вере, а исту ту нацију гура пред Христа обожујући га Животом вечним а не националном припадношћу?
Подели на овим сајтовима

шта ћемо са Србима који су били католици пре светог Саве, који су и остали католици?

сам свети Сава је био католик пре Православља?

Зар није Стефан Немања (свети Симеон) крштен прво по римокатоличком обреду, а после по православном?

Подели на овим сајтовима

Зар није Стефан Немања (свети Симеон) крштен прво по римокатоличком обреду, а после по православном?

Тачно тако...

Само изгледа да меда и суза..нису пратили историју!

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

СРБСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ

Свети Николај Жички

не знам да ли си приметио да свети владика запоставља и једва помиње нацију науштрб вере, а исту ту нацију гура пред Христа обожујући га Животом вечним а не националном припадношћу?

Јесам, приметио сам. Ово сам нашао на нашој групи на фејсу. isus-sinai

Да ли је већи Србин онај који је родом Србин и оде да живи у иностранство (или није патриота), или странац који заволи Србију и настани се у њој?

Подели на овим сајтовима

управо сама себи ускачеш у уста.

с једне стране кажеш да је грађанство и нација исто, а онд помињеш Амере који су свесни да су мешавина и да је то грађанска одредница а не национална. једино ако се нису одрекли своје оригиналне (као што нису јер имаш Хиспане, ЛАтине, Ирце, Италијане, Немце, Холанђане, итд) а сви се декларишу као Амер.

ајде овако једном негативним примером: људи који су разапели Господа су били Јевреји по нацији, Римљани по грађанству а антихристи по убеђењу.

јел сад схваташ колико човек може одредница да има по нацији, вери и рођењу?

сем тога што сви крштени имају два имена, која се обично и разликују - лично (национално) и крштено :drugarstvo:

Е јесте некад овај нет мало "глуп" за комуникацију  isus-sinai Знам ја шта ти кажеш и разумем те потпуно. Можда је мој проблем што се не изразим довољно јасно па делује "устаускакчкивачки" (Милка Цанић сад пада у несвест). Правим разлику између нације и грађанства, итекако. Ипак, оно што сам написала још у првом посту на овој теми, стварно је тако. Сад се ту поставља питање, зашто се ти људи не осећају Србима?

Медо, терамо већ мак на конац, ја то баш баш не волим. Посебно ако  се нађем у теми где нисам баш 100% на својој територији. овде би више тербао неки социолог да се укључи, ја сам ти ту више лаик који уме да се одржава на површини теме али далеко да плива делфин  8086.gif

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Јесам, приметио сам. Ово сам нашао на нашој групи на фејсу. :drugarstvo:

Да ли је већи Србин онај који је родом Србин и оде да живи у иностранство (или није патриота), или странац који заволи Србију и настани се у њој?

Тачно тако...то је оно о чему причам...

Имамо пример Немачке породице Керн(мислим) у Чачку...

Који су направили пивару..пар зграда...музеј итд...донели културу у Чачак..

Прихватили Правиославље и помагали Србији...

И они су Срби...већи од неких на овом форуму...

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

Србска држава и нација су изашле из олтара Православне Цркве...и Србин није расна одлика...него духовна као Ромејац...

Тако да Србин може бити само Православни Хришћанин који се осећа тако....

Како неко који се одрекао Св.Краљева Србских који су од апостола примили Хришћанство а од Ромеје државност и државотворни дух...може бити Србин...

Како неко који се одриче Св.Краљева који су живот дали за Христа и очување Хришћанског духа код Срба може бити Србин...

Никако..

Пример мухамеданаца , латина у далмацији и либерала...који се одричу Србства за рачун ЕУ и НАТО сатанске власти...

које брдо глупости на једном месту.

шта то значи, да остали грађани Србије су мање Срби зато што нису Православни?

ма најбоље  isus-sinai

:drugarstvo:

Благо теби..и нама са таквим Србима..

Аргументи су ти феноменални...

Какви бре грађани Србије...о чему ти...

Србија је држава Срба..а не грађана...

Нису је грађани стварали и гинули за њу...но Срби...!

како да не, само у твојим ружичастим утопијским сновима.

хоћеш да кажеш да треба да сад лепо експортујемо све остале који нису Срби и направим ''чисту'' националну државу?

шта је следеће - стерилизације, концентрациони логори?

ајде важи  8086.gif

Подели на овим сајтовима

СРБСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ

Свети Николај Жички

Јесам, приметио сам. Ово сам нашао на нашој групи на фејсу. isus-sinai

за мој појам: онај који живи овде, осећа се као Србин а покупи и менталитет и језик успут, као и да своју децу подиже тако. укратко - дели судбину матице и дише са њом.

а не са периферије да добацује, а да приде ни језик не зна како треба.

моје искуство и мишљење је да се само ретки успеју одбранити потпуној (менталној, језичкој, културолошкој) страној асимилацији, а ако се не одбране а их гледам као припаднике неке друге нације.

Подели на овим сајтовима

Штета што маса тема добије ту конотацију. Па ако ћемо поштено, мени су већи Срби Грци са Крфа који су примили целу нашу владу тамо за време  Првог светског рата и обезбедили комплетне зграде и болнице и зграду Владе и све. И дан данас они чувају острво Видо као да је њихова светиња.

Много бре лако падамо у ватру и сколни смо којекаквим идеологијама

П.С. Мислила сам на размену ставова између Меде и Леа и на искључивост типа-само ми Срби смо градили Србију.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Ипак, оно што сам написала још у првом посту на овој теми, стварно је тако. Сад се ту поставља питање, зашто се ти људи не осећају Србима?

једноставно, испада да се никад нису осећали добродошли, или никад нису хтели да се асимилирају на неки начин. 8086.gif

остали су странци, таквима их и треба третирати што се мене тиче.

Медо, поправи молим те мој пост изнад...нешто сам скарабуџила погрешно са овим цитирањем, па ни на шта не личи  isus-sinai

сређет  :drugarstvo:
Подели на овим сајтовима

Штета што маса тема добије ту конотацију. Па ако ћемо поштено, мени су већи Срби Грци са Крфа који су примили целу нашу владу тамо за време  Првог светског рата и обезбедили комплетне зграде и болнице и зграду Владе и све. И дан данас они чувају острво Видо као да је њихова светиња.

Много бре лако падамо у ватру и сколни смо којекаквим идеологијама

П.С. Мислила сам на размену ставова између Меде и Леа и на искључивост типа-само ми Срби смо градили Србију.

то су за мене човечни људи (МИИИИИИИИИИИЛ-КА ЦА-НИЋ!), не толико Срби.

истина је и да свака реч која именује нацију уствари значи ''човек'', као и Ром у преводу, као и сваки други назив.

него, баш нисам у фазону ватрице, нешто ми баш лагано и радосно пало причешће  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...