Bokisha Написано Јануар 20, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 Prevariti se u jednoj velikoj nadi nije sramota. Sama činjenica da je takva nada mogla da postoji vredi toliko da nije suviše skupo plaćena jednim razočarenjem, pa ma kako teško ono bilo.Andrić A ja se nadam da nas Gospod neće razdvojiti....da neće biti razvoda,pa se brinem da nisam u prelesti. Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 "Koja li je, Bože, pustoš u duši onog što se davno rastao s nadom..." A. Sidran "Često nas nada, velika k'o more, Potpuno izda, dok nam uspjeh dođe Gdje mu se nije nadalo nimalo, I gdje se već u očaj bilo palo." Shakespeare ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 Nadati se u Boga znaci poveriti Mu svoj zivot, svojusudbinu, svu svoju buducnost i sa uverenoscu cekati ispunjenje Njegovihobecanja. Nada proizilazi iz vere, kao biljka iz semena, kao potok izizvora. Mi verujemo da je Gospod dobar i milosrdan, da nas ljubi kaoOtac: prema tome, On nam zeli svako dobro i istinsku srecu. On jepremudar i sveznajuci: zato On bolje od nas samih zna sta je za naspotrebno i korisno. On je svemoguc: dakle, On uvek moze da nam darujeono sto zazeli, da ispuni ono sto je obecao. On je svet i pravedan: izato su sve reci Njegove istina, obecanja Njegova su cvrsta. Najvecidokaz ljubavi Boga prema coveku vidimo u tome sto On radi nas nijepostedeo Sina Svoga jedinorodnog, nego Ga je predao na stradanja i smrt.Ukrepivsi dusu svoju mislju o bezgranicnoj dobroti, premudrosti,svemoci i svetosti Tvorca i Promislitelja naseg, mozemo ziveti svojzemaljski zivot – bez straha i nemira, kao dete u majcinom narucju, kaoladja sa pouzdanim sidrom. I zato, blazen je covjek koji se uzda uGospoda i kome je Gospod uzdanica (Jer. 17, 7; Up. Ps. 2, 12 i Pric. 16,20). Gospod je Pomocnik moj i Zastupnik moj. (Ps. 17, 3) Necu seuplasiti od mnostva naroda (Ps. 3, 7)… Ali i pored nade ne smemo bitibezbrizni i dokoni. Hriscanska nada je, u svojoj sustini, ziva, delatna ineprestana teznja ka najvisem Dobru i Izvoru svih dobara – Bogu,nezasita zelja da Mu se priblizimo i dobijemo od Njega i u Njemu CarstvoNebesko, pripremljeno pre postanja sveta. Kao sto cezne jelen zaizvorima voda, tako cezne dusa moja Tebi, Boze. Zedna je dusa moja zaBogom Zivim; kad cu doci i javiti se licu Bozijem? (Ps. 41, 2–3) J.Kronštatski ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 30, 2013 НАДА УВЕК ПОСТОЈИ Свакоме кога тишти осећање безнадежности и немогућности да достигне светост,поручујемо следеће: ако достигне бестрашће, видеће Христа, не само у будућем веку, већовде и сада са силом и славом великом (Мт. 24, 30). Иако његова душа, као код Саре, већдуго не доноси никаква плода, још увек, насупрот сваком очекивању, он може донетисвети плод, те, попут ње, може рећи: Бог ми учини смијех (Пост. 21, 6). То значи да ми јеБог, после многих година жалости и страдања, подарио велику радост, показао Својублагу љубав, која ће се обновити као у орла младост твоја (Пс. 102, 5). Најпре остарих угресима и срамним страстима, али се сада поново родих у свежој и крепкој младости.Телесне жеље и греси ме огрубеше и отежаше, али сам сада омекшао. Бог, по милостиСвојој, исцели мој ум, те повративши природну једноставност, сада јасно могу посматратиовоземаљске ствари. Моје тело, попут тела Немана сиријског, постаде попут детета, јер сеопрах у Јордану духовног знања (2. Цар 5, 14). Сада сам се, благодаћу Божијом, сабрао иослободио змијиног лукавства и разноврсних злих помисли, које стекох на неприроданначин. свети Јован Карпатски ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2013 383. Хришћанска нада је успокојење срца у Богу са увереношћу да се Он непрестано стара о нашем спасењу и да ће нам даровати обећано блаженство. 384. Наша нада, или темељ наше наде, јесте Сам Исус Господ Христос (1. Тим. 1,1). Сасвим се надајте благодати која ће вам се донети откривењем Исуса Христа (1. Пет. 1,13). 385. Средства за задобијање спасоносне наде јесу молитва, истинско учење о блаженству и стварно придржавање тога учења. СВЕТИ ФИЛАРЕТ МОСКОВСКИ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 НАДА И КРОТОСТ Истински хришћанин је саздан од вере и љубави према Христу. Греси нас ни најмање не спречавају да будемо хришћани, што и Сам Спаситељ каже. Он је, из великог човекољубља Свога, рекао да Он није дошао да зове праведнике, већ грешнике на покајање, јер је већа радост на небу због једног грешника који се каје, него због осталих деведесет и девет праведника. Расуђујући на овај начин, хришћанин би требало да се нада,да се радује и не прихвата погубно очајање. Овде је потребан штит вере.За онога ко љуби Бога, грех није ништа друго до непријатељска стрела, испаљена удуховној борби. Истински хришћанин је ратник који се, на путу ка својој небеској домовини, бори против невидљивог непријатеља. Према речима Апостола, наша борба није против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју (Еф. 6, 12).Пропадљиве световне жеље нас одвајају од наше домовине. Навика и склоност према њима као да облачи душу у ружне хаљине. То апостоли називају спољашњим човеком.Путујући кроз овај живот и тражећи помоћ од Бога, треба да са себе свучемо те ружне хаљине и обучемо се у љубав будућег века и тиме спознамо колико смо близу или далеко од наше небеске домовине. Међутим, немогуће је то брзо учинити. Тада човек треба даследи пример болесних, који, желећи исцељење, непрекидно трагају за одговарајућим лековима. свети Герман Аљаски (+ 1836) ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 НЕ ГУБИ НАДУ Страшније је изгубити наду него грешити. На пример, апостол Јуда издајник је био дефетиста. Будући неискусан у духовној борби, жестоки напад непријатеља га је довео до очајања и он се обесио. С друге стране, апостол Петар је био права стена. Иако је доживео ужасан пад, и био неискусан у духовној борби, очајање га није сломило, већ је настављајући даље, из жалосног и скрушеног срца, пролио горке сузе. Чим је наш непријатељ то видео, очи као да су му се опалиле ужареним пламеном, те је утекао урлајући и ридајући. свети Јован Карпатски ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Кад силни валови на узбурканом мору узвитлају лађом, морнари упиру погледсвој ка небу. Поглед их тај кријепи и улијева им снаге одозго, која ихчува од очајања; он им даје надчовјечанску снагу, да вјерују у спас својусред силне моћи стихијине. Кад се тијело у болести већ распада,управља болесник поглед свој на иконицу распетога Искупитеља, а у оку муодбљесне зрачак снаге нове, снаге божанске, која надомјешта разоренесиле његове. Када човјек схвати да му од људи нема спаса ни помоћи; даје преварен и напуштен од свих земаљских варљивих надања, остаје му јошпосљедња помисао – Бог.Нада у Бога доноси човјеку снагу у немоћи,мелем у болести, помоћ у тјескоби ... Божија сила заправо за људе тектамо почиње, гдје се њихова свршава, тамо, гдје је њи-хова немоћочигледна. Сила се Божија у немоћи нашој сасвим показује. (2. Кор. 12, 9). свештеник Милорад В ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2013 И сав се наш живот, побожни хришћани, темељи на вјери и нади. Без тедвије снаге није човјек ништа. Кад не би вјеровао у дјело које започиње ине би се надао, да ће му рад успјехом бити награђен, не би дјела низапочињао. Тамо је прави јад, гдје нема више наде, гдје је очајзавладао; тамо је пропаст присутна гдје помисао на Бога више неодушевљава. Који каже: за ме више излаза ни помоћи нема ни откуда, тајје заиста пропао. Али који слабу мишицу своју диже још у нади, да нијеод Бога остављен, том ће се мишице укријепити. Моћан је Бог да подигнеонога, који Њему руке пружа (Тим. 14, 4).Цијели свијет храни нада,а хришћанина храни и одржава нада – хришћанска. Као што се вјера нашаодликује чистоћом и божанственошћу испред других вјера, тако је и нашанада, хришћанска, чистија, просвећенија, јача од сваке друге наде, којојкоријен није Христос Спаситељ. Невјерника држи нада донекле, оноликосамо, колико је ум његов спреман прихватити, да би неким случајем могаобити избављен. Он не рачуна на Оца небеског, Који дјеци Својој шаљељубав Своју и с љубављу помоћ и снагу. Он не може рачунати на помоћХриста Спаситеља, јер га не вјерује, јер је од њега и не тражи.Невјерник вјерује у природне силе, случај ... али то је и крај његовојнади – оној поузданој. Но, погледајмо како је код нас хришћана! Је лиузалудна вјера наша, је ли наша нада празна? Ако не вјерујемо, даХристос устаде из мртвих, узалуд је сва друга вјера наша (I. Кор. 15, 14и 17). Али ми вјерујемо, да је Христос васкрсао, па подносимо муке иневоље сваки час (1. Кор. 15, 30) у тврдој нади, да Христос није узалудстрадао и васкрсао, већ нас ради и ради нашег спасења. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Само је хришћанска нада силна, јер она води човјека управо Богу. Свака друганада је празна, слаба, краткотрајна, без чврсте подлоге. Самохришћанска нада говори човјеку : имаш Оца на небесима, који те види и усрећи и у несрећи, Који ће ти срећу утврдити, а несрећу срећомзамијенити. Нехришћанска нада или је непостојана, или погрешна, илинеумјесна: непостојана, јер нема вјере божанске, да залије корјење њено;погрешна, - јер се нехришћанин не узда у Бога, већ у себе ил' у другељуде; - неумјесна, - јер се нада оном што пред Богом није право. Чувајмосе, побожни хришћани, да нам нада не буде нехришћанска! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Треба имати на уму да је Нада светлост а да је Жеља њој супротна тама. Пошто светлост не можемо видети него преко таме расуђујем о њој, То се преко жеље може спознати каква је нада као супротност жељи. Жеља је увек ограничена временски и ако се не испуни у догледно време изазива разочарање. док нада никад није ограничена, оно чему се надамо можемо вечно да очекујемо и никад се е разочаравамо. Жеља тражи да нешто ичиномо да би смо помогли њено остварење, тера нас на акцију. Док нада нема потребу да се залаже за објекат свога надања већ препушта Богу бригу о томе, па кад Бог буде хтео биће а и ако не буде хтео нема везе, њој не смета да се нада. Нема разочарења. Неиспуњена жеља рађа тугу, бес јад. Нади су страна таква осећања. Ако је неко гледао филм Тајна може видети да се ту врши једна фина манипулација. наиме техника се састоји у томе да се жеље преведу у наду, И такве жеље после имају велику шансу да се испуне. Имамо случајеве да се некима све њихове жеље испуњавају. Али ту је нешто сасвим друго у питању. Ти људи нису ни свесни да они заправо не желе већ да се надају и да им се зато све испуњава. Људи не праве разлику између жеље и наде па кад се надају кажу ја сам пожелео. Истина је да кад желимо ми производимо лоша осећања и на тај начин ометамо испуњење жеље(лоша осећања као страх од неиспуњења).Док нада никад не производи лоша осећања па врло лако долази до испуњења. Ето мало у кратким цртама. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Наша нада треба прије свега да буде плод вјере наше. Тек ако искреновјерујемо, можемо се искрено и надати. Хришћанска нада јесте врставјере, један облик њезин, јер ако ја вјерујем, да има Бога милостивог,свемогућег; ако вјерујем, да је хришћанство од Бога, онда ћу вјеровати ито, да ће тај милостиви и свемогући Бог, Који је и Сина Свога дао, дани један, који вјерује у Њега не погине, већ да има живот вјечни (Јов.3, 16) и мене збринути, да ће и мене примити у царство своје, аотклонити од мене све, о што бих се могао спотаћи. А ову последњу вјерузовемо надом. Тек дакле ако право вјерујемо, можемо се право и надати.Тек онда може бити наша нада стална, чврста, да је не поколебају нитренутне ни трајне невоље.Само се таква, хришћанска нада увијек обраћаисточнику и задњем циљу свом – Богу. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Наша нада треба да је разумна, да се надамо и очекујемо само оно, што јемило Богу, а да не тражимо од Њега, као што чине грјешници, да нампомаже у безакоњу. Бог се гријеха гади, па му није мила ни наданеразумна. Људи се често моле Богу, а Бог им молитве не услишава и неиспуњава им њихову наду, јер зло траже од Бога, да се у сластима својимистроше (Јак. 4, 3). Таква нада јесте грјешна, нехрићанска. Прва бригачовјеку треба да је спасење његово по Господњој ријечи: Тражите најпријецарства Божијег и правде његове, па ће вам се и све друго дати! (Мат.6, 33). Тек кад смо се побринули за душевне потребе, кад смо се помолилиБогу, да очисти срца наша од зле савјести (Јевр. 10, 22), тада Му сепомолимо и за хљеб наш свакидашњи и остале потребе, па ће нам се све тодати. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Неразумна је и она нада, која Бога искушава. Кад човјек срља у опасност, а мисли,да ће га Бог и у лудости његовој штитити, он том својом прекомјерном илудом надом још вријеђа Бога. Лудо би било скакати у ватру, да видимо,хоће ли нас Бог из ње избавити. Господ је рекао сатани у пустињи, кушачусвом: У писму стоји написано: немој кушати Господа Бога свога! (Мат. 4,7). Ми треба својим трудом да заслужимо Божију помоћ, а не да говоримосамо: Бог ће мени већ помоћи, - јер Бог помаже само оном, који и самсеби помаже (нар. послов.). Они који кушају Бога, они се више уздају усебе или само у себе, а мало или никако у Бога. То је гријех.Човјек треба да је тако оснажен, да се нешто може и у себе поуздати.Није добро да се човјек ослони само на друге тј. да све очекује само одБога или од ближњих. Може се човјек у неприлици поуздати и у друге људе.Но, поуздање у себе или у друге људе не смије засјенити нашу наду уБога, јер људи могу само нешто мало помоћи, а Бог је свемогућ. Светописмо поручује: - Не уздајте се у кнезове, у синове људске, у којих немапомоћи! (Пс. 145, 3). У Бога треба сву наду положити, па ако је та надаправа, хришћанска, Бог ће у немоћи притећи и помоћи. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Nada je kao Sunce. Kao vatra. Uništava mrak. Podgreva i ozaruje. Nadajte se, jer kao što virusi ne prežive u ključaloj vodi koja stoji iznad vatre, tako će i ono loše nestati jer je oterano istinskom nadom. -Slaviša Pavlović- ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука