Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323208648' post='538980]

да, постоје пречасни примери и Равноапостолне Нине, просветитељке Грузије и Равноапостолне Првомученице Текле ...

али не причамо о части, већ о служби :)

Pa naučiteljsku čast su i dobile na osnovu te takve njihove učiteljske službe u Crkvi kojom su se o to zaslužile, nije to nikakva prazna čast i počast zbog časti, pompe i te neke parade, kako to ne shvataš? To im se baš i udjeljuje radi te službe koju su u Crkvi imale i daje im se baš taj takav titul, a ne nekakav drugi: isposnica, pokornica, pokajnica ili ne znam šta, radi čega drugog inače? Na lijepe oči? Zbog lijepih očiju - što se kaže?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa naučiteljsku čast su i dobile na osnovu te takve njihove učiteljske službe u Crkvi kojom su se o to zaslužile, nije to nikakva prazna čast i počast zbog časti, pompe i te neke parade, kako to ne shvataš? To im se baš i udjeljuje radi te službe koju su imali i daje im se takav titul, radi čega drugog inače? Na lijepe oči? Zbog lijepih očiju - što se kaže?

схватио си ме погрешно а није ми била намера да понизим, ми мало другачије схватамо част поготово кад узмемо пример и Пресвете Богородице у обзир.

иако свете и Равноапостолне, оне и даље нису рукоположене и служиле на тај начин, већ су другачије приводиле Христу, ништа мање заслужне :)

Подели на овим сајтовима

Nije neophodno i nužno potrebno da žena bude rukopolagana kako bi bila duhovnikom i na tom po pravima u Crkvi se izravnala muškarcimo, isto tako s druge strane važi i obrnuto, nije neophodno ni nužno potrebno da bude sveštenikom kako bi mogla biti naučiteljicom, savjetnicom i uzorom hriščanske mudrosti, kreposti i blagočestvija u Crkvi, dakle spiritualom, duhovnikom. Kad se to shvati onda možemo shvatiti zašto ustvari baš ni nije potrebno od žena pravit sveštenike i rukopolagat jer ustvari one su već sada u svemu jednake muškarcima osim u tom što nije bila izričita Isusova volja da obavljaju kao apostoli, muškarci pa da budu jednake muškarcima i u tome, dakle baš u svemu bez izuzetka, i tom rukopolaganju za sveštenike i episkope, znači. Da je to takva volja Njegova bila on bi nam o tom nedvosmisleno dao to na znanje a o tom bi sigurno nešto već znali i sami apostoli i jevanđelisti da je takva ta njegova želja i volja bila. I obezbijedili bi da se rukopolažu i žene da je to bilo tako, al nije. Ali duhovnicima, dakle duhovnim savjetnicama i naučiteljicama u duhovnim stvarima, savjetnice u dilemama, vaspitačice, vjeroučiteljice - to mogu biti uvijek. Prvom takvom je i sama presveta Bogorodica.

Подели на овим сајтовима

U ovom trenutku zaista ne mogu da nađem nešto kontra. Ako monahinja može da vas ispovedi, pričesti i razgovara sa vama, onda da. (moram da kažem da je moj duhovnik muškarac, Vi ste, Milane, upoznati sa tim na jednoj drugoj temi. I možda me je malo sramota, ali ja ne znam može li monahinja da ispoveda i pričešćuje, volela bih da mi to kažete. Jednostavno nisam u prilici to da proverim ) )

немој молим те да ми персираш, вероватно сам и млађи од тебе а ни Богу не персирамо :)

не може ни једну свештену радњу монахиња да обавља.

при том мислим на свете тајне покајања/исповести, свештенослужења (службе Божје подразумевају молитве везане за олтар и ван њега - олтарске: проскомидију, јутрење, Литургију, бденије и вечерње и ван олтара, мада је то дискутабилно јер неке од ових су везане за олтар иако се не морају тако служити: крштење, јелеосвећење, миропомазање, брак) и свету тајну причести, које си конкретно идентификовала као везане за исповедништво/духовништво. то не значи да жена или монахиња нема приступа у олтар, већ да не може служити јер није рукоположена такозваним апостолским прејемством (првих 70 Апостола су били мушкарци, иако су и неке жене светитељке добиле титулу Равноапостолне). жене се не рукополажју јер се Стари Завет наставља у Нови и не негира већ само освећује. како је у Старом Завету свештена служба резервисана за мушкарце (не због пола, већ због првенства стварања, одговорности пред Богом за укућане и самог отелотворења Христовог као мушкарца), мада ђакониса може саслуживати на Литургији уколико је присутна као учесник, па жена не може бити рукоположена за свештеника.

и желим да подвучем да није у питању полност или нека наводна већа грешност Еве или тако неке идеје, већ се ради о установљеној служби и послушању Богу и поретку који је поставио.

oно што може монахиња, то је да да савет и према полности и невезано од ње. свакако да може да да своје мишљење о следећем, исправно или не, али не може давати или ускратити благослов за приступ светом причешћу и задавати или разрешавати послушнику пост и молитве.

најкраће речено, савет - да, послушање - не.

да ме неко погрешно не схвати, сходно томе може се одвојити исповедништво од духовништва, али се мора разликовати једно од другог.

Подели на овим сајтовима

Nije neophodno i nužno potrebno da žena bude rukopolagana kako bi bila duhovnikom i na tom po pravima u Crkvi se izravnala muškarcimo, isto tako s druge strane važi i obrnuto, nije neophodno ni nužno potrebno da bude sveštenikom kako bi mogla biti naučiteljicom, savjetnicom i uzorom hriščanske mudrosti u Crkvi, dakle spiritualom, duhovnikom. Kad se to shvatio onda možemo shvatiti zašto ustvari baš nije potrebno od žena pravit sveštenike i rukopolagat jer ustvari one su već sada u svemu jednake muškarcima osim u tom što nije bila izričita Isusova volja da obavljaju kao apostoli, muškarci pa da budu jednake muškarcima i u tome, dakle baš u svemu bez izuzetka, i tom rukopolaganju za sveštenike i episkope, znači. Da je to takva volja Njegova bila on bi nam o tom nedvosmisleno dao to na znanje a o tom bi sigurno nešto već znali i sami apostoli i jevanđelisti da je takva ta njegova želja i volja bila. I obezbijedili bi da se rukopolažu i žene da je to bilo tako, al nije. Ali duhovnicima, dakle duhovnim savjetnicama i naučiteljicama u duhovnim stvarnostima to mogu biti uvijek. Prvom takvom je i sama presveta Bogorodica.

prst ka gore prst ka gore klapklap amin-nas amin-nas men875847'0789

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323210560' post='539012]

најкраће речено, савет - да, послушање - не.

E sad moze i tema da se zakljuca :D :D :D, dobismo Milanov stav :D. Znala sam da ce biti ovako nesto :D,

Подели на овим сајтовима

да ме неко погрешно не схвати, сходно томе може се одвојити исповедништво од духовништва, али се мора разликовати једно од другог.

Da, jedno s drugim može imati veze ali i ne mora, običajem je da je ispovjednik i duhovnikom tj. duhovnik ispovjednikom, dakle istom jednom osobom a iz toga nužno proizlazi sveštenom osobom jer druga ne može da vas ispovijeda nego samo sveštena osoba. Ali često su situacije kad to nije izvodljivo provesti ili čak možda nije ni preporučljivo što zavisi od uslova i same te osobe, kakve duhovne potrebe ima, kakav život vodi, u svijetu, u braku, u manastiru, na studiju kao student itd. Jedna bakica sigurno ima ponešto različite i drugačije duhovne potrebe od studenta recimo filozofije ili atomske fizike. Ali duhovnik i ispovjednik ne moraju biti ista jedna osoba, to je također tačno. Većinom se mirjanima preporučuje imati ipak sve to "na jednom mjestu" iz raznih razloga, najviše praktičnih pa im je duhovnik i ispovjednik mjesni paroh. Ali postoji vrlo mnogo situacija i slučajeva koje se ne uklapaju, ne mogu se strpati pod ovo jednostavno i jedno pravilo.

Подели на овим сајтовима

постоје обичаји у манастирима, сад можда је дискутабилна исправност, када игуманија одређује када се причестити, као и то да некоме ускрати причешће када то процени, е ако је све ово исправно онда се тема ипак неисцрпљује у ономе савет да, али послушање не. ако ово ограничимо само на манастир онда је то одрживо.

Подели на овим сајтовима

први пут чујем ...

не кажем да је неправилно, само ми је чудно имајући у виду да мушки и женски манастири имају своје исповеднике који им дају послушања те врсте.

негде су то владике а негде свештеномонаси по послушању.

јел то има везе са духовном службом игуманства, настојатеља манастира и присутних у мантији, па онда може само да се односи на монахиње јер није свештенослужећа?

да је свештенослужешћа као игуман, било би сасвим устаљено као норма службе за све присутне, не само оне који су под директном влашћу.

Подели на овим сајтовима

разговарао сам са мати Макаријом која се замонашила у Ормилији, а и у русији сам слушао, да у појединим манастирима игуманије слушају исповести сестара Just_Cuz_19 и да им оне дају смернице шта да ураде, што би моглода се назове руковођењем које опет подразумева поверење и послушање.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...