Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

Znači, da i nije tako lako, kao što izgleda, zar ne? :(
већ је и ово што си написала довољно...веруј ми...:)

само ослушкуј, прати знаке....буди отворена и спремна да сазнаш....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

већ је и ово што си написала довољно...веруј ми... :)

само ослушкуј, прати знаке....буди отворена и спремна да сазнаш....

Hvala na savetu. Moguće da sada i ne primećujem iste, jer nije "utišano" sve u meni. Pa ne "čujem" od halabuke nemira. Moguće. Trudiću se. :) Hvala još jednom.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

@@Srdasce,

Zvucacu pateticno standardno ali, stvari su mnoooogo jednostavnije

u medjuvremenu

HRistos se rodi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Hvala

откључај се..... :)))

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

@@Srdasce,

Zvucacu pateticno standardno ali, stvari su mnoooogo jednostavnije

u medjuvremenu

HRistos se rodi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Nije problem, s patetikom sam na "ti". :))) Kako to misliš, jednostavnije? Meni uopšte ne deluje tako. :(

U međuvremenu, vaistinu se rodi. :)

откључај се..... :)))

Bih ja...ali neće u grudancima, ono šta kuca. :)

Подели на овим сајтовима

Bih ja...ali neće u grudancima, ono šta kuca. :)
а како да стигне до твог срца оно што треба....? :)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Da je to šta treba da stigne, imalo bi već taj neki "ključ", pa samim tim, ja ne bih zidala i dalje ciglice, nego otapala kockice.

zelis da dodjes do informacija o dobrom duhovniku, a ne zelis da primas prijatelje i privatne poruke....:)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ja sam negde procitala o nekoj molitvi za izbor duhovnika...  :.mislise.

I ja imam slican problem kao srdacse. Par puta sam pokusala da popricam sa svestenikom, hvala Bogu ima ih dosta u mojoj parohiji, i uvek ostala bez potrebnog odgovora. Ja nisam od onih koji ce da dosadjuju, pitala jednog, drugog... imam osecaj da zure...

Филип, мамин зврк, рођен је 18.04.2013.

Подели на овим сајтовима

zelis da dodjes do informacija o dobrom duhovniku, a ne zelis da primas prijatelje i privatne poruke.... :)

Da, samim tim, što sam pitanje postavila javno. Jer danas ja imam taj problem, sutra će imati neko peti,  pročeprkaće ,možda neko opet sutra, prekosutra, naksutra, za deset godina, i opet će dobro doći nekome petom, ko sutra bude na mestu mom, tvom, Mikinom, Acinom...a neće znati kao što ne znam ni ja sada, kome trebam da se obratim i s kim da se posavetujem.

Da li to znači, ako sam onemogućila pp i zahteve za prijatelje, da onda javno ne mogu dobiti tu informaciju? :)

Подели на овим сајтовима

Da li to znači, ako sam onemogućila pp i zahteve za prijatelje, da onda javno ne mogu dobiti tu informaciju? :)

naravno da ne....evo ti link za jednu vec postojecu temu koje ce ti sigurno dosta pomoci....:)

https://www.pouke.org/forum/topic/14665-%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%B1%D0%BE%D1%99%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%83-%D1%81%D0%BF%D1%86/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Primetio sam i ne samo ovde da postoje neke devijacije po pitanju jedne vrlo vazne teme a to je duhovno rukovodjenje. Ova tema je vrlo znacajna za one koji tek pocinju da se upoznaju sa svojom verom. Ljudi koji pocinju da se upoznaju sa verom kada dodju u crkvu vide mnogo toga sto je vrlo cudno za njih i spremni su da prihvate sve sto im se podnese samo da bi se sto pre ukljucili i adaptirali u crkvenu sredinu. Tako vrlo brzo dodju i do teme duhovnika. Najcesce sretnu neke vernike koji im to na brzinu objasne i napomenu kako bi trebalo da potraze duhovnika ali ne svog svestenika nego po mogucstvu monaha i najcesce im prenesu svoje odusevljanje nekim. Normalno uzput nauce takvu osobu kako za izbor duhovnika trebaju da prate svoja osecanja. Normalno da posle ovakvog uvoda dolazi do raznih deformacija u zivotu crkve i tako i najcesce nastaju raskoli tipa Artemijevog ili Akakijevog.

Jos je gore to sto da li zbog slave ili materijalnih razloga monasi prihvataju da budu duhovnici  osobama koji dolaze kod njih a najcesce nisu sposobni ni sami sebe da vode ni psihicki ni duhovno. Obicno su oni osobe koje su tako malo asketski nastrojene i to otvoreno prikazuju i uz dozu izvesnog sarma okupe oko sebe grupu svoje dhovne dece. 

Ovo sto sam dosada opisao je najcesca slika kod nas.

Sta fali svemu ovome?

Fali sve i pocetak i kraj i sredina.

Prvo nazalost netreba citati pijetisticku duhovnu literaturu a to je najcesce ruska. Na zalost nasa braca Rusi su duboko usli u tu poboznost duhovnistva ali nazalost na pogresan nacin.

Drugo na cemu treba insistirati je da je najbolji duhovnik lokalni parohijski svestenik i da je on jedini i pravi duhovnik za clanove te parohije bez obzira na to kakav je on kao covek i hriscanin. Monasi su u neka druga vremena i pod nekim drugim okolnostima mogli da budu duhovnici ali danas oni to vise nisu. Zivot u manastiru je suvise udaljen od zivota koji vode obicni ljudi tako da sve i da hoce monasi nemogu da vode obicne ljude koji im dodju po duhovnu pomoc. To moze samo njihov parohijski svestenik i niko drugi. POSLUSNOST JE OSNOVA SVAKOG DUHOVNOG NAPRETKA I AKO MI POSLUSAMO NASEG PAROHIJSKOG SVESTENIKA BOG NAS NECE OSTAVITI CAK I AKO ON POSAVETUJE NESTO LOSE. 

U ceo posao duhovnog rukovodjenja treba uci sa verom u Bog i Bozju providnost i vodjstvo.

Ovaj princip koji sam opisao nemoze da se primeni na monaha jer je Bog u doticnu parohiju poslao tog svestenika za pastira i duhovnog rukovoditelja a ne nekog monaha iz manastira. Bog valjda zna koga salje gde! Opasna je duhovna i crkvena deformacija traziti duhovnika van svog paroha. Paroh je taj koji vodi nase sabranje u lokalnoj crkvi i preko paroha episkop a preko episkopa Bog. 

Znam da ce mi mngi navesti razne primere ali moram vam reci da u razlicitim vremenima postoje razlicite duhovne i crkvene prakse zbog uslova u kojima obitava ta crkvena zajednica. Nemojte ni zaboraviti da ni svetitelji nisu nepogresivi i da su i oni samo ljudi svog vremena. Ja ne pretendujem da me neko proglasi svetiteljem ali znam sta je od Boga postavljena praksa crkve i zato i reagujem na ovakav nacin.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Брате, јеси икад можда имао искуства да парохијски свештеник није заинтересован да исповеда и саслуша људе? Ја јесам. У том случају је сасвим легитимно да се нађе неки други свештеник за исповест и духовно саветовање. Или у некој другој парохији или у манастиру. Они бар имају времена :)

Подели на овим сајтовима

Брате, јеси икад можда имао искуства да парохијски свештеник није заинтересован да исповеда и саслуша људе? Ја јесам. У том случају је сасвим легитимно да се нађе неки други свештеник за исповест и духовно саветовање. Или у некој другој парохији или у манастиру. Они бар имају времена :)

Jesam imao sam iskustva ali opet naglasavam da to nebi trebalo da bude monah! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...