Jump to content

Три идеје по Фјодору Д.

Препоручена порука

Нисам хтео да прича оде у правцу глобализације. Геније ме је одушевио дубином анализе поменутих идеја само што је ту словенску на више различитих места посебно анализирао. Поставио сам ово да неко ко жели прочита или се подсети Фјодоровог тумачења односа католичке идеје и социјализма као и начина постојања протестантизма (и атеизма).

Иначе, културна супериорност, од које владаоци полазе и коју подређени прихватају, јача њихову империјалну моћ. 

У том смислу, у корену глобализације је нечија културна супериорност која је, свакако, заснована на некој или неким идејама. 

Ово остало, словенска идеја, расизам и тако то... од тога нема ништа!

Подели на овим сајтовима

Fjodorova zapažanja su sasvim OK za vreme u kojem je živeo. Ali za 150 godina od kada je tekst napisan dosta toga je se promenilo, i evropske države koje su ovde spomenute (Francuska, Nemačka i Rusija) su daleko od toga da same odlučuju o sudbini čovečanstva.

Еј, само сам мислио на Немачку из прве половине 20. века и на протестанску Америку :)

Подели на овим сајтовима

Геније ме је одушевио дубином анализе поменутих идеја само што је ту словенску на више различитих места посебно анализирао.

Nema na čemu. Uvek :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Није Ф.М. писао то да би глорификовао некакву Словенску расу..или нешто слично... како је овде неспретно интерпретирано на неким местима...

Једно од питања је било и да ли је пророк...

Пророковао је Достјевски доста и јако пуно.. у најбољем значењу саме речи... И није ни мали број оних који су поштоваоци његовог ''пророковања'' нити су то безначајни поштоваоци.. Напротив..

Ево  поменућу само двојицу поштоваоца пророчког дара Ф.М-овог, са наших простора.. Један је Авва Јустин Поповић, а други је његов директни ученик, Владика Атанасије Јевтић ... ајде поменимо и владику данила Крстића ..што да не..

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

По Шпенглеру, следећа култура чије време долази је руска... У Европи је смркнуто одавно, а Русија показује знаке живота. Ипак не слажем се тврдњама да Русија треба да води човечанство, јер је човечанство празна реч, 0... Русија треба да води пре свега себе, а можда покрене и поновно буђење европске културе.

Верницима у глобализацију поручујем да историја није праволинијски прогрес како га они замишљају, већ да је цикличног карактера са успонима и падовима, те да је  глобализација практично мртва идеја чије време већ пролази. Није све што је ,,модерно'' ново. Ми живимо у пост-модерном свету, модерни је мртав већ неко време...

,,Постоји само једна урођена заблуда, а то је заблуда да ми постојимо зато да бисмо били срећни.'' - А. Шопенхауер

Подели на овим сајтовима

Глобализација за мене представља превазилажење друштвених подјела на нације, племена, и језике и с тога потпуни нестанак специфичног менталитета који се формирао током вијекова бивствовања на једном подневљу. Такођер глобалозација је феномен који проистиче из достигнућа савремених технологија, како рачунарских тако и комуникацијских и транспортних, гдје људи различитих нација и језика имају прилику да се зближе превазилазећи лако језичка, и географска ограничења.

Учинило ми се интересантним да овоме твом размишљању..супротставим наредне речи Ф.М.-а из ''Браће Карамазових''... 

Да се изненади човек како ''ти је само одговорио''...  :)

''Уверавају нас, да се свет још и уједињује све више и окупља у братску заједницу тиме што се скраћују растојања, што се кроз ваздух преносе мисли. Авај, не верујте таквом људском уједињењу! Схватајући слободу као умножење и задовољење потреба, људи кваре своју природу, јер стварају у себи мноштво глупих жеља навика и измишљотина. Живе само ради међусобне зависти, ради угађања телу и охолости.''

Можда је и ово дошло с пророчке црте Достојевскаго...   ;)

Подели на овим сајтовима

Учинило ми се интересантним да овоме твом размишљању..супротставим наредне речи Ф.М.-а из ''Браће Карамазових''... 

Да се изненади човек како ''ти је само одговорио''...  :)

''Уверавају нас, да се свет још и уједињује све више и окупља у братску заједницу тиме што се скраћују растојања, што се кроз ваздух преносе мисли. Авај, не верујте таквом људском уједињењу! Схватајући слободу као умножење и задовољење потреба, људи кваре своју природу, јер стварају у себи мноштво глупих жеља навика и измишљотина. Живе само ради међусобне зависти, ради угађања телу и охолости.''

Можда је и ово дошло с пророчке црте Достојевскаго...   ;)

Не знам само какве везе ове мисли Достојевског имају са тиме шта сам објаснио да је глобализација. Преношење мисли кроз ваздух још није измишљено. За сад постоји преношење гласа кроз жицу или ваздух, и преношење информације кроз жицу или ваздух. 

Мени је сасвим добро и позитивно то што данас људи имају прилику да путују у друге земље захваљујући модерним комуникацијама, да виде друге културе и обичаје, да стекну пријатеље из других народа, и не само да путују туристички, већ и да раде у другој земљи рецимо. Не видим шта је лоше у интернету који је једно од најјачих глобализацијиских тековина који повезује људе, разбијајући језичке, просторне и културолошке баријере истовремено нудећи обиље информација гдје се данас човјек може научити чему жели више него икад раније. У вријеме достојевског још увијек је стицање знања и информација била мање више резервисана за богате. 

Тако да заиста не знам шта је он "пророковао" овдје.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

По Шпенглеру, следећа култура чије време долази је руска... У Европи је смркнуто одавно, а Русија показује знаке живота. Ипак не слажем се тврдњама да Русија треба да води човечанство, јер је човечанство празна реч, 0... Русија треба да води пре свега себе, а можда покрене и поновно буђење европске културе.

Верницима у глобализацију поручујем да историја није праволинијски прогрес како га они замишљају, већ да је цикличног карактера са успонима и падовима, те да је  глобализација практично мртва идеја чије време већ пролази. Није све што је ,,модерно'' ново. Ми живимо у пост-модерном свету, модерни је мртав већ неко време...

Мишљења сам да је важно да они који нису под пресудним утицајем католичке или протестантске идеје (у смислу ове теме) имају и могу да кажу своју нову-стару реч, аутентичну, храбро и самоуверено. Та аутентична реч, идеја, има право на своје постојање и има право на свој оптимизам. Ја нисам, мислим да ни Достојевски није био, заговорник неке "наше" идеологије, насупрот "њиховој". У томе је проблем; Што је Хришћанство, под утицајем паганског Рима на Западу постало идеологија. Зашто не би постојала нека идеја која не подразумева идеологију? Може ли идеја да роди културу, начин живота, друштво, политику а да се не претвори у голу, мртву идеологију? Ако може, мислим да је на такву идеју он мислио кад је помињао рађање нове, словенске идеје. Друго, неки људи имају став (идеју) о стварности и живе по њему трудећи се да стварност скроје према свом ставу. Рецимо да није лоше ускладити став и стварност. Зашто би, питам се, било ненормално желети да се превазиђе схизофрена ситуација у којој живе православни словени? А за развијање идеје потребна је многољудност, војна и економска моћ и зато се помиње Русија као носилац а не из неког националистичког разлога...  ...  

Подели на овим сајтовима

Мора човек да се насмеје...  бар у себи..

Ајде...

Још увијек чекам да ме просвјетлиш са објашњењем шта је словенска идеја, и какве везе данас има Русија и словенство са опоравком човјечанства. Уопште још ниси растумачио ни шта Достојевски подразумијева под словенском идејом, ништа ниси рекао осим што си овјде поклапао друго мишљење. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ајде...

Још увијек чекам да ме просвјетлиш са објашњењем шта је словенска идеја, и какве везе данас има Русија и словенство са опоравком човјечанства. Уопште још ниси растумачио ни шта Достојевски подразумијева под словенском идејом, ништа ниси рекао осим што си овјде поклапао друго мишљење. 

Начекаћеш се  ...   :)

Ниси ти мене разумео брате ... Немам ја намеру да браним некакву "словенску" или "пан-словенску" идеју ...којој ја поодспрдно тепам "PUNK-словенска" идеја.. и које се, узгред, јежим као и од свих..али СВИХ... идеологија... е сад ..неке ме више а неке мање ужасавају.. ... Нити Достојевског доживљавам као таквог.. Нити је он уистину био такав... Њега су комунисти и у русији и код нас тумачили као човека социјалистичких (комунистичких) идеја - упркос његовом противљењу тим и таквим идејама којима је он сам био љути противник ...Ко њега доживљава као таквог ..тај ијма проблем (са Ф.М.-ом) Јер то је само једна трунка у личности овог писца, мислиоца..а пре свега човека... И нема никакве везе са овим што је ПЕРЕЗВОН желео са овом темом.. 

Твоје пак инЗистирање на овоме ..само показује заправо да су моје досадашње речи имале ''правог слушаоца'' и да постоји ''проблем'' са интерпретацијом Достојевског као Философа..а ја Ту Његову страну називам ПРОРОЧКОМ... теби је то негде промакло.. 

А ова твоја забелешка о ''модерној Русији'' опет нема значење за оно што сам ја хтео да назначим противећи се твојим неким ставовима.. и опет само додатно показује у ком  контексту гледаш на Ф.М. ...што мени јасно показује оно што сам већ рекао.. и ето..чему сам се насмејао у брк...

Подели на овим сајтовима

Ево једног исечка који показује обрисе значаја Ф.М.-а  њега као пророка и на коју страну то иде бар када је Епсикоп Браничевски у питању ..., за кога узгред, нема сумње да је Достојевски пророк...

''Свет  кога достојевски с правом критикује јесте пре свега европски или тачније западноевропска цивилизација, створена у 18. и 19. веку.Критика се базира на томе да ће темељи који су у то време створени као основа будућег живота, бити узроци каснијих трагичних догађаја у Европи, али оно што је још важније јесте то да ће човек у савременој цивилизацији изгубити слободу. Да ће тако сам себе расчовечити, јер једино што човека чини човеком, према Достојевском, јесте слобода.'' 

Еп. Игнатије Мидић

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Сем тога, почеће и о Турцима да говоре са већим поштовањем него о Русији. Можда ће за читаво столеће, или још дуже, непрестано стрепети за своју слободу и бојати се властољубља Русије; удвараће се европским државама, клеветаће Русију, сплеткариће и интриговати против ње.

Нарочито пријатно ће бити ослобођеним Словенима да говоре, и да трубе широм целог света, како су они племена образована, способна за највишу европску културу – док је Русија земља варварска, мрачан северни колос, и чак не од чисто словенске крви, тлачитељ који мрзи европску цивилизаију.

Сви ти ново ослобођени Словени ће са заносом појурити у Европу, заразиће се до губљења своје личности европским формама, политичким и социјалним, и, на тај начин, мораће да преживе читав, и дуг период европеизма, пре него што ће постићи бар штогод у свом словенском значају и у свом нарочитом словенском опредељењу у човечанству. Између себе, те ће се земљице вечито свађати, вечито једна другој завидети и једна против друге интриговати. Разуме се, у тренутку неког озбиљног зла, сви ће се ти Словени неизоставно обраћати Русији за помоћ. Јер, ма колико да су мрзели, сплеткарили и клеветали нас пред Европом, играјући се с њом и уверавајући је у своју љубав, они ће ипак стално и инстинктивно осећати: (наравно, у тренутку несреће, не иначе) да је Европа природан непријатељ.

Не буду ли нације живеле у вишим, некористољубивим идејама, и вишим циљевима служења човечанству, већ буду само служиле својим „интересима“, те ће нације несумљиво пропасти, следиће се, обеснажиће се и умреће ...

“Пишчев Дневник” , Ф.М.Достојевски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...