Jump to content

Три идеје по Фјодору Д.

Препоручена порука

ihrieiuCUJDQ7.png

Три идеје се постављају пред светом…

С једне стране Европа поставља католичку идеју, осуђену, која чека у великим мукама и недоумицама: хоће ли се одржати или неће, хоће ли још да живи или јој је дошао крај... Говорим о идеји католичкој, о судбини нација које су се формирале под том идејом у току хиљаду година, које су њом скроз прожете. У том смислу, Француска је, на пример, најпотпуније оваплоћење католичке идеје током векова, на челу је те идеје, наслеђене, наравно, још од Римљана и у њиховом духу. Та Француска, која је чак сад, скоро читава, изгубила сваку религију (језуити и атеисти су једно исто), која је више пута затварала своје цркве и чак једном подвргла гласању самог Бога, та Француска која је из идеја 1789. год. развила особити француски социјализам, тјс. мир и уређење људског друштва већ без Христа и ван Христа, као што је католичанство хтело али није успело да га организује са Христом – управо та Француска са својим револуционарима и атеистима и са својим социјалистима и комунистима – још увек у највећој мери јесте нација у потпуности католичка, сва прожета католичким духом и словом, која изјављује устима својих најозлоглашенијих атеиста: Слобода, Једнакост, Братство – или Смрт, тјс. управо онако како би изговорио Папа ако би био принуђен да прогласи и формулише католичко Либерте, Егалите, Фратерните – његовим духом и стилом папе из средњег века. Сам садашњи социјализам француски – очигледно је ватрени протест против католичке идеје свих људи и нација које је та идеја измучила и угушила – сам тај протест није ништа друго него само највернији и непоколебљиви наставак католичке идеје, њен коначни завршетак, њен судбоносни резултат, вековима стваран! Јер француски социјализам није ништа друго него насилно уједињавање људи – идеја која потиче још од старог Рима, а у потпуности се затим сачувала у католичанству. На тај начин идеја ослобађања људског духа од католичанства обучена је овде у најтешње католичке униформе, позајмљене из католичког матерјализма, депотизма, морала...

С друге стране, устаје стари протестантизам,  који протествује против Рима ево већ деветнаест векова, против Рима и његове идеје, старе паганске и обновљене католичке, против његове светске идеје да влада људима на целој земљи, и морално и матерјално, против његове цивилизације – који протествује још од времена Арминија и Тевтобуршких шума. То је – Немац, који слепо верује да је само у њему обновљење човечанства а не у католичкој цивилизацији. У току читаве историје он је само маштао, само жарко желео своје уједињење ради проглашења своје горде идеје – која је формулисана још за време Лутерове јереси; а сада, са поразом Француске, водеће католичке нације – Немац је уверен у своју победу потпуно и у то да нико осим њега не може да стане на чело света и његове обнове. Верује он у то поносно и непоколебљиво; верује да од германског духа и речи нема вишег у свету. Смешно му је чак и да претпостави да постоји било шта на свету, чак само у зачетку, што би могло садржати макар нешто што не би садржала Немачка, предодређена за руковођење светом. Међутим, није згорег додати да Немачка нову реч још није изговорила, већ је само живела од одрицања и протеста против свог непријатеља. Чим нестане са земље католичанство, нестаће протестантизам јер неће имати против чега да протествује, претвориће се директно у атеизам и са њиме ће завршити.

И на Истоку, букнула је – идеја словенска, идеја која се рађа. Можда долази трећа могућност решења судбине човечанства и Европе. Свима је јасно да ће решењем источног питања у човечанство продрети нови елемент који је до сад лежао учмало а који може одлучно утицати на судбину света...

Овако је (отприлике - није цитат) писао Фјодор у Дневнику тамо негде 1867.

Ја се нешто мислим:

1. Која идеја тренутно ведри и смрчава преко силе САД? 

2. Како и где су све три присутне у актуленој Србији?

3. Може и оће ли Русија да изнесе словенску идеју?

4. Јел Фјодор пророк?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

А има и идеја хришћанска која је изнад Истока и Запада којој може да се приклони и Рус, и Американац, и Немац, и Србин и сваки човек на Земљи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А има и идеја хришћанска која је изнад Истока и Запада којој може да се приклони и Рус, и Американац, и Немац, и Србин и сваки човек на Земљи.

Ne$to ti tu nisi razumeo kako treba...  

Mislim na Perezvonovo pisanije i postavku... Uzgred, .. Hri$cjanstvo.. nije ideja.. 

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Та идеја како ће германи, словени и ко шта још спашавати свијет напросто су обична бајка. Од чега спашавати? 

Осим тога, ове идеје су никле у праскозорије колонизације Америке, и нису укључили другу идеју, да тиме Европа престаје бити неки центар свијета. 

Данас поготово, не само САД или Европа, већ је и Источна и Југоисточна Азија, Аустралија па и Јужна Америка расту и постају све више стабилне економски, и политички. Шта са арапском идејом, шта са турском идејом, шта са кинеском идејом, шта с бразилском идејом? Јел њих неко нешто пита?

Нема ту никакве идеје, глобализација је прегазила све те расистичке идеје које претендују да ставе једну групу народа на чело моралног лидера читавом човјечанству. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Нема ту никакве идеје, глобализација је прегазила све те расистичке идеје које претендују да ставе једну групу народа на чело моралног лидера читавом човјечанству. 

likefaceeeeeeee

Подели на овим сајтовима

Нема ту никакве идеје, глобализација је прегазила све те расистичке идеје које претендују да ставе једну групу народа на чело моралног лидера читавом човјечанству

..Да не дође до забуне.. не би било згорега да појасниш своју тврдњу...

Пошто је тема ''Достојевски...'' јер овако како си рек'о испада да је Достојевски расиста ...

Подели на овим сајтовима

..Да не дође до забуне.. не би било згорега да појасниш своју тврдњу...

Пошто је тема ''Достојевски...'' јер овако како си рек'о испада да је Достојевски расиста ...

Достојевски није измислио словенску идеју. Ко је измислио, не знам, можда ниједна специфична особа није покренула питање словенске идеје, а можда и јесте не битно. Битно је да идеја претендује на то да група народа који чине словенску грану имају потенцијал да преообразе и усмјере читав свијет на прави пут који ће га учинити праведним, моралним шта све не. Из ове идеје произилази да је једна група народа супериорна над осталима, јер како не би били ако ће спашавати свијет. У први план се ставља "словенство" као да то нешто значи много...Та супремација и осјећај наводно некакве моћи јесте расистички. Нацисти су хтјели на челу са Хитлером да свијет спасу по некој германској идеји супремације...ова словенска идеја није настала никако другачије него по оном "видјела жаба да се коњ поткива па дигла ногу"...Кад кажем расистички не мислим само на фенотип, црнци, бјелци, жути већ и на језичке и племенске подјеле, словени, германи, тамилци, малајци, арапи итд...Тужно је само што словени не могу сами себи помоћи, а хтјели би спашавати читав свијет. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ово је само полу-цитат и не може он, овако истргнут из контекста, да представља заокружену теорију. Ово су нека његова размишљања а ја сам их поставио јер су ми интересантна из више разлога. 

Рецимо,

Ми смо примили француски социјализам преко комунизма а по Фјодору оба носе најтешње католичке униформе.

Код нас је веома актуелно грађанско друштво а за њега па мислим да смо га примили из протестантизма Немачке и САД.

Такође, ми чекамо решење источног питања јер оно за нас, по мом мишљењу, има веома озбиљне последице по идентитет.

Ако овако поставимо, тек као тему за размишљање, чини ми се да је решење источног питања за нас тренутно задња рупа на свирали а требало би да буде прва.

Подели на овим сајтовима

Шта је то источно питање? 

Подели на овим сајтовима

Достојевски није измислио словенску идеју. Ко је измислио, не знам, .....

Добро уреду је то...  Али дај ми одговори,  да ли си свестан о ком вемену говоримо.. Шта се рецимо догађало на нашим просторима у време када је живео и стварао Достојевски..каква јхе овде турска кланица била на очиглед целе Западне Европе са најнапреднијим земљама тог доба на челу... шта се десило убрзо са Русијом после смрти Ф.М.-а и шта се касније и на који начин дешавало у Европи..? Јеси ли размишљао о свему томе кад већ учествујеш и дајеш .,.интересантне оцене...

Шта је то источно питање? 

Обзиром на горепостављено твоје питање..дселује као да ниси ..

ова словенска идеја није настала никако другачије него по оном "видјела жаба да се коњ поткива па дигла ногу"..

А изношењем оваквог става..опет све у контексту времена, историјског тренутка и прилика - а све то кад је реч о Достојевском и његовим тезама и идејама ... закључујем да дискутујеш на, за тебе, ''погрешној'' теми ...

Подели на овим сајтовима

Зато сам и рекао, да је глобализација прегазила све идеје и да оне немају више никаквог актуелног значај у времену у коме живимо. 

Подели на овим сајтовима

Зато сам и рекао, да је глобализација прегазила све идеје и да оне немају више никаквог актуелног значај у времену у коме живимо. 

Па тек то брате ... То се не усуђујем ни да ''епитетизирам'' колико није тачна тврдња... 

Незнам шта за тебе претставља ''глобализација'' .. али пријатељу... Достојевски и његове ''идеје'' су актуелнијхе него у време кад је он живео... Овде је он тема ... ти то (надам се несвесно)... заобилазиш... Или једноставно немаш воље да се замараш његовим идејама ..али због ''нечега'' имаш воље да дискутујеш.. 

Подели на овим сајтовима

Глобализација за мене представља превазилажење друштвених подјела на нације, племена, и језике и с тога потпуни нестанак специфичног менталитета који се формирао током вијекова бивствовања на једном подневљу. Такођер глобалозација је феномен који проистиче из достигнућа савремених технологија, како рачунарских тако и комуникацијских и транспортних, гдје људи различитих нација и језика имају прилику да се зближе превазилазећи лако језичка, и географска ограничења.

Тема није сам Достојевски. Мене он не интересује као филозоф и његове идеје, већ је тема једна од његових идеја, и мене је конкретно највише привукла реченица:

Можда долази трећа могућност решења судбине човечанства и Европе. Можда долази трећа могућност решења судбине човечанства и Европе.

Дакле тема је има ли "словенска идеја" икакву реалну подлогу, и има ли словенски народ некакав капацитет да ослобди човјечанство од нечега наводно? 

Е ја сам почео да дискутујем, нисам сад изнио никакв докторски рад, само сам негирао да је ова "словенска идеја" нешто актуелно и да ће поготово допринијети неком оздрављењу човјечанства, јер је настала у вријеме када је Европа била центар свијета и када је био другачији геополитички фактор. 

Пошто на овој теми ништа ниси рекао конкретно осим што си негирао мишљење и мене и Звонка, да онда изнешеш по коју како би дискусија имала смисла и како би се могли неки закључци извући поводм изнесене тврдње о словенском спашавању човјечанства. 

Подели на овим сајтовима

4. Јел Фјодор пророк?

Fjodorova zapažanja su sasvim OK za vreme u kojem je živeo. Ali za 150 godina od kada je tekst napisan dosta toga je se promenilo, i evropske države koje su ovde spomenute (Francuska, Nemačka i Rusija) su daleko od toga da same odlučuju o sudbini čovečanstva.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...