Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2009 ?????? ??? ???????, ??????? ????????? ?? ?????????? ?? ?????, ? ????? ?? ?? ??????? ?? ?????? ?? ???? ???????. ??, ??????????. ?? ?? ?????? ???????? ? ???? ??????? ????? ?? ?????????, ????? ?? ?? ?? ??? ?????????? ?????? ?? ????? ??? ??????, ????? ?? ????? ? ????????? ????. ??? ?????????? ? ??? ??? ???????:1. ???? ?? ????? ?? ?? ??????? ????????? ????? 2. ?? ??????? ??? ??????? ???? ???????? (??????? - ???? ?????, ???????? ???) ?? ?????? ???? ?? ????? ???? ?? ??????? ?????????? ????? ?????? ??????? ???? ???? ???????? ????, ??? ?? ????? ???? ????????? ??????????? ?????????? ? ???????. ???? ????????? ???? ?? ???????? ? ??????? ???? ???? ???????? ????? ???????? ??? ????? ? ??? ????, ???????? ???? ?? ???? ?? ????, ??? ????? ?? ????? ????????????? ?????. ???? ????? ??????????, ??? ???? ?????????? ??? ?? ?? ???? ??? ???????, ?? ?? ?? ??????? ????????, ?????. ? ?? ????? ???? ?????, ????? ?? ???? ?? ????????? ????????? ???? ?? ???????? ????? ?????. ????? ???? ??????????? ?????? ?????????????? ????? ? ??????????? ????? ??????? ?? ?????????, ? ??????? ???????. ??? ??? ? ?????? ? ?? ????? ??????, ????? ?? 5 ???? ???????? ?? ??? ??????? ???????? ?????????, ??? ?? ??????????? ??????? ??????. ?? ?? ??????? ?? ?? ??????? ???????? ????????? ?????????? ? ?????? ????? ??? ??????, ? ???????? ??????? ???? ??????????? ?????? ?????????????? ????? ? ??????????? ????? ???????. ??? ????? ?? ????????, ??? ?? ????? ?? ??????? ????, ???? ??????????? ???? ???? ?? ?????????, ??? ?? ?????? ?????, ? ??? ???????? ?? ?????? ? ????? ???????????? ???????? ?? ???? ? ?????? ?? ???? ?? ?? ??????, ??? ????. ?? ?????????? ?????? ??????? ???? ???? ???????? ???? ??? ????????? ????? ???????, ??? ??? ??? ?? ?? ??????????? ???? ????? ?? ??? ??????????? ?????, ????? ????? ??????? ???? ? ??? ??????, ??? ??????? ?? ??????? ?????????. ??????? ?? ?? ???? ???? ????? ????????? ? ?? ??????????, ???? ??? ??????? ????????? ???????? ??? ? ?????, ????? ? ???? ????????. ???? ?????????? ??????? ?????? ???????????? ????????? ?????? ?? ??????????? ???????? ??????? ?????? ? ????????, ??? ?? ??? ???? ??? ? ???? ?? ???? ? ?????? ?? ??????? ??? ?????? ??????. ???? ???, ?? ? ???????, ? ? ????????? ?? ??? ????????????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Новембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2009 oftopik: ??????? ?? ?? ???? ??????? ????????? ?? ????? ???? ?????????? ??? ?????. ??? ?? ???? ??????? ?? ?????? ???????? ?????? ??????? ???? ?? ???? ? ???? ?? ???? ??????? ???? ? ??? ???????, ?? ?? ?? ?? ?????. ?? ????? ?????.Ne razumem: sta vi tvrdite, da hleb i vino menjaju na Liturgiji svoj hemijsko-fizicki sastav?Koliko mi je poznato, ucenje slicno tome su imali rimokatolici /up. transsupstancijacija/. To sto se mi pricescujemo telom i krvlju Hristovom ne znaci da evharistijski darovi menjaju svoje fizicke karakteristike. A iz vase poruke moze da se zakljuci kako vi smatrate da hleb i vino na Liturgiji menjaju svoja prirodna svojstva. Telo Hristovo u evharistijskim darovima nije prisutno na prirodni vec na svetotajinski nacin. Recima sv. Jovana Damaskina, hleb je i posle osvecenja hleb, ali je sjedinjen sa Bozanstvom: u tom kontekstu hleb i vino postaju za nas 'istinska hrana i istinsko pice', a ne zato sto menjaju svoju prirodu. Postoji ovde jos jedna stvar. Sam karakter Svete Liturgije je svetotajinski, u punom smislu reci, i evharistijski elementi ne mogu da podlezu nekakvim 'merenjima' i sl. Ako bi se hemijskom analizom pokazalo da su u Liturgiji hleb i vino to sto jesu, da im se priroda ne menja, sta onda, da se odreknemo svoje vere? Ne ide to tako. Crkva je 'Tajna velika'. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Новембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2009 oftopik: ??????? ?? ?? ???? ??????? ????????? ?? ????? ???? ?????????? ??? ?????. ??? ?? ???? ??????? ?? ?????? ???????? ?????? ??????? ???? ?? ???? ? ???? ?? ???? ??????? ???? ? ??? ???????, ?? ?? ?? ?? ?????. ?? ????? ?????.Ne razumem: sta vi tvrdite, da hleb i vino menjaju na Liturgiji svoj hemijsko-fizicki sastav?Koliko mi je poznato, ucenje slicno tome su imali rimokatolici /up. transsupstancijacija/. To sto se mi pricescujemo telom i krvlju Hristovom ne znaci da evharistijski darovi menjaju svoje fizicke karakteristike. A iz vase poruke moze da se zakljuci kako vi smatrate da hleb i vino na Liturgiji menjaju svoja prirodna svojstva. Telo Hristovo u evharistijskim darovima nije prisutno na prirodni vec na svetotajinski nacin. Recima sv. Jovana Damaskina, hleb je i posle osvecenja hleb, ali je sjedinjen sa Bozanstvom: u tom kontekstu hleb i vino postaju za nas 'istinska hrana i istinsko pice', a ne zato sto menjaju svoju prirodu. Postoji ovde jos jedna stvar. Sam karakter Svete Liturgije je svetotajinski, u punom smislu reci, i evharistijski elementi ne mogu da podlezu nekakvim 'merenjima' i sl. Ako bi se hemijskom analizom pokazalo da su u Liturgiji hleb i vino to sto jesu, da im se priroda ne menja, sta onda, da se odreknemo svoje vere? Ne ide to tako. Crkva je 'Tajna velika'. ????????? ????? ??????? ?????? ??????? ? ????????? ?? ??? ?????? ?????? ????. ??????? ????? ??????????? ?????? ???? ?? ??????????? ? ??????? ?????? ? ???? ?? ?????? ??????. ?? ?????? ???? ?????? ????????? ? ???????? ????? ? ????? ????? ??????. ?? ?? ?????? ???? ????????? ?????? ? ?? ???? ????? ?????? ??????. ???????? ???????? ?????????? ????? ???????? ???? ?? ??? ??????? ?????? ????????? ? ???? ?? ?? ???? ???????? ? ???? ?????? ??????? ???? ???? ????? ??? ?? ???????? ?? ?? ???????? ????????? ????? ???????? ???? ???????? ????????. ?? ?? ???? ?? ?????? ?? ??? ????? ??? ?? ????? ?? ?????. ??? ??? ??? ???? ???? ?? ???????? ?? ?????? ??????? ???? ?? ??????? ???? ? ?? ?????? ?????????? ?? ??????? ??????????? ?? ???????? ?????? ???????? ??? ?? ???? ???????? ??????. ???? ?????????? ?? ???????? ????????? ???????? ?? ?? ?? ?????? ????????? ? ???? ???????? ???????. ????? ???? ???? ??????? ????????? ? ??? ?? ?? ????? ??????? ??????????? ?????? ???? ??????? ???????????????? ???????? ???????? ???? ?? ?? ?????? ?????? ??? ?????? ?? ???????? ?????? ???????. ??? ??? ???????? ?? ????? ?????? ?? ?????????? ?????? ????????????? ??????? ?? ?? ????? ?????? ?? ??????? ??? ?? ?? ?? ?? ?? ?????????? ??????????? ?????????? ?????? ?????? ?????????? ????? ?????.? ??? ?????? ?? ???? ?????? ??????? ???? ?????????? ??? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Хвала тебра Чавез на разумевању. bleh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Е одлично што сте се вас двојица тако лепо сложили и што сте ту. трапа: Те појаве нису научно објашњиве и стварање спада у једну такву појаву. /Теорија еволуције се уопште не бави питањем стварања света, јер је метафизика изван домашаја науке, али нема везе, уморио сам се од понављања једног те истог./ Него на ово да обратимо пажњу: Сад бих те замолио да мало размислиш о "научном креационизму" који се овде пропагира: што овакву примедбу не упутиш онима који доказују постојање Бога, тачност Светог Писма и читаву веру "научним доказима"? Не знам да ли се разумемо? Погледај гомилу ЦПС књига на ову тему: зар се у њима на основу неких позитивних научних закључака не доказује оно недоказиво /у смислу да је Бог изван дохвата икакве људске науке/? Како, молим те, научне методе да применимо у богословљу? Ду_Баста, Зар ти не увиђаш какво је страшило теологија која почива на креационистичким "доказима Божијег постојања"? Па и демони знају да Бог постоји, али им не користи: шта се добија ако се "научним" аргументима неко убеди у постојање Бога? Може ли човек Бога тако да упозна као Оца? Или ће бити да га тако пре упознаје као један предмет, као слепу космичку силу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 ??_?????, ??? ?? ?? ?????? ????? ?? ???????? ????????? ???? ?????? ?? ???????????????? "???????? ??????? ?????????"? ???? ?? ??????? ???? ? ?????? ?????? ? ????? ???? ?????? ? ???? ? ? ????? ???? ?? ??????. ?????? ?? ??? ???? ????????. ??????? ?? ???? ? ????? ??? ???? ????? ???? ???? ????????? ?? ?????????? ??? ??? ???? ????? ?? ?? ??? ???????? ?? ???? ???? ? ??????? ??? ??? ???? ? ?? ?????? ????? ????????? ??? ????. Meni izgleda kao da ti malo malo pa teraš neki cirkus. Ja sam pri?ao o tzv. "kreacionistima" i njihovim "nau?nim dokazima", nigde nisam opovrgavao ?uda. Nešto ti se pomešalo.Šta li je Šmeman mislio o severnoameri?kom protestantskom kreacionizmu, kad ga ve? pominješ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Пази ја само кажем да ако неки научни докази доведу до тога да погрешно тумачимо неке истине наше вере онда те научне доказе треба одбацити били они ТЕ или ТК. Зар питање да ли је Господ могао да има мајмунске претке није теолошко питање. Наравно бавити се науком није грех али морамо знати да наука није врховно мерило ствари. Наша Православна вера треба да нам буде већи ауторитет од науке. Сад колико можемо утицати научним креационизмом и научним еволуционизмом на нечију веру, не знам. Ја сам испитивао мало једно и друго да би могао да одговорим просечном ТЕ и да покажем да није све тако црно бело. Али и да немам баш никаквог појма или чак да ми је логички ближа ТЕ ја у њу не би веровао јер је за мене моја вера најјачи критеријум. ТЕ као што кажеш се не бави директно стварањем које је метафизика али утиче на тумачење теолошко стварања света и живота. Није исто да ли је Адам био савршенији од нас данас или није. Да ли су први људи живели скоро хиљаду или скоро сто год. Да ли је човек директно створен или је постао од мајмуна је и теолошко питање. Питање да ли је Потоп побио све људе није само научно већ и теолошко. Разумеш ли шта хоћу да ти кажем. И ТЕ и ТК иако су научне теорије носе одговорност према теологији. И као такве могу подпасти под анатему јер и из њих може произаћи јерес. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 ?? ?? ?? ?. ?????? ????? ????? ? ???????? ???????? ?? ?????? ? ?? ????? ????????????? ??? ??? ??? ??? ??????? ? ??? ??? ?? ??? ?????-??, ????, ?? 3 ??????. ???? ???? ??? ????????? ?? ?????????? ???? ?????? ??????? ??????? ????????? ????????-??????, ???????? ? ? ?????? ?????? ???????. ?????????? ??????? ????????? ????????? ???? ?? ?? ???????????? ???????? ?????? ?????????, ??? ? ??????? ????? ????? ??? ????????? ?????, ? ?? ??? ?? ?? ???????????. ???? ?? ?????? ????, ??? ????????, ????????? ??????????? ??????????? ??? ???????, ? ???????? ?? ?????? ???? ?? ???? ?????????? ?? ???? ???? ?? ???????? ?? ????? ?? ????? ?????? ???????? ???????, ? ? ??????? ???? ?? ???? ???? ?? ????????? ? ???? ?? ? ?????? ????????? ?????????? ???????? ?? ? ?? ???????. ?????, ?? ??? ???????? ? ??????? ??? ????? ???????????? ????????? ???????????? ???? ? ? ?????? ?? ??? ???? ? ??????? ?????????, ? ??? ???? ?????? ?? ?? ?? ???????? ???? ?? ???????? ????? ????????? ?????????? ?? ???? ?? ?? ?? ? ??? ??????? ???????? ????????? ??? ?? ??? ??????? ? ??? ???????, ??? ???? ??????? ??????????? ?????????? ????????? ???????? ??????. ?.???? ??? ??????? ????? ?? ????? ?? ???? ?????? ? ?????? ???? ??????????? ? ???? ??? ?? ? ?? ?? ?????? ? ?????????? ???? ?????? ???????? ??????? ? ??????, ???? ???????????? ???? ???? ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар_Срнић Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Pisacemo ono sto se vama svidja ili dobijamo trajne banove? Jel to? Ovde niko ne dobija banove sve dok ne vre?a. Toliko mogu da ti garantujem za ovu temu. БАРУХ АДОНАЈ МИ-ЦИОН ШОкХЕН јЕРУШАЛАИМ ''Благословен Господ са Сиона који живи у Јерушалаиму!'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Pisacemo ono sto se vama svidja ili dobijamo trajne banove? Jel to? Ovde niko ne dobija banove sve dok ne vre?a. Toliko mogu da ti garantujem za ovu temu. ?? ???? ???? ???? ?? ??????????? ??????????? ???? ?????? ??????? ???? ???????? ????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Pisacemo ono sto se vama svidja ili dobijamo trajne banove? Jel to? Ovde niko ne dobija banove sve dok ne vre?a. Toliko mogu da ti garantujem za ovu temu. ?? ???? ???? ???? ?? ??????????? ??????????? ???? ?????? ??????? ???? ???????? ????????. ?????? ??????? ?? ???? ???? ??? ??????? ???? ????????? ???????? ??????? ?? ????. ???? ?? ?????? ?? ?? ?????? ???????? ? ????????, ????? ?? ???? ???????, ???? ??????????? ?????? ???????? ????? ??????????. ????? ???? ???????? ???? ?? ?????? ?????? ?? ???????????? ???????, ? ???? ?? ????? ?? ?????? ??????????? ?? ???????????. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Да ли неко може да ми одговори, од православне браће, који на ТЕ гледају као на тачну теорију: 1) Из чега је настао свет, сва материја? 2) Да ли је човек настао развојем развијен од нижих примата? 3) Како се објашњава први импулс живота, са научне стране? 4) Како се, кроз призму ТЕ, гледа на Оца Сведржитеља, Творца небе и земље, и свега видљивог и невидљивог? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар_Срнић Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Ponovo radi inkvizicija? Zar se izbacivanjem ljudi obara "bezbozna" teorija? Oni koji znaju da su u pravu bi trebali imati mnogo vise smirenja i strpljenja sa zabludelima. Ovako: Inkvizicije nema. U ne?iju ku?u možeš u?i samo ako te taj neko primi. To važi za svakoga, po?ev od mene. Ako sam ve? ne?iji gost, ja ne mogu u?iti ljude u toj ku?i kako da se oni ponašaju, ve? samo sopstvenim primerom, za ono što sam siguran da sam u pravu, mogu svedo?iti, ali ne i nametati nikom ništa. TE nam se name?e ve? duže vreme ko jedini ispravan put. Savremeni kreacionizam je krenuo istom tom logikom, zahvaljuju?i raznim organizacijama koje sebe nazivaju hriš?anske a u životu veoma destruktivno deluju na na?in življenja. I evolucija i Kreacionizam danas imaju poprili?no navija?ki karakter. I jedni i drugi brane svoje stavove po svaku cenu. A to nije dobro. To sam video po video materijalima koje si postavio. Meni se li?no ne svi?a što se dokazivanje šestodnevnog stvaranja naziva kreacionizam, ali mu ja nisam dao ime. Me?utim tako je kako je. Postoji me?utim jedna druga stvar. Ako nema Stvaranja, nema ni praroditelja, (Adama i Eve), ako nema njih, nema ni pada, ako nema pada, onda Mesija nije potreban, ako nema mesije nema ni ve?nog mira u univerzumu, ako nema ve?nog mira onda smo mi pravoslavni u velikoj zabludi, zajedno sa svima onima koji veruju u vaskrsenje i ve?ni život u budu?em veku. Me?utim, ovde nije re? o verovanjima, nego o na?inima. Kako ostvariti ve?an mir. Mi verujemo da se mir ne može uspostaviti bez njegovog uzro?nika. To je onaj koga ostatak sveta naziva Bog. Tako?e istorijsko iskustvosvedo?i nam da je svaki pokušaj ljudi da uspostave mir po svojim kriterijumima zavrešen veoma krvavo i sa još ve?im negativnim posledicama nego pre. To se ne odnosi samo na ateiste, ve? i na one koji su kretali u ratove pozivaju?i se na ime Božije. Takvi ljudi nisu suštinski u vezi sa Bogom. Koji je me?utim problem evolucionizma? Nema, praroditelja, pada, a samim tim ni potrebe za spasenjem. Ima igru ve?ne slu?ajnosti. Materija koja nastaje sama od sebe mora biti savršena, ako se sve ovo što danas postoji izrodilo iz nje. Onda je materija Bog i ond smo svi spaseni i živimo u ve?nom miru, koji ?ak nije ni pometen bilo ?ime. Ipak, vidimo da situacija uopšte nije takva. Evolucija ne može da odgovori na pitanja otkuda sloboda volje, otkuda težnja ?oveka za mirom i savršenstvom, kao i za ve?nim životom. Otkuda zlo i kako rešiti problem zla. Sve nauke danas su se nekako nakalemila na evoluciju i iz nje crpe svoju egzistenciju. Šta nam to govori. Evolucija ne samo da je ateisti?ka, ve? je i antiteisti?ka. Ne striktno protivna Bogu, ali je prosto zauzela njegovo mesto u nauci. Uopšte nije bitno da li si Hitler i Staljin bili darvinisti, kao što tvrde protestantski kreacionisti. Bitno je to šta su oni ostavili iza sebe. Mase leševa i ne samo leševa, ve? jednu logiku koja potire ljudsko dostojanstvo i ubija ?oveka kao li?nost prave?i od njega ne životinju, jer životinje nisu krvolo?ne, ve? ve? ispraznu li?nost ili antili?nost, a možda nekakvu bezli?nu masu koja samo treba da postoji i da ne ispoljava nikakve talente. To su hte li navedena dvojica. A šta ?emo zatim sa borbom za opstanak? Sveukupno potroša?ko društvo je zasnovano na toj logici. Osvrni se oko sebe i vide?eš da su ljudi sve manj ljudi, a sve više robovi. Jedan prijatelj koji je zagrižen za Borbu protiv evolucionizma mi je jedne prilike, kada sam ga kja kritikovao zbog njegovih agresivnih stavova po pitanju evolucije i sveg ašto se izrodilo iz nje rekao slede?e: ''Vide?eš da je situacija još gora nego što je ja predstavljam.'' I u pravu je, samo ne vidim da ?e išta rešiti time. БАРУХ АДОНАЈ МИ-ЦИОН ШОкХЕН јЕРУШАЛАИМ ''Благословен Господ са Сиона који живи у Јерушалаиму!'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Научна теорија не може да буде тачна. Она описује неки модел. Тај модел се мање или више поклапа са оним шта тај модел описује. Тако да ни једна теорија не може да буде тачна, него да мање или више добро описује неки модел 1. научне теорије се овим не баве. Свет је настао из ничега. 2. једна од могућности. Ова теорија то заступа 3. не знам 4. наука се овим не бави. Ја кроз призму ТЕ гледам на Бога Оца као Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Новембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2009 Нико од избачених није причао ово што тврдиш: да нема прародитеља, пада, да је материја вечна, да нема Стварања, ... Чини ми се да ти мешаш научну теорију, и неке импликације које атеисти извлаче из ње. Ако пребациш на верску основу, разлика између Креационизма је што први кажу да је Бог био вајар (од глине нас направио), а Еволуционизам тврди да је Божији поступак био мало компликованији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука