Милан Б Написано Децембар 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Питање је потекло из једне животне ситуације. Наиме, био сам са својим рођацима у посети једном манастиру и једно свештено лице је пропитало мог рођака ко је и чиме се бави и онда га изгрдило зашто он не помаже манастир попут свог брата који је недавно донирао шлепер цигала и цемента. Мој рођак је само заћутао али га је супруга узела у заштиту и покушала да објасни одакле њеном деверу толики новац (није баш мафијаш, али јесте бизМисмен патријота), па је настала прилично непријатна ситуација... Ето, једна скроз животна ситуација. Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 али га је супруга узела у заштиту Ето, умешала се жена и ево белаја. Милан Б and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Мада опет, не би требало да забранимо мафијашу да постане xришћанин, јел тако? Надам се да ово моје питање неће бити сxваћено као напад на цркву, пошто ми то није намера. Када постане хришћанин он мора да престане да буде мафијаш, може само да буде "бивши" мафијаш као многи који су се покајали. Проблем је што ми данас примамо прилоге људи који се не кају. И ту се враћамо на твоје почетно питање... У том случају мислим да треба рећи "хвала, не". Милан Б је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Idi i ne gresi vise... Natasa., Grizzly Adams and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Има и она стара народна: отето - проклето. Е сад ако неко такав новац даје цркви или сиротињи (као сада актуелни хакер Милинко у виду поклона), да ли је то ок? Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 http://en.wikipedia.org/wiki/Pecunia_non_olet Avocado and Милан Б је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Није ту проблем "прљав новац", нисмо ми сујеверни. Проблем је "прљава душа". Ако се човек покајао и жели да некако бар мало поправи лоше ствари које је радио онда је то добро. Сад, ако је он новац украо и зна се од кога, онда није у реду да Црква то присвоји већ треба да се врати власнику. Ако то није могуће, онда би требало новац употребити за помоћ сиромашнима, болеснима и слично. Милан Б and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 Novac nije prljav... sta inace da radis sa novcem koji je nemoralno stecen kada izadje iz ruku onog ko ga je nemoralno stekao? da ga spalis? zbog cega? Kada se govori o "pranju novca", govori se o nizu transakcija kojima lice koje je nezakonito steklo novac, taj novac "opere" i zadrzi za sebe... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 Novac nije prljav... sta inace da radis sa novcem koji je nemoralno stecen kada izadje iz ruku onog ko ga je nemoralno stekao? da ga spalis? zbog cega? Kada se govori o "pranju novca", govori se o nizu transakcija kojima lice koje je nezakonito steklo novac, taj novac "opere" i zadrzi za sebe... Одосмо у АМL а то не беше поента. Интересантно је да тема привлачи атеисте :-) Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Децембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 И ктитори храмова су били насликани на фрескама. Има ту и екстрема као онај што је насликан са две жене у чамцу... Да не банализујем даље, да ли је цркви од интереса које је порекло новца за прилог и ако јесте како га испитује? Ако није, зашто није? Да ли је сваки новац прљав? Не бој се, ни Немањићки новац није био ништа „чистији” од тог дилерског, напротив... Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 Црква је мајка свој својој деци, богатима и сиромашнима, лоповима и поштенима. Ако пођем од себе и запитам се колико сам изнутра запрљан гресима, на основу наше логике о (не)покајаним дародавцима питање је када би мој прилог био приxватљив, без обзира на начин на који су те паре дошле до мене. Некако ми се чини да сваки дар треба примити и искористити га на добро, и на општу корист. Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 Сви ти људи су свесни на који начин су зарадили тај новац. Јес да има ствари попут тога да он хоће себе пред другима да промовише као добротвора, али мислим да је много више оних које стварно гризе савест, али немају снаге да изађу из тог света (Дала баба динар...). Мислим да му ту прилику не би требало ускратити, напротив, али би увек требало да им се јасно стави до знања да у Православљу нема индулгенција и шта треба да ураде да би им се савест заиста и смирила. Тек ако то схвате, прихватити било какву донацију. Као и много тога у Цркви, ипак су ствари индивидуалне и не верујем да има места неком општем правилу. Милан Б је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука