Crveni Baron Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Поклоњене мамографе не знају да користе Прети враћање око 30 нових уређаја, јер на њима нема ко да ради. – У Србији од рака дојке годишње оболи око 4.000 жена, а 1.600 њих умре Фото З. Анастасијевић Због некоришћења мамографа, апарата који служи за рано откривање рака дојке, постоји опасност да наша земља врати Јапану око 30 уређаја, које је Србија добила као донацију. Како је за „Политику” објаснила министарка здравља проф. др Славица Ђукић-Дејановић, ова могућност постоји јер су донатори уочили да је било одређених проблема у коришћењу мамографа који су дали. – Разлог је недовољна кадровска оспособљеност и организација у Србији. Покушаћемо да апарате задржимо и да нађемо начин да се едукују људи који могу да раде на мамографу – додала је министарка здравља. Како је „Политика” недавно писала, наша земља поседује око 150 мамографа у државним и приватним установама, а из донације Јапана стигла су 32 уређаја и додатних 20 из Европске уније. Реч је о апаратима уз помоћ којих се открива тумор дојке у почетној фази, а преглед мамографом траје између 15 и 30 минута. Још почетком године је било јасно да треба решити проблем, јер многи апарати не раде, а негде нема стручњака који могу да читају налазе. Због већих листа чекања, дешавало се да жене одустају од прегледа. Како је за наш лист објаснио др Душан Милисављевић, председник Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије, он је јуче добио информацију о могућем враћању донације, напомињујући да је зачуђен због те вести. – Жао ми је да се дешава да у једној сиромашној држави добијате нешто на поклон, а да немате кадрове који могу да раде на тим уређајима. У нашој земљи постоји потреба за њиховим коришћењем. Мислим да је то једна од грешака ранијих руководстава Министарства здравља који нису препознали потребе за специјализацијама стручњака из ове области – нагласио је др Милисављевић. У Србији сваке године од карцинома дојке оболи око 4.000 жена, а 1.600 њих умре, а у нашој земљи још не постоје организовани превентивни прегледи са циљем раног откривања обољења. Подсећамо да је ово вероватно био један од разлога због чега је Србија добила негативну оцену у истраживању које је експертска организација „Хелт конзјумер пауерхаус” урадила за потребе Европског парламента. Директори установа са којима смо разговарали, а који су хтели да остану анонимни, нагласили су да им мамографи дуго стоје нераспаковани, јер се чека на дозволу Комисије за нове технологије Министарства здравља, а такође и на завршетак обуке лекара који ће радити на уређају. Негде се чак дешавало да се лекар обучи за читање налаза, па да отказ и због бољих услова оде да ради код приватника. Подсећамо да су годинама уназад представници Министарства здравља најављивали да је њихов циљ да свака жена која има између 45 и 70 година, а има их 1,3 милиона, буде прегледана мамографом једном у две године, али до данас се ти планови нису остварили. Да би се прегледи спроводили на прави начин, неопходно је да око 110 људи буде обучено за превентивне скрининге мамографом. Нажалост, у Србији се код жена рак дојке открива често тек у поодмаклој фази болести. У амбасади Јапана у Београду јуче су „Политици” рекли да званично нису добили никакву информацију о проблему у вези поклоњене донације и да због тога не могу да коментаришу овај случај. Д. Давидов-Кесар објављено: 28.11.2012. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Imamo dobar kadar .... Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Проверено знам да кадра има, можда још мало усавршавања, овде се нешто друго ваља... -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Подсећамо да су годинама уназад представници Министарства здравља најављивали да је њихов циљ да свака жена која има између 45 и 70 година, а има их 1,3 милиона, буде прегледана мамографом једном у две године... Ентузијазам - непроцењиво! -Владимир- and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 мамографи дуго стоје нераспаковани, јер се чека на дозволу Комисије за нове технологије Министарства здравља И после немој да псујеш... RYLAH, Crveni Baron, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 мамографи дуго стоје нераспаковани, јер се чека на дозволу Комисије за нове технологије Министарства здрављаИ после немој да псујеш... Када пишеш Комисији за увођење нових здравствених технологија (чини ми се да је то прави назив) одговор стиже најкасније у року од 14 дана... Тако да ни то не пије воду... . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 И после немој да псујеш... Ма ово је ништа. Један својевремено није могао да увезе киндл читач (онај стари, обични) јер нека комисија није издала сертификат да је производ безбедан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Мамографија се примењује у пракси од 1950. године. Какве црне нове технологије, Сунце ти пољубим! Дуња, Justin Waters, Crveni Baron and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Nove su za one iz ministarstva ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Тако се само зове Комисија.... Знам да смо писали када је било увођење имунохемијских анализа код нас... . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Nove su za one iz ministarstva ... Није ваљда дотле дошло зло да морају да се лече у својој "држави"?! -Владимир- and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Овде мислим да се ради о једној другој ствари.... Зашто да добијемо џаба 30 мамографа, када можемо да их купимо путем тендера и јавних набавки... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Враћам се десет пута на ову тему и не могу да се чудом начудим... Опет и опет - дајте то приватнику и за три дана има све да ради као сат. Оне који ће рећи "али онда неће бити доступно свима" да подсетим да сада није доступно никоме. Изгледа да се концепт "социјалне правде" заснива управо на том принципу - "ако не може свима, онда не дај никоме". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Враћам се десет пута на ову тему и не могу да се чудом начудим... Опет и опет - дајте то приватнику и за три дана има све да ради као сат. Оне који ће рећи "али онда неће бити доступно свима" да подсетим да сада није доступно никоме. Изгледа да се концепт "социјалне правде" заснива управо на том принципу - "ако не може свима, онда не дај никоме". Мислим да мамографија има код приватника. Ово што држава ради је ”обезбеђивање” ”бесплатне” мамографије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Има, али је веома мало заступљена... Само у већим градовима и по који мањи... Овде се ради чисто о профиту, и о томе да не могу да се договоре чији страначки кадрови треба да иду у Јапан... . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука