bosanac Написано Децембар 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 31, 2012 marko_13 je samo možda prenaglio u iskrenosti, te ne treba da se uvrediš zbog toga."Niko ne zna Oca do Sin i kome Sin izvoli otkriti." : Reč je Gospodnja. To jest, niko Boga ne zna (u smislu: ne poznaje), osim Njegovog ličnog Logosa - Logosa Njegovog bića (tj. prisnije rečeno - Sin), i u tom smislu je tačno, s našeg pravoslavnog (hrišćanskog) gledišta: "Како мислиш да ти муслиман одговори ко је и шта је Бог, кад за Бога не зна". Veljo i sa islamskog stanovišta onaj ko ne vjeruje kao musliman u Boga on ne zna ko je Bog.To je stvar vjere. Međutim, Marko je bezobrazan u svojim komentarima i njemu je ovdje najbitnije da provocira. Zbog toga sam mu napisao onakav komentar. Kada je u pitanju vaše vjerovanja u Boga i naše Allah dž š lijepo kaže:Vama vaša a meni moja vjera. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 31, 2012 Ma, završavam polako razgovor sa njima. Sa @Istražiteljem sam već završio, posle Nove ću i sa @Trinaestim učenikom.... i tako. Nema svrhe voditi jalove razgovore. Sve je već rečeno. Kada ćeš sa mnom završiti? I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 31, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2012 Kada ćeš sa mnom završiti? Sa tobom imam relativno normalan dijalog i retko kada se raspravljamo oko toga šta je Isus rekao u Bibliji, šta je mislio kada je nešto rekao, koji su stihovi izmenjeni.... Tako da sa tobom nemam tih problema. Problem su ovi što hoće da misionare i da nametnu svoje tumačenje Biblije i ličnosti Isusa Hrista, birajući ono što im se svidja, a odbacujući ono što im se ne svidja. Zaboravljaju da kada kažu - Biblija, tu se automatski podrazumevaju sve knjige Biblije računajući i poslanice ap. Pavla i Otkrovenje. Oni se ne drže tih reči " Vama vaša a meni moja vera " , nego udarili svom snagom da dokažu svoju i to koristeći (zloupotrebljavajući i izvrćući) Bibliju ( na svoj način koji sam više puta objasnio ) No o tome sledeće godine. Sa tobom još nisam završio, vodićemo mi razgovore još. Džaba si se ponadao, još me se nisi oslobodio (šalim se malo ) http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Децембар 31, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2012 Читајући оно што си мени одговорио мој утисак је да моја тврдња и те како стоји. Твоје опаске о непостојању доказа о Богу као СВ. Тројици у НЗ а тек у СЗ су искључиво твој религиозни став који ти немаш намеру да мењаш. И то је ок. Нико те ни не приморава. Али тај став је за мене потпуно нетачан. Ја, и не смо ја већ многи умнији и свакако боганадахнутији људи (читај светитељи Цркве) су то препознавали, увиђали и тумачили. Као што се ти брецнеш кад неко доведе под сумњу Куран и тврдиш како је то директна Објава итд. а ено неко ти је навео да и међу вама муслиманим аима оних који одбацују читаве делове Курана. Но да не расправљам више. За нас хришћане, Христос директно и најнепосредније открива Бога, јер он јесте Бог! То је цака. Као такав он је "кључ" за све свете списе укључујући и Стари и Нови Завет. Када ти оспораваш сваки део нашег говора овде о НЗ и сам опет то "доказујеш" истим тим НЗ посматрајући га, извини на израту, замућеним погледом и помраченог ума, како опчекујеш да било ко од нас овде теби даје тумачење, појашњење било ког НЗ догађаја, учења и сл. када га ти а приори одбијаш. Тако и ја заиста немам намеру да се бавим објашњењем догађаја Преображења Христовог када ти на овакав начин посматраш целокуно хришћанско учење. Poštovani Lameh, ako pažljivo pročitate moje prve komentare na ovom forumu videćete da nisu uopšte orijentisane za diskusiju već za dijalog. Ja sam u prvim komentarim pokušao da objasnim islamsko viđenje pravoslavnim rečnikom koliko ga znam. U diskusiju sam polako uvučen jer diskusiju nisam inicirao ja. Ali nema veze. Dakle, ponavljam i podvlačim: Nisam došao da vodim diskusije već dijalog ali neću ni diskusiju odbiti ako me ko ponudi i ukoliko imam znanje. Koliko ja vidim, bez ikakve namere za uvredu i sl., vi ste samo na jednom nivou- religioznom. I to je normalno, dakle razumljivo. Ali Islam muslimane ne ostavlja na jednom religioznom nivou već ih obavezuje i podstiće na više nivoa: - Nivo dijaloga sa svima,- Nivo (korisne) diskusije, - Nivo tehničke saradnje bez obzira na razlike, - Nivo turizma, odnosno upoznavanja sa drugima i drugačijem po Svetu, - Nivo humanitarne pomoći bez obzira na razlike, - Nivo borbe protiv amoralnog i antisocijalnih elemenata, itd.Jedno je naša teologija koju prezentujemo i za koju znamo da se ne slažete i, blago rečeno, ne volite. I vaša teologija s kojom se uglavnom ne slažemo, da ne bude diskriminacije, i koju delimićno ne volimo. Ali, nama to nije razlog da se distanciramo od svih onih koji Islam smatraju pogrešnim. Izolovanost je strogo zabranjena. Dakle, nas Kur'an uči da nas ne treba pogađati vaša teologija. Da napomenem, jedno je teologija a drugo vređanje. Znači, sad se dopisujemo oko religije, i vaši komentari i tumačenje vaše religije nas ne pogađaju. Mi znamo da je vaš teološki stav da je Islam satanska religija i da je Poslanik a.s. lažni prorok i da je Kur'an zbirka svaštara, ... i nas to ne pogađa. Mi se "brecnemo" kada počne da se vređa, dezinformiše i kleveće a ne kad nam osporavate našu teologiju. I bez obzira što znamo vaše teološke stavove o nama, i bez obzira što nam sve osporavate, mi možemo komotno i veselo da krenemo u npr.,tehničku saradnju, humanitarne akcije, ... sa vama jer nam je to obaveza i dobro delo. Dakle, nama, vaše teološke, nacionalne i druge razlike nisu prepreka za prethodno nabrojane nivoe. Jedina prepreka jeste kada ratujete i saučestvujete bilo kako protiv nas, i vređate, napadate našu čast, i dezinformišete. Dakle, ljudi koji ovo rade, sa njima se prekida svaki odnos sem diplomatske veze (koja je inače i dijalog, i diskusija, i borba protiv nepravde, ali i informisanje o Islamu samo što je sve to svedeno na minimum). Kratko i jasno: Ne treba da vas vređa ničija teologija. Ako nije Islam, biće neka druga teologija. A samo vaša niti samo naša nikad neće biti na ovoj Zemlji. Vama vaša vera, meni moja. U međuvremenu (ovo sa velikim slovima ispod): „... svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.“ El Maide, 48 Друго, како објашњаваш наводе које је Евтропио навео о томе да шиити чак одбацују поједине делове Курана, да неке од директних Мухамедових следбеника називај издајницима? Ако ти ниси шиит, онда како расуђујеш о њиховом тумачењу Курана? Poštovani brate, ja vam mogu odmah objasniti jasnim dokazom: - Pojedine frakcije među šijama (koje inače strepe od ostalih svojih suvernika) bave se nekim teorijama zavere. I zaluđenost teorijama zavere je svojstvena šijama uopšte. Međutim, što se tiče Kur'ana, te iste šije koje odbacuju delove Kur'ana koriste potpuno identičan Kur'an kao što ja imam kući, kao što se štampa u Saudijskoj Arabiji i svugde po Svetu. Dakle, jedan izazov za vas ako sumnjate: Proverite sva štampana izdanja Kur'ana na Arapskom jeziku da li su potpuno identični. Dakle, na Arapskom jer je samo na Arapskom original. - Što se tiče kleveta šija o pojedinim ashabima radijallahu anhum, ni u ovom pogledu nisu svi jedinstveni. Drugo, šije nisu postojale za vreme Poslanika a.s. Šii'atul Ali je bio politički pokret a ne sekta ili frakcija. Oni su isto verovali i isto praktikovali kao i svi ostali. Ali se nisu slagali u političkom sistemu, odnosno bilo je pitanje republika ili monarhija. Nakon što je mučki ubijen Alija radijallahu anu, i nakon 100-150 godina od Poslanika a.s. politički pokret šijatul Ali razvija se u sopstvenu religiju čitavog spektra sekti i frakcija koje su uglavnom kamuflirane da liče kao muslimani koji "samo" tumače drugačije neke strane. A ustvari, to je sistemska i planska mašinerija koja razara muslimane iznutra na svim nivoima. Ama svaki put kada su muslimani bili napadnuti oni su dodatno sabotirali i naširoko sarađivali sa agresorima. Ima dovoljno dokumenata koji sve potvrđuju. Npr., Irak nikad ne bi pao da Amerika nije imala saveznike šije kojima je plaćala i plaća ogromne svote. Ali, otom - potom.- Što se tiče njihovog tumačenja Kur'ana i njihovog verovanja najbolje vam je da sami sve to istražite. Ali onako kritički a ne specijalno pripremljenim materijalima za vas. Sav materijal i organizacije Irana su specijalno napravljeni za serviranje nemuslimanima i muslimanima. S druge strane, mnogi nemuslimani su namerno pisali hvalospeve šijama jer su uvek bili saveznici njima. Morate naći neke knjige koje su od njihovih frakcija namenjene drugim frakcijama. Evo nekoliko primera:- Šejtanije- vjeruju da Allah, dž.š., nije stvorio šejtana. (No coment) - Kasitije- smatraju da je bolje uživati u blagodatima ovoga svijeta potpuno mu se predajući, nego živjeti skromno i suzdržano. (No coment) - Merisije- smatraju da je većina Allahovih svojstava stvorena. (No coment) -Tarikije- vjeruju da Allah, dž.š., nije svojim robovima naredio ništa slično vjerovanju, pa ko čvrsto vjeruje u Allaha i spozna Ga dozvoljeno mu je da čini šta hoće. (No coment) - Saibije -smatraju da je Allah, dž.š., pustio Svoja stvorenja da čine šta hoće. (No coment) -Mutenasihije- zagovaraju seljenje duša. Kada umre dobar čovjek njegova duša seli se u tijeločovjeka koji će imati sretan život. Kada pak umre loš čovjek njegova duša inkarnira u tijelo čovjeka koji će imati tegoban život. (No coment) - Mebanije kažu: “Dužan si izvršavati sve što ti srce želi. Radi sve ono što se tebi čini lijepo.” Oni tvrde da ljudi nisu dužni da postupaju po odredbama Kur’ana. Jedini zakonodavac po njima je srce. - Hasbije- smatraju da čitav dunjaluk pripada podjednako svim sinovima Ademovim. Niko netreba da uskraćuje imetak drugom, niti na njega polaže veće pravo. Inače, među ovim šijama se najranije pojavila socijalistička i komunistička ideja. Zna se i ko je prvi počeo sa tim. Zatim ima čitav neprekidnuti niz proroka koji se međusobno razlikuju- babizam. Behaije koji su se odvojili od babizma a onda i od šiizma te postali svoja religija koja ima 11 miliona sledbenika. Službeno priznata u Hrvatskoj. Kao što vidite, sve ove frakcije zastupaju ideje koje su već postojale u predislamsko doba. Sve ove sekte i frakcije su se vekovima isprepletale sa sektama i frakcijama ostalih religija. Delili su se i spajali. Nemuslimanima i muslimanima se obično predstavlja šiizam kao nešto slično Islamu. Ali vidite i sami da je antibiblijski a kamoli islamski. Ja vas savetujem, a i ostale, da se od šija držite na distanci. Ne kažem da ne istražujete ali oni su 100 x gori od Kule stražara (JS). Sve što finansira i sufinansira Iran kao država je max. ulepšano. Tako da je slaba vajda od kritičkog istraživanja od prethodno spomenutog izdavača. Jedini način da istražite a da ne upadnete u njihove klopke jeste da nađete šiitsku literaturu namenjena drugoj frakciji šijama. Na Balkanu šije imaju razgranatu mrežu misionarenja. S obzirom da su na Balkanu uvek imali neznatni uticaj sve što je prevedno i orgaizovano je propagandni materijal. Ako znate neki strani jezik onda vam je istraživanje malo lakše jer ima nekih objektivnih studija. Najbolje je da naučite farsi preko Neta pa da surfate po njihovim sajtovima koje su isključivo na farsi. Или, навод да Куран јесте конгломерат разних јудеохришћанских секти и учења ти одбацујеш речима Isto postoje navodi da je Biblija konglomerat. I kako ćete sad pobiti ove navode? Da nasmejemo ateiste: Postoji jedan Bog koji je obajvljivao svakome proroku drugačije verovanje od prethodnog. I danas, postoje različite religije koje nemaju nijednu zajedničku osnovu. и ап. ПАвле је цитирао неки други спис и речи које се њему приписују су нечије друге. Чије? Ako mislite na onaj stih koji počinje "Pisano je: ..." onda to nisu reči Pavla jer ima na nekoliko mesta u Bibliji gde se kaže da je pisano pa onda se citira. Ako mislite na njegove poslanice, onda istraživači dele autorstvo na Pavla, i na njegove učenike. Можда су речи Христове, можда некого од других апостола. све у свему он говори да то што је писано за хришћане је реалност у Духу Светоме. Brate, postoji tzv. Crvena Biblija gde su sve reči Isusa a.s. napisane u crvenoj boji. Samo 10% u takvoj Bibliji je napisano crvenom bojom. Biblija nije problem već tumačenje. Елем, Куран као конгломерат; постоје чак мишљења озбиљних људи да је Куран Мухамеду писао неки епископ свргнути епископ који је припадао једној од фракција монофизита. Super. Onda pravac kod monofizita i neka napišu još jedan Kur'an sličan ovom. A ako nemaju vremena bar jednu suru. A najkraća sura je od 3 ajeta. Jedva čekam da vidim drugo izdanje Kur'ana. Владика Атанасије Јевтић је једном приликом и навео његово име али га ја не записах. И пази, сад! Ово је мој став о Курану! И твој аргумент да је Бог обајвио Мухамеду мени зато не стоји. А да још наведемо да је само име пророка Мухамеда име које су њему дали његови следбеници, или чак он сам себи псеудоним и да се звао Абул Касем ибн Абдала још више потврђује да је ислам ствар обмане ђаволске. И у овом светлу, да ли би ти мени уопште покушавао да разјасниш речи Курана и веру којој припадаш, или би ме одувао? Prvo, bez uvrede, ti si dezinformisan i neinformisan. I da ti sad objasnim u vezi imena Arapa. Arapi se prezivaju po očevima a nazivaju po sinovima. Poslanik a.s. se zvao Muhammed a prezime mu je ibn/sin Adbullah/a. A ostali su ga nazivali po imenima sinova. Poslanik a.s. je imao sina koji se zvao Kasim pa su ga zvali Ebu Kasim što znači "oče Kasimov". Majke se nazivaju po ćerkama, pa npr., Ummu Ahmed što znači majka Ahmedova. Ali su im prezimena uvek po očevima. Ne poznaješ osnovne običaje Arapa a ovamo imaš negativan stav o Islamu i muslimanima. Tako to ne ide brate. Niko ti ne brani da imaš svoj stav. To je čak pohvalno. Ali da zasnivaš svoje stavove o islamu i muslimanima na dezinformacije nikako nije OK za bilo šta. Što znači da komunikacija sa mnom je hrabrost. Koji je ovde metod u pitanju? Sve što ateisti i antiteisti navode za Isusa a.s. hrišćani navode za Muhammeda a.s. Da te podsetim da ateisti smatraju da nije pravo ime Isusa a.s. Yešua jer je već jedan Yešua postojao kojeg većina poznaju kao Isus Navin. Zadnju rečenicu u gornjem citatu sam objasnio detaljno odmah na početku. На крају, мала дигресија поводом речи коју често наведиш у скову корист:у погледу речи из Јн. 8,25 твоји наводи, па макар били са енглеског ус нетачни, јер у нашем преводу стоји: "..Почетак, ако што вам рекох" што се слаже и са грчким текстом (оригиналним). Brate, ne slaže se sa Grčkim tekstom:Jov 8:25 ἔλεγον οὖν αὐτῷ· Σὺ τίς εἶ; καὶ εἶπεν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· Τὴν ἀρχὴν ὅ,τι καὶ λαλῶ ὑμῖν. Друга ствар је да је Израиљ "проворођени мој". Видиш, код Јована не стоји прворођени него јединорођени што је велика разлика. Прво указује на то да је неко прворођен и да за њим следи још деце, док друго да је Христос једини од Бога рођен, на јединствен начин рођен који се не може упоредити са било чијим другим рођењем, тј. указује се на ипостасно својство Сина које је несаопштиво и непреносиво другима. Ап. Јован управо то жели да нагласи, да је Христос потиче(=рађа се) од Оца као Син. Brate, ne može Isus a.s. biti prvorođen ako je i Izraelj prvorođen. A mi verujemo da je Isus a.s. na jedinstven način rođen ali to ne znači da je bog. Pozzz bosanac је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Ovo je moja poslednja replika na teološkim diskusijama što se tiče Hrišćanstva. Mislim, tek sam se učlanio i odmah sam se bacio na pobijanje temelja Hrišćanstva a sem što je forum pravoslavni nego je i prepun raznih hrišćana. A pravilnik me prepoznaje kao gosta pa ne želim da ispadne da ne poštujem domaćina. Svaka cast ako je tako. Samo to sprovedi u praksi i bice ok. Došao sam radi dijaloga kako bi nešto naučio i razbio predrasude kao i da naučim druge i razbijem njihove predrasude. E, tako i treba. Da ucimo jedni o drugima ovako putem foruma od teologa i upucenih vernika, a ne sa televizije i od politicara i verskih fanatika. Brate, koji su ti prvi Hristovi učenici koji su pisali o Trojstvu i gde su pisali? Problem je što sem Pavla koji nije bio učenik Isusa a.s. nit apostol drugog i ne možeš navesti. "I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji. Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha, Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin. " Od Pavla počinje Hrišćanstvo. Od Hrista pocinje Hriscanstvo. Isus nam je ostavio Liturgiju,a ne knjigu. I ap. Pavle je bio sa ostalim apostolima, koji su vec pre toga bili Hriscani, i niko se nije bunio protiv "njegovog" ucenja. Javio mu se vaskrsli Hristos i rekao mu da ce ga nauciti. Pavle je medju njima bio najbolji poznavalac Starog Zaveta i najlogicnije je da je i njegov najbolji tumac. Ko ne veruje neka ne veruje. Brate, kad se kaže Sin ne misli se bukvalno već je to metafora korišćena u Bibliji puno puta. Brate, govorio sam i i@Istrazitelju o tome. Samo se za Isusa kaze da je jedinorodni od Oca, da postoji od pocetka vremena, da ima svu vlast i na nebu i na zemlji...... Ovo se za nikog drugog nije reklo. I ti mozes da mislis sta hoces. Naveo jesi stihove ali sam i ja naveo razloge zbog čega oni nisu argument. Ot Jov nije bilo prihvaćano do 9. veka. Drugo, Ot je samo san. Ti izneo samo islamsko vidjenje i lepo odbacio sve ono sto ti ne svidja. Sve poslanice, ukljucujuci i poslanice aposltola Pavla, i prorocanstva SZ, Jevandjelja, i Otkrovenje, deo su Biblije i ne mozes ih odbacivati ako to prethodno ne napomenes. Vec sam sto puta rekao da kada kazes : U Bibliji nema dokaza za "to i to" ti si rekao da i u poslanicama ap. Pavla i u knjizi Otkrovenje nema dokaza za "to i to". Kada kazes Biblija tu se posrazumevaju sve knjige koje cine Bibliju. Ako nesto odbacujes bez da to napomenes ti cinis laz i prevaru, bilo to namerno ili slucajno. Otrovenje je prorocka vizija koju su imali mnogi prorci i u Starom Zavetu, NIJE SAN i deo je Biblije. Usla je kazno zbog svog komplikovanog sadrzaja, i zato se i ne koristi na Liturgiji i danas. Moze se lako pogesno protumaciti ukoliko se ne poznaje dobro Biblija i hriscansko ucenje. Evo sta je zapisao poznati jevrejski istoricar Josif flavije koji je ziveo u prvom veku o Isusu : Da cujemo i rimljane : Plinije Mlađi (61-114), carski legat Bitinije i Ponta, «Pisma» : "Kada su preda me izvodili neke s optužbom da su kršćani, ja sam ih kao kršćane i kažnjavao... Tvrdili su da je sva njihova krivnja ili zabluda u tome što su se određenih dana sakupljali prije zore pjevajući i slaveći Krista kao Boga i obvezivali se zakletvom da neće činiti prijestupe, da će se uzdržavati od krađa, grabeži, preljuba, kršenja zadane riječi" Obzirom da od mog citiranja Biblije nema nikakve vajde u razgovoru sa tobom, jer tu vlada princip "ja u klin, ti u plocu" i to ne vodi nigde, napisacu ti sledece : Cak i kada bi tvoje tumacenje o Isusu kao proroku koji nije Bog bilo tacno, opet Njegovo ucenje ne mozes da uporedis sa Islamskim. Isus je govorio o ljubavi prema svima pa i prema neprijateljima kao o glavnom zakonu : " Učitelju! Koja je zapovest najveća u zakonu? A Isus reče mu: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom misli svojom. Ovo je prva i najveća zapovest. A druga je kao i ova: Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe. O ovima dvema zapovestima visi sav zakon i proroci. " Isus je govorio o Carstvu Nebeskom. I opet, Isusovo ucenje o Carstvu i onima koji ce ga zadobiti nema veze sa Islamskim niti sa bilo kojim drugim ucenjem. Isus je govorio o svom stradanju i Vaskrsenju. Opet, ti njegovi govori se suprostavljaju sa ucenjem Kurana po kojem se isusovim ucenicima "pricinilo" raspece i Vaskrsenje. I ima jos mnogo toga sto sve zajedno pokazuje da Isus nije bio islamski prorok. Jedino sto tebi ostaje sada je da i te Njegove govore proglasis za lazna i izmisljena. Ali onda nemoj da spominjes Bibliju vise nikada u zivotu kao bilo kakav dokaz za Islam, nemoj citirati Isusove reci vise nikada jer su mozda i one pogresno zapisane ili izmisljene. Znaci, kako god da okrenes i obrnes Isusovo ucenje nema veze sa islamskim ucenjem, On po Bibliji nije bio niti moze biti islamski prorok, cak i da odbacis Njegovu bozansku prirodu. nana and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 laie_14 . Хвала ти брате Игњатије,корисно је и мени кад је неко овако експлицитан. Ignjatije and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Ignjatije, svaka cast na strpljenju, moram da priznam da ga ja nisam imao za ovakvu temu... Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Brate, ne slaže se sa Grčkim tekstom: Jov 8:25 ἔλεγον οὖν αὐτῷ· Σὺ τίς εἶ; καὶ εἶπεν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· Τὴν ἀρχὴν ὅ,τι καὶ λαλῶ ὑμῖν. Брате, слаже се са грчким текстом! Када би сада шиите питали о вашој теологији, они би ударили дрвље и камење. И тврдили да је њихова верзија Курана оригинална и тачна. Све ово што сам ти горе наводио, није имало за циљ да вређа већ да ти укаже на то да твоја тврђења о Библији и оспоравању њеног тумачења од нпр. православних рађају исти укус у устима као и што теби по питању Курана и других фракција ислама. Поготово ако бих ја ил било ко други овде, узео да исчитава њихове теолошке расправе и тврђења која иду вама на штету. Која су за вас, политичка, инструисана, острашћена и сл. Мени то заиста овде није циљ. Не видим да сам те ја или било ког муслимана назвао демонским, или ђаволовим слугом? Само ме итересује како ти одмах виде претњу и то не мање него ратом када неко омаловажи ислам? Jedina prepreka jeste kada ratujete i saučestvujete bilo kako protiv nas, i vređate, napadate našu čast, i dezinformišete. Dakle, ljudi koji ovo rade, sa njima se prekida svaki odnos sem diplomatske veze (koja je inače i dijalog, i diskusija, i borba protiv nepravde, ali i informisanje o Islamu samo što je sve to svedeno na minimum). Kratko i jasno: Ne treba da vas vređa ničija teologija. Ako nije Islam, biće neka druga teologija. A samo vaša niti samo naša nikad neće biti na ovoj Zemlji. Vama vaša vera, meni moja. U međuvremenu (ovo sa velikim slovima ispod): Brate, postoji tzv. Crvena Biblija gde su sve reči Isusa a.s. napisane u crvenoj boji. Samo 10% u takvoj Bibliji je napisano crvenom bojom. Biblija nije problem već tumačenje. И ти знаш којој верзији и боји Библије припадају наведене речи ап. Павла??? При том, аргумнт о Црвеној Библији је смешан невероватно!! А који је то па геније закључио да је само 10% речи Христових у Библији? Наравно, ако изузмемо Ст. Завет који је обимнији од Новог. Ako mislite na njegove poslanice, onda istraživači dele autorstvo na Pavla, i na njegove učenike. А ово би значило шта? Можда теби представља проблем то што су неке посланице приписане ап. Павлу дело његових ученика, али мени нити било ком хришћанину не представља. Зашто? Јер то што у њима пише није ексклузивно мишљење Павла, Луке, Тимотеја...него Цркве као заједнице верних која препознаје и и живи стварност тих речи. Затим, коме је то проблематично тумачњење Светог Писма? Теби!? Чије тумачење? Православних?! Замисли колико је тек православнима проблематично тумачење муслимана! A mi verujemo da je Isus a.s. na jedinstven način rođen ali to ne znači da je bog. Арију се тако исто чинило. Па су то светитељи и учитељи Цркве као што су Атанасије Велики, Василије Велики, Григорије Богослов и други то оборили. За нас израз у Јовановом јеванђељу :Јединородни Син, који је у наручју Оца.." указује на, са једне стране, божанство Сина-то да је у свему једнак Богу Оцу, а са друге упућује на његово личносно (ипостасно)својство које је , као што сам већ навео, несаопштиво и плод личне и непосредне заједнице, прожимања са Оцем. Што се тиче овога I bez obzira što znamo vaše teološke stavove o nama, i bez obzira što nam sve osporavate, mi možemo komotno i veselo da krenemo u npr.,tehničku saradnju, humanitarne akcije, ... sa vama jer nam je to obaveza i dobro delo. Dakle, nama, vaše teološke, nacionalne i druge razlike nisu prepreka za prethodno nabrojane nivoe. ми исто тако знамо ваше теолошке ставове о нама као и имена која су се кроз историју хришћанима приписивала. А богме и данас. Такође нам нису препрека било које друге разлике које си овде именовао за сарадњу. На послетку, колико видим Исламска заједница Србије прилично блиско сарађује по тачкама које си ти навео. Само једно те молим, немој нас правити будалама и тврдити како смо ми лешинари који се обрушавају на све што је исламско, док ви ето тако нас са љубављу гледате и стоички подносите наше нападе. Јер ће то одвести управо ономе што си навео да не желиш у овим нашим расправама/разговорима овде. ДА будемо искрени; нити ви нас претерано волите и радо бисте нам видели, у најмању руку леђа, као и обрнуто. Ако ту придружимо реч Балкан и све што уз њу иде, онда да се манемо ћорава посла. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Ignjatije apologeticus razbija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хришћанин012 Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 ТОМ "БИБЛИЈОМ" ЗАПАЛИТЕ ВАТРУ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 ТОМ "БИБЛИЈОМ" ЗАПАЛИТЕ ВАТРУ ! Нема потребе. У питању је "Дидахи". Он садржи учење дванаесторице апостола. Дакле. учење апостола о ономе што је учио Исус Христос, а не учење о самом Исусу Христу. Може се прочитати овде http://www.verujem.org/sveti_oci/didahi.html Исти је случај и са посланицама апостола које се у клипу наводе. Битно је да знамо о чему посланица говори, коме је и због чега писана... Клип је тежак треш. Не иде у прилог ни Муслиманима јер и они вереју у безгрешно зачеће Исуса које овај клип такође негира. Имамо дела самих апостола, и њихових ученика која јасно говоре о божанству Исуса Христа, Његовом страдању и Васкрсењу. Можемо споменути и Римљане који пишу о распећу Исуса Христа и прослављању Њега као Бога од стране првих Хришћана. Или Талмуд који сведочи о Исусу који се градио Богом и чинио чуда. Клип је тешка манипулација. Могу ја да узмем књигу Откровење и кажем како нема везе са Новим Заветом јер не помиње учења апостола и родослов Исуса Христа. Па наравно да не спомиње када јој је таматика сасвим другачија. Е да, управо се у Откровењу помиње божансво Исуса Христа и Његово страдање. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 @Хришћанин 012 Ал си ти Земо неки опасан, Занима ме да ли се знамо? Де ћеш да палиш књиге. Jelena 76 and Mironosica је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Август 9, 2014 Пријави Подели Написано Август 9, 2014 Brate vidim da si se uvrijedio ali nemaš razloga za to.I mene boli to što ti ne vjeruješ u Muhammeda kao poslanika ali mi to ne smeta da te prihvatim takvog kakav jesi. A što se tiče vjerovanja u boga ja i ti se slažemo u zadnoj tvojopj rečenici do prvog zareza. Bosanac,bicu iskren. Nemam ja nista protiv islama,NAPROTIV. Ali mi neke “sitne“ stvari NISU jasne. Npr. kak moze biti normalno da jedan Boziji prorok ozeni malu sestogodisnju devojcicu?????!!!????? A ono sto mi je najgore,isti taj,koji je za vas Boziji poslanik,i to onaj najveci od svih,isti taj je imao seks sa tom istom devojcicom,i to kad je imala devet godina. MOZES LI MI POJASNITI,KAKO MOZE TO RAZUMNO BITI?? I jos se nasladjivao sa mnogim zenama,i koju god je pozeleo,on se nasladjivao njom. Ne znam iskreno,sta da mislim o tome.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 9, 2014 Пријави Подели Написано Август 9, 2014 На основу чега су датирали да је најстрија? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Август 9, 2014 Пријави Подели Написано Август 9, 2014 на основу тога што може да се чува у онаквим условима. када неби била најстарија вјероварно би се распала него је најстарија па ју је неки ко бива бог сачувао да се не распадне. колико знам у историји има доста оваквих случајева да су се појавиле неке књиге опасне по хришћане. и доиста су биле опасне. ја знам за једну коју је исто неки нови бог бацио са неба па су после хришћани доиста имали муке од ње, били су страшно мучени, наплаћиват им је харач, спаљивани храмови, синови мајкама отимани и вршена друга слична злостављања и прогоњена ако се појавила још нека књига против библије требало би је што прије забранити док не буде дјеловала као ова чије су последице управо описане па да имамо муке као што смо од ове горе наведене имали а на жалост још их имамо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука