Гости Guest - . . .- Написано Новембар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 znaci, vladika nije stvarno hrisots, vec je KAO DA JE hristos ... dakle nekako iluzorno, umisljeno, fantazmagoricno, nesto poput igre gde se deca igraju partizana i nemaca? ... dobro, vasa stvar ... ali meni je to neozbiljno za oragnizaciju koja tvrdi da poznaje BOga ...! Потпуно погрешно размишљање. Одговараш тек онакона прву лопту, не желиш да о томе промишљаш. Није православна теологија бабска прича. Али добро... има нас разних, нису сви способни да разумеју Цркву, тј. има много оних који то не желе. У томе је слобода... Мени су твоја питања изазов, само не знам колико си ти спреман да учиш... Иначе, готиван ти ник Можда би било добро да птвориш тему о ономе што ти није јасно, а да ми зарвшимо ову нашу причу до краја како смо започели са конкретним примером. Олимп and Tony Clifton је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tony Clifton Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 da, necu vise spamovati ... ali cu pratiti sta pisete . hvala za nik, jedan je Tony Clifton! "THIS IS TONY CLIFTON! A NAME TO RESPECT! A NAME TO FEAR!!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 znaci, vladika nije stvarno hrisots, vec je KAO DA JE hristos ... dakle nekako iluzorno, umisljeno, fantazmagoricno, nesto poput igre gde se deca igraju partizana i nemaca? ... Ma jok,to je prevazidjeno,raskrstili smo sa prošlošću,sada se deca igraju Crkve Tony Clifton је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Да ли нешто мења ствари ако је усликани прота архијерејски намесник? У питању је Сремска епархија. "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Није Парохија помесна Црква већ део помесне Цркве тј. Епархије.Узгред иконизовање би значило да Прволик позајмљује материјал у којем и кроз кога присуствује.Позајмљује дрво за иконе,боје за фреске, Мошти, и коначно,позајмљује нас тако што се поистовећује са нама, уз важну напомену да -има РАЗЛИКЕ али нема ДЕОБЕ између -иконе(епископа презвитера,ђакона и лаика) и Прототипа тј.Христа. Александрида је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Свештеник иконизује Христа,иконизују Га све службе у Литургији,али презвитеру није место на Горњем месту као што ни вама није место испред Престола за време Литургије а ни након ње.Постоји разлика у лит. службама коју установљује Дух Свети,приликом Крштења и Рукоположења.Нисмо сви једнаки,што не значи да нисмо једно и у јединству.Разликују нам се службе у Литургији. Оче, мислим да нам је свима то јасно, оно шта постављам као питање је зашто је баш седење свештеника на горњем месту неправилно а остало где он чини исто шта и Епископ није. Илустрације ради, пре пар година се силна галама дигла када су свештеници кренули да не затварају двери, а то је било уобичајено на Архијерејској Литургији и нико није правио питање због тога. Аргументи оних који су били против ткзв. "новотарија" су били отприлике као ови ваши горе. Дакле, када би сада свештеници кренули са седењем на горњем месту који би био аргумент да то не припада њиховој служби, мислим да је то овде интересантно, овако ништа нисмо разјаснили. Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Znam da parohija nije pomjesna crkva. Ali imajte oče u vidu da je u prvim vjekovima samo episkop svršavao evharistiju, a on je bio glava pomjesne crkve. Kasnije kada se to pravo prenijelo na prezvitere, zar na neki način i prezviter ne postaje kao poglavar parohije i poglavar male pomjesne crkve, koja je u sastavu eparhije? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон Владислав Написано Новембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 @Ognjen Isti je razlog kao i taj zasto crkvu u kojoj sluzi ne osvecuje svestenik i ne potpisuje antimins za nju nego Episkop. @Gandalf Bez obzira sto se parohija izdvojila nikada nije izgubila vezu sa Episkopom koja se upravo ogleda u ovih nekoliko sustinskih stvari. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Није Парохија помесна Црква већ део помесне Цркве ? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Да ли нешто мења ствари ако је усликани прота архијерејски намесник? У питању је Сремска епархија. Не мења. Исто је погрешно. Није ни Архијерејском намеснику место у Горњем месту. А то што је Сремска епархија у питању, много тога објашњава. Наравно, не стављамо све у исти кош, али знам да су управо свештеници сремске Епархије писали проглас који је, ни мање ни више објављен на главној пљуваоници Цркве, најчувеније интернет кофе са помијама које само духовне свиње могу да конзумирају. Исти сајт је објављивао слике и фотомонтаже наших Епископа где је на сатански начин ружио Епископски чин. Такође су то радили и са Патријархом Павлом, о томе смо већ писали. Дакле, на ни мање ни више том сајту је изашао проглас Сремског свештенства. Надам се да ово нису СВИ потписали, јер је најблаже речено, потпуно небулозно и жалосно да је оволико незнање у нашој Цркви и то од оних од којих се олекује да буду воше народа у духовном смислу. . Зато и не чуди што Архијерејски намесник седи на Горњем месту. http://www.novinar.d...je-sremske.html Miloš Petrović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Иначе бих волео да се јави тај свештеник који је у име свегa свештенства написао овај предлог, да га приупитам неке ствари... нејискреније. Искрено не верујеm да су ово СВИ писали већ један, који буквално појма нема ништа о православној теологији се крије иза СВЕГA свештенства. То је смешно, да не кажем јадно. А све то објављено на Новинар.дебе Дакле, тај храбри и врли свештеник (који пише у име СВИХ) би могао да појасни и зашто свештеник седи на гоњем месту... Miloš Petrović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Имате литературу о овим темама.Од о. Н Афанасјева скоро све књиге.Епископска служба сабира сву Цркву, само она, и таква је структура хришћанства од почетка.На Гоњем месту седи само онај који је добио од Бога ту службу да само он сабира целу Цркву и приводи је Оцу. Од првих дана Цркве то је Епископ или га зовите презвитер или предстојатељ,у сваком случају само један у једној помесној Цркви.То је Божанска установа која иконизује или чини присутним есхатолошке стварности.Не заборавите да је хришћанство есхатолошки усмерено пре свега. Miloš Petrović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Најбитније је изнети зашто се нешто брани. Питање на које не добијамо одговор је : која се јерес исповеда или догма негира седењем презвитера на горњем месту. Пази оче Иване, ти који седе на горњем месту могу да кажу "а што па да не седим? ако може ђакон да чита Јеванђеље из трона што ја да не седнем на горње место?" Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Zato episkopa prezviter i pominje na liturgiji. U Rimskoj Crkvi je čak bila praksa da Rimski episkop šalje po đakonima, prezviterima čestice darova, koje su oni dodavali darovima od njih osvećenim... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miloš Petrović Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 ОВО ВЕЋ СВИ ЗНАМО-ДА СЕ ПОДСЕТИМО " Сви следујте епископу, као Исус Христос Оцу, и свештенству као Апостолима, а ђаконе поштујте као Божију заповест. Нека нико без епископа не ради било шта што се односи на Цркву. Она Евхаристија (Литургија) нека се сматра сигурном која је под епископом (тј.коју врши епископ), или ако коме он дозволи. (2) Тамо где се појави епископ, тамо нека буде и мноштво народа (- сви верни), као што тамо где је Исус Христос, тамо је и саборна ( - католичанска) Црква. Није дозвољено без епископа ни крштавати, ни агапе (вечере љубави, Јуда 12) свршавати, него оно што он одобри, то је и Богу угодно - да (вам) све што чините буде сигурно и поуздано." Свети Игнатије Антиохиски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука