Jump to content

Zašto se pokojnik iznosi nogama napred, iz kuće?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Hvala .

Bio sam ispolevao kuću vodom,slučajno iz kante,ujna je rekla da ne smem da obrišem jer se ne sme kuća ribati kada je mrtvac u u kući.

Ja sam rekao da je to glupost i obrisao sam vodu i blato sa cipela.

Jedino me zbunilo to što su sveštenici rekli da ga iznesemo tako da prvo idu noge.

I sad mi to nije jasno...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 44
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Hvala .

Bio sam ispolevao kuću vodom,slučajno iz kante,ujna je rekla da ne smem da obrišem jer se ne sme kuća ribati kada je mrtvac u u kući.

Ja sam rekao da je to glupost i obrisao sam vodu i blato sa cipela.

Jedino me zbunilo to što su sveštenici rekli da ga iznesemo tako da prvo idu noge.

I sad mi to nije jasno...

Zato sto popu mrzi da se objasnjava sa selom a i nema oko cega.Uvek pobedjuje argument "jer to tako treba",ne kosi se sa obicajima crkve tako da nikom ne smeta i to se prihvata kao pravilo.

Подели на овим сајтовима

Znaš, svi ti običaji imaju nekog smisla; ne mislim da stvarno imaju neki poseban smisao, ali, globalno gledano, najviše služe da se najbliža porodica i prijatelji nečim zanimaju, da ne padnu u veliku tugu...

Onih prvih dana stalno neko dolazi da izjavi saučešće, pa organizovanje sahrane i svega, tako se nekako ljudima strukturiše vreme, i izvlače se i stanja šoka. Onda i sami pomeni imaju smisla: proces onog prvog, najjačeg tugovanja traje 6 nedelja, što se poklapa sa prvih 40 dana, posle kojih se daje pomen, da se nekako obeleži kraj tog ciklusa. Onda sledeći, posle 6 meseci, pa godišnji pomeni služe da se razvie porodični narativ itd. itd.

Mudro je to sve narod smislio...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Ако су се код нас било када у историји покојници излагали стојећи усправно у сандуку као што има крајева света у којима је тако нешто обичај, мислим да је мистерија решена.

Е, сад, како знати да ли су код нас постављали покојнике усправно?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Zašto se postavlja uspravno?

Ja samo tražim neko logično objašnjenje,to jest interesujeme da li taj običaj ima utemeljenje u Hrišćanstvu ili je obično sujevjerje.

Na sahrani su služila tri sveštenika,svi su mlađi ljudi,nisam stigao da ih pitam ali ne bi bio začudjen da oni idu glupim običajima uz dlaku...

Подели на овим сајтовима

Ja samo tražim neko logično objašnjenje,to jest interesujeme da li taj običaj ima utemeljenje u Hrišćanstvu ili je obično sujevjerje.

Cisto sujeverje, bez ostatka...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa zasto bi bilo glupo? Pokojnika moraju nekako izneti iz kuce. Ustali se praksa da ga iznose na jedan nacin i molim lepo ... kao sto se ustali obicaj da ljudi nazdrave i kucnu se ili bilo sta drugo. Ja sam davno cuo ono "izasao sa nogama napred" kao sinonim za smrt.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ja u tome ne vidim nista neobicno niti kakvo sujeverje. Jednostavno, prakticno je znati kako se ponasati i sta ciniti u nekim situacijama. Da neko kaze kako pokojnika treba izneti kroz prozor a ne na vrata to bi mi bilo neobicno, a ovo sa nogama napred, molim lepo, nista neobicno ni cudno.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ма,све је почело са неким обичајем да неће бити ножева на даћи,па да кућа не сме да се чисти када је мртвац у њој ,још је ујна рекла да ће Артемије да одржи 40 литургија за деду а кулминирало је са овим...напросто нисам могао да верујем шта све слушам.

На крају сам ја испао будала што сам се супроставио свему томе.

Подели на овим сајтовима

Бог да му душа прости! Царство му Небеско!

На све фреске, на који је приказана сахрана или пренос моштију (сахрана Пресвете Богородице, пренос моштију светог Климента Римског итд.), увек су покојне носили ногама унапред.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Зашто се мртвац носи са ногама окренутим напред? При ходу нога иде испред главе и док је човек жив. Покојник такође "иде" у вечност па је природно да ноге иду напред.

При опелу и у гробу глава покајника је окренута према Истоку. Са истока се рађа сунце које је символ Христа Бога. Покојник иде Њему, зато се молимо да га Бог "упокоји у светлости лица Христова".

нашао сам нешто што донекле даје смисао али опет је некако безвезе
Подели на овим сајтовима

Oбичај ношења црнине у знак жалости. Код нас дошао са Запада. Код православних Руса за опела се употребљава бела боја као знак вере у васкрсење мртвих.

још нешто занимљиво

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Zasto se obavezno prekriva ogledalo u kuci gde lezi pokojnik?

A macke se ni pod razno ne pustaju kod njega?

Znam da su glupa pitanja al takvi su nam obicaji molimmmmm 7896634 .

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...