Jump to content

Блиц јавља! "Patrijarh: Prevazići razlike sa Katoličkom crkvom"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja се извињавам, нисам знао да смо и ми римокатолици и да имамо папу непогрешивог па да се не коментаришу изјаве. Ово је део тог интервјуа који се помиње у теми.

Подели на овим сајтовима

Spasenje i zivot u Hristu je moguce u svakom drustvu. to je ono za sta treba da se borimo. vrednosti, a njih je ustvari u izvornom tradiciji hriscanstva vrlo malo ali su zato maximalno sublimirane u esenciju svih vrednosti, i to u jednu ali u najvecoj od svih, a to je u ljubav prema coveku, ce vec naci same svoj put da se iskazu. ovako smo u situaciji da se navodno "borimo za hriscanstvo" a mi se ustvari borimo za "posledice hriscanstva" pri tome ubedjujuci sami sebe da ako sacuvamo posledice hriscanstva da ce mo sacuvati i samo hriscanstvao, izrazeno kroz nekakve "hriscanske tradicionalne vrednosti".

Dobro, to je jasno. Tada su bili takvi hrišćani koji su iz te ljubavi prema Bogu i prema čovjeku primjetili da medju sobom imaju nezbrinute udovice, siročad, gladne, bolesne pa su počeli skupljati novčanu pomoć za udovice, počeli otvarati sirotišta za siročad, bolnice za bolesne, kuhnje za gladne itd. I to su Crkva i hrišćanstvo radile neprestano i na zapadu i na istoku već 2000 godina. Tako znači projavljivali svoju ljubav prema Bogu i prema čovjeku i vršili Jevandjelje u praksi. A to nazivamo sada hrišćanskom tradicijom. I sad šta ti predlažeš u pogledu toga. Neki novi način kako se ta ljubav prema čovjeku ima projavljivati nekim drugim načinom. Gladnog ne treba nahraniti već mu dati instrukcije iz Yoge kako bi ovladao svoju glad. Siročad ne treba zbrinjavati, treba ih pustiti da ih pedofili danas odvedu po kućama svaki i "pobrinu" se za njih onda te "dobre čike"? Bolesnicima umjesto da omogućimo dostupno liječenje radije im platimo kurs autosugestije i autohipnoze kako bi naučili savladjivat i imat pod kontrolom bolove. Ili smatraš da je sve to suvišno ili šta. Ono sve što si tamo napisao je bez ikakve glave i pete, dugo nisam pročitao nešto toliko konfuzno.

Подели на овим сајтовима

Obicno bezim od knjiga koje imaju za temu poslednja vremena tako cu i od ove

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ako su tradicionalne ljudske vrijednosti ZASNOVANE na hrišćanstvu i hrišćanstvom promjenjene ili preobražene onda ih nazivamo tradicionalnim hrišćanskim vrijednostima i onda su ustvari potvrdom da je hrišćanstvo ŽIVO i da ga provodime u djelo. Ako samo tvrdimo da smo hrišćani a ni po čem se to ne da raspoznat i izgledamo i ponašamo se sasvim isto kao i svi ti koji hrišćanima a ni vjernicima nisu onda nam džaba sva ta naša naklapanja o hrišćanstvu i o spasenju. Ne bude tu ni H od hrišćanstva a ni S od spasenja. vjera bez djela je MRTVA!

Osim toga opet pišeš notornu besmislicu, to boldovano i obojeno, čitaš li ti uopšte šta pišeš? Tradicionalne HRIŠĆANSKE vrijednosti baš zato i nazivamo hrišćanskim jer su zasnovane na HRIŠĆANSTVU, a ne na islamu ili budhizmu ili nekakvoj političkoj ideologiji. I o njima je cijelo vrijeme riječ. A ako je nešto zasnovano na hrišćanstvu onda to oboje zajedno i hrišćanstvo, tim se misli na samo hrišćansko učenje i vjeru, na Jevandjelje i hrišćanske te vrijednosti, to je sve ostalo što je na Jevandjelju zasnovano, naša hrišćanska praksa čine jednu cjelinu i pridržavajući se obojih dolazimo k Spasenju. Ne postoji hrišćanstvo bez hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti. Hajde objasni mi kako onda to izgleda hrišćanstvo bez tih tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, ti si negdje na kugli zemaljskoj pronašao takvo nekakvo hrišćanstvo koje nema, ne njeguje a niti hoće da ima nekakve hrišćanske tradicionalne vrijednosti?

prvo h.t.v. uopste ne moraju da budu iskljucivo hriscanske, imas toga i u drugim verama i u socialnim uredjenjima, komunizam ti je jedan od primera.

drugo ti smatras da postojanje h.t.v. u jednom drustvu, garantuje da je to drustvo hriscansko a ja tvrdim da uopste nemora biti cak moze biti manje ili vise potpuno operisano od izvorne poruke hriscanstva, a to je vest o Spasenju verom u Boga.

trece ko uopste kaze da sam ja protiv tih tzv h.t.v. vrednosti? ti mene ocigledno uopste ne razumes. ja govorim o tome da fokusiranje na h.t.v. kao nekakav osnov nase vere jeste ustvari fokusiranje na posledicu vere a ne na izvor vere a jedino on je bitan. dakle ne sporim pozitivan aspekt h.t.v. ali one nisu niti mogu biti OKOSNICA naseg fokusa i ono oko cega bi mogli da se borimo ili cak ujedinimo. OKOSNICA onoga za sta se treba boriti jeste istinito prenosenje i projavljivanje te mogucnosti Spasenja. posledice toga ce same od sebe poceti da se projavljuju u onoj meri u kojoj ta Blagovest zaista i pusti koren u tom drustvu.

i jos nesto, postoji opasnost od takvog shvatanja osnova vere (dakle da su h.t.v. osnov). sve je to rusljivo i vreme to lako moze da pokaze i dokaze irelevantnim, ali ono sto niko, pa ni vreme koje sobom nosi razlicite vetrove, nemoze da srusi jeste mogucnost koju je Bog dao coveku, da se ne ponavljam = vest o Spasenju.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Dobro, to je jasno. Tada su bili takvi hrišćani koji su iz te ljubavi prema Bogu i prema čovjeku primjetili da medju sobom imaju nezbrinute udovice, siročad, gladne, bolesne pa su počeli skupljati novčanu pomoć za udovice, počeli otvarati sirotišta za siročad, bolnice za bolesne, kuhnje za gladne itd. I to su Crkva i hrišćanstvo radile neprestano i na zapadu i na istoku već 2000 godina. Tako znači projavljivali svoju ljubav prema Bogu i prema čovjeku i vršili Jevandjelje u praksi. A to nazivamo sada hrišćanskom tradicijom. I sad šta ti predlažeš u pogledu toga. Neki novi način kako se ta ljubav prema čovjeku ima projavljivati nekim drugim načinom. Gladnog ne treba nahraniti već mu dati instrukcije iz Yoge kako bi ovladao svoju glad. Siročad ne treba zbrinjavati, treba ih pustiti da ih pedofili danas odvedu po kućama svaki i "pobrinu" se za njih onda te "dobre čike"? Bolesnicima umjesto da omogućimo dostupno liječenje radije im platimo kurs autosugestije i autohipnoze kako bi naučili savladjivat i imat pod kontrolom bolove. Ili smatraš da je sve to suvišno ili šta. Ono sve što si tamo napisao je bez ikakve glave i pete, dugo nisam pročitao nešto toliko konfuzno.

ti kada bi lepo procitao svoj post video bi da pises ono sto ja pisem. dakle da Ljubav prema coveku i prema Bogu je nasla svoj izraz u raznim delanjima hriscana, ali to je posledica. da sad ne ulazim u to da su te i takve vrednosti vrlo prisutne i drugde a ne samo u hriscanstvu, zadr4zacu se na ovome da je rec o posledici. i ti bi sad da se boris za posledice a ugrozeni su sami temelji vere. eto i kod vas (a u nesto manjem obliku i kod nas) imas masovne primere karitativne delatnosti kad ono silni neki fratari silovase maloletnike i to decake. pa o cemu mi pricamo ako ne o posledici koja spolja izgleda divno i bajno a iznutra je trula da trulija ne moze biti. zasto zato sto je odvojena od svog izvora. zato sto se znamo samo boriti za pojavni oblik... kada bi nase crkve ovoliko energije koliko ulazu u nekakvo sklepano ujedinjenje, ulozile u evangelizaciju naroda, mnogo pre bi mi dosli u jedinstvo i to odozdo od strane samog verujuceg naroda. ovako imamo cirkus.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

ti kada bi lepo procitao svoj post video bi da pises ono sto ja pisem. dakle da Ljubav prema coveku i prema Bogu je nasla svoj izraz u raznim delanjima hriscana, ali to je posledica. da sad ne ulazim u to da su te i takve vrednosti vrlo prisutne i drugde a ne samo u hriscanstvu, zadr4zacu se na ovome da je rec o posledici. i ti bi sad da se boris za posledice a ugrozeni su sami temelji vere. eto i kod vas (a u nesto manjem obliku i kod nas) imas masovne primere karitativne delatnosti kad ono silni neki fratari silovase maloletnike i to decake. pa o cemu mi pricamo ako ne o posledici koja spolja izgleda divno i bajno a iznutra je trula da trulija ne moze biti. zasto zato sto je odvojena od svog izvora. zato sto se znamo samo boriti za pojavni oblik... kada bi nase crkve ovoliko energije koliko ulazu u nekakvo sklepano ujedinjenje, ulozile u evangelizaciju naroda, mnogo pre bi mi dosli u jedinstvo i to odozdo od strane samog verujuceg naroda. ovako imamo cirkus.

Ni u kojem slučaju ne pišeš isto što i ja, pišeš besmislice. Po tebi hrišćanske tzradicionalne vrijednosti ne postoje, ne trebamo i ih nisu vrijedne čuvanja. A radije se pozabavi vašim monasima koji prebijaju i dave narkomane i drž se sličnih takvih vaših karitativnih djelatnosti, naše fratre ostavi nama, svako nek svoje rješava.

Подели на овим сајтовима

@dragisa

Hajde, recimo da si se fokusirao na vjeru. I šta sad dalje.

Vjeruješ, imaš vjeru i to je sve? Gotovo! The end. Sajonara!

Blaženo nečinjenje, nirvana kao u budista?

Ti se očigledno baviš nekakvim gnostičkim

pseudohrišćanskim sistemom. Još ti jednom

ponovim: U hrišćanstvu nema vjere bez djela.

A ta djela i djelovanje potom postaju hrišćanskom tradicijom.

Ako tebi to nekonvenira preporučujem ti onda ovo dole,

tamo je sve što ti trebaš, vjera bez Boga, bez djela i bez tradicije.

Zen budisti one prekrasne drvene japanske hramove

svakih stotinjak godina nemilosrdno unište i naprave nove

kako bi dali na znanje da kod njih tradicija ne igra nikakvu ulogu.

S njima ćeš se ti onda odlično razumjeti, to bude ta prava vjera za tebe.

round_the_world.1134540001.20_giant_budha.jpg

Подели на овим сајтовима

@dragisa

Budhistima nisu važna djela ali zato im je strašno važno i bitno da osjećaju

neizmjernu ljubav i samilost i svemilosrdje prema ljudima, životinjama i biljčicama

i cijelom stvorenom svemiru i Univerzumu. To je tamo najvažnije, ključna stvar.

Oni su se baš samo na to i fokusirali, mislim da bi ti se tamo to svidjelo

kako su oni fokusirani dobro na tu svoju vjeru pa ih čak ni nikakva

trivijalna prizemna djelatnost ne izbacuje iz ravnoteže i nirvane.

U Indiji koja je puna budhista, budhističkih monaha, fakira, "sai baba"

meditativnih hindusitičkih gurua i učitelja, majstora meditacije i levitacije

zato milioni umiru po ulicama pa ih moraju opsluživati i brimuti se o njima razne

hrišćanske haritativne organizacije sveštenici, monasi, monahinje

i to i pravoslavni i katolički i protestantski pastori i misionari.

Подели на овим сајтовима

патријарх се поштено избламирао за ово:

Окупљање владика на саборима многи доживљавају као сајам аутомобила. Поједини од њих се могу подичити и велелепним дворима. Да ли сматрате да је тај гламур у нескладу са монашким заветом на скромност?

Мислим да се ради о преувеличавању. Некада су владике јахале најбољег коња или их је возио фијакер. Када сам постављен за нишког владику затекао сам „пежо“ стар 18 година, а моји су онда хтели да купе „мерцедес“. Рекао сам им да то не треба радити јер ће то одмах људима пасти у очи. Могуће је да се за владике купују бољи аутомобили како би били заштићени у случају удеса и слично. Што се тиче изградње епархијских домова, једино је у Крагујевцу изграђен дом у последње време. У Аустроугарској су грађени лепи епархијски домови јер су такви били и католички који су грађени за бискупе, а бискуп и владика су што се тиче чина иста раван. Тако је било у Војводини и Босни.

Случајеви Пахомије и Перановић

Црква да не остане слепа

У медијима се спомињу и неки скандали, а Црква понекад, и када се чини да има основа у тим причама, не реагује довољно. Мислимо конкретно на оно што се својевремено дешавало у Епархији врањској у вези са владиком Пахомијем, али и на неке приче око владике зворничко-тузланског Василија Качавенде. Колико је Црква спремна да реагује у таквим случајевима кад се појави довољно доказа или она, како нам се чини, затвара очи пред таквим стварима?

Владику Пахомија су тужили суду у Врању и тај процес није започет преко Цркве већ преко грађанског суда. Тада сам у Сабору рекао да то Црква треба да узме у своје руке, да ако је крив сноси последице а уколико се испостави да није, да га Црква брани од клевета. Одлучено је да се сачека одлука грађанског суда коју смо чекали, а на крају од тога није било ништа. Тада је заиста остала једна мала сенка на Цркви из разлога што није реаговала. Све у свему, такви догађаји су непријатна ствар за Цркву и она пред њима не би смела да остане слепа. Што се тиче Качавенде и неких других прича, за те ствари нема сведока, то може да буде, али може да буде и клевета.

Избламирао? Свака реч му је одмерена и на месту. Не видим у тексту чиме се то тако "поштено избламирао"?! Просветли ме!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Najvažnija i najdragocjenija poruka Evandjelja i jeste u tome da je spasenje moguće u ovom svijetu i tijelu jer nam je to omogućio sam Hrist, Sin Božiji koji se radi našeg spasenja udostojao postati čovjekom a ne preko nekih misaonih spiritualnih sistema ili vještina na koje ćemo se onda duhovno fokusirati kako bismo se spasili. Hrist je sve te sisteme svojim dolaskom anulirao, svojim životom i propovijedanjem nam je pokazao šta nam je činiti kako bi ga slijedili i tako nasljedujući njega bili njegovom žrtvom na Krstu i spašeni. A sve što je govorio potvrdjivao je djelima od kojih je najvažnije samo to Vaskrsnuće.

Подели на овим сајтовима

... kada bi nase crkve ovoliko energije koliko ulazu u nekakvo sklepano ujedinjenje, ulozile u evangelizaciju naroda, mnogo pre bi mi dosli u jedinstvo i to odozdo od strane samog verujuceg naroda. ovako imamo cirkus.

I ovo je besmislica, pa ti Dragiša, stvarno nisi u stanju napisati ništa a da ne bude tamo nekakva velika besmislica. Radije onda ni ne piši, ja na tvom mjestu ne bih, stid bi me bilo pisat takve besmisle. Kakve veze sad ima evangelizacija naroda sa tim ujedinjavanjem, bez tog bude to tako da mi budemo dalje evangelizirati narode govoreći o vama da ste šizmatici a vi takodjer isto tako o nama da smo jeretici i taj će se jaz samo produbljivati a ne smanjivati kako ti kažeš. I gdje smo onda stigli s tom takvom "evangelizacijom"? Ujedinjavanja će biti svejedno í kako sklepanog, svidjelo se to tebi ili ne, u svakom slučaju neće biti više medjusobnog etiketiranja jednih drugima šizmaticima i jereticima, to više neće biti moguće, na to zaboravite i ti i svaki drugi kome se to svidjalo što prije. Jedini cirkus koji ja ovdje vidim je taj u tvojoj glavi. Bolje sklepano jedinstvo nego čvrsto nejedinstvo.

Подели на овим сајтовима

Kao što se jedni fokusiraju na veru ali nemaju dela, drugi se opet fokusiraju na dela ali nemaju veru. No potrebno je jedno i drugo. Potreban je onaj koji hrani i onaj koji uči. Ako se uči ali nema ko da hrani, šta ti vredi sva nauka kada umreš gladan, i ako se hrani ali nema nikog ko bi učio, šta si dospeo, samo si napunio trbuh ali duh ti je prazan i duša krene nižim stopama. Potrebni su oni koji hrane, koji brane i koji uče.

To objasni Dragiši. Ja stalno govorim da jedno bez drugog nije moguće, djela sama po sebi ne spašavaju ali i vjera bez djela je mrtva, pokaži mi svoju vjeru bez djela a ja ću ti zauzvrat pokazati svoju vjeru djelima. Pa uvidimo šta ko bude mogao pokazat.

Подели на овим сајтовима

Takođe da podsetim da je ideal takozvanog apostolskog siromaštva nastao na zapadu, u Rimokatolike, pod uticaju gnostičara (katari, patareni i drugi). Istočni ideal nemanja ili neposedovanja ne znači automatski siromaštvo, nego da se odričeš/ne vezuješ za zemaljskih stvari i da svoja zemaljska dobra deliš drugima. Ako, dakle, mesečno zarađuješ milion dolara i tih milion dolara daješ drugima, siromašnima, onda isto ispunjavaš ideal neposedovanja. Mislim...

Nije tačno, mješaš dvije različite stvari. Isusov savjet siromaštva koji je kao zavjet obavezujući monaštvo jednako i na zapadu i na istoku, u tom nema nikakve razlike. Nikakvi katari ni patareni a ni gnostičari nisu utjecali na ideal siromaštva na zapadu već jedino uvijek Jevandjelje. To o čemu ti pišeš važi i na zapadu a odnosi se na sve koji nisu monasi a htjeli bi dodržovat Isusov savjet siromaštva.

Istočni ideal nemanja ili neposedovanja ne znači automatski siromaštvo, nego da se odričeš/ne vezuješ za zemaljskih stvari i da svoja zemaljska dobra deliš drugima.

To je uvijek važilo i kod nas i nije to nikakav specijalno ili posebno istočni ideal neposjedovanja već jevandjeljski savjet siromaštva koji važi i na zapadu i na istoku i na jugu i na sjeveru, svugdje gdje žive hrišćani . Mi takodjer imamo to isto Jevadjelje koje imate i vi. Ili ako hoćeú to je onda i istočni i zapadni ideal jevandjeljskog siromaštva.

Подели на овим сајтовима

Ja се извињавам, нисам знао да смо и ми римокатолици и да имамо папу непогрешивог па да се не коментаришу изјаве. Ово је део тог интервјуа који се помиње у теми.

Обзиром да нисмо римокатолици и тиме немамо папу као непогрешивог, како Ти пишеш, немаш разлога ни за извињење, а посебно не мени. Поента мог писања јесте, да имамо Патријарха, Првог међу једнакима, изабраног Духом Светим, па и кад имамо сумње у неку његову изјаву, некако би другачије требали исту формулисати, а не "избламирао се". По којим то критеријумима, ми најмањи међу тим једнакима, (иако се то једнаки односи на епископе а не на нас), можемо човеку, који је читав свој живот заветовао Богу, који јесте глава наше помесне Цркве, можемо "качити" различите атрибуте?

Кад бих и изоставио критеријум као питање, онда ми је посебно интересантан разлог тако нечег?

Иако у том интервјуу има још много тога што је рекао, и иако то што си цитирао нема никаве везе са темом, понављам, шта је то што је његова Светост рекла а да није истинито, јер једино бих тада могао можда себи оправдати потпуно непримерен израз "избламирао"?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ovim postovima ste me zbunili samo. Oko cega se prepirete?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...