Jump to content

Блиц јавља! "Patrijarh: Prevazići razlike sa Katoličkom crkvom"

Оцени ову тему

Препоручена порука

jadna nasa vera ako je njen osnov na "tradicionalnim vrednostima".

btw, crkva se najlakse rusi ako ubedis same vernike da je njen osnov "ocuvanje tradicionalnih vrednosti" sto nema blage veze sa zivotom.

a buduci da se sve vecem broju ljudi to plasira kao razlog potrebe za jedinstvom po svaku cenu, ja sam onda bas zbog toga protiv takvog i uoko toga "jedinstva", a samim tim i protiv dolaska pape. pa valjda je nas Sveti Patrijarh Pavle imao malo bolji vidik od nas ficfirica? ili je i on nedovoljan autoritet nasim usijanim glavama?

Polako Dragiša! Misli se tim na hrišćanske tradicionalne vrijednosti, ne bilo kakve tradicionalne stvari.

I kafana i bordel s prostitutkama ili cirkuska arena itd. su tradicionalne stvari, sve tri su čak i starije od hrišćanstva ali nisu hrišćanskim tradicionalnim vrijednostima. Hrišćanske tradcionalne vrijednosti imaju temelj u hrišćanstvu, zato kada govorimo o hrišćanstvu govorimo i o hrišćanskim tradicionalnim vrijednostima i o njihovom očuvanju. A kome nije stalo do njihovog očuvanja tome nije stalo ni do hrišćanstva, ne postoji hrišćanstvo koje bi bilo moguće živjeti bez pridržavanja se hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti. Ako misliš da postoji onda to bude stvarno velika novost, izloži nam onda kako izgleda to takvo hrišćanstvo bez hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti.

Подели на овим сајтовима

prvo bi trebali da vidimo da li "tradicionalne vrednosti" imaju veze za hriscanstvom pa tek onda da nastavimo diskusiju.

Pa sad sam gore napisao da postoje i takve stvari koje nisu zasnovane na hrišćanstvu ali mogu biti tradicionalne a mnoge su ustvari i starijima od hrišćanstva, kao na primjer ta kafana s pijanicama i konobaricama ili taj bordel s prostitutkama ili ta cirkuska arena s pajacima, životinjama, sa majmunima, tigrovima i dresiranim medvjedima. Ali ovdje nije riječ o takvim stvarima, kad govorimo o hrišćanstvu onda mislimo automatski na te takve tradicionalne vrijednosti koje su direktno ili indirektno na njemu zasnovane kao na primjer: hrišćanski brak, dakle ne bilo kakav brak, svingerski, biseksualni ili gay ili slobodnu vezu gdje živi kako ko stigne a s kim prije stigne ali hrišćanski. Kad govorimo o radu onda mislimo na hrišćanske socijalne norme: da radniku treba platit zaradjenu plaću, da ga nećemo iskorištavat da radi po 12 i više sati dnevno i subotom i nedeljom. Kad mislimo na zdravstvo i šklostvo onda se s hrišćanskih pozicija borimo kako bi bilo dostupno svima a ne samo onima koji to mogu platiti velikim parama. Kad govorimo o ljudima potrebnim pomoći onda kao hrišćanií nastojimo otvarati haritativne organizacije, javne kuhnje i sl. i pomagati im svuda gdje možemo a nećemo reći, baš me briga, glavno da je meni dobro, ti takvi nesposobni i hendikepirani nek pocrkaju. Svejedno nisu k ničemu, silniji i zdraviji opstaju na životu, ti takvi nek izumru, nikakva šteta. Eto to su te tradicionalne društvene hrišćanske vrijednosti o kojima je ovdje riječ.

Подели на овим сајтовима

Kako to da se nije toliko insistiralo na poseti Jasenovcu,

kad je bio u Banjaluci onaj mnogo gori po nas papa,

od sadasnjeg teologa konzervativca Ratzingera!?

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Kako to da se nije toliko insistiralo na poseti Jasenovcu,

kad je bio u Banjaluci onaj mnogo gori po nas papa,

od sadasnjeg teologa konzervativca Ratzingera!?

Misliš li da nam je drago što je dolazio u Banjaluku? Kada je dolazio u Banjaluku, niko ga nije ni zvao, došao je sam. Nije bilo nikakvih poziva, a mi smo država sa tri konstitutivna naroda, pa je čovjek došao u posjetu svojim hrvatima, što niko nije mogao da zabrani.

To je isto kao kada je naš patrijarh išao u Zagreb, nije ga zvala hrvatska ni država ni crkva, ali je on išao svojim poslom što mu niko nije mogao da zabrani.

Na jednoj drugoj sličnoj temi smo diskutovali oko iste stvari i tada sam ti rekao, a to mislim i dalje da pape mijenjaju imena ali ćud nikada, svi su oni slični, ako ne i isti ko jaje jajetu.

Evo ti link od teme da se ne ponavljam

https://www.pouke.org/forum/topic/19052-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5%D1%83%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%BA-%D1%98%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%92%D1%83-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8/page__st__36

Подели на овим сајтовима

@ Josip

sve to sto ti vidis kao "tradicionalne hriscanske vrednosti" su jedna obicna ljudska percepcija. ta percepcija se ustvari svodi na moral (jer u principu o tome ti govoris kakda navodis ove primere braka, pravicnosti i saosecajnosti). ta percepcija je na posve simplicifiran nacin vezala moral za hriscanstvo i na neki nacin vidi izvor morala u hriscanstvu.

jedina hriscanska vrednost jeste ustvari pronosenje vesti da je coveku Spasenje moguce. ta i takva vest i njeno pronosenje nije niti uslovljeno, niti sa druge strane potpomognuto, postojanjem ili ne postojanjem nekakvih drustvenih okolnosti ili klimom morala u jednom drustvu.

da ti pojednostavim, vest o spasenju coveka moguce je proneti i svedociti i u drustvima koja relativizuju heterosexulane ili monogamne brakove, i u drustvima sa nepravednom ili ne uravnotezenom raspodelom dohotka, i u drustvima sa plitkom socialnom svescu ....itd (bas kao i pre 2000g). dakle postojanje takvih uslova (za koje bi mi kao hriscani navodno trebali da "ginemo") apsolutno ne znaci i ne garantuje da ce ova jedina izvorna hriscanska vrednost automatski biti i svedocena ili prenosena.

nije uredjeno drustvo (po svim ovim gore navedenim vrednostima) garant promociji Spasenja. nisu pojavni oblici morala garanti Spasenja. pa zasto bi se onda fokusirali i to u tolikoj meri (kao da mogucnost Spasenja zavisi od toga), na nekakvu grcevitu borbu za "tradicionalne vrednosti" kad one u nekom drustvu ne garantuju ama bas nista? Spasenje je npr potpuno moguce i u najgorim drustvima kao sto je moguce da je i mozda izuzetno tesko i u najhriscanskijim drustvima. dal' me razumes?

Spasenje i zivot u Hristu je moguce u svakom drustvu. to je ono za sta treba da se borimo. vrednosti, a njih je ustvari u izvornom tradiciji hriscanstva vrlo malo ali su zato maximalno sublimirane u esenciju svih vrednosti, i to u jednu ali u najvecoj od svih, a to je u ljubav prema coveku, ce vec naci same svoj put da se iskazu. ovako smo u situaciji da se navodno "borimo za hriscanstvo" a mi se ustvari borimo za "posledice hriscanstva" pri tome ubedjujuci sami sebe da ako sacuvamo posledice hriscanstva da ce mo sacuvati i samo hriscanstvao, izrazeno kroz nekakve "hriscanske tradicionalne vrednosti".

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

29dz8zk

U redu, spašavaj se ti kako hoćeš, ako misliš da znaš ili imaš bolji način. Glavni je tu rezultat.

Pa ako treba i bez hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti, ako misliš da su suvišne i nepotrebne.

Подели на овим сајтовима

U redu, spašavaj se ti kako hoćeš, ako misliš da znaš ili imaš bolji način. Glavni je tu rezultat.

Pa ako treba i bez hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti, ako misliš da su suvišne i nepotrebne.

i ja vama zelim srecan put i borbu za "tradicinalne hriscanske vrednosti" samo najvazniji je tu rezultat.

makar i bez Spasenja, kad vec mislis da "tradicionalne hriscanske vrednosti" mogu da ga zamene.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

i ja vama zelim srecan put i borbu za "tradicinalne hriscanske vrednosti" samo najvazniji je tu rezultat.

makar i bez Spasenja, kad vec mislis da "tradicionalne hriscanske vrednosti" mogu da ga zamene.

Ako su tradicionalne ljudske vrijednosti ZASNOVANE na hrišćanstvu i hrišćanstvom promjenjene ili preobražene onda ih nazivamo tradicionalnim hrišćanskim vrijednostima i onda su ustvari potvrdom da je hrišćanstvo ŽIVO i da ga provodime u djelo. Ako samo tvrdimo da smo hrišćani a ni po čem se to ne da raspoznat i izgledamo i ponašamo se sasvim isto kao i svi ti koji hrišćanima a ni vjernicima nisu onda nam džaba sva ta naša naklapanja o hrišćanstvu i o spasenju. Ne bude tu ni H od hrišćanstva a ni S od spasenja. vjera bez djela je MRTVA!

Osim toga opet pišeš notornu besmislicu, to boldovano i obojeno, čitaš li ti uopšte šta pišeš? Tradicionalne HRIŠĆANSKE vrijednosti baš zato i nazivamo hrišćanskim jer su zasnovane na HRIŠĆANSTVU, a ne na islamu ili budhizmu ili nekakvoj političkoj ideologiji. I o njima je cijelo vrijeme riječ. A ako je nešto zasnovano na hrišćanstvu onda to oboje zajedno i hrišćanstvo, tim se misli na samo hrišćansko učenje i vjeru, na Jevandjelje i hrišćanske te vrijednosti, to je sve ostalo što je na Jevandjelju zasnovano, naša hrišćanska praksa čine jednu cjelinu i pridržavajući se obojih dolazimo k Spasenju. Ne postoji hrišćanstvo bez hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti. Hajde objasni mi kako onda to izgleda hrišćanstvo bez tih tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, ti si negdje na kugli zemaljskoj pronašao takvo nekakvo hrišćanstvo koje nema, ne njeguje a niti hoće da ima nekakve hrišćanske tradicionalne vrijednosti?

Подели на овим сајтовима

Ili ovako da to pojednostavim:

Hrišćanstvo, tim se misli Radosna Vijest + Hrišćanska praksa vode k Spasenju ili jednako je Spasenje

Krštenjem preuzimamo na sebe obavezu živjet prema hrišćanskim

tradicionalnim vrijednostima kojih je ustvari izvor u Jevandjelju i učenju Crkve.

Krstimo li se ali potom se tih tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti ne pridržavamo,

ili odbijamo da ih se pridržavamo, to Spasenje naše onda bude pod velikim upitnikom.

Jedno bez drugog nejde a ni ne postoji.

Подели на овим сајтовима

Nemam apsolutno nista protiv da papa dodje kod nas. Covek ko covek. Hoce da dodje i ko bi mu uskratio gostoprimstvo. Sto se mene tice zaista je dobrodosao.

Ono, medjutim sto mi smeta i sto mi skace po dzigerici, je to sa kolikim " umilenjem" ga neki ocekuju. Cisto dodvoravanje.

Jeste da je izuzetno bogat i uticajan covek, ali toliko paznje i licimurstva ( ovde ne mislim na Patrijarha Irineja), je totalno apsurdno. Mi gazimo po svojoj Crkvi da bi izgledali dostojni u ocima drugih. Pod gazenjem podrazumevam da se ni na vidiku ne vidi neki pokret ili barem pojedinac koji bi poradio na nasem ujedinjenju i ispunio usta ljubavlju trceci od jednih do drugih.

To mi smeta. Nas stav prema papi a ne sam papa. On je takav kakav je.

Ne treba traziti ni da ode do Jasenovca, jer ce doci tamo onako klimav, dace mu neki tekst koji ce otprilike glasiti da je doslo vreme da se oprosti Srbima. Iz celog ponizavajuceg teksta ce nase dodvorice izvuci " izvinjenje" i prostrti crveni tepih ispred Kalce.

Подели на овим сајтовима

патријарх се поштено избламирао за ово:

Окупљање владика на саборима многи доживљавају као сајам аутомобила. Поједини од њих се могу подичити и велелепним дворима. Да ли сматрате да је тај гламур у нескладу са монашким заветом на скромност?

Мислим да се ради о преувеличавању. Некада су владике јахале најбољег коња или их је возио фијакер. Када сам постављен за нишког владику затекао сам „пежо“ стар 18 година, а моји су онда хтели да купе „мерцедес“. Рекао сам им да то не треба радити јер ће то одмах људима пасти у очи. Могуће је да се за владике купују бољи аутомобили како би били заштићени у случају удеса и слично. Што се тиче изградње епархијских домова, једино је у Крагујевцу изграђен дом у последње време. У Аустроугарској су грађени лепи епархијски домови јер су такви били и католички који су грађени за бискупе, а бискуп и владика су што се тиче чина иста раван. Тако је било у Војводини и Босни.

Случајеви Пахомије и Перановић

Црква да не остане слепа

У медијима се спомињу и неки скандали, а Црква понекад, и када се чини да има основа у тим причама, не реагује довољно. Мислимо конкретно на оно што се својевремено дешавало у Епархији врањској у вези са владиком Пахомијем, али и на неке приче око владике зворничко-тузланског Василија Качавенде. Колико је Црква спремна да реагује у таквим случајевима кад се појави довољно доказа или она, како нам се чини, затвара очи пред таквим стварима?

Владику Пахомија су тужили суду у Врању и тај процес није започет преко Цркве већ преко грађанског суда. Тада сам у Сабору рекао да то Црква треба да узме у своје руке, да ако је крив сноси последице а уколико се испостави да није, да га Црква брани од клевета. Одлучено је да се сачека одлука грађанског суда коју смо чекали, а на крају од тога није било ништа. Тада је заиста остала једна мала сенка на Цркви из разлога што није реаговала. Све у свему, такви догађаји су непријатна ствар за Цркву и она пред њима не би смела да остане слепа. Што се тиче Качавенде и неких других прича, за те ствари нема сведока, то може да буде, али може да буде и клевета.

Подели на овим сајтовима

патријарх се поштено избламирао за ово:

..............

Осим, мени, нејасног разлога да оцењујеш Патријархове изјаве, нејасно ми је такође, какве везе имају цитати које си поставио са темом?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...