Natasa. Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Док имаш јефтину радну снагу, ниси заинтересован за повећање ефикасности средстава за производњу. Тек када су радници почели да се буне и да захтевају боље услове рада, када су сконтали да се продуктивност и профоти више не могу повећавати на тај начин да се повећава радно време у недоглед или да се смањују плате, почели су и да иновирају. Основне лекције из Политичке економије, прва година Причамо о различитим стварима. У Великој Британији имаш школство и здравство доступно већини људи. Нису банкротирали. У Немачкој такође. Немачка је далеко од пропасти. Можемо до сутра да набрајамо земље које имају све то. Кубанци имају веома низак стандард, али њихови лекари иду и у стране земље да лече болести, јер им је образовање добро сређено и школују квалитетне лекаре. Дакле, ипак се ради о нечему другом, и ипак друштва не пропадају због школства и здравства које се плаћа из буџета. И то није нити комунизам, нити нешто немогуће, нити је разлог да се било ко буни и дури зато што му држава "краде паре". А рећи да људи нису профитирали од бесплатне здравствене заштите је стварно безобразлук. Врло просто: Види земље где бесплатну здравствену заштиту имаш и види оне где немаш. Упореди здравље и животни век људи у обе. И нико није причао о чаробном штапићу, али је поштено да ми даш пример онога о чему причаш, а да се тај пример не сведе на неко робовласничко друштво, на неку империју која има своје колоније, или на неко друштво где су људи тлачени и радили по дванаест сати у нехуманим условима. Ја сам ти примере дао, и мислим да бих у друштву попут немачког волео да живим (Немачка је посебно интересантна јер има јаке и утегнуте институције, оно о чему ја стално причам, тако да то може да буде пример и за владавину закона, коју спроводе јаке институције). Dotle doslo greengrin greengrin greengrin RYLAH је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Док имаш јефтину радну снагу, ниси заинтересован за повећање ефикасности средстава за производњу. Тек када су радници почели да се буне и да захтевају боље услове рада, када су сконтали да се продуктивност и профоти више не могу повећавати на тај начин да се повећава радно време у недоглед или да се смањују плате, почели су и да иновирају. Основне лекције из Политичке економије, прва година Због дилеја које вас тако уче после немате појма са животом... Предузетник је увек заинтересован за повећање ефикасности производње, без обзира на цену радне снаге. Из једноставног разлога што машина може да ради 24 сата дневно, педесет пута брже од човека. Причамо о различитим стварима. У Великој Британији имаш школство и здравство доступно већини људи. Нису банкротирали. У Немачкој такође. Немачка је далеко од пропасти. Можемо до сутра да набрајамо земље које имају све то. Кубанци имају веома низак стандард, али њихови лекари иду и у стране земље да лече болести, јер им је образовање добро сређено и школују квалитетне лекаре. Дакле, ипак се ради о нечему другом, и ипак друштва не пропадају због школства и здравства које се плаћа из буџета. И то није нити комунизам, нити нешто немогуће, нити је разлог да се било ко буни и дури зато што му држава "краде паре". А рећи да људи нису профитирали од бесплатне здравствене заштите је стварно безобразлук. Врло просто: Види земље где бесплатну здравствену заштиту имаш и види оне где немаш. Упореди здравље и животни век људи у обе. Па видим да Канађани (који имају "бесплатно" здравство) долазе у САД да се лече јер у Канади једноставно не могу да дођу на ред за "бесплатно" лечење. Нико није рекао да ће држава која уведе државно здравство и школство истог тренутка пропасти, то ти опет банализујеш ствари. Државе које су достигле одређени ниво благостања могу себи да приуште мало расипништва и да не примете. Питање је само - које су последице тога? За сто година лечење најстрашнијих болести XIX века постало доступно свима. И сада наши дивни владари то користе да би нам показали своју великодушност и дају нам "бесплатно" (што не би могли да неко није те ствари пронашао и развио производњу). Е сада се поставља питање - шта све ми нисмо пронашли и развили због тога? И то никада нећемо сазнати, али из искуства можемо да кажемо - пуно. Проблем је што људи не виде и не размишљају о ономе што се није десило због неке акције. И нико није причао о чаробном штапићу, али је поштено да ми даш пример онога о чему причаш, а да се тај пример не сведе на неко робовласничко друштво, на неку империју која има своје колоније, или на неко друштво где су људи тлачени и радили по дванаест сати у нехуманим условима. Ја сам ти примере дао, и мислим да бих у друштву попут немачког волео да живим (Немачка је посебно интересантна јер има јаке и утегнуте институције, оно о чему ја стално причам, тако да то може да буде пример и за владавину закона, коју спроводе јаке институције). Показао сам ти директну везу између тих принципа и благостања. Историја је ту јасна као дан - у свакој држави која је увела владавину права (тј. поштовање индивидуалних слобода) продуктивност и стандард грађана развијали су се веома брзо. Оне које нису остајале су на зачељу. Не знам какав ти више доказ треба. То ни социјалисти више не споре. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Због дилеја које вас тако уче после немате појма са животом... Предузетник је увек заинтересован за повећање ефикасности производње, без обзира на цену радне снаге. Из једноставног разлога што машина може да ради 24 сата дневно, педесет пута брже од човека. Да, управо. Вероватно су зато изуми пропадали у робовласничким друштвима, где је радна снага била потпуно бесплатна, зато што су били социјалисти. Па видим да Канађани (који имају "бесплатно" здравство) долазе у САД да се лече јер у Канади једноставно не могу да дођу на ред за "бесплатно" лечење.Нико није рекао да ће држава која уведе државно здравство и школство истог тренутка пропасти, то ти опет банализујеш ствари. Државе које су достигле одређени ниво благостања могу себи да приуште мало расипништва и да не примете. Питање је само - које су последице тога? За сто година лечење најстрашнијих болести XIX века постало доступно свима. И сада наши дивни владари то користе да би нам показали своју великодушност и дају нам "бесплатно" (што не би могли да неко није те ствари пронашао и развио производњу). Е сада се поставља питање - шта све ми нисмо пронашли и развили због тога? И то никада нећемо сазнати, али из искуства можемо да кажемо - пуно. Проблем је што људи не виде и не размишљају о ономе што се није десило због неке акције. Јел ти то сада кажеш да је у реду да држава "мало троши" ако има пара? А одакле јој пара, ако не од пореза? Значи, сада јесте у реду да "мало троши"? А колико је то "мало", ко одређује то "мало", и који је то тренутак у коме се то "мало" издваја? И у каквој је вези са социјалним благостањем проналазак нових лекова? Јел то држава треба да улаже у производњу нових лекова? Ајде да се уозбиљимо. И шта је алтернатива? Да пустимо сиротињу да поцрка, не капирам? Да пустимо децу да иду неписмена, јел тако? Ако није тако, шта је онда алтернатива, која ће да буде широко доступна, по стоти пут питам? Некако мислим да се слажемо да су образовање и здрави људи предуслов напретка једног друштва. Показао сам ти директну везу између тих принципа и благостања. Историја је ту јасна као дан - у свакој држави која је увела владавину права (тј. поштовање индивидуалних слобода) продуктивност и стандард грађана развијали су се веома брзо. Оне које нису остајале су на зачељу. Не знам какав ти више доказ треба. То ни социјалисти више не споре. Машиш тему. Нигде се нисам залагао против тога, него за социјална давања за здравство и образовање, како би били доступни свима. И прогрес је у директној вези са повећањем образовне структуре и смањењем трошкова за лечење, то ни либерали не споре, не разумем одакле сада ово? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Ако има неки гинеколог да настави тему, ово је изгледа његов домен... Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Ministarka zdravlja za besplatne ginekološke preglede na šest meseci S. T. - V. T. | 11. 10. 2012. - 06:48h | Foto: Shutterstock | Komentara: 0 Svaka žena može i mora jednom u šest meseci da ode na pregled kod ginekologa iako nema ginekoloških smetnji, rekla je ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović. Ona je time osporila pravilnik o preventivnim ginekološkim pregledima po kojem žene mogu samo jednom u tri godine besplatno da obave kompletan pregled. Uputstvo šta ginekolozi treba da rade i da li mogu da prime žene na preventivne preglede i češće do kraja radnog dana nijedan dom zdravlja nije dobio. Međutim, direktori pojedinih domova zdravlja kažu da će oni primati sve pacijente, a videće i da li će im Fond takve fakture osporiti ili ne. Izvor RYLAH је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Ето, полако се искрадем из дневног боравка, укључим лап и кренем на омиљене дестинације ФБ и ЖРУ и пронађем тему која ме је читав дан мучила тихо и лагано, и налетим на тотално исту атмосферу као и мом дневном боравку (мој супруг са троседа добацује некој групи политичара који су у гостима на РТС'-у). Страшно ((( Зар није тема, извините остали, за жене? Очекивала сам да налетим на неку добрицу која је тркнула до свог дома здравља и проверила све ове приче... Знам да има разних шифри плаћања осигурања па по томе се и одреже цена прегледа. Ја лично не плаћам анализе хормона и концентрацију лека у крви које радим два до три пута годишње. Затим, нисам платила два лека за скидање притиска пре месец дана, а лек Глуформин'- врста инсулинског препарата је задњих 5 година џаба... Ових дана ићи ћу на гинеколошки преглед и надам се да ме неће избацити јер немам пара. Не радим отприлике 10 година, а у међувремену сам налазила неке замене на кратко. Прикупила око 10 год радног стажа и то једва. Да додам бар још коју годину тешко да ћу моћи у својој професији јер смо прекобројни а очекујем и да супруг остане без посла од сл. школске године јер му се укида предмет. Тужна сам када налетим на овакве теме али и то је живот... Зато вас молим да се не препирете, јер сми ми знамо и осећамо колико је тешко живети у оваквим околностима. Само још више отежавамо иначе тешку ситуацију. Ако неко има конструктивно решење како да се превазиђе ова претешка криза нека се јави. Бићу му захвална. :10500: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука